Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Kyoto (京都市) ⛩️ » Fushimi-Inari Taisha, de populairste tempel van Kyoto (Japan)

Fushimi-Inari Taisha, de populairste tempel van Kyoto (Japan)

Fushimi Inari Taisha Kyoto
Fushimi Inari Taisha – Kyoto

De Fushimi-Inari tempel in Kyoto is een van de beroemdste en populairste bezienswaardigheden van heel Japan. Ben je in Kyoto, dan mag je deze betoverende tempel absoluut niet overslaan. Je kunt hier gemakkelijk een dagdeel spenderen en alle schrijnen, beelden en traditionele poorten bewonderen. Wat dit uitgebreide tempelcomplex zo bijzonder maakt lees je hieronder! 

Fushimi Inari en het Shintoïsme

De Fushimi Inari Taisha tempel in Kyoto
De ingang van de Fushimi-Inari Taisha in Kyoto

Voor het Japanse geloof, het Shintoïsme, is Fushimi-Inari Taisha een van de belangrijkste schrijnen/tempels van Japan. Ook is deze tempel een van de oudste van Kyoto. De bouw van de tempel werd namelijk al in de 8e eeuw gestart en gaat tot op vandaag nog steeds door. Fushimi-Inari Taisha is opgedragen aan Inari Okami, de Shinto-god van de rijst. Het heiligdom trekt de meeste bezoekers van Japan. Dit zijn niet alleen toeristen uit het buitenland, maar ook Japanners zelf. Dit is vooral het geval bij het Japanse nieuwjaar en Umo No Hi (eerste dag van het paard). Tijdens Umo No Hi wordt gevierd dat Onari Ikami vanuit de hemel naar de top van de berg kwam. 

Kitsune

Standbeeld van vossen, kitsune genaamd
Verspreid over het tempelcomplex kom je talloze beelden van vossen tegen

Struin je door dit prachtige complex, dan kom je ongetwijfeld talloze beelden van vossen tegen. Vossen, in het Japans kitsune genoemd, komen vaak voor in de Japanse mythologie. De vos wordt als boodschapper van Inaro Okami beschouwd. Hierdoor vervult dit dier binnen het Shintoïsme een belangrijke rol.  

Meer dan 10.000 traditionele poorten (torii)

De duizenden torii van de Fushimi Inari tempel
Slechts enkele van de vele duizenden torii die je hier vindt!

Waar Fusimi-Inari Taisha om bekend staat, zijn de 10.000+ torii. Een torii is een traditionele poort die de transitie van de normale, fysieke wereld naar de heilige wereld symboliseert. Dergelijke poorten vind je dan ook terug in tempels en schrijnen door heel Japan. Echter, nergens vind je er zo veel als hier!

Fushimi Inari tempelgebied in Kyoto
Fushimi Inari torii’s

Alle 10.000+ torii zijn in een oranje-rode kleur geschilderd. De 10.000+ poorten staan over de paden die de verschillende schrijnen met elkaar verbinden. Vooral aan de voorzijde van het complex, net nadat je binnenkomt, staan de torii erg dicht op elkaar. Dit gedeelte wordt ook wel Senbon Torii (duizenden torii) genoemd. Het is net alsof je in een tunnel loopt! Hier een foto van maken is erg gaaf, maar houd er rekening mee dat dit gedeelte druk kan zijn. 

Zelf een torii doneren?

een miniatuur torii doneren
Een miniatuur torii doneren kan ook

De duizenden traditionele torii poorten zijn allemaal donaties van bedrijven of individuen. Op elke torii staat wie wanneer deze poort heeft gedoneerd. Dit is overigens niet voor iedereen weggelegd: het doneren van een torii kost zo’n 400.000 yen, of €3.364!  Je kunt ook een miniatuur torii doneren, deze wordt dan geplaatst bij een van de kleinere schrijnen. Zo’n kleine torii kost slechts 800 yen (€8). 

De route door Fushimi Inari Taisha

de route door het fushimi inari tempelcomplex
De route langs alle schrijnen is gemakkelijk te volgen

Net zoals bij andere grote Japanse tempelcomplexen brengt een gemakkelijk te volgen wandelpad je langs alle bezienswaardigheden. Het begin van het wandelpad/de route vind je aan de achterkant van het tempelcomplex. Bij de entree staat een bord met de route, maar je kunt simpelweg de rode torii volgen. Het pad is in totaal 4 kilometer lang en kronkelt langzaam maar zeker naar de top van de berg (223 meter).

Onderweg kom je langs verschillende schrijnen, bezienswaardigheden en uitzichtpunten. Ons favoriete uitzichtpunt is de Yotsutsuji kruising. Vanaf hier heb je namelijk een prachtig uitzicht over heel Kyoto. 

Heb je lekkere trek? Aan het wandelpad liggen namelijk verschillende kleine restaurants waar je lokale gerechten kunt uitproberen. Normaal duurt het uitlopen van dit pad zo’n 2 tot 3 uur. Veel mensen kiezen er echter voor om bij de Yotsutsuji kruising om te keren. Zij denken namelijk dat na deze kruising er minder torii en andere bezienswaardigheden te bewonderen zijn.

Echter, bovenop de heuvel staat het belangrijkste, meest heilige voorwerp. Voor Fushimi Inari Taisha is dit een spiegel. In tegenstelling tot veel andere shinto-heiligdommen is deze gewoon zichtbaar voor iedereen. Heb je een goede conditie en vind je een wat langere wandeling geen probleem, dan moet je zeker de complete route wandelen. 

Let op: Bezoek je dit heiligdom op een warme dag? Houd er dan rekening mee dat je tijdens het heuvelop lopen het flink warm kunt krijgen! Neem dus een fles water mee of wat geld om drinken te halen bij een van de restaurants op de route. 

Wil je liever een tour boeken? Dan kunnen wij deze prachtige tour van GetYourGuide aanraden. Hiermee bezoek je de populairste tempels in Kyoto en o.a. de Fushimi Inari. Hieronder ook nog enkele andere tours.

Openingstijden & entree

Fushimi Inari Taisha is alle dagen van de week, elke week van de maand en elke maand van het jaar geopend. De openingstijden zijn elke dag hetzelfde: de tempel is geopend van zonsopgang tot zonsondergang. Entree betalen hoeft ook niet, de tempel is gratis te bezoeken. Wil je meer weten? Neem dan een kijkje op de officiële website van deze befaamde tempel. 

Voorkom de drukte en ga vroeg!

Aangezien dit een van de populairste sights van Kyoto is kan het hier erg druk worden. Daarom is het aan te raden om erg vroeg te gaan. Zo heb je het complex misschien wel helemaal voor jezelf. 

Fushimi-Inari Taisha vanaf Kyoto Station

Dit tempelcomplex ligt in het zuidoosten van de stad Kyoto. Het tempelcomplex is hierdoor gemakkelijk te bereiken met de trein. Reis simpelweg met de JR Nara treindienst vanaf Kyoto Station naar Inari Station. Steek bij dit station de weg over en je bent er al. Een alternatief is om de Keihan Main treindienst te nemen. Dan stap je uit bij Fushimi Inari Station en maak je een korte wandeling naar de entree van de tempel. Een andere optie is om een georganiseerde busreis te boeken. Doe je dit vanuit Kyoto zelf, dan is dit helemaal niet duur. 

Tempels in Kyoto

Het is geen verrassing dat misschien wel de mooiste tempel van Japan in Kyoto ligt. Kyoto staat immers bekend om haar vele prachtige tempels. Wil je weten wat er nog meer te doen is in deze historische stad? Lees dan ons artikel over de leukste bezienswaardigheden in Kyoto. Andere noemenswaardige tempels in de stad zijn de Ginkaku-ji, Kinkaku-ji en Kiyomizu-dera.

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening