Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Kyoto (京都市) ⛩️ » Kiyomizu-Dera (清水寺)

Kiyomizu-Dera (清水寺)

de Kiyomizu-dera tempel in Kyoto
Het Kiyomizu-dera tempelcomplex in de heuvels van Kyoto

Kiyomizu-dera, ook wel de “Helder Water“-tempel genoemd, is een gigantische houten boeddhistische tempel in Kyoto. Het is één van de oudste tempels van de stad. De tempel staat vooral bekend om zijn grote, houten terras waar vanaf je een prachtig uitzicht hebt over Kyoto. Kiyomizu-dera maakt sinds 1994 onderdeel uit van het Werelderfgoed Historische Monumenten van oud-Kyoto en heeft een beschermde status.

De “Helder Water”-tempel             

Uitzicht over Kyoto
Uitzicht over Kyoto vanaf de Kiyomizu-dera

In eerste instantie zou je denken dat de naam van deze tempel vrij apart is. Maar eigenlijk is de naam heel erg logisch. De tempel komt aan zijn naam vanwege de ligging. De Kiyomizu-dera is gebouwd op de top van een heuvel vol rotsen en aan de voet van deze rotsen bevindt zich een waterbron en een waterval, de Otowa Waterfall genaamd. Naar het heldere water van deze bron is de tempel vernoemd. Het woord dera staat simpelweg voor “tempel”. 

Zin om meer te leren over de tempel? Dan kunnen wij deze prachtige tour van GetYourGuide aanraden. Hiermee bezoek je de populairste tempels in Kyoto en o.a. de Kiyomizu-dera en leer je er gigantisch veel over.

Het Japanse boeddhisme

de kiyomizu-dera tempel in kyoto
De tempel is verbonden aan het Japanse boeddhisme

Kiyomizu-dera is verbonden aan het Japanse boeddhisme. Dit is een andere religie dan het van origine Japanse Shinto-geloof. Van Shinto vind je in Kyoto en omgeving ook talloze tempels, schrijnen en andere heiligdommen. Enkele beroemde zijn de Kinkaku-ji en Ginkaku-ji tempels of de Fushimi Inari schrijnen.

Het Kiyomizu-dera heiligdom was van origine verbonden aan de Hosso-sekte, één van de oudste stromingen binnen het Japanse boeddhisme. Echter, sinds 1965 heeft de tempel zijn eigen stroming, Kita Hosso genaamd. Het heiligste voorwerp van Kiyomizu-dera is een klein standbeeld van de elfkoppige godin Kannon.

Kiyomizu-Dera: uitzicht, schrijnen en meer

Geschiedenis en tempels in Kyoto
Koyasu Pagoda in de heuvels rondom Kyoto

Net zoals veel andere tempels in Japan bestaat dit Kiyomizu-Dera niet uit slechts één gebouw. Het is eerder een uitgebreid complex met meerdere kamers, schrijnen en tempelgebouwen. Een groot deel hiervan kan worden bezocht. 

Uitzicht over Kyoto

utizicht over Kyoto vanaf de Kiyomizu tempel
Het uitzicht vanaf de tempel

Rechts van de centrale hal vind je het 13 meter hoge terras waar vanaf je een uitgestrekt uitzicht hebt over de stad. Houd er wel rekening mee dat het merendeel van de mensen speciaal voor dit uitzicht de tempel bezoeken. Het kan hier daarom erg druk worden. Lang genieten van het uitzicht is er dus niet bij, tenzij je mazzel hebt en een rustige dag treft. Het toffe is dat tempel boven de boomtoppen gebouwd is met behulp van een houten constructie. Legende gaat dat de samoerai trouw zweerde aan de shogun door van het terras af te springen om hun wilskracht en vastberadenheid te laten zien. Sommige overleefde deze val niet.

De Todai-ji tempel in Nara is net als de Kiyomizu-Dera een prachtig staaltje Japanse houten bouwkunst.

Jishu Schrijn

de boeddhistische Kiyomizu-dera
De route naar de Jishu Schrijn

Kun je wel wat geluk gebruiken op gebied van de liefde en romantiek? Dan moet je het Jishu Schrijn bezoeken. Deze ligt achter de centrale hal. Vóór de schrijn liggen twee grote stenen op de grond. Als je van de ene steen naar de ander kunt lopen met je ogen gesloten, dan zal je worden gezegend met ware liefde. 

Otowa Waterfall

Kiyomizu-Dera leent zijn naam aan het heldere water van Otowa Waterfall. Deze waterval bevindt zich aan de voet van de basis van de centrale hal van het tempelcomplex. Het water hiervan splitst zich op in drie stromen. Als bezoeker kun je wat van dit water proeven omdat er wordt gezegd dat het water bijzondere eigenschappen heeft. Elke stroom heeft zijn eigen eigenschap. Zo zorgt het water uit de ene stroom voor een lang en gezond leven en het water uit de andere stroom voor academisch succes. Je kunt maar uit één stroom drinken, dus kies verstandig!

Okunoin Hall

Okunoin Hall is een kleinere hal met een bescheiden veranda. Deze is doorgaans een stuk rustiger dan die van de centrale hal en biedt een net zo mooi uitzicht van Kyoto. Wil je een gave foto schieten, dan is dit dé plek. Naast deze hal staan ook kleinere schrijnen, onder andere van Shakka Buddha, Amida Buddha en de god Jizo.

Koyasu Pagoda

De koyasu pagoda
De Koyasu Pagoda verstopt tussen de bomen

Tussen de bomen, op de grens van het tempelcomplex, staat de drie verdiepingen tellende Koyasu Pagoda verstopt. Een bezoek hieraan zorgt voor een gemakkelijke en veilige geboorte, zo gaat het verhaal. Het is een kleine wandeling vanaf de main hal!

Wanneer kun je Kiyomizu-Dera het beste bezoeken?

Het bezoeken van Kiyomizu-dera is alle seizoenen van het jaar aan te raden. In de lente heb je vanaf het houten terras een prachtig uitzicht over de welbekende kersenbloesems, in de zomer kijk je uit over de talloze groene boomtoppen. In de herfst is het hier ook verrassend mooi. Kortom, er is geen slechte periode om deze tempel aan te doen. 

Hanatoro lichtfestival

Kiyomizu-dera tijdens het lichtfestival
Het tempelcomplex tijdens het Hanatoro lichtfestival

Tijdens Hanatoro – een lichtfestival – kun je de tempel ook in de avond bezoeken. Dan kun je vanaf de veranda’s uitkijken over het prachtig verlichte Kyoto. De tempel zelf is dan helemaal verlicht wat een absolute aanrader is voor een romantisch uitje! Dit festival wordt twee keer paar jaar gevierd, van halverwege maart tot eind maart en van midden november tot het begin van december. 

Entree, openingstijden en meer

Tickets Kiyomizu temple
Tickets Kiyomizu temple

Kiyomizu-dera is elke dag van het jaar geopend van 6:00 tot 18:00. Tijdens Hanatoro is de tempel ‘s avonds geopend tot 21:00. Entree tot de tempel bedraagt 400 yen. Wil je graag een privé rondleiding? Die kan je gemakkelijk boeken hieronder.

Bereikbaarheid van Kiyomizu-Dera

Hoe kun je Kiyomizu-dera het beste bereiken? Neem simpelweg van Kyoto Station bus 100 of 216. Stap uit bij de Gojo-zaka of Kiyomizu-miche halte. Vanaf hier is het slechts een wandeling van 10 minuten naar de tempel. Ga je liever met de trein, pak dan de Keihan treindienst en stap uit op Kiyomizu-Gojo Station. Vanaf dit station is het vervolgens 20 minuten lopen naar de ingang van de tempel.

Maar gezien de meeste mensen in de omgeving rond Gion zullen verblijven is het mogelijk om te lopen naar de tempel! Je komt dan langs prachtige authentieke oude huizen en loopt midden door Gion.

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening