Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Manga & Anime » One Puch Man (geen grote spoilers)

One Puch Man (geen grote spoilers)

One Punch Man serie
One Punch Man serie / cc Netflix

One Punch Man (Wanpanman) is een Japanse anime serie over het leven van hoofdpersoon Saitama. Het is een typische Shōnen manga (voor jongens) met veel actie en vechten. Saitama lijkt een normale, kale man op het eerste gezicht, maar niets is minder waar. In hem schuilt een ontzettend grote kracht. Die kracht zorgt ervoor dat Saitama al zijn vijanden in één punch kan uitschakelen. Vandaar ook de naam One Punch Man! Natuurlijk is het wel heel simpel om een serie te maken over een superheld die alle vijanden zonder moeite lijkt te elimineren. Gelukkig maakt deze anime serie uitstekend gebruik van een goede portie humor én kun je genieten van de geweldig geanimeerde scènes, waar ze in Japan erg goed in zijn.

One Punch Man manga
One Punch Man manga

Omdat wij van Tokyo.nl groot fans zijn van deze serie, gaan we in dit artikel proberen om wat leuke weetjes en onze mening over de serie te vertellen, zonder te verklappen wat er allemaal precies gebeurt. Wil je liever meteen gaan kijken? Check dan onderaan de pagina bij de veelgestelde vragen waar je online kunt kijken naar Saitama’s avonturen.

De superheld Saitama

One Puch Man karakters
One Puch Man karakters / cc Netflix

Wie is toch die Saitama, en hoe komt hij dan aan al die kracht waardoor 1 klap genoeg is, zul je denken? Nou, daar kom je na een paar afleveringen al achter. Saitama was vroeger een typische Japanse saaie zakenman (salaryman), tot hij op een dag besloot te gaan trainen.

Een dagelijks workout routine van 100 squats, 100 push-ups, 100 sit-ups en 10 kilometer hardlopen, zorgt ervoor dat Saitama ontzettend sterk wordt. Vanaf het moment dat hij veel trainde en sterk werd, verloor hij helaas ook zijn haar. Toch besloot hij om door te gaan en de sterkste superheld te worden van Japan.

Wereld van One Punch Man

Saitama en Genos
Saitama en Genos / cc Netflix

Terwijl Saitama een sterke superheld is, wordt hij niet erkend voor zijn goede daden. Veel andere helden pronken met het resultaat van het werk van Saitama, en daar is hij niet zo blij mee en maakt het soms een beetje depressief.

Saitama ziet zichzelf als een held, die het doet voor het plezier. “A hero, just for fun.” Zo noemt hij het. Dit terwijl de andere helden op de payroll staan van de grote superhelden organisatie van Japan.

In de wereld van One Punch Man is er een grote superhelden organisatie. De superhelden in deze organisatie zijn geclassificeerd van middelmatige helden in de C-klasse tot de sterkste superhelden in de S-klasse. De typische dag van een C-klasse held bestaat uit katten uit de boom helpen, terwijl de hoger geklasseerde helden, die in de A- en de S-klasse, zich bezighouden met het vechten tegen draken, demonen, aliens en ander groots kwaad.

In het begin van de serie is Saitama nog een niet-geregistreerde held. Na een tijdje wordt Saitama getoetst door de superhelden organisatie, toch wordt hij niet meteen bij de hoogste klasse superhelden ingedeeld.

Dit stelt hem erg teleur. Daarom gaat hij nog harder werken en vooral strijden tegen de grootste monsters om zo snel mogelijk een beter klasse superheld te worden binnen de superhelden organisatie.

Lord Boros tegenstander Saitama
Lord Boros tegenstander Saitama

In elke aflevering hebben de animatoren van ONE (bedrijf erachter) alles uit de kast getrokken om de slechteriken zo groots en gedetailleerd mogelijk te maken. Van een gestoorde professor, die een gigantische reus creëert, tot de gemeenschap van mol-mensen die leven onder de aardkorst en Lord Boros. Allerlei kwaad komt voorbij en Saitama, samen met zijn leerling Genos, vechten ertegen met al hun krachten.

Genos

Genos
Genos / cc EconoTimes

In de tweede aflevering kun je zien hoe Saitama het leven redt van de half-robot Genos. Dit is het begin van een vriendschap met een vreemd smaakje. Genos is namelijk een ontzettend machtige superheld die zichzelf steeds probeert te verbeteren, om uiteindelijk zijn aartsvijand te kunnen verslaan.

Samen met de dokter-ingenieur bouwt Genos steeds verder aan zijn robot-lichaam. Door steeds nieuwe upgrades te gebruiken, wordt Genos ook steeds sterker in elk gevecht. De animaties die zijn gemaakt om te laten zien hoe sterk Genos is en hoe veel sterker hij wordt na verschillende upgrades zijn geweldig!

Omdat Saitama het leven van Genos redde en dit deed zonder dat het hem enige moeite kostte – het gebeurde namelijk in slechts één klap – wilt Genos van Saitama leren. Genos wordt Saitama zijn leerling, ook wel disciple genoemd.

Een mooi stukje van de Japanse cultuur is hier terug te zien, tussen de leraar, sensei Saitama en de leerling, disciple Genos. Het mooie dat One Punch Man met zich meebrengt is dat de klassieke relatie tussen leerling en leraar heel anders is.

Saitama weet namelijk zelf soms ook niet waar zijn kracht vandaan komt, of hoe hij in hemelsnaam Genos moet helpen sterker te worden. Eigenlijk is de enige reden dat Saitama accepteert om de sensei van Genos te worden omdat Genos genoeg geld heeft en zijn huur kan betalen, maar dat houdt Saitama voor zichzelf.

Positieve punten van de serie

Shōnen jump manga
Shōnen jump manga

We kunnen nog meer geweldige dingen vertellen over One Punch Man, maar we willen ook niet te veel verklappen. We kunnen meer vertellen over hoe er ontzettend veel gave achtergrondverhalen zijn gecreëerd voor de diverse vijanden. Over de progressie die de verschillende terugkerende karakters maken. Over de manier waarop de hoofdlijnen in het verhaal vooruit gaan.

One Punch Man is in onze ogen een zeer goede anime serie, met maar liefst een 8,8 op IMDB uit meer dan 120.000 reviews. Dat krijgt niet iedere serie, maar enkel de series die een ontzettend goede indruk hebben achtergelaten op het publiek.

Daarom raden wij vanuit Tokyo.nl aan om het eerste seizoen aan te zetten en te genieten van de show. Mocht je toch nog niet overtuigd zijn, en verder willen lezen, is dat natuurlijk ook prima.

Negatieve punten van de serie

Zoals een wijze man in het voetbal ooit zei, “Ieder voordeel heeft een nadeel”. Helaas is dat ook het geval voor One Punch Man. De voordelen, die uitbundig genoemd zijn in de vorige alinea, worden helaas ook beïnvloed door de negatieve kanten van de serie.

Het grote negatieve punt is simpelweg dat er niet genoeg afleveringen zijn. One Punch Man kent momenteel 25 afleveringen van ongeveer 20 minuten. De afleveringen zijn verspreid over 2 seizoenen, het eerste seizoen kwam uit in 2015 en de tweede kwam uit in 2019. Als je zo door redeneert, moeten we nog tot 2023 wachten op het derde seizoen! Er zit op dit moment ook niet echt een duidelijk einde aan alleen cliffhangers.

Omdat er kritiek was dat de animatie in het tweede seizoen niet zo goed was gedaan in vergelijking met het eerste seizoen, zijn er geruchten dat anime producer Madhouse (bekend van Death Note, Hunter x Hunter, Black Lagoon, Trigun, Paprika, Deveil May Cry, Overlord en nog veel meer bekende anime) heeft besloten om voor het derde seizoen extra veel tijd te nemen.

Alleen is dit allemaal nog een beetje onzeker, omdat de studio die het maakt en de televisieserie in beheer heeft nog geen concrete productie of releasedata van seizoen 3 heeft aangekondigd. Dit neemt niet weg dat de eerste twee seizoenen One Puch Man geweldig zijn, maar het is toch jammer dat er nog geen derde seizoen te bekijken is.

One Punch Man – Webcomic / Manga: Gaat veel verder dan de tv serie

One Punch Man manga comic
One Punch Man manga comic

Zoals veel Japanse anime series, is One Punch Man begonnen in 2009 als webcomic. Dit is anders dan een Manga, omdat een webcomic slechts online gepubliceerd wordt op internet en niet zo gedetailleerd is als de meeste Manga’s.

Na groots succes in online communities, is de maker van de One Punch Man webcomic, die zichzelf “One” noemt, samen met tekenaar Yusuke Murata begonnen met een graphic novel. Terwijl de webcomic nog simpel getekend was, hebben de twee alles uit de kast gehaald om de graphic novel zo mooi mogelijk te maken.

De tekenaar Yusuke Muarata zei dat hij het spannend vond om de graphic novel te maken. De graphic novel kon hij namelijk, in tegenstelling tot de webcomic, niet meer aanpassen na de publicatie. Het voordeel hiervan is dat Murata veel tijd heeft genomen om de tekeningen te perfectioneren.

De One Punch Man graphic novel ziet er ontzettend mooi uit. Wil jij genieten van de graphic novel? Dat kan gratis en voor niets. Terwijl de anime serie slechts 25 afleveringen telt, kun je veel verder in het verhaal gaan via de getekende versie van het verhaal.

Momenteel is het verhaal al bij hoofdstuk 146! Alle hoofdstukken van de webcomic/graphic novel van One Punch Man zijn gratis te lezen op https://ldkmanga.com. Let wel op! De televisie-serie loopt een flink stuk achter op de tekeningen. Dus als je deze gaat lezen, dan kun je verwachten om spoilers tegen te komen.

De One Punch Man manga’s zijn ook in Nederland te koop als fysiek exemplaar. Je betaalt ongeveer 8-10 euro voor een deel van de reeks. Hiermee steun je ook direct de makers van de serie. In totaal zijn er een flink aantal volumes, 22 maarliefst!

Als je ze allemaal tegelijk koopt in een bundel, krijg je een degelijke korting. Ik heb zelf alleen een fysieke kopie van het eerste volume bij mij thuis op de koffietafel liggen. Alle 22 was voor mij persoonlijk iets te veel. Je kunt via deze link op Bol.com je eigen One Punch Man boek bemachtigen.

Wist je dat het appartement van One Punch man echt bestaat?

In deze onderstaande YouTube video neemt creator Mipon je mee in een korte tour, waarin hij de animaties met de daadwerkelijke plekken vergelijkt. Rond 3:10 zie je de vergelijking tussen het gebouw en de daadwerkelijke serie in de anime. Super gaaf!

Waar kan ik One Punch Man kijken in Nederland?

Het eerste seizoen van One Punch Man is te vinden op Netflix. Helaas heeft Netflix geen licentie bemachtigd voor het tweede seizoen. Wat nu? Gelukkig is er een alternatief. Helaas kun je geen Nederlandse ondertitel aanzetten op deze site, maar je kunt wel gratis alle afleveringen van One Punch Man kijken, zonder registratie of abonnement. Dat kan op OnePunchManOnline.net. Selecteer op deze website de aflevering die jij wilt kijken, zowel in het Japans (origineel) met ondertitels als Engels gesproken. Het heeft een speciale vibe, als je de show in het Japans kijkt. Dat geeft toch een extra dimensie aan de ervaring. Toch zijn er een hoop mensen die liever in het Engels kijken, omdat het makkelijker te volgen is. Kies wat het beste bij jou past, maar vanuit Tokyo.nl raden we aan om de Japans gesproken versie te luisteren. Deze past volgens ons net iets beter bij de scènes, personages en intensiteit.

Veelgestelde vragen over One Punch Man

One Punch Man artwork
One Punch Man artwork

Als reactie op dit artikel hebben wij van Tokyo.nl een paar vragen ontvangen van lezers. Wij vinden het ontzettend leuk dat jullie, de lezers, ook zo veel interesse hebben in One Punch Man. De vragen die wij hebben ontvangen zijn hieronder uitgewerkt.

Welke andere anime series zijn vergelijkbaar met One Punch Man?

De unieke humor van One, die keer op keer terug te zien is in One Punch Man, is niet uniek voor deze serie. One heeft ook een aantal andere succesvolle anime series gemaakt. Een aanrader is Mob Psycho 100! Erg toffe anime. Wij zijn op dit moment ook helemaal van My Hero Academia, vergelijkbaar met One Punch.

Bestaat het appartement van One Punch Man echt?

Ja! Het appartement bestaat echt. De locatie van het appartement van Saitama is gebaseerd op een bestaand appartementencomplex in Tokyo. In de anime heet de plaats waar Saitama woont “City Z”. Deze City Z is gebaseerd op bestaande plekken in Japan. Bekijk hier een Youtube filmpje over de locatie in Tokyo.

Werkt de work-out routine van Saitama echt?

100 push ups, 100 sit ups, 100 squats en 10 kilometer hardlopen. Dat klinkt voor sommige als een eitje, terwijl het voor anderen als bijna onmogelijk klinkt. Het simpele antwoord op deze vraag is: nee. Het is geen goede work-out routine in het echte leven. Het belangrijke van een work-out is dat je jouw spieren ook tijd geeft om te rusten. Bij een intense trainingssessie die dagelijks wordt herhaald, zoals die van Saitama, is er weinig tijd voor herstel. In het echte leven kan dat zorgen voor blessures en andere problemen. Je kunt beter een ander soort fitness-routine volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening