Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Het eiland Kyushu (九州)

Het eiland Kyushu (九州)

Kyushu eiland
Baai in de lente – Kyushu

Kyushu (九州, Kyūshū) is het op twee na grootste eiland van de vier grote Japanse eilanden. Er wonen 12,4 miljoen mensen op Kyushu, verrassend veel voor het kleine formaat van het eiland in vergelijking met Hokkaido of Shikoku bijvoorbeeld. Het eiland vormde de bakermat van de Japanse samenleving en staat bekend om haar vele historische gebouwen, prachtige natuur, uitgestrekte landbouw en moderne steden. In de natuur van Kyushu is veel te ondernemen. Je kunt wandelen, fietsen en backpacken. In één van de vele leuke steden op het eiland kun je cultuur opsnuiven, tempels bezoeken of shoppen.

Steden op Kyushu

Op Kyushu zijn er meerdere grote, typisch Japanse steden. In deze steden vind je zowel nieuwe, moderne architectuur als oude, historische gebouwen en tempels. Ze zijn perfect om heerlijk rond te struinen, cultuur op te snuiven of te shoppen. De belangrijkste en meest interessante steden op het eiland zijn Fukuoka, Kumamoto, Kagoshima, Nagasaki en Beppu. Wil je de ultieme belevenis? Maak dan een rondreis over dit eiland en bezoek al deze steden.

Fukuoka

Fukuoka is de hoofdstad van de gelijknamige prefectuur en tevens de grootste stad van Kyushu. De stad heeft maar liefst 1,5 miljoen inwoners en heeft een typisch Japans centrum met veel hoogbouw en veel opvallende, felle lichtreclame. Vooral de wijk Canal City is erg populair voor uitgaan en shoppen. Qua bezienswaardigheden heeft Fukoaka ook veel te bieden. Zo heb je Fukoaka Tower, het honkbalstadion Fukoaka Dome en het Kokusai Centre waar dagelijks sumo wedstrijden worden aangehouden. Vooral het Kokusai Centre is een aanrader om de sportcultuur mee te maken.

Kumamoto kasteel Kyushu
Kumamoto kasteel – Kyushu

Kumamoto

Kumamoto is één van de meest geliefde reisbestemmingen van heel Kyushu. Dit komt vooral door het grote kasteel (熊本城, Kumamoto-jō). Dit is misschien wel het grootste, meest intacte kasteel in heel Japan! Er is echter één nadeel: het kasteel is in de aardbeving van 2016 zwaar beschadigd geraakt en is momenteel niet geopend voor publiek. De Japanse autoriteiten hopen het kasteel in 2021 weer open te kunnen stellen voor publiek. Gelukkig heeft deze stad naast dat kasteel ook nog genoeg te bieden. Het centrum is modern, hier kun je goed shoppen en uitgaan. Ook vind je net buiten de stad de prachtige Suizenji tuinen. Ben je echt in een avontuurlijke bui? Op een paar uur rijden van de stad ligt de actieve Aso vulkaan!

Op zoek naar meer Japanse kastelen? Bekijk onze top 10 eens!

Sakura jima vulkaan nabij Kagoshima
Sakura jima vulkaan nabij Kagoshima – Kyushu

Kagoshima

Kagoshima is een unieke stad. De stad wordt ook wel de Napels van oosten genoemd. Ook in Kagoshima vind je een mild klimaat, palmbonen langs de straat en een vulkaan net uit de kust. Net zoals andere Japanse steden is het centrum van de stad erg modern maar vind je er toch veel historische gebouwen en musea. Buiten de stad liggen typische Japanse tuinen. Net uit de kust liggen de vulkaan de Sakurajima en diverse prachtige eilanden.

Nagasaki skyline night
Nagasaki haven en skyline – Kyushu

Nagasaki

Misschien wel de bekendste stad van het eiland is Nagasaki. Dit komt vooral doordat hier tijdens de Tweede Wereldoorlog een tragische gebeurtenis heeft plaatsgevonden. De Amerikanen hadden een atoombom op de stad gegooid met alle gevolgen van dien. Gelukkig is Nagasaki er tegenwoordig weer helemaal bovenop en heeft de stad reizigers veel te bieden. Zo vind je er het merkwaardige Hashima eiland, de VOC handelspost Deshima en het Park van de Vrede.

Beppu

Beppu is, in vergelijking met bovengenoemde steden, geen grote stad. Wat maakt dan dat deze stad op ons lijstje staat? Beppu is een van Japans meest beroemde en grootste hete bronnen resorts. In Beppu vind je talloze hete bronnen (dankzij de Tsurumi vulkaan), resorts, spa’s en andere traditionele welnesscentra. Ook op gebied van cultuur is er genoeg te doen. Zo heeft de stad een groot kunstmuseum.

Natuur op Kyushu

De natuur en het klimaat op Kyushu komen sterk overeen met dat van Shikoku. Het klimaat is mild, warm en het landschap is glooiend of zelfs bergachtig. Op Kyushu vind je bovendien veel vulkanen namelijk negen stuks! Ook zijn er veel eilandjes net uit de kust die leuk zijn om te bezoeken.

Eilanden

Nabij Kyushu liggen veel eilandjes die leuk, interessant of simpelweg prachtig zijn om te bezoeken. Zo heb je bijvoorbeeld de voormalige Nederlandse handelspost Deshima, het bekende Battleship Island (Hashima) en andere eilanden. Sommige hiervan zijn meer gericht op cultuur, andere zijn onbewoond en hebben een prachtige natuur waar je bijvoorbeeld kunt wandelen.

Aso vulkaan Kyushu Japan
Aso vulkaan – Kyushu

Vulkanen

Op Kyushu is er sprake van vulkanisme. Verspreid over heel het eiland vind je dan ook veel actieve en slapende vulkanen, zoals de Sakurajima en de Aso vulkaan. Deze zijn vaak te beklimmen mits de vulkaan niet te actief is. Deze beklimmingen worden vaak georganiseerd door lokale maatschappijen of reisorganisaties. Vooral de Aso vulkaan in centraal Kyushu laat zijn gerommel geregeld gelden als één van de actiefste vulkanen ter wereld. Maar de andere zoals Fukue-jima, Ibusuku, Kirishima (ook zeer actief), Kuju, Sakurajima (ook zeer actief), Sumiyoshi-ike, Tsurumi en Unzen mogen er zeker ook wezen. Bijna allemaal zijn ze actief.

Geschiedenis Kyushu

Het is zeer waarschijnlijk dat de Japanse beschaving zoals wij hem vandaag de dag kennen is ontstaan op Kyushu. Archeologen en wetenschappers hebben op het eiland talloze historische dorpjes, tombes, voorwerpen en meer historische artefacten gevonden. Ook was dit het gebied van Japan waar voor het eerst contact werd gelegd met andere Aziatische landen, zoals China en Korea, en later ook met Europese kolonisten. Zo was Nederland een van de weinige landen die hier met Japan in specerijen handelde. Nederland had zelfs een handelspost nabij de stad Nagasaki, Deshima genaamd. Later, in de 19e eeuw, was Kyushu de plek waar de befaamde Satsuma-opstand plaatsvond.

Tweede Wereldoorlog

Kyushu is samen met Honshu het eiland die tijdens de Tweede Wereldoorlog het meeste zijn getroffen. De oorlog heeft diepe sporen achtergelaten in zowel de steden als het landschap. Nagasaki, een grote stad op het eiland, was een van de twee Japanse steden die werd aangevallen met de atoombom. Door deze atoombom stierven 40.000 mensen en werd de hele stad weggevaagd. Na deze aanval gaf Japan zich direct over. Ook andere steden op Kyushu werden tijdens de oorlog vaak aangevallen door Amerikaanse bommenwerpers.

Accommodatie

Als je op reis gaat, is het belangrijk dat je een geschikte accommodatie kunt vinden. Op Kyushu is dat gelukkig geen probleem. In de grote steden zijn er veel hotels en hostels en ook buiten de steden zijn er genoeg overnachtingsmogelijkheden. Waar je ook voor kiest, zorg er in ieder geval voor dat je op tijd een reservering maakt. Dit is goedkoper en zo ben je zeker van het feit dat je een plek hebt om te overnachten.

Reizen naar Kyushu

Wil je een bijzondere rondreis over Kyushu maken? Kijk dan eens op de website van onze partner Best of Japan. Zij zijn dé expert op het gebied van reizen naar Japan en weten de mooiste plekjes op Kyushu te vinden. Samen stellen jullie een onvergetelijke reis op maat samen die precies aansluit bij jouw reiswensen.

Vliegen naar Kyushu

Wist je dat de KLM sinds 2013 een directe internationale verbinding heeft met het vliegveld van Fukuoka? Ideaal! Dit is een geweldig startpunt voor jouw rondreis over dit unieke en prachtige Japanse eiland. Om je te verplaatsen over het eiland zelf kun je gebruik maken van binnenlandse vluchten, de trein, de bus of alternatief vervoer. Wil je jouw rondreis door Kyushu liever combineren met een rondreis door de andere delen van Japan? Dan kun je ook in eerste instantie op bijvoorbeeld Tokyo vliegen om vervolgens van Tokyo naar Kyushu te reizen met de Shinkansen bijvoorbeeld.

Feitjes

  • Nederland was het enige land dat handel mocht drijven met Japan. Dit deden de Nederlanders via de handelskolonie Deshima, dat vlak bij Nagasaki ligt.
  • Op Kyushu vind je ‘Huis Ten Bosch’ waar je veel replica’s van typisch Nederlandse gebouwen en monumenten vindt. Hier staat bijvoorbeeld een replica van de Dom, Paleis Den Bosch en de Amsterdamse grachten.
  • De hoogste vulkaan van Japan ligt op dit eiland. Dit is de Aso vulkaan.
  • Kyushi is dankzij het klimaat bij uitstek geschikt voor landbouw. Er worden hier onder andere rijst, thee, tabak en soja verbouwd.
Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening