Tokyo.nl » Japan (日本) » Magome & Tsumago wandelroute

Magome & Tsumago wandelroute

Lente en bloesem in Tsumago
Lente en bloesem in Tsumago

De dorpjes Magome en Tsumago die klinken bijna als twee stukjes sushi maar het gaat hier om een fantastische wandelroute van ongeveer 8 km tussen de twee. De route is al eeuwen een deel is van de voormalige Nakasendo route, die verbond Tokyo en Kyoto tijdens de Edo-periode, die jaren één van de belangrijkste handelswegen in Japan was.

Tegenwoordig is het een rustige wandelroute die populair is bij Japanse en internationale toeristen. Het pad dat tussen Magome en Tsumago loopt is ongeveer 8 kilometer lang en zeer goed onderhouden, een wandeling duurt gemiddeld 2-3 uur.

Nakasendo route door Kiso vallei

Akkers nabij Tsumago
Akkers nabij Tsumago

Tijdens de wandeling loop je over de Nakasendo postroute door een eeuwenoud bos en langs het traditionele Japanse platteland, met zijn vele houten huisjes en akkers. Het overgrote deel is autovrij maar op sommige plekken loop je tijdelijk over het asfalt, want zelfs hier heeft de ontwikkeling zijn impact gehad. Desondanks is een wandeling langs het Magome-Tsumago trail één van de meest epische en toegankelijkste wandelingen in de Kiso-vallei die hierom beroemd staat.

Als je van Tsumago naar Magome loopt dan ga je meer bergopwaarts, en visa versa wandel je natuurlijk wat meer naar beneden.

Na ongeveer 1,5 uur lopen vanaf either-end kom je meerdere traditionele rustplaatsen tegen. Dit zijn meestal oude houten Japanse huisjes waar soms nog niet eens elektriciteit aanwezig is en die behoren tot het officiële erfgoed van Japan. Hier kan je een kijkje in de geschiedenis van de Japanse agricultuur nemen. Oude landbouwwerktuigen en het dagelijkse leven lijken hier stil te hebben gestaan.

Zomer op het Tsumago Magome trail
Zomer op het Tsumago Magome wandelpad

Neem zeker ook even de tijd om te snacken van de vele Japanse snacks en een heerlijk kopje thee. De oude bewoners zullen je warm onthalen. Donaties zijn welkom want de meeste snacks en thee zijn gratis voor wandelaars.

Dagtripje naar Kiso vallei

Wat super handig is van het Magome-Tsumago trail in de Kiso vallei is dat veel mensen het als een dagtrip bezoeken. Zo kan je het op de weg van Nagano naar Nagoya gemakkelijk als tussenstop doen. Er zijn verschillende bedrijven die dan de baggage van punt A naar B brengen voor ongeveer 500 yen. Deze service is beschikbaar van half maart tot eind november. In de wintermaanden is het pad lastiger begaanbaar door de vele sneeuwval en veelal gesloten.

De Kiso vallei schikt zich trouwens uitermate goed voor wandelingen van meerdere dagen. Het prachtige heuvelgebied is schitterend in de lente (vooral met de kersenbloesem), zomer (voor het beste weer) en herfst (zoveel kleuren groen heb je nog nooit gezien) . Daarnaast kan je bij gunstig weer de 3063 meter hoge actieve Ontake-san vulkaan zien. Mooie bijkomstigheid? Wegdromen in de prachtige dichte lariks- en cederbossen die worden doorkruist door verschillende bergstromen. Je kan hier trouwens prima overnachten in traditionele ryokans!

Nagiso Station nabij Tsumago
Nagiso Station nabij Tsumago

Tip: loop je van Magome naar Tsumago dan kunnen wij je aanraden om de wandeling iets te verlengen (ongeveer 1 uur extra) naar het Nagiso Station. Hier loop je nog steeds langs de prachtige akkers en natuur maar ook wat meer langs bevolkte gebieden. Aanradertje voor de wandelaars onder ons!

Bekijk ook eens onze top 5 wandelroutes in Japan!

Magome en Tsumago bereiken?

Magome en Tsumago zijn gemakkelijk te bereiken met verschillende bussen. Gebruik Google Maps via een gehuurde pocket-wifi voor de actuele reistijden. Daarnaast kan je met een Japan Rail pass afreizen naar het JR station Nagiso.