Op fietsafstand (voor de Nederlanders) van het centrum van Kyoto in de wijk Kita vind je de Kinkakuji (Kinkaku-ji), één van de beroemdste tempelcomplexen in Japan. Dit komt omdat de tempel bekend staat om haar met bladgoud bedekte relikwie hal (shariden). Deze ‘hal’ wordt hierdoor ook wel het Gouden Paviljoen genoemd.
Het uiterlijk van de shariden is uniek en niet alleen vanwege het feit dat de bovenverdiepingen compleet goudkleurig zijn. Elke verdieping weerspiegelt namelijk een andere stijl of stroming binnen de Japanse architectuur. Daarnaast zorgt de ligging van de shariden – vlak naast een grote vijver – ervoor dat het lijkt alsof deze boven het water zweeft.
Kinkaku-ji is een groter complex met onder meer een het historisch theehuis Sekka-tei, een grote vijver, een klein heiligdom rondom Fudo-myo-o (Boeddhistische god) en een authentieke Japanse rots tuinen. Perfect voor een wandeling van ongeveer een half dagdeel om vervolgens door te reizen naar het bamboebos van Arashiyama en de aangrenzende UNESCO tempel Tenryu-ji.
Het bereiken van de Kinkaku-ji tempel is eenvoudig, dit kan worden gedaan met de fiets, bus of met de metro vanuit het centrum van Kyoto.
Wil je liever een tour boeken? Dan kunnen wij deze prachtige tour van GetYourGuide aanraden. Hiermee bezoek je de populairste tempels in Kyoto en o.a. de Kinkaku-ji.
Een halfdagje ronddwalen in het Kinkaku-ji gebied
Kinkaku-ji is – zoals hierboven gemeld – een groter tempelcomplex waar meer dan genoeg te doen is. Kom je het complex binnen, dan loop je vrijwel direct tegen het Gouden Paviljoen aan dat aan de andere kant van de grote Kyoko-Chi vijver ligt. Hier zit een uitzichtpunt waar het altijd erg druk is met alle prof en amateur fotografen. Wat ik kan aanraden is om een foto door de bomen heen te maken. De meeste Japanners willen dit niet waardoor er dus genoeg ruimte is voor een prachtige foto (zie hierboven).
Eigenlijk is dit het uitzichtpunt naar de Kinkak-ji waar elke bezoeker voor komt. Echter, er is gelukkig nog meer te beleven! Zodra je klaar bent met het bewonderen van het Gouden Paviljoen tussen de opdringerige toeristen loop je langs de vijver richting het gouden paviljoen door de tuinen van Kinkaku-ji.
Wist je dat er naast het gouden paviljoen de Kinkak-ji ook een zilveren paviljoen te bezichtigen is in Kyoto? Het is de Ginkaku-ji aan de andere kant van de stad.
De tuinen zelf zijn zeker de moeite waard, deze hebben namelijk nog hetzelfde ontwerp als in de 14e eeuw. In deze tuinen vind je onder andere Anmintake Pond, de voormalige woning van de hoofdpriester van de tempel en meerdere standbeelden. Het verhaal gaat dat het geluk brengt als je hier een muntje tegenaan gooit. Uiteraard proberen meerdere Japanners dit maar al te graag. Waag zelf ook zeker een gokje want je weet maar nooit!
Net voordat je het terrein van de tempel verlaat loop je tegen Sekkatei Teahouse aan, een authentiek historisch theehuisje uit de Edo-periode. Niet super spectaculair om eerlijk te zijn. Verlaat je het terrein, dan vind je voorbij de uitgang nog een plek waar je voor een zacht prijsje wat matcha thee, zoetjes en souvenirs kunt kopen. Daarnaast is hier ook nog een kleiner tempeltje, Fudo Hall genaamd.
De Kinkaku-ji is één van de meeste aparte en mooiste tempels die we ooit hebben gezien (en geloof ons we hebben er veeel gezien). Mede hierom staat de Kinkaku-ji op plek #3 van top bezienswaardigheden in Kyoto.
Voor je bezoek willen we nog wat leuke achtergrondinformatie meegeven over het ontstaan van het tempelcomplex. Maar je kan natuurlijk ook een privé rondleiding boeken.
Het was de voormalig villa van shogun Ashikaga Yashimitsu
Kinkaku-ji is niet altijd een tempel geweest. Het terrein stond na zijn bouw aan het eind van de 14e bekend als Ktayama-dai en was een villa in het bezit van Saionji Kintsune. Deze rijke staatsman verkocht de villa in 1397 aan de 3e shogun van de Muromachi periode namelijk Ashikaga Yoshimitsu. Na zijn dood werden de gebouwen getransformeerd tot een tempel genaamd de Rokuon-ji. Door de eeuwen heen is het complex meerdere malen verwoest, onder andere door grote branden en oorlogen. Toen het Gouden Paviljoen in 1950 door de fanatieke monnik Hayashi Yoken in brand werd gezet, werden er plannen gemaakt om deze voor de laatste maal te herbouwen.
De bouw werd afgerond in 1955. In 1994 werd de Kinkaku-ji tempel door UNESCO aangewezen als een zogenaamde World Heritage Site. Mede hierdoor is de tempel tegenwoordig een van de meest populaire toeristische trekpleisters van Japan.
Gebouwd in verschillende Japanse stijlen
Kinkaku-ji is gebouwd om de extravagante Kitayama cultuur te weerspiegelen. Deze cultuur ontstond in de 14e en 15e onder de allerrijkste inwoners van Kyoto. Dit zie je meteen terug in het uiterlijk van het Gouden Paviljoen: de twee bovenste verdiepingen zijn compleet van bladgoud! Wat ook gaaf is, is het feit dat elke verdieping in een compleet andere stijl/architectuur is gebouwd.
Bouwstijl 1e verdieping
De eerste verdieping is gebouwd in de klassieke Shinden stijl. Deze werd tijdens de Heian Periode (710 – 1185) veel gebruikt in Japanse paleizen. Hoe deze stijl eruit ziet? In principe is dit een stereotype Japanse stijl. Zo wordt er veel gebruik gemaakt van witte gipswanden en houten steunpilaren. Dit is niet alleen terug te zien in het interieur van de tempel, maar ook aan het uiterlijk. Als je goed kijkt zie je dat de onderverdieping, in tegenstelling tot de bovenste twee verdiepingen – inderdaad gemaakt is van onder andere witte wanden en houten steunpilaren. Op de eerste verdiepingen staan standbeelden van Shaka Buddha en Yoshimitsu. Ondanks het feit dat het betreden van de tempel niet mogelijk is, zijn deze beelden dankzij de openstaande ramen alsnog te bewonderen.
Bouwstijl 2e verdieping
De tweede verdieping is gebouwd in een compleet andere stijl, namelijk de Bukke stijl. Deze stijl werd vroeger vooral gebruikt voor de huizen van samoerai. Op de tweede verdieping staat onder een standbeeld van Kannon Bodhisattva, de god van mededogen. Helaas is de tempel niet open voor publiek en kan deze dus niet worden bekeken.
Bouwstijl 3e verdieping
De derde en bovenste verdieping is – ondanks zijn gouden exterieur – gebouwd in een Chinese stijl. Dit is onder andere te zien aan de gouden fenix op het dak. Dit komt door de grote invloed die de Chinese cultuur op de Japanse geschiedenis heeft gehad.
Kinkaku-ji vanuit centrum Kyoto
Wat Kinkaku-ji zo ideaal maakt om te bezoeken voor een dag(deel), is het feit dat het rond de 30 minuten te bereiken is vanuit het centrum van Kyoto. Zo kan de directe Kyoto City Bus 101 of 205 worden gepakt. Deze reis duurt circa 30-40 minuten en kost slechts 230 yen. Een snellere manier is om de metro te nemen naar Kitaoji Station en vanaf hier de bus of taxi te nemen. Uiteraard kan je ook fietsen! Maar het is niet een volledig vlakke route dus enige conditie is wel vereist.
Entree en openingstijden
Kinkaku-ji is elke dag van het jaar geopend, zonder uitzonderingen. De tempel is geopend van 9 uur in de ochtend tot 5 uur ‘s middags. De entree bedraagt 400 yen. Meer informatie kan je vinden op de officiële website www.shokoku-ji.jp.
Veelgestelde vragen over het Gouden Paviljoen
Nee, de tempel heeft een houten geraamte dat volledig beplakt is met goudfolie/bladgoud en uiteindelijk is afgelakt in traditionele Japanse wijze. Toch was er erg veel goud nodig om de tempel te bekleden met het bladgoud. Lees hier meer over de bouwstijlen per verdieping.
Nee, in het verleden diende de tempel als een villa van de shogun Ashikaga Yoshimitsu rond het 1397 en daarvoor was het een optrekje van de rijke staatsman Saionji Kitsune. Op dit moment heten de villa Kitayama-dai. Na de dood van Ashikaga stond er in zijn testament dat de villa moest worden omgebouwd tot tempel. De monnik Muso-Kokushi nam deze taak op zich en werd zo de eerste broeder van het heiligdom en kreeg het de naam Rokuon-ji.
Er zijn drie uitzichtpunten op de Kinkaku-ji waar de perfecte foto genomen kan worden. De eerste plek is aan de Kyōko-chi vijver waar je automatisch langs loopt bij binnenkomst op het terrein. Als je doorloopt krijg je vanaf het Ryumon Taki een uitzichtpunt op de daken van de tempel. Maar als beste uitzichtpunt staat het theehuis Sekka-tei bekend. Kom hier tegen het einde van de dag als de zon ondergaat en je hebt een prachtig uitzicht.