Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Kyoto (京都市) ⛩️

Kyoto (京都市) ⛩️

Kyoto (soms ook Kioto) is samen met Tokyo veruit de populairste stad van Japan voor reizigers. Gunstig gelegen midden op het eiland Honshu en z’n 2,5 uur vanaf de hoofdstad is het een aantrekkelijke bestemming en vaste prik in eigenlijk elke rondreis door Japan.

Wat wil je weten over Kyoto?

Tempelgebied van Kyoto
Kiyomizu-dera tempel poorten – Kyoto

De stad staat in Japan ook wel bekend als de culturele hoofdstad. Dit is ook meteen de reden wat Kyoto zo populair maakt onder Japanner en buitenlander. Er zijn ontelbaar bezienswaardigheden te vinden uit een ver verleden toen Kyoto nog de keizerlijke hoofdstad van Japan was, dit is de stad voor z’n 1000 jaar geweest. Tegenwoordig is het alleen nog maar de hoofdstad van de gelijknamige prefectuur (provincie).

Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om een aantal dagen in Kyoto vol te plannen. We geven tips wat je het beste kunt bezoeken als je bijvoorbeeld 2-3 dagen de tijd hebt in de stad.

Meisjes in geisha outfits in Kyoto
Kiyomizu-dera west gate – Kyoto

Kyoto is tevens een plaats in Japan die bekend staat om zijn vruchtbare grond en als een vissersoord. De meeste toeristen trekken naar de stad voor de verschillende UNESCO bezienswaardigheden, maar ze komen ook voor de vele vooroorlogse Japanse architectuur. Kyoto heeft een rijke geschiedenis wat het een must-see op elke Japan reis maakt. Zet deze stad absoluut op je Japan bucketlist want hij behoort tot de top highlights van het land.

De culturele hoofdstad van Japan

Kyoto is de culturele hoofdstad van Japan en vecht met Tokyo om de eerste plek voor beste reisbestemming in het land. De stad telt ongeveer 1.5 miljoen inwoners en ligt in het midden van het eiland Honshu. Dit is tevens het grootste eiland waar ook bijvoorbeeld de steden Tokyo & Osaka op te vinden zijn. Veel reizigers vliegen aan op Tokyo en reizen dan af via Kyoto om vervolgens vanaf Osaka weer terug te vliegen naar huis.

Ingang Nijo kasteel in Kyoto
Kasteel Nijo – Kyoto

In een ver verleden was Kyoto de meest belangrijke stad van Japan omdat het vanaf 794 tot 1869 diende als hoofdstad van het land. De Japanners noemen Kyoto vaak “de stad van de duizend altaren”. Dit komt omdat er de meeste tempels en shrines te vinden zijn  van heel Japan. Daarnaast ook een hoop paleizen en kastelen zoals het Nijo dat hieronder te zien is.

Vroeger stond de stad ook wel bekend onder de naam “Kioto” of “Meaco” wat letterlijk “de plaats van het keizerlijke paleis” betekend. Daarnaast werd “Keishi” ook vaak gebruikt dat staat voor hoofdstad.

Wij kennen de stad als een prachtige mix van moderne faciliteiten, bijzondere cultuur en veel historie. Daarnaast laten we ons elke keer maar al te graag verassen door de overheerlijke Japanse keuken waar Kyoto bekend om staat.

Uitzicht over Kyoto
Uitzicht over Gion vanaf Kiyomizu-dera west gate – Kyoto

Kyoto is een grote stad met ongeveer 1,5 miljoen inwoners waardoor je vaak door de bomen (eigenlijk tempels in Kyoto) het bos niet meer ziet. Gelukkig is de geweldige infrastructuur van de Japanners stipt op tijd en geheel in het Engels. Hierdoor is navigeren en rondreizen door de stad geen lastige missie. We kunnen je daarnaast aanraden om in de lente of herfst naar Kyoto te reizen omdat de kersenbloesem of herfstbladeren dan een prachtig contrast geven bij de vele beroemde tempels van de stad. Het zachte warme klimaat zorgt voor heerlijke dagen die in de zomer te warm en in de winter te koud zijn.

Je kan vanuit en naar Kyoto reizen met de trein, Shinkansen (hogesnelheidstrein), vliegtuig of met de bus. Het meeste openbaar vervoer begint in het Kyoto Station wat het tweede drukste/grootste station van Japan is. De stad bestaat daarnaast uit elf districten of wijken genaamd; Fushimi, Higashiyama, Kamigyo, Kita, Minami, Nakagyo, Nishikyo, Sakyo, Shimogyo, Ykyo en Yamashina. Lees verderop meer over wat er per wijk te doen en zien is.

Kinkaku-ji tempel in Kyoto
Kinkaku-ji tempel / Gouden Paviljoen – Kyoto

De leukste bezienswaardigheden van Kyoto

Plattegrond van Kyoto
Plattegrond van Kyoto

Als je op vakantie gaat naar Kyoto, dan wil je uiteraard weten wat er allemaal te zien is in de stad. Zoals je op de plattegrond hierboven kan zien zijn er ontelbaar veel tempels en andere bezienswaardigheden. De Kinkaku-ji (soms Kinakaku ji), vertaald als Gouden Paviljoen Tempel, is een van de bekendste tempels van het land en daarmee ook één van de grootste trekpleisters voor toeristen in Kyoto. Perfect om mee te starten.

De meest gefotografeerde plek in Japan vind je hier ook. Namelijk het Fushimi Inari-taisha tempelcomplex met de duizenden rode Torii’s.  Wij vinden deze twee genoemde tempels de absolute must-see spots van Kyoto.

Fushimi Inari tempelgebied in Kyoto
Fushimi Inari-taisha – Kyoto

Uiteraard is er nog veel meer UNESCO erfgoed te vinden. Zo zijn er de stenen tuinen van de Tenryu-ji, Kasteel Nijo, het bamboobos Arashiyama, de Ginkaku-ji het Zilveren paviljoen, Keizerlijke Paleis, de Geisha wijk Gion en de prachtige houten tempel de Uji Byodoin tempel. Laatste genoemde tempel heeft de oudste houten constructie ter wereld, een grappig feitje is dat het bouwwerk staat op een munt van 10 yen.

Gion district in Kyoto
Gion district – Kyoto

Sla de oude houten Boeddhistische tempel Kiyomizu-dera ook zeker niet over. Deze tempel is in de 8e eeuw gebouwd, aan de voet van grote rotsen waar een heilige waterbron ontspringt. Prachtige wandeling door de natuur met uitzicht over de stad. Helaas staan de tempels in Kyoto wel eens in de steigers voor onderhoud. Hieronder een foto hoe ik de Kiyomizu-dera tegenkwam in mei 2019.

Kiyomizu-dera tempel in de steigers
Kiyomizu-dera in de steigers (mei 2019) – Kyoto

Andere trekpleisters zijn De grote hoeveelheid vooroorlogse gebouwen zijn ook een reden voor toeristen om de stad Kyoto te bezoeken. Maar sla ook zeker een bezoekje aan de Nishiki Market niet over.

Nishiki markt in Kyoto
Nishiki Market – Kyoto

Ga ook zeker lekker eten aan het water op de Pontocho alley. Voor een nog veel gedetailleerd overzicht van de leukste highlights van Kyoto bekijk dan onze top bezienswaardigheden van Kyoto.

Gion is het geisha district van Kyoto en zeker een bezoekje waard als je op zoek bent naar leuke traditionele kledij of souvenirs.

Zin om de stad echt helemaal te ontdekken? Dan kunnen wij deze privétour van GetYourGuide aanraden. Die neemt je mee langs enkele bezienswaardigheden maar de guide vertelt ook over de prachtige historie ervan. Wij vonden de tour erg leerzaam en leuk! Daarnaast zijn de volgende tours ook leuk om te doen om de stad en cultuur te verkennen.

Waar kan je het beste slapen in Kyoto?

Geschiedenis en tempels in Kyoto
Koyasu Pagoda – Kyoto

De leukste plekken om te slapen hebben we in een top 5 Kyoto gezet. Onze favoriete hotels zijn het Mitsui Garden Hotel Kyoto Sanjo en het IMU Kyoto Hotel (hier verblijven wij altijd!) wegens zijn geniale ligging. Daarnaast is het Guest House Oumi voor een meer budget locatie ook prima. Deze drie slaapplekken zijn toppers en zullen niet teleurstellen.

De geschiedenis van Kyoto

Wat is nu eigenlijk de geschiedenis van Kyoto? Het gebied waar hedendaags Kyoto is gevestigd werd pas bewoond in de 7e eeuw na Christus, relatief laat want Japan was toen al volop in bloei. Een groep mensen vanuit Korea vestigde zich hier. Vanaf ongeveer het jaar 800 werd de stad beïnvloed door het boeddhisme en shintoïsme waardoor je er veel oude tempels kan terugvinden. Rond deze tijd werd de stad ook door de Japanse keizer Kanmu benoemd tot hoofdstad van Japan en kreeg het een nieuwe naam, Heiankyo.

Later werd de naam Kyoto aangenomen en bleef de stad tot 1868 de hoofdstad van Japan. Sommige mensen menen dat de stad nog steeds, volgens de wet, de hoofdstad is. Echter, is dit nooit bewezen.

Tenryu-ji tempel in Kyoto
Tenryu-ji tempel – Kyoto

Waarom Kyoto bezoeken?

Kyoto staat natuurlijk bekend als de culturele hoofdstad van Japan door zijn gigantische hoeveelheid tempels en shrines (ongeveer 2.000). Daarvan staan er maarliefst 17 op de lijst van UNESCO als werelderfgoed, dit is goed voor een kleine 20% van alle historische en nationale schatten van Japan op die lijst. Mede hierdoor ontvangt Kyoto ongeveer 30 miljoen toeristen per jaar.

Tickets Tenryu-ji tempel
Toegangstickets Tenryu-ji tempel

Maar wacht er is nog veel meer in Kyoto, zo zijn er prachtige festivals zoals het Gion Matsuri, Aoi Matsuri, Jidai Matsuri of Gozan Okuribu dat menig toerist versteld zal doen staan. Het zachte klimaat het gehele jaar door zorgt voor soms zeer warme zomers en zacht winters maar bijna altijd voor mooi weer! Je kan er ook prima studeren aan de 37 hoge scholen en universiteiten als je Japans beheerst en de studie graag wat verder weg van huis zoekt.

Districten van Kyoto

Kyoto heeft honderden fascinerende bezienswaardigheden om te verkennen, verspreid over verschillende districten, elk met hun eigen sfeer en charmes. Hier is ons overzicht van Kyoto-districten om je te helpen bij het plannen van een bezoek.

Yasaka shrine bruiloft in Gion
Yasaka shrine Gion – Kyoto

Zuidelijke Higashiyama

Southern Higashiyama is het belangrijkste sightseeingdistrict in Kyoto. Het bevat alles van duizelingwekkende tempels, tot eeuwenoude straten, tot de belangrijkste geisha-wijk Gion van de stad. Mis het niet! Must see spots zijn Sanjusangen-do Temple, Kiyomizu-dera Temple, Ishibei-koji straat, Nene-no-Michi straat, Kodai-ji Temple, Entoku-in Temple en Gion natuurlijk.

Noordelijke Higashiyama
Het noordelijke Higashiyama-gebied is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Kyoto. Het is minder druk dan de zuidelijke Higashiyama, maar het bevat minstens evenveel eersteklas bezienswaardigheden, waaronder fantastische tempels, heiligdommen en veel groen. Enkele toppers om te bezoeken zijn de Nanzen-ji Temple, Murin-an Villa, Heian-jingu Shrine, Eikan-do Temple, Ginkaku-ji Temple en de Shugakuin Rikyu Imperial Villa.

Pontocho alley Kyoto in overdag
Pontocho alley overdag – Kyoto

Downtown Kyoto

Het centrum van Kyoto staat vol met hotels, winkels, restaurants, bars en clubs. Het is niet direct een belangrijke toeristische bestemming maar wel de leukste plek om wat te eten op de beroemde Pontocho alley of lekker souvenirs te kopen bij de Nishiki Market. De Pontocho alley ziet er overdag al erg leuk uit maar kijk hieronder eens in de avond! Restaurants vol met Japanners direct met uitzicht over het water en de wijk Gion.

Pontocho alley Kyoto in de nacht
Pontocho alley in de avond – Kyoto

Centraal Kyoto
Centraal Kyoto bevat twee van de belangrijkste toeristische plekken in de stad: de Kyoto Gosho (keizerlijk paleis) en het kasteel van Nijo, evenals een paar kleinere bezienswaardigheden en attracties.

Nishijin
Nishijin, het beroemde district van Kyoto, in het noordwesten van centraal Kyoto, is een van de meest traditionele gebieden – het is een geweldige plek om machiya (oude herenhuizen in Kyoto) te zien. Lees verder

Noordwest-Kyoto
Het Noordwest-Kyoto-gebied is een stukje wandelen vanaf het centrum of het station, maar het bevat een aantal van de belangrijkste bezienswaardigheden van Kyoto. Onder andere de Kinkaku-ji-tempel (het Gouden Paviljoen), de Ryoan-ji-tempel (met zijn beroemde rotstuin) en Myoshin- ji tempel.

Arashiyama

Arashiyama bamboebos Kyoto
Arashiyama bamboebos – Kyoto

Arashiyama is het op één na belangrijkste sightseeingdistrict in Kyoto. Het is gevuld met tempels en heiligdommen, maar de belangrijkste attractie is de beroemde Arashiyama Bamboo Grove. Welke wij niet zo heel spectaculair vinden. Gelukkig zit de prachtige Tenryu-ji tempel er direct naast die een hoop goed maakt!

Kyoto Station Area
Het toegangspunt tot Kyoto, het Kyoto-stationsgebied, is een belangrijk verkeersknooppunt en winkelgebied (geheel onder de grond). Hier kom je aan met de Shinkansen bijvoorbeeld vanuit Tokyo.

Zuidoost-Kyoto
Zuidoost-Kyoto, aan het uiterste zuiden van het Higashiyama-gebergte, herbergt dit district twee van de grootste bezienswaardigheden van Kyoto: het Shinto-heiligdom de Fushimi-Inari-Taisha en de Zen-wereld van de Tofuku-ji-tempel en alle subtempels eromheen. Must see bij elk bezoek aan Kyoto.

Kurama en Kibune
Kurama en Kibune zijn een paar rustige plattelandsdorpen gemakkelijk te bereiken met een leuke treinreis van 30 minuten, via de Eizan-lijn. Ze vormen de beste excursie van een halve dag buiten Kyoto.

Ohara
Ohara is een rustig landelijk dorp in de bergen ten noorden van Kyoto, op ongeveer een uur (20 kilometer) van het Kyoto-station met de bus. Naast verschillende mooie tempels, is het dorp perfect om te wandelen. Vooral in de lente en herfst is dit een populaire dagtrip.

Takao
Takao is een mooi dorp in het Kitayama-gebergte ongeveer 15 kilometer ten noordwesten van Kyoto. Net als Kurama en Kibune is dit een leuke dagtrip vanuit Kyoto voor natuurliefhebbers.

Uji
Ongeveer 15 km ten zuidwesten van Kyoto, en gemakkelijk te bereiken met zowel de Keihan-lijn als de JR-lijn ligt Uji. Dit district staat bekend om de mooie Byodo-in-tempel (de tempel aan de achterkant van de Y10-munt). Het gebied ook beroemd om de theeteelt.

Weer in Kyoto en de beste reistijd

Voor een toerist is het belangrijk om te weten wat het weer is in Kyoto. De maand januari is het koudste het kan dan ’s Nachts licht vriezen, overdag blijft het onder de 10 graden. De maand augustus is de warmste maand van Kyoto want de temperatuur komt ’s Nachts dan niet onder de 20 graden en is het overdag rond de 30 graden. Het klimaat is overwegend droog maar het kan er wel erg vochtig zijn. Hieronder volgt de klimaattabel voor Kyoto.

MaandGem. temperatuurZonuren per dag
januari5℃4
februari6℃4
maart9℃5
april15℃6
mei20℃6
juni24℃5
juli28℃5
augustus30℃6
september27℃4
oktober19℃5
november13℃4
december9℃4

De beste reistijd is maart, april, mei en begin juni. Het is dan mooi weer, niet te warm en weinig regen! Plus je zit midden in het sakura seizoen. Wil je meer weten over de beste reistijd in Japan bekijk dan onze uitgebreide guide.

Veelgestelde vragen door reizigers over Kyoto

🚌 Is het gemakkelijk om in Kyoto rond te reizen?

Kyoto is een relatief kleine Japanse stad met een uitstekend openbaar vervoersysteem. Het is super eenvoudig om overal te komen. Neem bijvoorbeeld de Kyoto-busjes, Kyoto-taxi’s (taxi’s zijn goedkoop, een ritje van Gion/Nishiki Market naar Inari kost ongeveer €15) en gebruik hiervoor de speciale Kyoto-bus-, trein- en metropassen. Kyoto is ook een geweldige stad om per fiets te verkennen. Hier hebben we een leuke fietstocht door Kyoto.

🛏️ Hoeveel tijd moet ik in Kyoto doorbrengen?

Het eenvoudige antwoord is: zo veel mogelijk! Als je ongeveer een week in Japan zit, overweeg dan om vier dagen door te brengen in Tokyo en drie in Kyoto. Als je nog een paar dagen hebt, overweeg dan om een derde bestemming toe te voegen aan de Kyoto-Tokyo-combinatie. Goede opties zijn Takayama, Hiroshima / Miyajima of Matsumoto. Maar Kyoto heeft genoeg te bieden om weken te vullen!

⛩️ Wat zijn de leukste bezienswaardigheden van Kyoto?

In Kyoto zijn vier bezienswaardigheden die eigenlijk niet overgeslagen mogen worden. Op nummer een staat Fushimi Inari-taisha (rode torii’s) gevolgd door de prachtige Kinkaku-ji en Ginkaku-ji tempels. Daarnaast kan je het beste verblijven nabij Gion (het Geisha district) om zo het gezellige centrum mee te maken en op loopafstand van enkele mooie parken/tempels te zitten. Bekijk hier onze top highlights van Kyoto.

Dagtrips naar andere steden

Vanuit Kyoto kan je geweldig dagtrips naar andere steden maken. Enkele leuke opties zijn Nara (tame herten en grootste houten tempel ter wereld), Osaka (ja één lange dag is genoeg voor Osaka te ontdekken), Himeji voor het grootste kasteel van Japan de Witte reiger en Kobe voor de meest fantastische Kobe biefstukken. Gebruik voor deze dagtrips de Japan Rail pass om goedkoop en snel heen en weer te reizen met de Shinkansens.

Leuke impressie video van Kyoto

Hieronder vind je een leuke impressie video van Kyoto waarin alle highlights en bezienswaardigheden van de stad te zien zijn. Pas op het kan wel een spoiler zijn aangezien sommige bezienswaardigheden erg gedetailleerd in beeld komen!

Overnachten in de oude hoofdstad doe je het beste bij deze top 5 hotels die wij hebben uitgezocht

Dit artikel is geschreven door: Raoul de Boer

Sayonara

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening