Kanazawa (金沢)

Kanazawa de Japanse havenstad
Kanazawa is gelegen aan de Japanse Zee en bevindt zich tussen de rivieren Sai en Asano. De stad is de hoofdstad van de prefectuur Ishikawa en de economie steunt er op verschillende sectoren. De belangrijkste industrietakken in Kanazawa zijn wel de machinebouw evenals de textielindustrie. De vele historische bezienswaardigheden die in de stad vandaag de dag nog bezocht kunnen worden zorgen er evenwel ook voor dat het toerisme hier een niet onbelangrijke functie heeft ingenomen. Voor veel inwoners zijn de inkomsten uit deze sector dan ook van cruciaal belang geworden. De aanwezigheid van vier private en twee openbare universiteiten zorgt er bovendien ook voor dat Kanazawa de status van studentenstad heeft verkregen. Op deze manier wordt een ideale mix tussen jong en oud verkregen en beschikt de stad over een leuke, jonge en eigentijdse uitstraling met een historisch kantje.

Algemene reisinformatie over Kanazawa

Van oorsprong was Kanazawa een klein en gemoedelijk dorpje, maar het duurde niet lang vooraleer de strategische ligging tussen twee rivieren werd opgemerkt. De Maedaclan zag er de ideale plek in voor de bouw van een imposant kasteel dat over twee natuurlijke verdedigingsgordels zou beschikken. Het militaire aspect was echter niet de enige reden waarom voor Kanazawa werd gekozen. De vruchtbare Kanazawavlakte had immers alle troeven in huis om er voor te zorgen dat de inwoners van het kasteel niet zonder eten zouden komen te zitten. Hoewel het kasteel diverse malen werd verwoest is het in haar oorspronkelijke glorie hersteld waardoor het vandaag de dag door reizigers kan worden bezocht. Het vormt één van de populairste bezienswaardigheden van niet alleen de stad, maar ook van diens omgeving.

Stadion van Kanazawa

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak leek er een donkere bladzijde aangebroken uit de geschiedenis van de stad en haar omgeving. Die vrees bleek gelukkig onterecht. De stad wist immers op wonderbaarlijke wijze te ontsnappen aan bombardementen van geallieerde vliegtuigen wat de basis legde voor een op toeristisch vlak interessante toekomst. Vandaag de dag zijn in bepaalde delen van de stad dan ook nog tal van historische gebouwen terug te vinden. Samen met de rustige, eeuwenoude straten in de samoeraiwijk Nagamachi en de populaire geishawijken zorgen ze voor een sfeer die je mee neemt naar lang vervlogen tijden.

Bezienswaardigheden Kanazawa

Tijdens een bezoek aan de kernstad Kanazawa zal je graag een vleugje van de plaatselijke cultuur en geschiedenis willen opsnuiven. Daar worden verschillende mogelijkheden toe geboden. In Kanazawa mogen de volgende bezienswaardigheden alvast niet op je verlanglijstje ontbreken:

Kenrokuen Garden

Kenrokuen Japanse Tuin
Eén van de meest imponerende plaatsen van Kanazawa is ongetwijfeld de prachtige Kenrokuen Garden. Deze tuin vormt samen met Kairakuen in Mito en Korakuen in Okayama de top drie van landschapstuinen in Japan. Als we weten dat het lang over de mooiste tuinen in de wereld beschikt, dan moet dit er wel indrukwekkend uitzien! De landschapstuin werd in 1676 aangelegd in opdracht van kasteelheer Tsunanori. Het was echter de dertiende kasteelheer Noriyasu die de tuin vervolmaakte tot hoe ze er vandaag de dag uitziet. Het indrukwekkende gebied bestrijkt een oppervlakte van 10 hectare en bevat diverse pronkstukken. Merk tijdens een bezoek aan Kenrokuen Garden zeker de villa op die de naam Seison-kaku draagt. Deze villa werd gebouwd in 1863 in opdracht van de dertiende heer van de Maeda familie. Volgens de geschiedenis heeft zijn moeder er verschillende jaren haar intrek in genomen.

Kanazawa Castle

Kasteel van Kanazawa
Een bezoek brengen aan Kanazawa is niet compleet zonder een tour te maken doorheen het imposante Kanazawa Castle. Het kasteel was jarenlang het politieke centrum van Kaga han welke werd aanzien als het rijkste Daimyo domein in de Edo periode. Het kasteel deed vanaf het jaar 1583 tot aan het einde van de Edo periode dienst als zetel van de machtige Maeda Clan. Algemeen wordt aangenomen dat het kasteel in haar volle glorie alleen nog maar werd geëvenaard door de kastelen in Osaka en Edo. Helaas bleef de imposante uitstraling van het fort niet onopgemerkt. Vele jaren van verwoestingen en branden volgen waarna het diverse malen (deels) werd herbouwd. De grootste verwoesting vond plaats in het jaar 1881. Het kasteel werd nagenoeg volledig met de grond gelijk gemaakt, alleen de zogenaamde Ishigawa-mon (de poort) bleef behouden. Omdat het kasteel van enorme waarde is geweest voor de ontwikkeling van de stad werd er voor gekozen om ze in haar oorspronkelijke staat te restaureren. Vandaag de dag is het statige fort van weleer dan ook terug te bezoeken.

Higashi Geisha District

Higashi de Geisha wijk in Kanazawa
In het Higashi Geisha District van Kanazawa heerst vandaag de dag nog steeds een mysterieuze, bijzondere sfeer. Deze traditionele plaats staat reeds vele jaren in het teken van feest en entertainment. Reeds sinds de Edo periode zijn het de geisha (traditionele, Japanse gastvrouwen) die hier voor de nodige sfeer zorgen met muziek en dans. Dat is echter niet alles. In het Higashi Geisha District zijn namelijk ook zogenaamde Chaya woningen terug te vinden. Deze woningen worden gekenmerkt door een mooi rooster welke zich aan de buitenzijde van de eerste verdieping bevindt. De historische stijl van dit district behoort tot het cultureel erfgoed van Japan en is alleen al omwille van die reden een bezoekje meer dan waard. Tijdens een bezoek aan het district kan je het typische interieur van een Chaya huis aanschouwen terwijl bovendien tal van oude gebouwen zijn veranderd in restaurants, theehuizen en souvenirwinkels. Zeker één van de must see highlights van de oude stad Kanazawa.

Oyama-jinja shrine

Oyama Shrine in Kanazawa
De Oyama-jinja shrine werd opgericht op de site van het oude Kanaya paleis. De bouw van de shrine vond plaats met als doel om Maeda Toshiie, de grondlegger van het Kaga Domein en diens vrouw Matsu te eren. Tijdens een bezoek aan de Oyama-jinja shrine valt meteen de unieke poort met glas-in-loodramen op. Deze bestaat uit een mix van Japanse en Westerse architectuur en luistert naar de naam Shinmon. De poort werd ontworpen door een Nederlandse architect en gebouwd in 1875. In eerste instantie wed ze toegepast als bewaakte ingang voor het Kanazawa Castle. Pas later werd ze verplaatst naar de Oyama-jinja shrine.

Ninjadera

Ninjadera KazanawaDe boeddhistische tempel Ninjadera is terug te vinden in het tempel district Teramachi. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden heeft deze tempel geen connectie met ninja’s. De naam is te danken aan het feit dat de tempel oorspronkelijk vol lag met boobytraps en tal van geheime doorgangen bevatte. In Ninjadera is zelfs een zogenaamde seppuku, een rituele zelfmoordkamer terug te vinden. Tot vandaag de dag wordt er nog steeds gezocht naar extra geheime gangen die mogelijks in verbinding zouden kunnen staan met de Myoryu-ji. Deze gangen zouden als functie gehad hebben om de Maeda heren in veiligheid te brengen tijdens aanvallen op het kasteel. De Ninjadera tempel kan bezocht worden, maar enkel door middel van een tour die volledig in het Japans wordt gegeven.

Hoe te reizen naar Kanazawa vanaf Tokyo?

Metrolijn KanazawaWanneer je accommodatie zich in Tokyo bevindt en je slechts één of enkele dagen wenst uit te trekken om Kanazawa te bezoeken kan je er op verschillende manieren voor kiezen om de afstand van 414,7 kilometer tussen beide steden te overbruggen. De eenvoudigste en tevens ook snelste mogelijkheid is door gebruik te maken van de Hokuriku Shinkansen. Deze Japanse hogesnelheidstrein verbindt Tokyo met Kanazawa via Nagano en Toyama. Een rit tussen beide steden duurt zo’n 2,5 tot 3 uur en kost je ongeveer 14.000 yen.

Overnachten in Kanazawa

Omwille van het historische karakter van Kanazawa zou je het op het eerste zicht misschien niet zeggen, maar tegenwoordig beschikt de stad over een uitstekende en opvallend diverse toeristische infrastructuur. Wanneer je de nodige tijd wenst te nemen om de stad en haar omgeving in alle rust te ontdekken kan je er dan ook uitstekend voor kiezen om hier één of meerdere keren te overnachten. Je hebt dan de keuze om te verblijven in één van de vele hotels of je proeft de plaatselijke cultuur door een overnachting in een guest house te boeken. Welke voorkeur of welk budget je ook voor handen hebt, overnachten in Kanazawa is voor iedereen zonder probleem mogelijk.

Feitjes over Kanazawa

✅ Kanazawa beschikt over gemiddeld 178 regendagen per jaar. Tijdens de herfst en winter kan er zo’n 250mm neerslag per maand vallen.
✅ Kanazawa kreeg op 1 april 1996 de status van kernstad.
✅ De Teramachi tempelwijk in de stad beschikt over zomaar even 70 tempels.
✅ De belangrijkste bezienswaardigheden van de stad zijn allen gelegen rondom het kasteelterrein. De meesten zijn dan ook perfect te voet te bereiken.

Kanazawa (金沢)
4.7 (94%) 10 votes

Geef een reactie