Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Japanse kami

Japanse kami

Japanse kami
Japanse kami

In de Japanse mythologie is een kami een goddelijk wezen of geest. Kami worden beschouwd als de heilige krachten die de natuurlijke wereld besturen en het lot van mensen bepalen. Ze worden vaak afgeschilderd als bovennatuurlijke wezens met krachten en vermogens die veel verder gaan dan die van stervelingen. Je vindt ze overal in Japan en vaak als beschermheilige van tempels en schrijnen.

Enkele bekende Japanse kami’s

Er zijn vele kami in de Japanse mythologie, en zij worden vereerd in de inheemse religie van Japan die bekend staat als Shinto. Enkele van de bekendste kami zijn:

  • Amaterasu: de zonnegodin, vermoedelijk de voorouder van de Japanse keizerlijke familie.
  • Izanagi en Izanami: de mannelijke en vrouwelijke scheppergodheden die de eilanden van Japan en vele andere kami hebben voortgebracht.
  • Hachiman: de god van de oorlog en patroon van de Japanse krijgersklasse.
  • Inari: de god van de landbouw en de vruchtbaarheid
  • Susanoo: de god van de zee en stormen
  • Tsukuyomi: de god van de maan
  • Ryūjin: de zeedraakgod.
  • Kunitokotachi: de scheppergod en eerste kami
  • Takamimusubi: de scheppergod en eerste kami
  • Amenominakanushi: de scheppergod en eerste kami
  • Toyouke: de god van de landbouw en industrie
  • Hoori: de god van de visvangst en de jacht
  • Okuninushi: de god van de landbouw en de geneeskunde
  • Ebisu: de god van de vissers en kooplieden
  • Daikokuten: de god van rijkdom en voorspoed
  • Bishamonten: de god van de krijgers en beschermer van het boeddhisme
  • Benzaiten: de godin van kennis, kunst en muziek.
  • Fukurokuju: de god van geluk, rijkdom en een lang leven
  • Jurojin: de god van de levensduur
  • Hotei: de god van overvloed en geluk.

Waar komt het concept “kami” vandaan?

Het begrip kami heeft een lange geschiedenis in Japan, met wortels die teruggaan tot in de oudheid. Het woord “kami” is afgeleid van het Chinese woord “shen“, dat verwijst naar godheden of geesten.

In Japan maakt de verering van kami al sinds de prehistorie integraal deel uit van de cultuur. De inheemse godsdienst van Japan, Shinto, is gebaseerd op het geloof in en de verering van kami. Volgens het Shinto-geloof zijn kami aanwezig in alle aspecten van de natuurlijke wereld, en zijn ze te vinden in bergen, rivieren, bomen en zelfs in mensen.

Doorheen de Japanse geschiedenis werden kami vereerd en gerespecteerd door het volk. Men geloofde dat ze geluk konden brengen en bescherming boden tegen ziekten en natuurrampen. In de oudheid bracht het Japanse volk offers aan de kami en bad tot hen voor hulp en leiding.

Naarmate Japan zich ontwikkelde, veranderde de rol van de kami in de samenleving. Tijdens de Edo-periode (1603-1868) begon de regering de verering van kami’s te onderdrukken en het boeddhisme en confucianisme aan te moedigen. Het geloof in kami is echter nooit helemaal verdwenen en speelt nog steeds een rol in het leven van veel mensen in Japan.

Zo zie je veel kami’s terug bij verschillende oude en hedendaagse tempels. Bijvoorbeeld de Fushimi-inari staat er vol mee.

De Zeven geluksgoden van Japan

De Zeven Geluksgoden, ook bekend als de Zeven Geluksgoden of de Shichifukujin, zijn een groep godheden in de Japanse mythologie die geluk en voorspoed brengen. Volgens de traditie reizen deze goden op een schip door de wereld en bezoeken zij tijdens het nieuwe jaar huizen en bedrijven om geluk te brengen aan degenen die het waard zijn.

De zeven geluksgoden zijn:

  • Hotei: de god van overvloed en geluk.
  • Jurojin: de god van het lange leven
  • Fukurokuju: de god van geluk, rijkdom en een lang leven.
  • Benzaiten: de godin van kennis, kunst en muziek.
  • Bishamonten: de god van de krijgers en beschermer van het boeddhisme
  • Daikokuten: de god van rijkdom en voorspoed
  • Ebisu: de god van de vissers en kooplieden.

Deze goden worden vaak afgebeeld in de kunst en zijn een populair onderwerp in de Japanse folklore. Ze worden vaak afgebeeld met hun attributen of symbolen, zoals Hotei met zijn grote zak schatten en Jurojin met zijn staf en boekrol of op omamori. Veel mensen in Japan bidden tot de Zeven Geluksgoden voor geluk en voorspoed, en ze worden vaak afgebeeld in heiligdommen en tempels.

Naast hun traditionele rol als brengers van geluk, worden de Zeven Geluksgoden ook geassocieerd met verschillende boeddhistische leringen en worden ze soms afgebeeld met bovennatuurlijke krachten. Ze worden vaak afgebeeld als groep, maar elke god wordt ook afzonderlijk vereerd en heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en invloedssferen.

Het verhaal van Amaterasu

Een van de beroemdste kami in de Japanse mythologie is Amaterasu, de zonnegodin. Volgens de legende werd Amaterasu geboren uit het linkeroog van de scheppergod Izanagi toen hij zich zuiverde na een bezoek aan de onderwereld. Amaterasu zou de voorouder zijn van de Japanse keizerlijke familie en wordt vereerd als de belangrijkste kami in het Shinto pantheon.

Het verhaal van Amaterasu is nauw verbonden met de mythologie van de Japanse keizerlijke familie. Er wordt gezegd dat de keizer de rechtstreekse afstammeling is van Amaterasu, en dat de zonnegodin hem de heilige spiegel, de Yasakani no Magatama, toevertrouwde, die een van de drie keizerlijke regalia van Japan is.

Een van de beroemdste verhalen over Amaterasu gaat over haar terugtrekking in een grot, die resulteerde in een lange periode van duisternis voor de wereld. Volgens het verhaal werden de andere kami bezorgd over de afwezigheid van de zon en besloten ze te proberen Amaterasu uit de grot te lokken. Ze hielden een luidruchtig feest buiten de grot, en uiteindelijk werd Amaterasu nieuwsgierig en gluurde naar buiten om te zien wat er aan de hand was. Toen ze haar eigen spiegelbeeld zag in een spiegel die buiten de grot was geplaatst, was ze zo in de ban van haar eigen schoonheid dat ze uit de grot tevoorschijn kwam en de wereld weer in licht baadde.

Amaterasu is een symbool van macht, wijsheid en geluk in Japan, en ze wordt nog steeds vereerd door veel mensen in het land.

Het verhaal van Ebisu

Ebisu is een populaire kami in de Japanse mythologie en wordt vereerd als de god van de vissers en kooplieden. Hij is een van de zeven geluksgoden en wordt vaak afgebeeld met een hengel of een grote zeebrasem in de hand, een symbool van geluk.

Volgens de legende werd Ebisu geboren als zoon van de kami Izanagi en de sterfelijke prinses Kushi-inada-hime. Bij zijn geboorte was hij al volwassen en kon hij meteen lopen en praten. Er wordt gezegd dat hij een vriendelijke en vrijgevige god was, en hij werd vereerd om zijn wijsheid en zijn vermogen om voorspoed te brengen aan degenen die hem aanbaden.

Ebisu wordt vaak afgebeeld als een vrolijke en joviale godheid, en hij zou geluk en voorspoed brengen aan hen die tot hem bidden. Hij wordt ook geassocieerd met eerlijkheid en hard werken, en hij wordt vereerd als beschermer van vissers en kooplieden. Veel mensen in Japan bidden tot Ebisu voor succes in hun zakelijke ondernemingen en voor een overvloedige vangst.

Naast zijn rol als kami van voorspoed en geluk wordt Ebisu ook geassocieerd met de zee en wordt hij soms afgebeeld als zeegod. Hij wordt vereerd als beschermer van de vissers en zou geluk brengen aan hen die zich op zee wagen.

Het verhaal van de bamboesnijder

Een beroemd Japans kinderverhaal over een kami is “Het verhaal van de bamboesnijder“, ook bekend als “Het verhaal van prinses Kaguya“. Dit is een Japans volksverhaal uit de 10e eeuw over een arme bamboesnijder die een klein meisje vindt in een bamboescheut. Hij neemt haar mee naar huis en voedt haar op als zijn eigen dochter, en ze groeit uit tot een mooie en getalenteerde jonge vrouw.

De bamboesnijder ontdekt dat het meisje, dat hij Kaguya noemt, eigenlijk een kami is die naar de aarde is gestuurd om de vreugde en het verdriet van het menselijk leven te ervaren. Kaguya bezit magische krachten en kan wonderen verrichten, en ze wordt bekend als de “Prinses van de Maan“.

Als Kaguya ouder wordt, wordt ze achtervolgd door vele vrijers, maar ze is in geen van hen geïnteresseerd. Uiteindelijk onthult ze aan haar vader dat ze moet terugkeren naar haar huis op de maan, omdat dat haar lot is.

Het verhaal van Prinses Kaguya is een geliefd verhaal in Japan en is bewerkt tot talrijke films, waaronder een animatiefilm uit 2013, geregisseerd door Isao Takahata (heel leuk om te kijken!). Het verhaal staat bekend om de thema’s liefde, verlies en de vergankelijkheid van het leven.

Waar kan je kami’s vinden in Japan?

Een plaats waar kami vaak voorkomen is in heiligdommen en tempels. Vooral shinto-schrijnen zijn gewijd aan de verering van kami en zijn vaak gebouwd op plaatsen die heilig worden geacht of waar kami zouden verblijven. Veel heiligdommen zijn gewijd aan specifieke kami, en mensen bezoeken deze heiligdommen om te bidden en geschenken aan de kami aan te bieden. Hieronder volgen enkele van de belangrijkste tempels en schrijnen voor kami aanbidding;

  • Izumo Taisha: Izumo Taisha ligt in de prefectuur Shimane en is een van de oudste en belangrijkste heiligdommen van Japan. Het is gewijd aan de kami Okuninushi, die wordt vereerd als de god van de landbouw en de geneeskunde. Het heiligdom staat ook bekend als het “God’s Wedding Palace“, omdat men gelooft dat het de plaats is waar de goden eens per jaar samenkomen om een goddelijke huwelijksceremonie te houden.
  • Fushimi Inari Schrijn: Gelegen in Kyoto, Fushimi Inari Shrine is gewijd aan de kami Inari, de god van de landbouw en de vruchtbaarheid. Het heiligdom staat bekend om zijn duizenden torii poorten, waarvan wordt aangenomen dat het geschenken zijn van aanbidders. De poorten, die fel oranje geschilderd zijn, vormen een netwerk van paden die naar de top van de berg Inari leiden.
  • Meiji Jingu: Gelegen in het hart van Tokio, Meiji Jingu is een heiligdom gewijd aan de geesten van keizer Meiji en zijn vrouw, keizerin Shoken. Het heiligdom is omgeven door een dicht bos, en het is een populaire plek voor mensen om te bidden voor geluk en om respect te betuigen aan de overledenen.
  • Todai-ji: Todai-ji, gelegen in Nara, is een boeddhistische tempel met de Grote Boeddhazaal, waar het grootste bronzen Boeddhabeeld van Japan staat. De tempel is ook de thuisbasis van een aantal kami, waaronder de kami van de Grote Boeddha en de kami van de beschermgoden van de tempel.
  • Atsuta Jingu: Gelegen in Nagoya, Atsuta Jingu is een heiligdom dat is gewijd aan de kami Atsuta-no-Ookami, die wordt vereerd als de bewaker van het keizerlijk zwaard, een van de drie keizerlijke regalia van Japan. Het heiligdom herbergt ook vele andere kami, en het is een populaire plaats voor mensen om te bidden voor geluk en succes.

Kami zijn ook te vinden in de natuur. Volgens het Shinto-geloof zijn kami aanwezig in alle aspecten van de natuurlijke wereld, en zijn ze te vinden in bergen, rivieren, bomen en andere natuurlijke objecten. Mensen bezoeken deze natuurlijke plaatsen vaak om respect te betuigen aan de kami en om hun zegeningen te vragen.

Naast heiligdommen en natuurlijke locaties zijn er ook kami te vinden in huizen en bedrijven. Veel mensen in Japan hebben kleine schrijnen of altaren in hun huis waar ze tot de kami kunnen bidden en geschenken kunnen aanbieden. Sommige bedrijven hebben ook kleine heiligdommen waar werknemers kunnen bidden voor succes en geluk.

Enkele bekende Japanse films waarin kami’s een rol spelen

Hier zijn een paar films waarin Japanse kami een belangrijke rol spelen:

  • “Princess Mononoke” (1997): Deze animatiefilm vertelt het verhaal van een jonge krijger genaamd Ashitaka die betrokken raakt bij een conflict tussen de boskami en de mensen die het bos proberen te vernietigen. De film verkent thema’s als natuur, spiritualiteit en het conflict tussen vooruitgang en traditie. Het is één van de beroemdste anime films van Hayao Miyazaki.
  • “The Great Yokai War” (2005): Deze Japanse film vertelt het verhaal van een jonge jongen die wordt uitgekozen om de volgende “Kirin Rider” te worden, een krijger die vecht om de wereld te beschermen tegen kwaadaardige yokai (geesten). In de film komt een breed scala aan yokai en kami aan bod, waaronder de Shichifukujin (Zeven Geluksgoden) en de tengu (een soort hemels wezen).
  • “Okami” (2006): Dit actie-avonturenspel, dat later werd verfilmd, volgt het verhaal van Amaterasu, de zonnegodin, die wordt gereïncarneerd als wolf om de orde in de wereld te herstellen. Het spel bevat een breed scala aan kami, waaronder de Acht Miljoen Kami (de kami van de natuurlijke wereld) en de hemelse kami.
  • “Your Lie in April” (2016): Deze anime film vertelt het verhaal van een jonge muzikant genaamd Kousei die na de dood van zijn moeder niet meer in staat is om het geluid van zijn eigen muziek te horen. Hij ontmoet een jonge violiste genaamd Kaori, die hem helpt zijn liefde voor muziek te herontdekken en de confrontatie aan te gaan met de kami van de dood.
  • “Kamisama Kiss” (2012): Deze anime en manga serie vertelt het verhaal van een middelbare school meisje genaamd Nanami die de nieuwe aarde godheid wordt nadat haar vader haar heeft verlaten. Ze wordt geholpen door de vossengeest Tomoe en andere kami terwijl ze leert omgaan met haar nieuwe rol en verantwoordelijkheden.
Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening