Meteen naar de inhoud

Matcha thee en poeder

Matcha
Matcha poeder en thee met accessoires

Net als sushi en teppanyaki is matcha ook helemaal hip en trendy aan het worden in Nederland en België. Niet zo gek want matcha thee is naast dat het erg gezond is ook nog eens heel lekker! De veelzijdige poedervorm kan je naast als thee te gebruiken ook mengen in smoothies, ijs, latte’s, brownies, mochi ijs en nog veel meer. Organic, gezond en lekker! Maar wat is het eigenlijk?

Snel naar;

Wat is matcha?

Matcha thee
Matcha thee

Matcha betekent letterlijk “poeder thee” dat is gemaakt van een soort groene thee soort die afkomstig is van de thee plant Camellia Sinensis. Matcha is dus groene thee? Klopt! Alleen bij een normale groene thee trekt de smaak vanuit de bladeren in het hete water, bij matcha thee drink je de poeder van de groene thee bladeren op gezien je het mixed. Een glas matcha thee bestaat uit 3/4 vol glas gekookt water en een lepel matcha poeder.

Je spreekt het uit als “ma(t)-CHA” 抹茶) met een duidelijk intonatie op de CHA. Het is een van de tien meest gedronken Japanse theesoorten.

Hoe wordt matcha poeder gemaakt?

Matcha poeder voor thee

Om matcha thee te maken worden de groene thee bladeren vermalen tot een poeder. Echter, anders dan bij de teelt van traditionele groene thee planten worden de matcha planten in de schaduw gehouden voor de oogst. Hierdoor groeien de bladeren minder snel maar hebben ze wel een diepere smaak en een sterkere structuur. Wanner ze rijp zijn worden ze geoogst en met de hand geselecteerd op kwaliteit.

Na de selectie worden ze vervolgens kort gestoomd om de fermentatie van de theebladeren te stoppen. De groene thee bladeren worden dan gedroogd en gaan een koude donkere opslag in waardoor de smaak nog intenser zal worden. Uiteindelijk malen ze de groene thee bladeren (Tencha) tot zeer fijn matcha poeder met een steen.

Hoe moet je matcha thee drinken

Japanse thee ceremonie met matcha
Japanse thee ceremonie met matcha thee

In Japan is het bereiden van matcha het hoogtepunt van elke Japanese thee ceremonie. Dit komt omdat het maken van de matcha thee best wel even duurt voordat de perfecte balans in smaak daar is. De volgende stappen worden doorlopen tijdens een thee ceremonie waarin matcha gedronken zal worden:

  1. Schep ongeveer 2-3 lepels matcha poeder in een zeefje;
  2. Zeef de matcha poeder al schuddend evenredig over een kom;
  3. Voeg kokend water toe aan de kom, laat het kokende water wel eerst even een beetje afkoelen tot ongeveer 70 °C anders verbrand de poeder;
  4. Roer de thee door met een borsteltje, traditioneel van bamboe tot het een egale groene kleur krijgt;
  5. Schenk de kom met matcha thee over in een theeglas.

Zoals je ziet is een kopje matcha thee niet zo 123 gezet. Het bereiden van matcha is daarom ook vaak een onderdeel van het mediteren voor Japanners. Het Zen worden volgt namelijk vanzelf na het rustige roeren en egaal groen worden van de thee.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van matcha?

Matcha softijsje
Matcha softijsje

Zoals alle groene thee boordevol antioxidanten zit heeft matcha thee natuurlijk dezelfde voordelen. Ze helpen bijvoorbeeld bij het jong houden van de huid en het verhogen van je geheugen en concentratievermogen. Het versterkt ook het immuunsysteem gezien het naast antioxidanten ook aminozuren zoals L-arginine, vitamines en andere voedingswaarde bevat. Zo is Vitamine C er één van.

Koffie vervangen voor matcha?

Matcha latte
Matcha latte drinken

Wil je graag van de koffieverslaving af? Dan is matcha thee een goed alternatief gezien het net zoveel cafeïne bevat als koffie. Het enige verschil is dat je lichaam de cafeïne langzamer opneemt dan bij koffie, hierdoor heb je minder last van de neveneffecten van de koffie zoals een slechte adem, direct hyper worden, hoofdpijn, naar de wc moeten en een korte energie boost die je naar meer koffie laat snakken. Matcha thee geeft je vooral een energie boost voor een langere duur zonder alle vervelende neveneffecten van koffie.

Gradaties van matcha kwaliteit

Er zijn drie gradaties in de kwaliteit van matcha poeder.

  • Ceremoniële kwaliteit matcha – de prijs ligt tussen de €100-€120 per 100 gram
  • Premium kwaliteit matcha – de prijs ligt tussen de €50-€70 per 100 gram
  • Normale matcha – de prijs ligt tussen de €15-€40 per 100 gram

De matcha die je hier in Nederland bij de Albert Heijn of Jumbo kan kopen zal van de laagste kwaliteit zijn. Het is geen slechte matcha maar de smaak zal wel een stuk minder intens zijn dan de duurdere varianten uit speciaalzaken.

Enkele veelgestelde vragen over matcha

🍵Wat kost matcha poeder per kilo?

Afhankelijk van de kwaliteit kost een kilo matcha poeder dat is goedgekeurd door de Europese Unie met een CN-BIO-119 NON-EU kenmerk minimaal €150 voor normale matcha en maximaal €1200 voor ceremoniële kwaliteit matcha.

🇯🇵 Waar komt matcha thee vandaan?

Ondanks de populariteit in Japan komt matcha thee waarschijnlijk uit China. Een van de eerste teruggevonden documentaties dateert uit de Tang Dynastie (618-907). In die tijd werden groene thee bladeren al gestoomd en gedroogd om uiteindelijk te worden vermalen tot poeder. Rond het jaar 1191 kwam poederthee (powder chai) naar Japan via de monnik Eisai dat het introduceerde in kloosters van het Zen Boeddhisme. Vanaf dit moment nam de populariteit toe en is ook tevens de reden dat matcha onderdeel kan zijn van een Zen ceremonie.

🧁 Kan je matcha gebruiken voor andere recepten dan thee?

Ja de matcha poeder is gemakkelijk te gebruiken in andere voedingswaren zoals ijs, cake, pudding, cupcakes, frisdrank, yogurt, chocolade of ramen zoals soba’s. Misschien heb je de groene Kit Kats chocolade repen wel eens gezien? Die bevatten ook een beetje matcha poeder.

Let op voor loodverontreiniging (wees niet bang)

Zelfs de meest organisch biologisch vriendelijke groene thee bevat loodverontreiniging. Jep ook het zakje Pickwick, Clipper, Dilmah, Pukka, Yogi of Twinings groene thee hebben er last van. Dit komt omdat de Camellia sinensis plant deze metaalsoort uit de grond absorbeert en opslaat in zijn bladeren. Normaal bij het drinken van groene thee via een zakje blijft dit lood in de blaadjes zitten en komt het nooit in je lichaam. Echter, bij het drinken van matcha zit het lood vermalen in de poeder. Wees niet bang! Het is gelukkig een minimale hoeveelheid die totaal niet schadelijk is mits de dagelijkse dosering matcha normaal blijft. Echter, is de matcha thee uit China vaker wel meer verontreinigd met lood dan deze uit Japan. Dit komt simpelweg omdat er meer lood in de grond zit in China. Koop dus nooit te goedkope matcha gezien dit waarschijnlijk van slechte kwaliteit eisen is voorzien.

Bron: Horie, Hideki (20 October 2017). “Chemical Components of Matcha and Powdered Green Tea“. Journal of Cookery Science of Japan. 50 (5): 182–188. 

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening