Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Kyoto (京都市) ⛩️ » Ginkaku-ji tempel “Zilveren Paviljoen”

Ginkaku-ji tempel “Zilveren Paviljoen”

Ginkaku-ji Zilveren Paviljoen Kyoto
Ginkaku-ji Zilveren Paviljoen – Kyoto

Ginkaku-ji (Jushō-ji) is een boeddhistische tempel in de heuvels ten oosten van Kyoto. Het is de tegenhanger van Kinaku-ji (Gouden Paviljoen) en is één van onze top bezienswaardigheden van Kyoto. Ginkaku-ji is niet slechts één gebouw, maar een complex bestaande uit meerdere tempels, gebouwen, tuinen, vijvers en natuurlijk het Zilveren Paviljoen. Combineer de Ginkaku-ji met een wandeling over het beroemde Sakyo (filosofenpad) trail dat hier start of eindigt.

Dit Zilveren Paviljoen is in tegenstelling tot het Gouden Paviljoen niet compleet van zilver, hij is gewoon van hout namelijk. Wel staat de tempel net als de gouden op de lijst van UNESCO werelderfgoed. Dankzij de gunstige ligging is de tempel binnen een kleine 30 minuten te bereiken vanuit het centrum van Kyoto. Ginkaku-ji is het hele jaar open en de entree bedraagt slechts 500 yen.

Een dagje uit naar de Ginkaku-ji

Ginkaku-ji tempel Kyoto
Ginkaku-ji tempel – Kyoto

Net zoals Kinakuji is Ginkaku-ji een populaire toeristische trekpleister in Kyoto. Een wandelpad in het complex brengt je langs alle oude gebouwen, tempels, shrines, tuinen en vijvers. Het eerste waar je tijdens de wandeling langskomt is het Zilveren Paviljoen (Kannonden).

Ginkaku-ji zand zentuin
Ginkaku-ji zand zen tuin

Vervolgens kom je terecht in de unieke zand tuin, die ook wel bekend staat als de “Zee van het Zilveren Zand”.

Ginkaku-ji zandtuin met Hondo gebouw
Ginkaku-ji zandtuin met Hondo gebouw

Naast de zandtuin bevindt zich de Hondo, de hoofdhal van de tempel. Op de deuren van de Hondo staan prachtige schilderingen. Helaas is de Hondo niet geopend voor bezoekers. Rechts van de Hondo staat het enige andere authentieke historische gebouw, de Togudo. Ook deze is helaas niet van binnen te bewonderen.

Ginkaku-ji Japanse tuin
Ginkaku-ji Japanse tuin / Moss garden

Volg je het wandelpad verder, dan kom je bij de zogenaamde moss garden. Deze bijzonder groene tuin heeft allerlei vijvers, eilandjes en bruggetjes. Tot slot brengt het pad je tot bovenop een heuvel waar vanaf je een prachtig uitzicht hebt op het Ginkaku-ji tempelgebied.

Ga na een bezoekje aan de Ginkaku-ji niet gelijk terug naar huis maar trek de wandelschoenen aan en bewandel het beroemde filosofenpad.

Wandelen over het filosofenpad

Filosofenpad in Kyoto
Filosofenpad in Kyoto

Het beroemde filosofenpad is een bijna magisch wandelpad dat langs een kanaal loopt in de schaduw van de oostelijke bergen tussen de Ginkaku-ji Tempel en de Nyakuojibrug. Tijdens de wandeling loop je langs rustige en pittoreske tempels zoals de Anraku-ji en Honen-in. De wandeling staat in heel Japan bekend doordat in de lente kersenbloesems prachtig over het pad heen hangen. Het filosofenpad was een favoriete plek voor de beroemde filosoof Nishida Kitaro.

Op zoek naar meer leuke wandelroutes in Japan? Neem eens een kijkje naar onze zorgvuldig samengestelde top 5 wandelpaden in het land.

Oude villa van de shogun

Ginkaku-ji villa van Shogun
Ginkaku-ji villa van Shogun

Ginkaku-ji is het voormalige verblijf van shogun Ashikaga Yoshimasa, de kleinzoon van de shogun die de gouden Kinaku-ji bouwde. Na zijn dood in 1490 werd de woning getransformeerd tot een tempel, net zoals de voormalige villa van zijn opa.

Aangezien Yoshimasa een enorme liefhebber van kunst was, was Ginkaku-ji het centrum van de Higashiyama cultuur. Deze cultuur had invloed over heel Japan. Zaken zoals Japanse dichtkunst, bloemschikken en het belang van architectuur en tuinen maken allemaal onderdeel uit van deze cultuur. Al deze invloeden zijn tegenwoordig nog steeds terug te zien, niet alleen in Ginkaku-ji, maar ook de hedendaagse Japanse cultuur.

De tempel is door de eeuwen heen geteisterd door aardbevingen en branden. Daarom zijn nog maar slechts enkele delen van de tempel ‘origineel’, waaronder het Zilveren Paviljoen. De rest van de tempel is na deze rampen opnieuw gebouwd, wel gelukkig compleet in authentieke stijl. Vandaag de dag wordt er nog hard gewerkt om de tempel te onderhouden. Zo werden er onlangs in 2018-2019 nog renovaties uitgevoerd.

Het Zilveren Paviljoen

Het Zilveren Paviljoen is in tegenstelling tot zijn tegenhanger niet compleet bedekt met een edelmetaal. Het plan was inderdaad om het gebouw met zilver te bedekken, maar hier is men nooit aan toegekomen. Toch is de naam toepasselijk. Namelijk, door het maanlicht dat schijnt op de wanden van het paviljoen, lijkt het paviljoen zilverachtig. Dit geldt natuurlijk alleen bij heldere nachten met veel maanlicht. Helaas is de tempel ‘s nachts niet geopend en kan dit niet door het publiek worden bewonderd.

In het paviljoen bevinden zich meerdere standbeelden, waaronder eentje van Kannon, de boeddhistische godin van mededogen. Omdat het Zilveren Paviljoen niet geopend is voor publiek, zijn deze echter niet te zien.

Naar Ginkaku-ji vanuit het centrum van Kyoto

Ginkaku-ji is eenvoudig te bereiken vanaf Kyoto Station. De tempel is namelijk direct bereikbaar met de bussen 5, 17 of 100. De reis kost slechts 230 yen per rit en duurt net iets langer dan een half uur. Het is ook mogelijk om een taxi te nemen. Fietsen kunnen we afraden gezien het best een heuvelachtige route is.

Entree en openingstijden

De tempel is gedurende het gehele jaar geopend. De openingstijden variëren per seizoen. Van december tot februari gaat Ginkaku-ji om 9:00 open en om 16:30 dicht. De rest van het jaar gaat de tempel om 8:30 open en om 17:00 dicht. Entree tot de tempel is 500 yen. Voor meer informatie kan je terecht op de officiële website www.shokoku-ji.jp/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening