Manga & Anime

Japanse Manga tekeningen
Wat is Manga, Anime en de Ontaku nu precies? Het verschil zit in de tekenstijl en animatie, het publiek en de geschiedenis. Otaku is geen van alle het betekend namelijk dat je een obsessie hebt met één van de Japanse tekenstijlen. We zullen Manga en Anime kort uitleggen en laten zien wat de verschillen zijn.

Wat is Manga?

Manga is een vorm van Japanse comic-art en zijn strips gemaakt puur voor de Japanse markt. Eigenlijk is het de Japanse tegenhanger van onze Suske en Wiske of Donald Duck. Veel mensen denken dat Manga altijd pikante tekeningen zijn maar dit is een veel gemaakte vergissing want manga strips zijn verkrijgbaar voor elke leeftijd. Zoek je adult strips dan kan je beter naar de aftakking Hentai of Shunga kijken. De Japanse manga strips zijn verkrijgbaar in elk genre dat je maar kan bedenken zoals; actie, avontuur, romantiek, drama, feudaliteit, werksfeer, horror, detective, fantasy, games, sport, science fiction en ga zo maar door. De strips zijn ontstaan rond de jaren 1945-1950 als een soort aftakking van de Amerikaanse comics/strips die de Gi’s (Amerikaanse soldaten) na de bezetting in de Tweede Wereldoorlog meenamen naar Japan. Je ziet de manga door de jaren heen ook langzaam veranderen en steeds meer een Amerikaanse invloed erin terug. Tegenwoordig zul je geen Japanner vinden die zonder Manga is opgegroeid want het behoort tot de Japanse cultuur.

Japanse Anime emoties expressies

Waar herken je Manga aan?

Kenmerkende tekenstijlen voor Manga zijn grote ogen, lang en veel haar, volle borsten bij de vrouwen, korte niks-verhullende rokjes, schreeuwende tekstballontjes, drukke emoties, extreme expressies en veel kleurcontrasten. De bekendste Manga series zijn Dragon Ball Z, One Piece, Black Jack, Case Closed, Naruto, Slam Dunk en Oishinbo. Je kent er ongetwijfeld wel één want sommige zijn ook in Nederland op tv geweest.

Wat is Anime?


Anime is eigenlijk een geanimeerde versie van Manga die al rond het jaar 1900 is ontstaan. Anime staat namelijk voor animated emotions m.a.w. film en animatie. De Japanse tekenstijl kwam geheel to leven in de Anime cartoons die vaak in de bioscoop werden gedraaid, eigenlijk gewoon tekenfilms. Tegenwoordig is het lastig uit elkaar te houden wat Anime of Manga precies is. Wat in ieder geval in beide strips centraal staat zijn de extreme expressies en emoties van de gezichten. Daarnaast speelt ook bij Anime het kleurcontrast een zeer grote rol.

Hayao Miyazaki is een bekende Japanse filmregisseur die veel bekende anime films heeft gemaakt. Ze noemen zijn creaties ook wel eens de Japanse Disney films.

Wil je meer weten of lezen over Manga/Anime strips dan kunnen wij je de serie Naruto of Dragon Ball Z aanraden. Beide zijn toppers en wereldbekend, ze zijn als strip te lezen of als tekenfilm te volgen. Wil je de echte Japanse Manga cultuur in Tokyo ontdekken dan moet je in de wijk Akihabara in het centrum zijn. Hier vind je alles wat met Manga en Anime te maken heeft. Daarnaast kan je er ook terecht voor eeuwenoude shunga’s en andere Japanse prenten.

Manga & Anime
4.75 (95%) 12 votes

Geef een reactie