Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Kobe (神戸), meer dan alleen Kobe Beef

Kobe (神戸), meer dan alleen Kobe Beef

Kobe Japan haven
Haven van Kobe

Kobe is de hoofdstad van de prefectuur Hyogo en is één van Japans grootste steden. De stad is bij buitenlanders vooral bekend om het befaamde rundvlees, Kobe Beef. Natuurlijk kun je hier het lekkerste rundvlees eten, maar er is zoveel meer te doen! Zo zijn hier enkele bekende sake brouwerijen, ‘s werelds grootste hangbrug, oude Westerse wijken en nog veel meer leuke activiteiten te beleven.

Snel naar;

Korte intro over de stad Kobe

Akashi kaikyo brug
Akashi kaikyo brug

Japan was voor een lange periode in zijn geschiedenis compleet afgesloten van de buitenwereld. Dat weten wij Nederlanders natuurlijk maar al te goed gezien onze handel via Deshima. Pas aan het eind van de 19e eeuw besloot het land, onder druk van de Verenigde Staten, zich open te stellen aan de buitenwereld.

Kobe was samen met de steden Yokohama, Nagasaki en Hakodate een van de eerste internationale handelssteden. Kobe was dan ook Japans grootste havenstad, tot een heftige aardbeving (de Great Hanshin-Awaji Earthquake) in 1995 de stad verwoeste. Inmiddels is de stad helemaal herbouwd. Hierdoor is het een erg moderne stad met uitstekende infrastructuur.

Top bezienswaardigheden & to do in Kobe!

Wat moet bovenaan jouw lijstje staan als je Kobe bezoekt? Dat ligt natuurlijk aan wat jij het liefste doet. Maar, met de hier onderstaande lijst helpen we je in ieder geval aardig op weg. De bezienswaardigheden & to do’s staan overigens in willekeurige volgorde.

#1 Mount Rokko beklimmen

Mount Rokko uitzichtpunt
Mount Rokko uitzichtpunt

Kobe ligt tussen de Baai van Osaka en het Rokko-gebergte. De hoogste berg van dit gebergte is de gelijknamige Mount Rokko. Vanaf hier heb je niet alleen een mooi uitzicht over Kobe, maar ook over Osaka. Vooral tijdens zonsondergang is het uitzicht spectaculair. Daarnaast zijn er op de berg meerdere, kleine toeristische attracties.

Restaurant Torokuan op Mt Rokko
Restaurant Torokuan op Mt Rokko

Je vindt hier onder andere een botanische tuin, een observatieplatform, restaurants en een aantal souvenirshops. “Beklimmen” is misschien het verkeerde woord. De makkelijkste manier om de berg te bedwingen is namelijk door de kabelbaan te nemen. Een ritje met de kabelbaan kost 600 yen. Je bereikt het station van de Rokke Cablecar door vanaf Rokko, Rokkomichi of Hanshin Mikage Station op bus 16 te stappen. Omhoog wandelen voor de avonturiers is natuurlijk ook een optie.

Wandelen nabij Nunobiki Waterval
Wandelen nabij Nunobiki Waterval

Een andere manier om de top van Mount Rokko te bereiken is door de veel kleinere Shin-Kobe Ropeway te nemen. Deze kabelbaan is al een ervaring op zichzelf. Vanuit het wagentje heb je namelijk al een prachtig uitzicht over de stad en de omliggende natuur. Zo passeer je de Nunobiki Waterfall en de Nunobiki Kruidentuin. Een ander voordeel is het feit dat het station van deze kabelbaan zich direct naast Shin-Kobe Station ligt. Dit is het station waar ook de Shinkansen sneltrein stopt. Een retourtje met de Shin-Kobe Ropeway kost 1500 yen.

#2 Akashi Kaikyo Bridge: de langste hangbrug ter wereld

Akashi Kaikyo brug staalwerk
Akashi Kaikyo brug staalwerk

De Akashi Kaikyo Bridge is ‘s werelds langste hangbrug. De brug werd in 1998 geopend en verbindt Kobe met het eiland Awaji. Met zijn lengte van bijna 4 kilometer (40 voetbalvelden!) is deze brug bizar lang. De brug heeft een bezoekerscentrum — Bridge Exhibition Center — waar je leert over de bouw van de brug. Dit is echter grotendeels in Japans.

Het hoogtepunt voor bezoekers is de Maiko Marine Promenade. Dit is een promenade onder het wegdek, 50 meter boven het water. Vanaf hier heb je een uitzicht over de Baai van Osaka, de Akashi Strait én kun je de constructie van de brug bewonderen. Het Bridge Exhibition Center heeft een entree van 310 yen, de promenade kost 250 yen per persoon. Beide zijn geopend van 9:00 tot 17:00 of 18:00 uur. Om de brug te bereiken reis je simpelweg op Maiko Station.

#3 Sake proeven in het Nada district

Sake proeverij in Kobe
Sake proeverij in Kobe

De wijk Nada staat bekend om haar sake. Kobe’s Nada wordt dan ook beschouwd als de plek waar de beste sake van Japan wordt gebrouwen. Dit heeft te maken met de kwaliteit van de rijst, het water en het gunstige klimaat in deze omgeving. Natuurlijk heeft de nabijheid van een internationale haven ook grote invloed. In deze wijk vind je open winkels waar je verschillende soorten sake kunt proeven. Sommigen hebben zelfs een klein museum waar het brouwproces wordt uitgelegd. Onze favorieten winkels & musea hier zijn:

Fan van Japanse sake? Bekijk onze top 5 sake eens want veel van de beroemdste drankjes zijn gemakkelijk in Nederland te bestellen.

#4 Bewonder historische Westerse villa’s in de wijk Kitano-cho

In de wijk Kitano-cho woonden vroeger de rijke Westerse handelaren. Veel van de  villa’s, ljinkan genaamd, zijn behouden en omgetoverd tot een museum. In elk van deze kleine musea waan je je in de 19e eeuw. Een aantal populaire Ijinkan zijn:

 • Ben’s House
 • Former Chinese Consulate
 • Yamate Hachibankan
 • Dutch Museum and Fragrance House
 • England House
 • Yokan Nagay (France House)

De entree van deze musea varieert tussen de 500 en 750 yen. Je kunt de wijk het makkelijkste bereiken door de trein te nemen naar Sannomiya of Shin-Kobe Station. Vanaf deze stations is het zo’n 10 tot 15 minuten lopen.

#5 The Great Hanshin-Awaji Earthquake Museum

Op 17 januari 1995, aan het eind van de middag, werd Kobe verrast door de heftige Great Hanshin Awaji aardbeving. Deze aardbeving had 5000 dodelijke slachtoffers, duizenden gewonden en tienduizenden daklozen als gevolg. Het Earthquake Museum is in 2002 geopend om deze tragische natuurramp te herdenken. Daarnaast tracht het ook om bezoekers wat te leren over aardbevingen en ramppreventie. Dit doet het museum door uitgebreide foto’s van de aardbeving tentoon te stellen en bezoekers interactieve videospellen te laten spelen. Zeker een bezoekje waard als je meer wilt weten over (de gevolgen van) de verschillende aardbevingen die niet alleen Kobe, maar heel Japan hebben geteisterd.

De entree bedraagt 600 yen. Het museum is dagelijks geopend van 9:30 tot 17:30. Met het openbaar vervoer is het Earthquake Museum eenvoudig te bereiken. Reis simpelweg op Iwaya Station. Vanaf hier is het slechts 10 minuten lopen.

#6 Kobe City Museum

Het Kobe City Museum is historisch museum dat geopend werd in 1982. De vaste tentoonstelling bestaat uit talloze kaarten en kunstvoorwerpen uit heel Japan. Je vindt hier ook kunstvoorwerpen uit onder andere China en Korea. Waarom? Kobe dreef vroeger al veel handel met deze landen. Daarnaast heeft het Kobe City Museum een van ‘s werelds grootste collecties van Japanse kunststijl Namban Art. Dit zijn kleurrijke schilderijen die het eerste contact van Japan met buitenlanders in de 15e eeuw weergeven.

Het Kobe City Museum is een must voor liefhebbers van de Japanse (handels)geschiedenis. Houd er wel rekening mee dat hier weinig Engels wordt gesproken. Entree voor het Kobe City Museum bedraagt 300 yen & het museum is geopend van 10:00 tot 17:00. Om het museum te bereiken kun je het beste op Motomachi of Sannomiya Station reizen.

#7 Sorakuen Japanse tuin

Sorakuen Japanse tuin in Kobe
Sorakuen Japanse tuin in Kobe

Fan van Japanse tuinen? Dan zit je ook in Kobe goed (waar niet eigenlijk in Japan?). Hier vind je namelijk Sorakuen Garden, een grote, Japanse-stijl landschapstuin. Het park bevindt zich midden in het centrum. Het is dus een kleine moeite om even een kijkje te nemen. Entree voor deze tuin is niet gratis helaas maar ook niet veel namelijk 300 yen. Sorakuan Garden is geopend van 9:00 tot 17:00 en is het beste te bereiken door met de trein op Motomachi Station te reizen.

Het befaamde Kobe Beef rundvlees restaurants

Kobe beef restaurants
De beste Kobe beef restaurants

Kobe Beef is rundvlees van een ras koe dat volgens de regels van de Kobe Beef Marketing and Distribution Promotion Association wordt gefokt en gevoed. Het vlees is een delicatesse en staat bekend om zijn krachtige, vettige smaak en structuur.

Leuk weetje; Kobe beef wordt pas sinds 2012 geëxporteerd. Hierdoor is het voor veel restaurants nog steeds erg lastig om Kobe Beef te bemachtigen. Omdat Kobe beef geen beschermde merknaam is, kan deze naam ook aan ander rundvlees worden gegeven. Het is een beetje de tegenhanger van Wagyu beef.

Wil je écht Kobe rundvlees eten, dan moet je natuurlijk in Kobe zijn. Wil je de lekkerste Kobe beef eten, bezoek dan een teppanyaki restaurant. Daar kun je toekijken hoe de chef het rundvlees grilt. Houd er wel rekening mee dat dit vlees erg duur is. Per 100 gram betaal je al snel een paar duizend yen. De beste Kobe Beef eet je in de volgende restaurants:

Populair als dagtrip én als uitvalsbasis

Vanwege de  ligging en  bereikbaarheid is Kobe populair als dagtrip vanuit Osaka of Kyoto. Dit zou hypothetisch zelfs kunnen vanuit Tokyo, ook al ben je dan wel de halve dag aan het reizen met de Shinkansen. Daarnaast is het ook populair onder toeristen om meerdere dagen door te brengen in Kobe. Er is genoeg te doen in de stad en de prijzen voor overnachtingen liggen lager dan in Osaka of Kyoto. Je kunt Kobe ook gebruiken als uitvalsbasis voor het maken van stedentrips naar Osaka, Himeji of Nara of op je doorreis naar Okayama en Hiroshima.

Overnachten in Kobe

Ondanks het feit dat Kobe niet de meest toeristische stad is, zijn er meer dan genoeg opties met betrekking tot overnachtingen. Je vindt hier luxe vijf-sterren hotels, zoals het Hotel Okura Kobe en Kobe Meriken Park Oriental Hotel, maar ook degelijke drie-sterren hotels. Heb je een laag budget, dan zijn hier ook genoeg hostels en capsulehotels zoals Capsule Seki.

Hoe kom je het beste in Kobe?

Kobe heeft zijn eigen vliegveld, maar vanaf Europese luchthavens wordt hier nauwelijks op gevlogen. Er zijn wel dagelijks vluchten vanaf Tokyo’s Haneda vliegveld en andere binnenlandse luchthavens, maar dit is duur en nauwelijks sneller dan de Shinkansen. Het gemakkelijkste, snelste en goedkoopste is om met de Shinkansen naar Kobe te reizen. Vanaf Tokyo duurt de reis namelijk maar 160 minuten! Het is verstandig om hiervoor een JR Railway Pass aan te schaffen. Een andere optie is om een nachtbus te nemen. Reis je vanuit Kyoto of Osaka naar Kobe, dan is de trein wederom je beste optie gezien het binnen 50-60 minuten te bereiken is.

Feitjes

 • Kobe is de zesde grootste stad van Japan
 • de stad heeft maar liefst 1.527.481 inwoners
 • ondanks het feit dat Kobe beschouwd wordt als een van Japans mooiste steden, is de stad niet zo populair onder toeristen als andere Japanse steden
 • karaoke is uitgevonden in Kobe, door Daisuke Inoue
 • Kobe heeft de grootste jazz-scene van heel Japan

What’s next?

Niet ver van de stad Kobe liggen de steden Kyoto, Osaka maar je kan ook gemakkelijk zuidelijker richting Himeij, Okayama, Naoshima of Hiroshima reizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening