Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Klimmen in Japan

Klimmen in Japan

Rotsklimmen en boulderen in Japan

Tijdens de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo gaat de eerste worden keer dat klimmen een officiële sport binnen de Olympische Spelen is. Maar wist je ook dat je in Japan heel mooi kunt klimmen? In de grote Japanse steden bestaat al jaren een gave cultuur van klimmers die avonden lang oefenen in de klim- en boulderhallen. Daarnaast in de bergen eromheen worden er rotsblokken en rotswanden beklommen door de echte waaghalzen. Wil je het ook eens proberen of ben je al een fervent klimmer? Bezoek dan een klimwand in Tokyo of huur een klimgids in en trek de wilde natuur in naar Ogawayama, Mt Mizugaki of Maku Iwa

Let op: we hebben het hier alleen over het beklimmen van rotswanden en rotsblokken, niet over het beklimmen van Mount Fuji bijvoorbeeld. 

Klimmen en de Olympische Spelen in Tokyo

Klimmen is voor de eerste keer een officiële Olympische sport tijdens de Spelen van 2020 in Tokyo. De sport bestaat – in ieder geval voor nu – uit drie verschillende disciplines. Dit zijn voorklimmen (lead climbing), speed climbing en boulderen. Bij voorklimmen zit de klimmer vast aan een touw en moet hij of zij zo hoog mogelijk op een klimmuur komen. Degene die het hoogste komt, wint. Speed climbing draait maar om één ding: snelheid. De klimmers moeten hierbij zo snel mogelijk de top van de wand bereiken. Logischerwijze wint de klimmer met de snelste tijd. Tot slot is er nog boulderen. Dit is klimmen zonder touw tot zo’n 5 meter hoog. Deze discipline lijkt soms meer op acrobatiek of parcour en is daardoor spectaculair om te zien. 

Steeds populairder, ook in Japan

Klimmen is het afgelopen decennium een stuk populairder én toegankelijker geworden. Niet alleen in Noord-Amerika en Europa, maar ook in Azië en Japan. In de grote Japanse steden vind je nu bijvoorbeeld meerdere klimhallen en steeds meer Japanners gaan ook buiten klimmen. Echter, voordat klimmen meer mainstream werd had Japan al een echte klim-cultuur. Dat moet ook haast wel met zoveel klimmogelijkheden in de omgeving! 

Klimhallen/boulderhallen in Tokyo

Een boulderhal in Tokyo
Een boulderhal in Tokyo, Flickr: Yuichiro Haga

Ben je in Tokyo en wil je even lekker sporten? Probeer boulderen eens! Dit is klimmen tot zo’n drie meter hoog, zonder touw. Alle benodigde spullen kun je gewoon huren bij de klimhal. Een aantal klimhallen in Tokyo zijn: 

B-Pump (Akihabara & Ogikubo) – twee verschillende locaties:

Locatie Akihabara
Adres: 1-1-8 Yushima, Bunkyo-ku, Tokyo
Station: Akihabara Station
Entree: 2000 yen
Website: http://pump-climbing.com/gym/akiba

Locatie Ogikubo
Adres: 1-24-10 Kamiogi, Suginami-ku, Tokyo
Station: Ogikubo Station
Entree: 1944 yen
Website: http://www.pump-climbing.com/gym/bpump/

Apex Climbing Gym (Shinjuku)

Adres: Mizuki Bldg. 6-7F, 3-13-24 Yotsuya, Shinjuku-ku, Tokyo
Station: Yotsuya-Sanchome Station

Entree: 1620 yen
Website: http://www.apex-climbing.com/

Rhino and Bird (Nippori)

Adres: 2-56-3 Nishi-Nippori, Arakawa-ku, Tokyo
Station: Nishi-Nippori Station

Entree: 1620 yen
Website: http://www.rhino-bird.com/

Bouldering Gym Granny (Ueno)

Adres: 6-7-3 Higashi-Ueno, Taito-ku
Station: Inaricho Station

Entree: 1200 yen
Website: http://granny-ueno.jp/

Buiten klimmen

buiten boulderen in Japan
Buiten boulderen in Japan, Flickr: parhessiastes

Aangezien elk van de vier grote eilanden van Japan wel bergen of heuvels heeft, kun je haast overal in Japan wel in de natuur klimmen. Vooral het Japanse boulderen, het beklimmen van losse rotsblokken, staat hoog aangeschreven. Zo heb je in de omgeving van Tokyo meerdere gebieden waar je kunt rotsklimmen.

Wil je precies weten waar in Japan je gaat klimmen? Maak dan gebruik van de websites TheCrag en All Trails. Hier vind je de hoeveelheid klimroutes in een bepaald gebied én waar deze klimgebieden liggen. Echter, wil je nauwkeurige informatie, dan moet je toch echt in contact zien te komen met een van de vele gidsdiensten of lokale klimmers en klimverenigingen.

Klimgebieden bereiken

Logischerwijze liggen de klimgebieden niet middenin de stad. Nee, je moet juist de natuur in. Gelukkig kun je een huurauto nemen of gebruik maken van je JR Pass. Sommige klimgebieden zijn gemakkelijker te bereiken dan anderen, dus zorg dat je je goed inleest voordat je in de trein of huurauto stapt.

Populaire klimgebieden rondom Tokyo

Zoals we al zeiden zijn er meerdere populaire klimgebieden in Japan. Echter, er zijn er een paar die een stuk leuker/beter/populairder zijn dan anderen. Hier heb je bijvoorbeeld meer variatie qua klimstijl en ontmoet je veel andere klimmers. Voor het gemak zijn dit allen klimgebieden die in één dag te bereiken zijn vanuit Tokyo

Ogawayama

Bouldergebied Ogawayama
Boulders in het bos van Ogawayama, Flickr: Paul Coster

Ogawayama is een berg in het Chichibu Tama Kai Nationaal Park. De hellingen van deze berg zijn bedekt met granieten rotsen, waarop je kunt boulderen en rotsklimmen. De variatie hier is groot: je hebt hier routes die heel erg overhangen, maar ook makkelijkere routes op wanden die nét niet helemaal kaarsrecht zijn.

Mt Mizugaki

Midden in het Chichibu Tama Kai Nationaal Park vind je Mizugaki, een gebied met veel boulderroutes (ook wel boulderproblemen genoemd). Dit gebied heet ook wel het Mizugaki Bouldering Area en heeft boulders voor zowel beginners als doorgewinterde klimmers. 

Maku Iwa 

Niet alle goede klimplekken bevinden zich in de bergen. Neem bijvoorbeeld Maku Iwa, gelegen in de omgeving van de stad Hakone. Hier zijn niet alleen geweldige boulderroutes, maar ook sportklimroutes (met touw). 

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening