Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Kawaii (可愛い of かわいい)

Kawaii (可愛い of かわいい)

Kawaii” is een Japans woord dat “schattig” of “aanbiddelijk” betekent. Het wordt vaak gebruikt om dingen, mensen en dieren te beschrijven die aantrekkelijk of charmant zijn op een jeugdige of onschuldige manier. In Japan is de cultuur van “kawaii” zeer prominent en heeft een aanzienlijke invloed gehad op vele aspecten van de Japanse samenleving, waaronder mode, kunst en design. Veel Japanners, vooral jongeren, omarmen een “kawaii” esthetiek en proberen die in hun persoonlijke stijl en uiterlijk te verwerken.

Waar komt het woordje kawaii vandaan?

Het woord “kawaii” is afgeleid van de Japanse uitdrukking “kao hayashi“, wat “zielig gezicht” betekent. Deze uitdrukking werd gebruikt om iemand te beschrijven die een schattige, zielige of hulpeloze uitdrukking op zijn gezicht had. In de loop der tijd is de betekenis van het woord “kawaii” geëvolueerd naar een breder scala van dingen die als schattig of charmant worden beschouwd.

Het begrip “kawaii” heeft een lange geschiedenis in Japan, en het woord wordt al eeuwen gebruikt. De wijdverspreide populariteit van de “kawaii” cultuur in Japan gaat echter terug tot de jaren 1970, toen het zich begon te ontwikkelen als een duidelijk esthetisch en cultureel fenomeen. In deze periode droegen verschillende factoren bij aan de opkomst van de “kawaii” cultuur in Japan. Eén factor was de toenemende invloed van de westerse populaire cultuur, die in Japan nieuwe ideeën over schoonheid en stijl introduceerde. Een andere factor was de opkomst van een nieuwe generatie jongeren in Japan die manieren zocht om hun individualiteit uit te drukken en zich te verzetten tegen de traditionele culturele normen.

Sindsdien is “kawaii” een belangrijk onderdeel geworden van de Japanse cultuur en heeft het een aanzienlijke invloed gehad op vele aspecten van de Japanse samenleving, waaronder mode, kunst en design. Het is ook wereldwijd populair geworden en wordt veel gebruikt om dingen te beschrijven die als schattig of charmant worden beschouwd.

Welke producten uit Japan zijn vaak kawaii?

Enkele voorbeelden van dingen die vaak geassocieerd worden met de “kawaii” cultuur in Japan zijn:

 • Schattige karakters en mascottes, zoals Hello Kitty, Rilakkuma, Pokémon en Domo.
 • Schattige modeartikelen, zoals frêle jurkjes, oversized sweaters en bedrukte leggings.
 • Leuke accessoires, zoals strikken, hoofdbanden en haarklemmen
 • Leuke schoolspullen, zoals versierde etuis, stickers en schriften
 • Leuke interieurartikelen, zoals pluche, kussens en gordijnen
 • Leuke etenswaren, zoals versierde desserts en bento-doosjes

Dit zijn maar een paar voorbeelden, en de lijst van populaire “kawaii” artikelen in Japan verandert voortdurend. Let ook op veel anime trends die zijn vaak toonaangevend voorde de kawaii trends.

Zelf kawaii zijn? Hier volgen enkele tips

Kawaii zijn betekent dat je je op een schattige, charmante en onschuldige manier uitdrukt. Hier zijn een paar tips om “kawaii” te zijn en te handelen, bijvoorbeeld tijdens het cosplay:

 • Kleed je in een “kawaii” stijl: Dit kan inhouden dat je schattige en kleurrijke kleding draagt, zoals frêle jurkjes, oversized sweaters en leggings met opdruk. Accessoires zoals strikken, hoofdbanden en haarklemmen kunnen ook helpen om een “kawaii” look te creëren.
 • Gebruik “kawaii” lichaamstaal: Dit kan inhouden dat je grote, overdreven gezichtsuitdrukkingen maakt, een hoge of speelse stem gebruikt en speelse gebaren maakt.
 • Verwerk “kawaii” elementen in je uiterlijk: Bijvoorbeeld door make-up te dragen die je een jeugdige, frisse uitstraling geeft, of door je haar op een leuke en speelse manier te stylen.
 • Wees positief en vrolijk: “Kawaii” cultuur wordt vaak geassocieerd met een positieve en vrolijke kijk, dus probeer vrolijk en vriendelijk te zijn in je interacties met anderen.
 • Omarm je innerlijke kind: De “Kawaii” cultuur viert vaak jeugdigheid en onschuld, dus wees niet bang om je speelse kant te laten zien.

Denk eraan dat “kawaii” zijn betekent dat je jezelf uitdrukt op een manier die authentiek en trouw is aan wie je bent. Het gaat er niet om je te conformeren aan bepaalde regels of verwachtingen, maar eerder om je eigen unieke manier te vinden om de “kawaii” esthetiek te omarmen.

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening