Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Koyasan (Mount Koya)

Koyasan (Mount Koya)

Koyasan Japan tempels
Tempels in Koyasan

Japan kent vele mystieke, soms zelfs een tikkeltje mysterieuze plaatsen. Plaatsen die al vele honderden, al dan niet meer dan duizend jaar aan historie herbergen. Koyasan, of Mt. Koya is zo’n plaats. De vaak in mist gehulde bergtop is de geboorteplaats van de Shingon stroming (of sekte zoals het ook wel wordt aangeduid) binnen het boeddhisme.

Snel naar;

Koyasan & boeddhisme in Japan

Okunoin
Okunoin

Het zogeheten Shingon-boeddhisme, een boeddistische stroming die volgens de geschiedenis ruim 1.000 jaar geleden naar Japan gebracht is toen de monnik Kobo-daishi in Koyasan was neergestreken, nadat hij eerst jaren door andere delen van Japan is getrokken om een geschikte uitvalsbasis te vinden. Begin 805 is hij op Koyasan begonnen met de bouw van wat vandaag de dag nog steeds te bewonderen is als een schitterend tempelcomplex, het Garan-complex dat meer dan 100 tempels telt.

Koyasan wordt mede hierdoor beschouwd als een van de meest heilige plekken van Japan. Het sfeervolle plaatsje huisvest Japans grootste begraafplaats, Okunoin, en het mausoleum van Kobo Daishi zelf. Je zult zeker traditionele monniken tegenkomen als je door het dorp wandelt en de tempels en begraafplaatsen bezoekt.

Mount Koya is het centrum van het zogenaamde Shingon (眞言, 真言) Boeddhisme, één van de grootste stromingen binnen het Japanse boeddhisme die soms ook wel “Japanse Esoterische Boeddhisme” wordt genoemd. Koyasan is de plek waar in het jaar 805 Kobo Daishi (Kūkai) het Shingon Boeddhisme aan de Japanners introduceerde.

Later bouwde hij hier het ‘hoofdkwartier’ van het geloof. Door de eeuwen heen vormde zich langzaam maar zeker een klein dorpje rondom dit religieuze centrum. Tegenwoordig vind je er meer dan 120 tempels, een grote religieuze universiteit en het mausoleum van de heilige Kobo Daishi. Inmiddels spreekt men niet meer van een klein dropje, maar van een flinke tempelstad.

Sinds de 9e eeuw speelt boeddhisme een rol in Japan, al is het geen hele grote. Toch zijn maar liefst 90 miljoen Japanners boeddhistisch. Het speelt echter geen grote rol in hun dagelijks leven. Alleen bepaalde ceremonies, zoals een begrafenis of bruiloft, vinden plaats op een boeddhistische wijze. Daarnaast hebben veel boeddhistische Japanners thuis een klein altaartje.

De tempels van Koyasan

Koyasan Konpon Daito Pagoda

Heel Koyasan is een aaneenschakeling van tempelcomplexen. De gehele plaats is beschermd als UNESCO-werelderfgoed en wordt dan ook goed onderhouden. Het Garan tempelcomplex is schitterend, met als kroonjuweel de Konpon Daito Pagoda (1e foto).

In de winter hangt er door de continu aanwezige lichte nevel of mist en de gedempte geluiden vanwege een dik pak sneeuw een haast onbeschrijflijke serene, soms zelfs mysterieuze rust. Kobo Daishi zelf bevindt zich nog altijd in Koyasan. In de Okunoin tempel, omringt door ruim 200.000 andere graven en indrukwekkende bomen van honderden jaren oud, verkeerd de grondlegger van deze plaats in een staat van eeuwige meditatie zoals de boeddhisten dat zelf noemen.

Verder zijn het Tokugawa mausoleum, de rustplaats van een vooraanstaande Shogun-familie, de Daimon-gate, een indrukwekkende houten toegangspoort, waar wordt gestart en geëindigd met de pelgrimstocht, het Reihokan museum en de Kongobuji tempel zeker een stop waard.

Kongobuji Temple

Kongobu-ji Koyasan
Het belangrijkste gebouw in Koyasan is Kongobuji tempel (Kongōbu-ji), een tempel die pas in 1956 werd gebouwd. Later werd deze tempel met een aantal andere samengevoegd en werd besloten dat dit de hoofdtempel van het Shingon boeddhisme zou worden. Deze fascinerende tempel is dagelijks open voor bezoekers.

Tijdens een rondleiding door de tempel loop je door diverse historische en religieuze kamers, zoals de befaamde Ohira zaal waar belangrijke rituele ceremonies worden gehouden. Je krijgt Japanse thee aangeboden en tijdens deze pauze kun je de tijd nemen om de prachtige muurschilderingen te bewonderen. Daarnaast wordt het verhaal van Kobo Daishi verteld, over zijn leven, zijn reizen naar China en zijn ontdekking van het boeddhisme.

Kongobuji tempel rotstuin Koyasan
Foto credits: Andrea Schaffer

In de tuin van de tempel vind je de Banryutei rotstuin, die in 1984 werd gebouwd ter ere van Daishi. Het is de grootste rotstuin van Japan en de stenen samen vormen draken die uit een zee van wolken opdoemen.

Entree tot de tempel kost 500 Japanse Yen en de Kongobuji tempel is dagelijks open van 08:30 tot 17:00 uur.

Okunoin Temple / begraafplaats

Okunoin Koyasan
Okunoin (奥の院) temple is de tempel waarin het mausoleum van Kobo Diashi zich bevindt. In plaats van dat hij overleden is, zijn Japanse boeddhisten er van overtuigd dat hij zich in een eeuwige meditatie zit. Okunoin is hierdoor één van de meest heilige plekken in Japan en een erg geliefd pelgrimsoord.

Okunoin begraafplaats
Foto credits: Xiaojun Deng

De Ichinohashi brug markeert de entree van de tempel. Bezoekers moeten hier buigen om respect te tonen voor Kobo Daishi. Vervolgens bevind je je midden in Japans grootste begraafplaats, met maar liefst 200.000 grafstenen. Veel aanhangers van het geloof wilde na hun dood namelijk dichtbij hun spirituele leider Kobo Daishi begraven worden.

Koyasan Mausoleum

Vanaf de Ichinohashi naar de tempel lopen is een flinke wandeling over het terrein. Daarom kiezen steeds meer bezoekers er tegenwoordig voor om een deel met de bus te reizen en via een andere ingang de tempel te betreden. Op deze manier kost het bereiken van de tempel de helft van de tijd. Deze alternatieve route gaat meer langs de recentelijke, moderne toevoegingen aan de tempel. Denk hierbij aan recentelijk toegevoegde grafstenen.

Ongeacht welke route je kiest, uiteindelijk kom je uit bij Gokusho offerhal. Bezoekers worden hier geacht om offers te maken of om water op de standbeelden te gooien. Dit is om overleden familieleden te eren.

Vervolgens loopt men langs de zogenaamde Miroku steen. Je kunt proberen de steen met één hand op te tillen. Het is volgens boeddhisten een magische steen die voor goede mensen lichter aanvoelt en voor slechte mensen juist erg zwaar aanvoelt.

Torado hal Koyasan
Foto credits: DocChewbacca

Vervolg je weg en het eerste wat je dan tegenkomt is de prachtige Toroda hal, die ook wel de “Hall of Lamps” wordt genoemd. In deze hal staan meer dan 10.000 gedoneerde lantaarns, die allemaal eeuwig brandend worden gehouden.

Tot slot is er nog de meest heilige plek van Japan: het daadwerkelijke mausoleum van Kobo Daishi. Japanse boeddhisten komen uit heel het land om hier te bidden, schrik dus niet van hoe fanatiek men hier kan zijn.

Een aantal reisorganisaties bieden zelfs nachtelijke rondleidingen aan. Dit is een unieke ervaring mede dankzij de vele lantaarns, het is echt een aanrader! Overdag is toegang tot de tempel gratis. De tempel is geopend van 08:30 tot 17:00 uur.

Overnachten in een tempel in Koyasan

Leuk weetje is dat in veel van de 120 tempels in Mount Koya je kunt overnachten. Koyasan is namelijk het eindpunt van de wereldberoemde 88 Tempels pelgrimstocht. Een tempel waar je in kan overnachten heet ook wel een shukubo. De leukste zijn 高野山 宿坊 宝城院 -Koyasan Shukubo Hojoin, Sojiin, 高野山 宿坊 櫻池院-Koyasan Shukubo Yochi-in, 密厳院 en 宿坊 光明院. Wees er vroeg bij want meestal zit alles snel vol.

In tegenstelling tot veel andere tempels in Japan, zijn de tempels in Koyasan buitenlandse bezoekers gewend. Een slaapplek in één van deze tempels is dan ook gemakkelijk te boeken. Alvast een voorproefje van hoe dit is? Lees dan het blog van Zinzi Zegers van Djoser.

Let op: in veel van deze tempels kun je alleen maar contant betalen, houdt hier rekening mee!

Wat is een shukubo?

Een slaapplek hoort bijna wel een zogeheten Shukubo te zijn in Koyasan. Een Shukubo is vergelijkbaar met een Ryokan, maar dan ontstaan vanuit een tempel. Een Shukubo wordt gerund door Boeddhistische monniken, die toeristen en pelgrims overnachtingen in hun tempel aanbieden.

Hoewel deze monniken een zichtbaar streng regime volgen en zich daadwerkelijk volledig overgeven aan de leer van het Shingon-boeddhisme, is de tijd hier natuurlijk ook niet stil blijven staan. Boeken kan veelal gewoon via booking.com, contact vooraf gaat via e-mail en betalen ter plaatse met creditcard is geen enkel probleem.

Een dergelijk tempel-hotel kent een minimalistische inslag, de kamers zijn voorzien van tatami-matten, papieren wanden, een tafeltje met een thee-setje en een altaar.

In de avond wordt de kamer door een monnik van dienst omgetoverd tot een slaapvertrek met behulp van twee futons en wat dekens. Warmte komt van een klein petroleum kacheltje, wat in de winter geen overbodige luxe is, aangezien de sneeuw zich hier tot twee meter hoog kan ophopen en het dagen achtereen niet boven het vriespunt uitkomt.

De kamers hebben een prachtig uitzicht op de binnentuin, maar het glas in de schuifdeuren is net iets dikker dan de papieren wanden, dus het kacheltje mag af en toe goed zijn best doen.

Bezoekers kunnen daarnaast genieten van ‘shojin ryori’, de voortreffelijke boeddhistische vegetarische keuken. Ook kunt je ’s ochtends vroeg meedoen met de meditatiesessie van de monniken, een onvergetelijke spirituele ervaring.

Rituelen en tradities

Monnik in Koyasan
Monnik in Koyasan

Twee keer per dag wordt er een door de monniken zelf bereide volledig vegetarische maaltijd geserveerd op de kamer en het is zaak je hierin te laten verrassen en open te staan voor nieuwe smaken en structuren. De monniken koken met lokale producten van het seizen en weten hiermee een heerlijke uitgebalanceerde maaltijd te creëren. De eerste ’s ochtends vroeg, rond acht uur en de tweede als diner.

Voorafgaand aan het ontbijt is het mogelijk deel te nemen aan verschillende ochtendrituelen in de tempels van het Shukobu-complex. Dit is een ontzettend bijzondere ervaring en zeer aan te raden. In een grote tempel zingen verschillende monniken verzen voor hun voorvaderen, die hier geëerd worden en dagelijks voorzien worden van nieuwe etenswaren als offers.

Na het eren van de voorvaderen zet het ritueel zich voort in een kleinere ruimte die ingericht is voor de vuurceremonie.Terwijl er op een grote trom een begeleidend ritme gespeeld wordt, ontfermd een van de monniken zich over het maken van een vuur, volgens een vastgesteld aantal handelingen. In dit vuur verdwijnen houtjes met daarop wensen geschreven, waaronder ook de wensen van de mensen die overnachten. Wanneer het vuur volledig is en het ritme van de trom steeds luider wordt, ontsteken de monniken wederom in gezang, wat het mystieke tintje nog iets extra’s geeft.

Veel te beleven

In de zomer kan Koyasan nogal overspoeld raken met toeristen en pelgrims, maar in de late herfst en de winter keert de betrekkelijke rust hier terug en kun je je op sommige plaatsen zo goed als alleen wanen. Afgezien van de permanente bewoners dan, die grotendeels bestaat uit monniken. Koyasan is een mystieke plaats die zeker een bezoek waard is wanneer men langere tijd in Japan is.

In de zomer, wanneer de dagen langer zijn, is zelfs een dagtrip een goede mogelijkheid, maar een overnachting is echt een aanrader. Naast de Shukubo zijn er ook guesthouses, en zijn er een aantal prima Izakaya’s en andere restaurants te vinden voor wanneer je geen monniken hebt die voor je koken.

Een leuk reisprogramma naar Koyasan

Okunoin begraafplaats Koyasan
Okunoin begraafplaats Koyasan

Dag 1: Je reist eerst met de trein vanuit Kyoto of Osaka naar Shinimamiya. Daar neem je de lokale trein naar Gokurakubashi, waar je op de cable car stapt die je de berg op naar Koyasan brengt. Vanaf het kleine stationnetje van Koyasan neem je de taxi of de bus naar de shukubo (tempelaccommodatie).

Na een heerlijk het traditioneel ‘shojin ryori’ diner vertrekken we naar de Okunoin begraafplaats voor een avondrondleiding. Het is een magische, surrealistische ervaring als u in het donker langs de duizenden verlichte lantaarns loopt.

Dag 2: We staan vanochtend vroeg op om mee te doen met de meditatiesessie van de monniken. Je zult merken dat je na een tijdje ook helemaal ‘zen’ wordt, een heerlijk, spiritueel begin van de dag. Na het ontbijt is het tijd om met de Koyasan Pass uitgebreid de tijd nemen om Koyasan te ontdekken. Ook overdag is de Okunoin begraafplaats een indrukwekkende, mystieke plek, met duizenden graven, torenhoge bomen, met mos bedekte grafstenen, stenen lantaarns en Boeddha beelden.

Helemaal aan het einde van Okunoin kom je bij Todoro Hall en Tokugawa Mausoleum, dat in 1643 werd gebouwd door de derde Tokugawa shogun Idemitsu Tokugawa. Het mausoleum is gebouwd in de extravagante stijl karakteristiek voor de architectuur uit het vroege Edo tijdperk.

Voordat je weer doorreist naar uw volgende bestemming moet je zeker nog de Kongobuji Tempel bezoeken, één van de belangrijkste tempels van Koyasan en de hoofdtempel van het Shingon boeddhisme. Hier bevindt zich het mausoleum van Kobo Daishi en achter de tempel ligt de grootste rotstuin van Japan. De rotsen symboliseren twee draken die verrijzen vanuit de wolken.

Interesse in soortgelijke reis?

Bekijk deze en andere reistips bij Best of Japan, dé expert in Japanreizen. Hun specialisten ademen Japan en stellen een bijzondere reisroute geheel op maat voor je samen, boordevol authentieke ervaringen.

Meer leren over het Japanse boeddhisme?

Wil je meer leren over het fascinerende Japanse boeddhisme? Dan is Koyasan de plek waar je moet zijn. Naast de tempels bevindt zich hier namelijk ook een religieuze school en een museum. In de school, Daishi Kyokai genaamd, worden dagelijks lezingen gehouden over het boeddhisme. Wist je dat er meerdere stromingen zijn binnen het boeddhisme? Zoals het Zuiver-Land, Tendai, Shingon en Zen boeddhisme. De Shingon religie is trouwens geïntegreerd in het oude Shintoïsme.

Dan heb je nog het museum genaamd Koyasan Reihōkan museum. Hier is het mogelijk om religieuze en culturele stukken uit de interessante geschiedenis van Mount Koya te bewonderen. De collectie bestaat onder andere uit duizenden religieuze kunststukken, standbeelden en nog veel meer. Entree kost 600 Japanse Yen. Het museum is dagelijks geopend van 08:30 ‘s ochtends tot 17:30 aan het eind van de middag.

Kan je nog steeds geen genoeg krijgen van de prachtige Japanse tempels? Neem dan eens een kijkje op deze pagina’s;

Koyasan bereiken

Kabelbaan Koyasan

Koyasan is op verschillende manieren te bereiken. De makkelijkste manier is door gebruik te maken van het extensieve treinnetwerk van Japan. Vanuit Osaka, dat vanuit Japan of Kyoto te bereiken is met de Shinkansen, neem de trein richting Gokurakubashi.

Er rijden niet of nauwelijks directe treinen, je zult dus waarschijnlijk moeten overstappen in Hashimoto. Wanneer je aangekomen bent in Gokurakubashi neem je simpelweg de kabelbaan naar Mount Koya. Deze rit duurt slechts 10 minuten en kost 390 Japanse Yen. Vanaf de kabelbaan stap je op de bus en ben bereik je binnen 10 minuten Koyasan zelf. Deze rit kost 290 Japanse Yen en is verplicht: het is verboden om langs de weg te lopen van de kabelbaan naar Mount Koya.

Geld besparen met de Koyasan World Heritage pas

Wil je geld besparen? Koop dan een Koyasan World Heritage kaartje. Dit kost in één klap 2980 Yen maar is uiteindelijk een stuk goedkoper dan apart voor de trein, kabelbaan en bus te betalen. Ook kun je in Koyasan een Combi-ticket kopen. Dit kost 1500 Yen en verschaft je entree tot haast alle interessante plekken en tempels, waaronder de hierboven genoemde tempels.

Dit artikel is geschreven door: Sander Voerman & Raoul de Boer
Foto credits: Sander Voerman

2 reacties op “Koyasan (Mount Koya)”

  1. Voor mij was Koyasan de plek die mijn reis door Japan compleet maakte. Op deze plek ga je echt even terug de geschiedenisvan Japan en beleef je een beetje de tijd van de samoerai en shoguns. Erg leuk om er twee nachten te verblijven. Ik had er opzich nog wel langer kunnen blijven om lekker tot rust te komen. Ik was er zelf in de herfst, dit was een erg mooie periode dankzij het prachtige kleurenpalet van herfstbladeren. Het maakte de wandeling door de begraafplaats magisch.

  2. Mooi om te lezen dat bepaalde ceremonies zoals begrafenissen en bruiloften nog op deze manier plaatsvinden in Japan. Ik geloof dat dit belangrijke rituelen voor velen zijn die al generaties worden gebruikt. Ik zou Japan graag eens willen bezoeken om meer te leren over gewoontes en gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening