Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Magome & Tsumago wandelroute

Magome & Tsumago wandelroute

Lente en bloesem in Tsumago
Lente en bloesem in Tsumago

De dorpjes Magome en Tsumago die klinken bijna als twee stukjes sushi maar het gaat hier om een fantastische wandelroute van ongeveer 8 km tussen de twee. De route is al eeuwen een deel is van de voormalige Nakasendo route, die verbond Tokyo en Kyoto tijdens de Edo-periode, die jaren één van de belangrijkste handelswegen in Japan was.

Tegenwoordig is het een rustige wandelroute die populair is bij Japanse en internationale toeristen. Het pad dat tussen Magome en Tsumago loopt is ongeveer 8 kilometer lang en zeer goed onderhouden, een wandeling duurt gemiddeld 2-3 uur.

Magome

Magome is een eeuwenoude poststad die – net zoals Tsumago – erg goed bewaard is gebleven. Veel van de gebouwen in de stad zijn in het begin van de 20e eeuw aangetast en/of verwoest door branden, dus niet alle gebouwen in de stad zijn eeuwenoud. Dit neemt echter niet weg van de authentieke sfeer die in de stad heerst. Auto’s zijn hier verboden, maar dat is geen probleem. De stad is klein genoeg om alles te lopen en op deze manier zie je het meest van dit stadje.

De stad heeft meerdere musea, zoals het Honjin/Toson Memorial Museum (entree 550 yen), het Wakihonjin Museum (entree 300 yen), Tsuchimiya Shiryokan (entree 200 yen) en Shimizuya Shiryokan (300 yen). Elk van deze musea gaat over de geschiedenis van het stadje, de cultuur en verschillende belangrijke lokale personen. De musea zijn niet bijzonder groot, wat maakt dat je prima meerdere op één dag kunt aandoen.

Tsumago

Ook Tsumago is een historische poststad uit hetzelfde tijdperk als Magome – het Edo-tijdperk. Dit stadje wordt doorgaans als wat authentieker ervaren. Vooral omdat hier wat minder toeristen zijn en de stad in het verleden geen last heeft gehad van branden. Haast alle gebouwen in de stad zijn nog origineel. Net zoals in Magome zijn auto’s hier verboden, wat toevoegt aan het authentieke gevoel.

In dit dorpje vind je minder musea, maar zijn er ook genoeg andere dingen te ondernemen. Zo kun je de boeddhistische Kotoku tempel bezoeken of genieten van het uitzicht vanaf de plek waar eeuwen geleden het kasteel van Tsumago stond.

Nakasendo route door Kiso vallei

Akkers nabij Tsumago
Akkers nabij Tsumago

Tijdens de wandeling loop je over de Nakasendo postroute door een eeuwenoud bos en langs het traditionele Japanse platteland, met zijn vele houten huisjes en akkers. Het overgrote deel is autovrij maar op sommige plekken loop je tijdelijk over het asfalt, want zelfs hier heeft de ontwikkeling zijn impact gehad. Desondanks is een wandeling langs het Magome-Tsumago trail één van de meest epische en toegankelijkste wandelingen in de Kiso-vallei die hierom beroemd staat.

Als je van Tsumago naar Magome loopt dan ga je meer bergopwaarts, en visa versa wandel je natuurlijk wat meer naar beneden.

Na ongeveer 1,5 uur lopen vanaf either-end kom je meerdere traditionele rustplaatsen tegen. Dit zijn meestal oude houten Japanse huisjes waar soms nog niet eens elektriciteit aanwezig is en die behoren tot het officiële erfgoed van Japan. Hier kan je een kijkje in de geschiedenis van de Japanse agricultuur nemen. Oude landbouwwerktuigen en het dagelijkse leven lijken hier stil te hebben gestaan.

Zomer op het Tsumago Magome trail
Zomer op het Tsumago Magome wandelpad

Neem zeker ook even de tijd om te snacken van de vele Japanse snacks en een heerlijk kopje thee. De oude bewoners zullen je warm onthalen. Donaties zijn welkom want de meeste snacks en thee zijn gratis voor wandelaars.

Dagtripje naar Kiso vallei

Wat super handig is van het Magome-Tsumago trail in de Kiso vallei is dat veel mensen het als een dagtrip bezoeken. Zo kan je het op de weg van Nagano naar Nagoya gemakkelijk als tussenstop doen. Er zijn verschillende bedrijven die dan de bagage van punt A naar B brengen voor ongeveer 500 yen. Deze service is beschikbaar van half maart tot eind november. In de wintermaanden is het pad lastiger begaanbaar door de vele sneeuwval en veelal gesloten.

De Kiso vallei schikt zich trouwens uitermate goed voor wandelingen van meerdere dagen. Het prachtige heuvelgebied is schitterend in de lente (vooral met de kersenbloesem), zomer (voor het beste weer) en herfst (zoveel kleuren groen heb je nog nooit gezien) . Daarnaast kan je bij gunstig weer de 3063 meter hoge actieve Ontake-san vulkaan zien. Mooie bijkomstigheid? Wegdromen in de prachtige dichte lariks- en cederbossen die worden doorkruist door verschillende bergstromen. Je kan hier trouwens prima overnachten in traditionele ryokans!

Nagiso Station nabij Tsumago
Nagiso Station nabij Tsumago

Tip: loop je van Magome naar Tsumago dan kunnen wij je aanraden om de wandeling iets te verlengen (ongeveer 1 uur extra) naar het Nagiso Station. Hier loop je nog steeds langs de prachtige akkers en natuur maar ook wat meer langs bevolkte gebieden. Aanradertje voor de wandelaars onder ons!

Bekijk ook eens onze top 5 wandelroutes in Japan!

Authenticiteit ten top

De reden dat beide dorpjes zo authentiek voelen, is omdat er actief aan gewerkt is om de plekken zo authentiek mogelijk te houden. Zo zijn er talloze gebouwen gerestaureerd, zijn auto’s verboden en en worden zaken zoals elektriciteitslijnen verborgen. Wandel je door Magoma of Tsumago, dan waan je je echt in de Edo-periode.

Een ding dat je wel uit deze ervaring kan halen, is de hoeveelheid toeristen. Vooral in het weekend of tijdens feestdagen kan het in Magome erg druk zijn. Doorgaans is Magome wat drukker dan Tsumago. hier zijn namelijk meer souvenirwinkels, restaurants en attracties gericht op toeristen.

Overnachten in Kiso Valley?

Wil je overnachten in de Kiso vallei, dan kun je het beste in Tsumago zitten. Hier vind je namelijk de meeste hotels, ryokans en hostels. In Tsumago staat de ryokan Fujioto hoog aangeschreven. Het Fujioto ligt in het centrum van de stad en wordt door velen beschouwd als de beste in de omgeving. Een alternatief hierop is Matsushiroya, een traditionele ryokan die zich tevens in het centrum van Tsumago bevindt.

Magome heeft ook genoeg accommodaties om uit te kiezen alleen weten wij niet exact welke het beste zijn.

Magome en Tsumago bereiken?

Magome en Tsumago zijn gemakkelijk te bereiken met verschillende bussen. Gebruik Google Maps via een gehuurde pocket-wifi of eSIM voor de actuele reistijden. Daarnaast kan je met een Japan Rail pass via de JR Shinano Limited Express afreizen naar het JR station Nagiso. Toch zonder high tech routeplanner afreizen? Hieronder lees je hoe.

Wil je naar Magoma, dan kun je het beste uitstappen in Nakatsugawa. Vanaf Nakatsugawa neem je vervolgens de bus en ben je binnen 30 minuten in Magoma.

Reis je naar Tsumago, dan kun je beter uitstappen bij Nagosa Station. Vanaf hier kan met een kort bus- of taxiritje naar Tsumago worden gereisd. Let wel op: veel van de treinen stoppen niet bij Nagosa Station. Het kan daarom verstandig zijn om in Nakatsugawa over te stappen op een lokale stoptrein, deze stopt wel bij Nagosa Station.

Het vervoer tussen Magoma en Tsumago is ook goed geregeld. Er rijden dagelijks meerdere bussen heen en weer. Daarnaast kun je ook altijd nog het befaamde wandelpad tussen beide dorpjes bewandelen!

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening