Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Maid cafés in Japan

Maid cafés in Japan

Maid cafés
Maid cafés

Een van de meest opvallende fenomenen in Akihabara zijn de cosplayers en meisjes in maidkostuum (geïnspireerd op de kleding van een traditioneel Frans dienstmeisje) die op straat staan om flyers uit te delen of je mee te lokken. Het gros van de maid cafés vind je in Akihabara, maar ook elders in Tokyo en in Osaka, Nagoya en Fukuoka zie je ze in het straatbeeld. In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis, het waarom en de verschillende soorten maid cafés, met een uitgekozen selectie van voorbeelden.

Het ontstaan van de maid cafés

Maid Cafe's in Akihabara
Maid Cafe’s in Akihabara

Het gebruik van het maidkostuum in de Japanse popcultuur gaat terug tot de jaren ’80, waar het verscheen in een van de eerste hentai anime, Cream Lemon, en in verscheidene adult videogames. De oorsprong van maid cafés specifiek kan je terugbrengen op de erogeWelcome to Pia Carrot!!” uit 1996, waarin de speler relaties beoogt met de serveersters van de verschillende restaurants in de keten die hij frequenteert. Net zoals bij andere dating sims, is er bij de communicatie in het spel sprake van routine en een gescript dialoog waarbij de speler kan kiezen uit verschillende antwoorden. Dit in combinatie met de kostuums die de meisjes in de games dragen, zie je nog steeds terug in veel maid cafés vandaag.

Serveerster roepen in een Maid Café "Meow Meow"
Serveerster roepen in een Maid Café “Meow Meow”

In 1998 opende er op een conventie in Tokyo een tijdelijk café met serveersters in kostuum om de release van de tweede game in deze reeks te promoten. Vervolgens openden er in Akihabara steeds vaker gelijkaardige pop-ups om games en winkels te promoten. Dit bleek een hit bij het lokale otaku-cliënteel en al snel bleek dat er een markt voor deze cafés bestond op zich, in plaats van enkel als advertentiemiddel. In 2001 was het eerste permanente maid café dat nog steeds bestaat tot op de dag van vandaag, een feit: Cure Maid Café.

Het concept maid café

Maid café cosplay
Maid café cosplay

Hoewel de oorsprong ligt bij hentai en erotische videogames, is er van expliciete seksualiteit geen sprake in maid cafés. Het aanraken van het personeel is strikt verboden. Hierdoor staan ze in schril contrast met de hostess clubs die worden gefrequenteerd door Japanse zakenmannen, waarmee ze nog wel eens worden vergeleken.

Ondanks het fetisjisme van de kostuums, zijn maid cafés aan de oppervlakte echter erg onschuldig. Uitzonderingen op het verbod op aanrakingen bestaan in bijvoorbeeld de ‘maid-massagesalons’ en ‘ear cleaning services’, maar ook daar worden geen seksuele diensten aangeboden. Overigens is het daar ook alleen de maid die jou aanraakt om de diensten te vervullen en niet omgekeerd.

Op de foto in het MaiDreamin' Café
Op de foto in het MaiDreamin’ Café

Waar de invloed van games wel terugkomt, is dat er in essentie een rollenspel plaatsvindt met de klant als hoofdspeler. Vaak wordt de klant door de serveersters behandeld als de meester in zijn eigen huis.

De maids zijn bijna altijd jonge meisjes, spelen een karakter, gebruiken een valse naam en meestal is het ze verboden om buiten het café om contact te hebben met klanten of om zich zonder kostuum in de aanwezigheid van klanten te bevinden. Het geldt overigens ook voor de klanten dat het verboden is om (buiten het rollenspel om) persoonlijke gegevens te vragen of om de serveersters na het werk op te wachten.

In veel opzichten is dit vergelijkbaar met het imago dat Japanse idols zich dienen aan te meten. Dit draagt allemaal bij aan een vorm van escapisme, waarbij maid cafés een brug vormen tussen de wereld van anime, manga en videogames en de echte wereld.

De service van een maid café

Kopje koffie in het Cococha maid café
Kopje koffie in het Cococha maid café

Wat kun je nou allemaal doen in zo’n maid café? Natuurlijk is er een menukaart voor eten en drinken. Typische gerechten zijn omurice, curry rice en verscheidene desserts en doorgaans zijn er verschillende soorten koffie en thee en kun je vaak ook alcohol krijgen. Met name in de grote populair maid cafés vindt er vaak een ritueel plaats waarbij de maid samen met de klant een spreuk opzegt om het eten ‘beter’ te maken.

Maid Café menu
Maid Café menu

Het moet gezegd worden dat de kwaliteit meestal niet in verhouding is met de prijs. Je betaalt dan ook een premie voor de ‘speciale service’ van de maids. Meestal is er ook een aparte seating charge per uur, maar dit is in izakaya en themacafés in Japan geen ongewoon gegeven.

Andere typische diensten die je er kunt afnemen zijn verwant aan interactie met de maids. Zo kun je spelletjes spelen of samen een foto nemen. Soms kun je ook voor de drank van de maid betalen waarvoor ze in ruil tegenover jou aan tafel komt zitten om te praten. Er zijn zelfs plaatsen waar klanten kunnen betalen zodat de maid een optreden geeft voor iedereen! Andere potentiële diensten verschillen per café en hebben meestal te maken met hun specifieke concept.

Soorten maid cafés

Je kunt maid cafés grofweg opdelen in drie soorten:

 • Klassieke stijl: dit zijn de originele maid cafés in Victoriaanse stijl, waar alle andere op voortbouwen. De sfeer is hier rustig en ontspannen en de maids gedragen zich netjes en formeel. Het draait allemaal rond iyashi of heling. Deze cafés bieden ook de minste diensten aan en interactie is vaak beperkt, maar ze zijn doorgaans ook goedkoper. Opvallend is dat de cafés in deze stijl relatief meer vrouwelijke klanten hebben dan de andere soorten.
 • Entertainment-stijl: dit zijn de maid cafés waar je als buitenlander het snelst mee in aanraking komt en waar de meesten aan denken als ze de term ‘maid café’ horen. Het zijn grote ketens, ze besteden veel geld aan reclame en doen ook actief hun best om toeristen te bereiken. Vaak hebben ze ook maids die een basis Engels spreken. De maids belichamen moe en zijn vaak erg druk en hyperactief. Dit is niet voor iedereen weggelegd, maar ze zijn wel grappig om met vrienden te bezoeken. Het is niet ongewoon dat je er meer toeristen dan Japanners ziet zitten.
 • Themacafés: dit is veruit de grootste en meest gevarieerde categorie en is dan ook eerder een verzamelnaam. Dit omdat ook de ‘maid bars’, wat niets meer is dan maid cafés die tot ’s avonds laat en zelfs ’s nachts open zijn en waar vaker alcohol wordt geconsumeerd.

De leukste maid cafés in Tokyo

Hier volgt een overzicht van de bekendste en meest opmerkelijke maid cafés en een selectie van onze persoonlijke favorieten in Tokyo:

Klassieke stijl

 • Cure Maid Cafe
  het allereerste permanente maid café. Klassieke Victoriaanse stijl zonder gimmicks, met klassieke muziek op de achtergrond. De thee is de moeite waard en het eten is er ook beter dan gemiddeld voor een maid café. Probeer de kenmerkende Champion Curry. Meer informatie op http://www.curemaid.jp
 • Wonder Parlour Cafe
  In tegenstelling tot de meeste bevindt deze zich in Ikebukuro en niet in Akihabara. Ze hebben een Europese stijl zijn in veel opzichten vergelijkbaar met Cure. Je waant jezelf een 19de-eeuwse Britse heer (maar dan met Japanse huishoudsters). Meer informatie op wonder-parlour.com
 • Swallowtail
  Oké, dit is eigenlijk een butler café, de mannelijke tegenhanger van een maid café, maar we vonden het niet eerlijk om het niet te vermelden, ook omdat er niet zoveel keus is hierin. Bovendien is dit het allereerste butler café, dat in 2006 opende in Ikebukuro. Het eten en de thee zijn bovendien van best goede kwaliteit. Meer informatie op www.butlers-cafe.jp

Entertainmentstijl

 • Maidreamin
  De grootste en met name bij buitenlanders bekendste keten van maid cafés, met ondertussen zelfs vestigingen buiten Japan. Het is ook de keten met het drukste en meest hyperactieve personeel. De maids springen, dansen en zingen en je zal je hier in elk geval niet vervelen. Meer informatie op maidreamin.com
 • At-home cafe
  De andere groten keten (en tot voor kort bekend als @home cafe). De draaien al aardig lang mee, sinds 2004, en zijn in veel opzichten vergelijkbaar met Maidreamin. In 2021 nog hebben ze hun nieuwste en grootste locatie geopend in Akiba Cultures Zone. Meer informatie op www.cafe-athome.com
 • Pinafore
  Een van de eerste maid cafés en misschien wel de eerste in deze categorie. Ze bestaan al sinds 2003 en verworven in Japan grote bekendheid door hun prominente aanwezigheid in de J-drama Densha Otoko. Als een van de eerste zijn ze minder over-the-top dan Maidreamin en at-home en houden ze in zekere zin het midden tussen deze categorie en de vorige. Mogelijk hebben ze daardoor wat moeite om een eigen identiteit te behouden en een vast cliënteel aan te spreken, want waar ze ooit drie vestigingen hadden, is dat er vandaag nog maar een. Meer informatie op pinafore.jp

Themacafés

 • Sengoku Style Cafe & Bar Mononopu
  Mononopu heeft een Sengoku-concept, wat inhoudt dat de maids kimono’s en samoeraikledij dragen alsof ze zo uit het Sengoku-tijdperk komen. De menukaart is ook in deze stijl opgezet en behalve in Akihabara hebben ze ondertussen ook een vestiging in Osaka. Meer informatie op mononopu.com
 • Angel & Devil Cafe & Bar Pray
  Het officiële verhaal hier is dat de maids dochters zijn van engelen en duivels die naar Akihabara werden gestuurd om over de mensheid te leren. De kostuums zijn hier dan ook op afgestemd en het café is opgedeeld in een heldere witte ‘angel’s side’ en een donkere en mysterieuze ‘devil’s side’. Je kan ook een cocktail laten maken door een engel of duivel naar keuze. Meer informatie op pray-pray-pray.tumblr.com
 • Danso Vampire Cafe & Bar Dracula / Vampire Maid Café & Bar Alucard
  Een double bill met zowel een maid café als een danso café (een variant op maid cafés met meisjes die crossdressen als mannen). Beide kanten hebben een vampierthema, maar aan de Alucard-kant zijn er schattige vampier-maids terwijl de Dracula-kant bediend wordt meisjes die zich verkleden als stijlvolle, aristocratische vampieren. Meer informatie op twitter.com/dracula_dansou
 • Koakuma No Utage Little BSD
  Eerder dan een maid café, valt dit nog het beste te beschrijven als een cosplay izakaya. De serveersters worden beschreven als kleine duiveltjes en dragen elke dag een andere anime cosplay. BSD staat hier dan ook voor ‘Beauty Satanic Dinner’ en is tegelijkertijd een verwijzing naar het besturingssysteem FreeBSD, welke een rode duivel als mascotte heeft. Ze doen ook thema-events en sommige maids brengen zelfs hun eigen cd’s uit. Vrijdag en zaterdag zijn ze de hele nacht open. Meer informatie op www.littlebsd.com
 • Akiba Guild
  Ze noemen zichzelf een maid casino en de maids doen er dan ook dubbel dienst als dealers. Je koopt de chips bij binnenkomst en kunt deze gebruiken voor verschillende roulettes en casinospelen, zoals poker en blackjack. Let wel, gokken is nog steeds verboden in Japan en dus kun je de gewonnen chips niet terug inwisselen voor geld (pachinko is wel legaal). Je kunt ze louter gebruiken om te spelen. Meer informatie op akibacc.com
 • Chubby Maid Cafe & Bar Shangrila
  Zoals de naam al zegt zijn de maids hier allemaal mollige meisjes, met een maatje meer dus. We moeten wel zeggen dat hier ‘mollig’ wordt bedoeld volgens Japanse maatstaven, dus sommige van de maids hebben naar onze normen eigenlijk gewoon een gezonde lichaamsbouw. Meer informatie op shangrila-akiba.jp
 • Otoko no Musume Cafe and Bar New Type
  Deze zal wellicht minder mensen aanspreken, want het is eigenlijk het tegenovergestelde van een danso cafe. De maids hier zijn namelijk crossdressende mannen. Sommige van hen lijken verraderlijk echt! Meer informatie op newtype.ms/en

Wat zijn jouw favoriete maid cafés in Japan? Zijn er die we volgens jou zeker nog moeten vermelden? Laat het ons weten via de comments! Lees hier verder als je nog meer otaku hotspots wilt weten in Tokyo!

Dit artikel is geschreven door Glenn Stakkestad

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening