Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Kanazawa (金沢)

Kanazawa (金沢)

Kanazawa de Japanse havenstad
Station van Kanazawa

Kanazawa vermengt naadloos historische charme met moderne kunst. De stad pronkt met de Kenrokuen, een van de meest geliefde tuinen van Japan, en historische wijken zoals de Nagamachi samuraiwijk en de levendige chaya-districten. Daarnaast natuurlijk het prachtige Kanazawa Castle en zijn vestingsmuren. Maar ook moderne attracties zoals het 21e-eeuwse Kunst Museum en de culturele rijkdom van de Higashi Chaya District benadrukken de unieke mix van oud en nieuw.

Wat wil je weten over Kanazawa?

Top 5 bezienswaardigheden van Kanazawa

Tijdens een bezoek aan de stad Kanazawa wil je natuurlijk graag een vleugje van de plaatselijke cultuur en geschiedenis opsnuiven. De volgende bezienswaardigheden mogen niet op je verlanglijstje ontbreken en kunnen allemaal binnen één dag bezocht worden. Perfect voor wanneer je niet veel tijd hebt!

#1 Kenrokuen Garden

Kenrokuen Japanse Tuin
Kenrokuen Garden – Kanazawa

Eén van de meest imponerende plaatsen van Kanazawa is ongetwijfeld de prachtige Kenrokuen Garden (兼六園). Deze tuin vormt samen met Kairakuen in Mito en Korakuen in Okayama de top drie van landschapstuinen in Japan. Als we weten dat het land over de mooiste tuinen in de wereld beschikt, dan moet dit er wel indrukwekkend uitzien!

Kenrokuen (兼六園)
Kenrokuen (兼六園)

De traditionele landschapstuin Kenrokuen werd in 1676 aangelegd in opdracht van kasteelheer Tsunanori. Het was echter de dertiende kasteelheer Noriyasu die de tuin vervolmaakte tot hoe ze er vandaag de dag uitziet.

Kenrokuen Japanse tuin
Kenrokuen Japanse tuin

Het indrukwekkende gebied bestrijkt een oppervlakte van 10 hectare en bevat diverse pronkstukken. Merk tijdens een bezoek aan Kenrokuen Garden zeker de villa op die de naam Seison-kaku draagt. Deze villa werd gebouwd in 1863 in opdracht van de dertiende heer van de Maeda familie. Volgens de geschiedenis heeft zijn moeder er verschillende jaren haar intrek in genomen.

Voor meer informatie check de officiële website.

#2 Kanazawa Castle

Kanazawa castle
Kanazawa castle (金沢城, Kanazawa-jō)

Een bezoek brengen aan Kanazawa is niet compleet zonder een tour te maken door het imposante Kanazawa Castle (金沢城, Kanazawa-jō). Het kasteel was jarenlang het politieke centrum van Kaga Han welke werd aangezien als het rijkste Daimyo domein in de Edo periode.

Het kasteel deed vanaf het jaar 1583 tot aan het einde van de Edo periode dienst als zetel van de machtige Maeda Clan. Algemeen wordt aangenomen dat het kasteel in haar volle glorie alleen nog maar werd geëvenaard door de kastelen in Osaka en Edo (Tokyo).

Kanazawa-jō
Kanazawa-jō

Helaas bleef de imposante uitstraling van het fort niet onopgemerkt. Vele jaren van verwoestingen en branden volgen waarna het diverse malen (deels) werd herbouwd. De grootste verwoesting vond plaats in het jaar 1881. Het kasteel werd nagenoeg volledig met de grond gelijk gemaakt, alleen de zogenaamde Ishigawa-mon (de poort) bleef behouden.

Kasteel van Kanazawa
Kanazawa castle

Omdat het kasteel van enorme waarde is geweest voor de ontwikkeling van de stad werd er voor gekozen om ze in haar oorspronkelijke staat te restaureren. Vandaag de dag is het statige fort één van de must-see bezienswaardigheden in Kanazawa.

Interesse in meer epische Japanse kastelen? Bekijk onze top 10 kastelen in Japan.

#3 Higashi Geisha District

Higashi de Geisha wijk in Kanazawa
Higashi het geisha district – Kanazawa

In het Higashi Geisha District van Kanazawa heerst vandaag de dag nog steeds een mysterieuze, bijzondere sfeer. Deze traditionele plaats staat reeds vele jaren in het teken van feest en entertainment. Reeds sinds de Edo periode zijn het de geisha’s (traditionele, Japanse gastvrouwen) die hier voor de nodige sfeer zorgen met muziek en dans.

Dat is echter niet alles. In het Higashi Geisha District zijn namelijk ook zogenaamde Chaya woningen terug te vinden. Deze woningen worden gekenmerkt door een mooi rooster welke zich aan de buitenzijde van de eerste verdieping bevindt.

De historische stijl van dit district behoort tot het cultureel erfgoed van Japan en is alleen al omwille van die reden een bezoekje meer dan waard. Tijdens een bezoek aan het district kan je het typische interieur van een Chaya huis aanschouwen terwijl bovendien tal van oude gebouwen zijn veranderd in restaurants, theehuizen en souvenirwinkels. Zeker één van de must see highlights van de oude stad.

In de stad Kyoto zit de geisha wijk Gion, deze is een stuk groter maar in onze ogen iets minder authentiek door al het toerisme.

#4 Oyama-jinja shrine

Oyama Shrine in Kanazawa
Oyama Shrine – Kanazawa

De Oyama-jinja shrine werd opgericht op de plaats waar vroeger het oude Kanaya paleis stond. De bouw van de shrine vond plaats met als doel om Maeda Toshiie, de grondlegger van het Kaga Domein en diens vrouw Matsu te eren.

Tijdens een bezoek aan de Oyama-jinja shrine valt meteen de unieke poort met glas-in-loodramen op. Deze bestaat uit een mix van Japanse en Westerse architectuur en luistert naar de naam Shinmon. De poort werd ontworpen door een Nederlandse architect en gebouwd in 1875. In eerste instantie werd ze toegepast als bewaakte ingang voor het Kanazawa Castle. Pas later werd ze verplaatst naar de Oyama-jinja shrine.

#5 Ninjadera (Myōryū-ji)

Ninjadera Kazanawa

De boeddhistische tempel Ninjadera (Myōryū-ji) is terug te vinden in het tempel district Teramachi. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden heeft deze tempel geen connectie met ninja’s. De naam is te danken aan het feit dat de tempel oorspronkelijk vol lag met boobytraps en tal van geheime doorgangen bevatte.

In Ninjadera is zelfs een zogenaamde seppuku, een rituele zelfmoordkamer terug te vinden. Tot vandaag de dag wordt er nog steeds gezocht naar extra geheime gangen die mogelijks in verbinding zouden kunnen staan met de Myoryu-ji. Deze gangen zouden als functie gehad hebben om de Maeda heren in veiligheid te brengen tijdens aanvallen op het kasteel. De Ninjadera tempel kan bezocht worden, maar enkel door middel van een tour die volledig in het Japans wordt gegeven.

Voor meer informatie bekijk de officiële website of verdieping over de Nichiren boeddhistische school.

Geen zin om zelf na te denken over welke bezienswaardigheden je moet bezoeken in Kanazawa? Neem dan een kijkje bij deze populaire tours.

Overnachten in Kanazawa

Wij kunnen je één dag aanraden gezien je dan de top sights kunt bezichtigen. De beste slaapplekken in Kanazawa vind je in de wijken rondom het oude kasteel. Voor een luxe plek kunnen wij het the square hotel KANAZAWA aanraden, zoek je meer iets op budget dan is het Tokyu Stay Kanazawa heel erg leuk om te verblijven. Beide verblijfplekken zijn toppers op basis van locatie, faciliteiten en prijs/kwaliteit.

Geschiedenis van de stad

Van oorsprong was Kanazawa een klein en gemoedelijk kustdorpje, maar het duurde niet lang voordat de strategische ligging tussen twee rivieren werd opgemerkt.

Zo zag Maedaclan er de ideale plek in voor de bouw van een imposant kasteel dat over twee natuurlijke verdedigingsgordels zou beschikken namelijk de rivieren Sai en Asano.

Het militaire aspect was echter niet de enige reden waarom voor Kanazawa werd gekozen. De vruchtbare Kanazawavlakte had immers alle troeven in huis om er voor te zorgen dat de inwoners van het kasteel niet zonder eten zouden komen te zitten. Hoewel het kasteel diverse malen werd verwoest is het in haar oorspronkelijke glorie hersteld waardoor het vandaag de dag door reizigers kan worden bezocht. Het vormt één van de populairste bezienswaardigheden van niet alleen de stad, maar ook van diens omgeving.

Stadion van Kanazawa
Station van binnen – Kanazawa

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak leek er net als bij veel grote Japanse handelssteden een donkere bladzijde aangebroken te worden in de geschiedenis van de stad. Die vrees bleek gelukkig onterecht. De stad wist immers op wonderbaarlijke wijze te ontsnappen aan bombardementen van geallieerde vliegtuigen. Dit legde de basis voor een op toeristisch vlak interessante toekomst.

Vandaag de dag zijn in bepaalde delen van de stad dan ook nog tal van historische gebouwen terug te vinden. Samen met de rustige, eeuwenoude straten in de samoeraiwijk Nagamachi en de populaire geishawijken rond Higashi zorgen ze voor een sfeer die je mee neemt naar lang vervlogen tijden.

De steden Hiroshima en Nagasaki hadden tijdens de Tweede Wereldoorlog een stuk minder geluk en werden totaal verwoest door twee atoombommen.

Hoe te reizen naar Kanazawa vanaf Tokyo?

Metrolijn Kanazawa
Metro in Kanazwa

Wanneer je accommodatie zich in Tokyo bevindt en je slechts één of enkele dagen wenst uit te trekken om Kanazawa te bezoeken kan je er op verschillende manieren voor kiezen om de afstand van 414,7 kilometer tussen beide steden te overbruggen. De eenvoudigste en tevens ook snelste mogelijkheid is door gebruik te maken van de Hokuriku Shinkansen. Deze Japanse hogesnelheidstrein verbindt Tokyo met Kanazawa via Nagano en Toyama.

Een rit tussen beide steden duurt zo’n 2,5 tot 3 uur en kost je ongeveer 14.000 yen. Maar met een Japan Rail pass kan je gratis gebruik maken van deze verbinding en plekken online reserveren.

Wist je dat het vanuit Kanazawa maar 1 uur reizen is naar Shirakawa-go en Gokayama de bekende houten bergdorpjes in de Japanse alpen?

Studentenstad

De aanwezigheid van vier private en twee openbare universiteiten zorgt er bovendien ook voor dat Kanazawa de status van studentenstad heeft verkregen in Japan, net als de stad Nara. Op deze manier wordt een ideale mix tussen jong en oud verkregen en beschikt de stad over een leuke, jonge en eigentijdse uitstraling met een historisch kantje.

Feitjes over Kanazawa

✅ Kanazawa beschikt over gemiddeld 178 regendagen per jaar. Tijdens de herfst en winter kan er zo’n 250mm neerslag per maand vallen.
✅ Kanazawa kreeg op 1 april 1996 de status van kernstad.
✅ De Teramachi tempelwijk in de stad beschikt over 70 tempels.
✅ De belangrijkste bezienswaardigheden van de stad zijn allen gelegen rondom het kasteelterrein. De meesten zijn dan ook perfect te voet te bereiken in één dag

Enkele vragen over Kanazawa beantwoord

🕒 Hoe lang verblijven in Kanazawa tijdens de rondreis?

De stad Kanazawa heeft een hoop leuke bezienswaardigheden maar die kan je bijna allemaal in één dag bezoeken. Wij raden aan om niet veel langer dan 1 dag te verblijven in de stad gezien er genoeg andere leuke steden zijn.

⛩️ Is Kanazawa de moeite waard?

Veel reizigers gebruiken Kanazawa als een logische stop na hun reis in de Japanse Alpen tussen Matsumoto, Takayama en Shirakawa. Vanaf Kanazawa kan je ook weer op de Shinkansen stappen richting andere grote steden zoals Kyoto en Nagoya.

☀️ Beste reistijd voor Kanazawa?

De beste maanden om Kanazawa te bezoeken zijn voor ons in het voorjaar maart, april, mei en in het najaar september en november. Voor een beter overzicht kan je beter een kijkje nemen op onze beste reistijd in Japan pagina.

What’s next?

In de buurt van Kanazawa is genoeg te doen! Zo zijn enkele van de top bezienswaardigheden van Japan op een steenworp afstand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening