Het klimaat van Japan

Het weer in Japan
Als je naar Japan op vakantie gaat, dan is het prettig om te weten hoe het klimaat & weer is. Het klimaat in Japan verschilt van noord tot zuid. Het grootste deel van Japan heeft een gematigd zeeklimaat, hier zijn warme zomers en vrij milde winters de standaard. Naarmate je meer naar het zuiden afreist, dan krijg je een warmer zeeklimaat. Dit zeeklimaat zorgt voor mildere winters en zomers. Van de Ryukyu-eilanden hebben de meest zuidelijke eilanden, de Okinawa-eilanden, een subtropisch klimaat. De temperaturen zijn hier in de wintermaanden meestal rond de 20 graden. Reis je meer naar de westelijke gebieden zoals Honshu en Hokkaido dan krijg je te maken met een koel tot gematigd landklimaat. Het zeewater heeft hier minder invloed op de temperatuur en neerslag, omdat de gebieden veelal zijn afgesloten van de Grote Oceaan door diverse bergzones. Het plaatje hieronder geeft de temperatuur weer van verschillende steden in Japan.

Het klimaat van Japan: de seizoenen

klimaat japan
Japan heeft bijna overal vier seizoenen, behalve in het zuiden (rond Okinawa) waar een subtropisch klimaat heerst. De seizoenen lopen veelal gelijk met de Nederlandse. Toch is er een duidelijk verschil en dat is dat de overgangen van de seizoenen sneller verlopen dan bij ons. In het begin van maart kan er nachtvorst voorkomen en een maand later in april kan het al volop zomer zijn overdag. In Japan duurt de winter gemiddeld van december tot en met maart en de lente van april tot en met half mei. De zomers beginnen half mei en duren tot eind september. De herfstmaanden zijn oktober en november. Dit betekend langere zomers en kortere winters.

De hoogteverschillen beïnvloeden het weer

Japan kent veel hoogteverschillen door de vulkanen en bergenketens op de eilanden. Enkele voorbeelden zijn de Japanse Alpen (Nihon Arupusu) die bestaat uit het Hidagebergte, Kisogebergte en het Akaishigebergte. De hoogste berg of eigenlijk vulkaan in Japan is zelfs 3776 meter hoog, genaamd Mount Fuji. Dit is geen enkele uitschieter want de Ainodake is 3189 meter en de Kitadake 3193 meter hoog. Door de verschillende hoogtes is er een groot verschil in het weerbeeld. De bergen houden de wolken vaak tegen waardoor er in de ene plaats veel neerslag valt en op een andere weinig tot geen neerslag. Hierdoor heeft Japan een heel wisselend klimaat waar je verschillende weertypen dicht na elkaar kunt treffen. Vooral in de bergregio’s heb je last van dit wisselvallige weer.

Zomerse temperaturen door lage breedtegraad

breedtegraden Japan
De zomer in Japan kan beschreven worden als warm tot zeer warm. Dit komt omdat Japan een relatief lage breedtegraad heeft. Ter voorbeeld; het meest noordelijke eiland Hokkaido ligt op de zelfde hoogte van Barcelona. In het noorden van Japan is het warm in de zomer, maar in centraal en zuid Japan rond de eilanden Shikoku en Kyushu is het zeer warm. Er zijn veel stranden, resorts en badplaatsen waar je vakantie kunt vieren. Een echte zonvakantie naar Japan zul je niet zo snel boeken, er kan dagelijks wat neerslag vallen of de zon zit achter de wolken. Door deze wolkendekken is het ook vaak erg benauwd in de grote steden zoals Tokyo, Kyoto of Hiroshima. Zoek je toch echt zon, zee en strand in Japan dan kan je het beste naar Okinawa vliegen. Deze eilanden zijn subtropisch en hebben meestal mooi weer, ook in de winter.

Japan kent regen en sneeuw

Het kan net als in Nederland flink regenen in Japan en dit gebeurd het hele jaar door. Deze regen valt verspreid over heel Japan maar in de zomermaanden valt er de meeste regen, dit kan oplopen tot wel 300 mm of meer per maand. In het noorden valt er per jaar gemiddeld 1000 mm neerslag, aanzienlijk minder dan in het zuiden. Neem bijvoorbeeld het eiland Hachijōjima dat krijgt ongeveer 3100 mm neerslag per jaar (gelegen tegen het zuiden van het eiland Honshu). Gedurende de wintermaanden kan de neerslag ook vallen in de vorm van sneeuw. De sneeuwkans is hoog op de eilanden Hokkaido en Honshu, zeker in de bergachtige gebieden. Door de grote hoeveelheid sneeuw kan je ook skiën of snowboarden in Japan. De Japanse bevolking is er ook dol op en maakt dan daarom graag gebruik van de wintersportfaciliteiten. Dit leidt helaas tot een nadeel en dat is een extra dure skipas.

Voor meer informatie over het weer en klimaat in Japan kan je de website Klimaatinfo.nl raadplegen.

Het klimaat van Japan
4.71 (94.29%) 7 votes