Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Manga & Anime » My Hero Academia (geen spoilers)

My Hero Academia (geen spoilers)

My Hero Academia anime
de My Hero Academia anime

Als je fan bent van anime zoals Naruto of Bleach en westerse superhelden zoals Superman, Spiderman en Batman, is My Hero Academia de serie voor jou. Of je de serie leest of kijkt, My Hero Academia zit boordevol humor, actie en spanning. Het is één van de succesvolste shōnen anime en manga series van de afgelopen tien jaar.

Iedereen kan een held worden, Plus Ultra!

Intro in My Hero Academia

My Hero Academia
My Hero Academia

Het verhaal van My Hero Academia speelt zich af in een versie van de wereld, waarin 80% van de mensheid geboren wordt met een superkracht. Die superkrachten worden “Quirks” (個性, Kosei) genoemd, die bij kinderen tot 4 jaar duidelijk worden.

Er zijn mensen die hun Quirk voor slechte doelen gebruiken, zoals criminelen. En er zijn natuurlijk mensen die hun Quirk gebruiken om goed te doen: Helden.

Het verhaal volgt Izuku Midoriya (roepnaam Deku), die ervan droomt om professionele held te worden. Net als zijn grote idool All Might, de beste en sterkste superheld van Japan. Echter, is Midoriya geboren zonder quirk. Zijn jeugdvriend en klasgenoot Katsuki Bakugo (Kacchan), die juist als een potentiële profheld wordt gezien, pest hem daarmee.

Ondanks deze tegenslag, heeft Midoriya het hart van een held. Dat blijkt wel wanneer hij een bijzondere heldendaad verricht zonder krachten.

My Hero Academia klas
My Hero Academia klas

Dankzij die actie wordt Midoriya gescout door All Might (de sterkste held) als opvolger, en krijgt hij “One for All“, een Quirk die alleen kan worden doorgegeven. Net als Bakugo krijgt Izuku toegang tot de Class 1-A van de prestigieuze heldenschool U.A. High School.

Zo begint Midoriya – nee, Deku aan zijn weg om zijn droom te vervullen. Maar er staat ook een sterke vijand op: Tomura Shigaraki, die het heeft het gemunt op Midoriya en zijn klasgenoten.

Review Tokyo.nl van My Hero Academia

My Hero Academia review Tokyo.nl
My Hero Academia review Tokyo.nl

Persoonlijk ben ik niet de grootste fan van superhelden verhalen zoals Spiderman en Batman. Toch was ik na het kijken van het eerste seizoen My Hero Academia onmiddellijk verkocht. My Hero Academia is een heerlijk meeslepende actieserie, zoals je gewend bent van een shōnen anime.

Het verhaal bevat veel spanning, die echter veel afgewisseld wordt door humor. Er is veel groei bij de personages te zien. Niet alleen bij Midoriya, maar ook bij personages die onveranderlijk lijken zoals onze heethoofd Bakugo. Ik vind het heel fijn om de verschillen tussen het eerste en recente seizoen te zien.

Positieve punten van serie

  • De ontwikkeling van de personages is heel erg goed gedaan, vooral die van Midoriya en Bakugo. De serie geeft veel aandacht aan hun achtergrond en vooruitgang. Vergelijk het een beetje met Dragon Ball Z.
  • Van bepaalde vijanden laten de scenario schrijvers de geschiedenis zien, en het schuwt niet om hun motivaties en perspectief op de heldenmaatschappij te tonen. In sommige gevallen kun je er zelfs een beetje begrip voor krijgen. Dat zie je niet vaak! Vooral met de anti-held Stain (Chizome Akaguro) hadden wij dit gevoel.
  • Hoge productiekwaliteit met schitterende animatie, wat in latere seizoenen alleen maar verbeterd.

Negatieve punten van de serie

  • Sommige afleveringen waarin veel plot en karakterinformatie wordt gegeven kunnen saai zijn omdat er minder actie in voorkomt.
  • My Hero Academia leunt veel op de typische shōnen verhaallijn waarbij het hoofdpersonage altijd wint (niet altijd). Daardoor zijn de uitkomsten vrij voorspelbaar. Ook valt de serie vaak terug op stereotypen, waardoor achtergrondpersonages en vijanden oppervlakkig blijven.

My Hero Academia is zo populair geworden dat ze zelfs in Nederland overal te koop zijn. Bijna alle volumes zijn te koop via boekhandels en websites zoals bol.com.

My Hero Academia characters

Izuku Midoriya

Izuku Midoriya
Izuku Midoriya

Het hoofdpersonage van de serie. Hij is geboren zonder Quirk, maar heeft een enorme passie voor helden. Na een poging om Katsuku Bakugo te redden van een vijand, wordt Izuku door All Might gekozen als de negende houder van de One For All (ワン・フォー・オール, Wan Fō Ōru), een overdraagbare Quirk die superkracht opslaat. Daarmee krijgt Izuku enorme kracht, snelheid en flexibiliteit.

Izuku Midoriya wordt ingesproken door Daiki Yamashita (Japans) en Justin Briner (Engels).

Toshinori Yagi / All Might

Almight in actie
Almight in actie

Toshinori Yagi, of beter bekend als All Might is de beste Superheld van Japan. Toshinori Yagi is de achtste gebruiker van One For All. Hij kiest Izuku als zijn opvolger. Door een ernstige verwonding die hij opliep bij een gevecht in het verleden, kan hij One For All niet meer voor lange tijd gebruiken.

Toshinori Yagi wordt ingesproken door Kenta Miyake (Japans) en Christopher Sabat (Engels).

Katsuki Bakugou

Katsuki Bakugou
Katsuki Bakugou

Izuku’s heethoofdige jeugdvriend die later zijn aardrivaal en klasgenoot wordt in Class 1-A. Dankzij zijn krachtige Quirk werd Katsuki Bakugo al vroeg gezien als een genie, waardoor hij enorm arrogant en trots is geworden. Hij wordt snel kwaad wanneer de dingen niet gaan zoals hij wil en kijkt neer op mensen die zwakker zijn dan hem, inclusief Izuku.

Katsuki Bakugo wordt ingesproken door Nobuhiko Okamoto (Japans) en Clifford Chapin (Engels).

Ochaco Uraraka

Ochaco Uraraka
Ochaco Uraraka

Een positief meisje wiens Quirk, Zero Gravity, haar de mogelijkheid geeft om ieder object gewichtloos te maken door het aan te raken. Ochaco Uraraka heeft gevoelens voor Izuku, maar houdt dit voor zichzelf om te kunnen focussen op haar doel. Ze wil een held worden zodat ze haar ouders financieel kan helpen.

Ochaco Uraraka wordt ingesproken door Ayane Sakura (Japans) en Luci Christian (Engels).

Tenya Iida

Tenya Iida
Tenya Iida

De klassenvertegenwoordige van Class 1-A, die de Quirk Engine heeft, die hem jet motoren in zijn kuiten geeft. Daarmee heeft hij super-snelheid en kan hij krachtig schoppen.

Tenya Iida wordt ingesproken door Kaito Ishikawa (Japans) en J. Michael Tatum (Engels).

Shoto Todoroki

Shoto Todoroki
Shoto Todoroki

Met zijn Quirk Half-Cold Half-Hot kan hij ijs maken met de rechterhelft van zijn lichaam, en vuur met zijn linkerhelft. Hij is de jongste zoon van Endeavor, de nummer 2 superheld na All Might. Hij heeft een strenge opvoeding gehad, waardoor hij in eerste instantie zijn vuurkracht weigert te gebruiken gezien deze afkomstig is van zijn vaak onredelijke pa.

Shoto Todoroki wordt ingesproken door Yuuki Kaji (Japans) en David Matranga (Engels).

Weetjes over de My Hero Academia

  • De anime is geproduceerd door Studio Bones, bekend van andere succesvolle series zoals Cowboy Bebop, Fullmetal Alchemist en Mob Psycho 100. Allemaal toppers in de anime wereld.
  • My Hero Academia bestaat uit 5 seizoenen met een totaal van 113 afleveringen. Seizoen 5 is nog bezig en eindigt naar verwachting in september 2021. Verder zijn er twee films al verschenen en een derde wordt uitgebracht in Japan op 6 augustus 2021.
  • De films My Hero Academia: Two Heroes en My Hero Academia: Heroes Rising werden in 2020 in de Nederlandse bioscoop uitgebracht.
  • De soundtrack van My Hero Academia is gemaakt door Japanse componist Yuki Hayashi (bekend van Haikyuu!!)
  • In 2020 ontstond er in Zuid-Korea en China ophef over een personage waarvan de naam zou verwijzen naar Unit 731. Een beruchte Japanse militaire eenheid die gevangene Chinezen, Koreanen en Russen levend liet ontleden. In een reactie daarop werd My Hero Academia verwijderd van digitale platformen in China en is de naam van het personage gewijzigd.

Geschiedenis/manga strips over de serie waarop de anime is gebaseerd

My Hero Academia verkoopcijfer
My Hero Academia verkoopcijfer

My Hero Academia is origineel een manga van Kouhei Horikoshi die sinds 2014 uitgebracht wordt in de Japanse manga tijdschrift Weekly Shōnen Jump. Tot april 2020 zijn er in totaal 30 volumes verschenen. Er zijn tot nu toe 50 miljoen exemplaren van de manga wereldwijd verkocht.

In 2019 won My Hero Academia een Harvey Award (een belangrijke prijs voor stripverhalen in de VS) voor de Beste Manga.

Waar kan ik de My Hero Academia anime kijken?

Alle seizoenen van My Hero Academia kun je op Crunchyroll streamen met Engelse ondertiteling. Op Netflix staan de eerste twee seizoenen.

Is er een Engelse dub van My Hero Academia?

Ja. De Engelse dub van My Hero Academia kun je streamen op Funimation (je hebt wel een VPN nodig om toegang te krijgen tot die service). Of je kunt de dub op DVD of Blu-ray aanschaffen.

Is My Hero Academia met Nederlandse dub en/of ondertiteling?

Er is geen Nederlandse nasynchronisatie van My Hero Academia. Wel staat de serie op Netflix met Nederlandse ondertiteling.

Waar kan ik de My Hero Academia manga lezen?

Op de Manga Plus website en app van uitgeverij Shueisha kun je de eerste en laatste hoofdstukken van My Hero Academia gratis lezen.

Dit artikel is geschreven door: Bozenka Vermeulen

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening