Miyajima

Miyajima Torii bij mist
Miyajima is een klein eiland in de Japanse Binnenzee. Het eiland behoort tot de stad Hatsukaichi dat gelegen is in de prefectuur Hiroshima. Het eiland wordt gezien als één van de mooiste plekjes van Japan en is daarom ook erg in trek bij toeristen. Dit komt omdat er verschillende tempels en schrijnen op het eilandje te vinden zijn.

Bezienswaardigheden van Miyajima

Voor een klein eiland heeft Miyajima een leuk aantal bezienswaardigheden. De meest bekende bezienswaardigheid is de Itsukushima-schrijn. Dit is tevens naast de Tori’s van Kyoto één van de meest gefotografeerde plekken in Japan. Daarnaast is het een pelgrims oord voor veel Japanners. Vergeet ook de fantastische trip naar de berg Misen niet!

Itsukushima-schrijn

Miyajima Itsukushima
Het Itsukushima-schrijn is een schrijn dat genoteerd staat op de Wereld Erfgoedlijst van UNESCO. Het complex bestaat al sinds de 6e eeuw, maar zijn huidige vorm dateert uit 1168. De schrijn staat tegenover de wereldberoemde Torii, deze dient als een toegangspoort tot de heilige Itsukushima-schrijn.

De Torii

Miyajima
De Torii is de toegangspoort die leidt naar bovengenoemde schrijn. De Torii staat in het water, omdat men vroeger de schrijn altijd bezocht via de Japanse Binnenzee. De Torii is precies 16,8 meter hoog en weegt naar schatting 60 ton. Net zoals de meeste Torii’s in Japan heeft deze ook de karakteristieke rode kleur met zwarte bovenbalk.

Honden tempelgebouw

Honden is het hoofdgebouw voor de heilige plaats van Miyajima. Het gebouw is gesloten voor het publiek, maar je kunt het van buitenaf wel bewonderen. Honden staat voor een traditionele stijl waarin veel hout gebruikt wordt. De Daisho-in tempel op het eiland is ook helemaal ingericht in Honden stijl.

Daisho-in

Daisho-in Miyajima
Daisho-in is een historische Japanse tempel op het eiland. De tempel heeft zeer authentieke kleuren en staat al ruim 1200 jaar op deze plek. Men zegt dat een vlam hier al brandt zolang als de tempel hier staat. Het is in ieder geval een prachtige tempel op het eiland Miyajima.

Het strand van Miyajima

Tsutsumiguara strand MiyajimaMiyajima is niet alleen in trek bij toeristen voor haar schrijnen en tempels, het heeft ook nog eens een geweldig strand. Het strand van Tsutsumigaura is 700 meter lang, heeft milde golven en staat bekend als een familiestrand. Er zijn hutten om in te slapen, trainingsruimtes, campings en barbecue mogelijkheden. Dankzij de rustige zee kan je er prima zwemmen.

De Berg Misen

Je maakt een (dag)trip naar Miyajima compleet door een bezoek aan de berg Misen. Vanuit het Momijidanipark (esdoornbladerenvallei) kun je met behulp van twee achtereenvolgende kabineliften naar boven. De echte die hard hiker loopt natuurlijk de berg op – wat in de zomer echter niet aan te raden is, wegens het enorm warme klimaat. Het meenemen van voldoende water gedurende je tocht naar boven – zowel als je de lift neemt als wanneer je wandelt – is dan ook geen overbodige luxe.

Berg Misen
Foto credits: Maud Schaepkens

Vanaf het eindstation van de tweede kabelbaan is het nog zo’n 100 meter lopen tot de top van berg Misen. Dit klinkt als niet veel, maar de krappe en steile wandelpaden maken het tot een ware kluif. Zorg er, ook als je enkel deze laatste 100 meter loopt, voor dat je goed schoeisel draagt. De paden worden gekenmerkt door keien en modder.Vanaf het hoogste punt van het eiland geniet je van een prachtig uitzicht op de Japanse Binnenzee. Je kijkt uit op enkele andere eilanden en op een deel van Hiroshima.

Neem op de top zeker de tijd om even bij te komen van de trip naar boven, want de tocht naar beneden doet weinig onder voor de heenweg. Je kunt vanaf de top kiezen uit meerdere wandelpaden om de berg naar beneden te lopen. De kabelbaan is natuurlijk ook een optie, maar als je een beetje avontuurlijk bent ingesteld is de wandeltocht naar beneden echt de moeite waard. Houd er rekening mee dat je minimaal een uur onderweg bent. Op weg naar beneden kun je af en toe gebruik maken van een zeldzaam bankje om op uit te rusten.

Schrik overigens niet te zeer van de bordjes langs de route waarop staat dat je moet oppassen voor slangen en bijen. Ik ben de dieren gelukkig niet tegengekomen, maar het is natuurlijk wel prettig om, dankzij de informatieborden, te weten wat je moet doen wanneer dat onverhoopt wel het geval mocht zijn.
Ondanks de hitte tijdens de tocht en de spierpijn die een dag later volgde, was het bezoek aan de top van de berg Misen voor mij zowel het letterlijke als figuurlijke hoogtepunt van mijn bezoek aan Miyajima.

Reizen vanaf Tokyo naar Miyajima

Als je wilt reizen van Tokyo naar Miyajima is de trein een prima keuze. Je zult eerst de trein naar Hiroshima moeten pakken. De treinreis van Tokyo naar Hiroshima duurt ongeveer vijf uurtjes. Vanaf Hiroshima kun je vervolgens een ferry nemen naar het eiland. Het eiland is vooral leuk voor één of twee dagen. Je kunt eventueel overnachten in één van de hotels, maar deze zijn allemaal vrij prijzig. Daarnaast kun je er een dagtripje van door met de ferry vanuit Hiroshima vroeg te vertrekken.

Feiten over Miyajima

✅ Miyajima is vooral bekend om haar eeuwenoude schrijn;
✅ Miyajima staat in Japan ook bekend als ‘’schrijn-eiland’’;
✅ Miyajima wordt gezien als één van de meest romantische plekken van Japan;
✅ Miyajima is in de avond vrij rustig, omdat de meest toeristen slechts een dag naar het eiland gaan, voor een dagtripje vanuit Hiroshima.
✅ De officiële naam van het eiland is ‘Itsukushima’ vandaar dat de hoofdschrijn ook zo heet.

Uitgaan in Miyajima

In Miyajima zijn vooral kleine restaurants waar je kunt eten. Mame-tanuki en Yakigaki-no-hayashi staan aangeschreven als goede restaurants op het eiland. Beide restaurants serveren typische Japanse gerechten met basis van rijst en vis. Ook kun je gezellig barbecueën op het Tsutsumigaura strand van Miyajima.

Overnachten in Miyajima

Miyajima tempels
Foto: Dieles Stolk
Als je wilt kun je overnachten op het eiland Miyajima. Het hotelaanbod is niet erg groot en is daardoor ook vrij prijzig. De meeste toeristen kiezen er daarom ook voor om slechts voor een dag naar het eiland te gaan. Men neemt op het einde van de dag vaak de ferry terug en overnacht dan in Hiroshima.

Miyajima
4.82 (96.36%) 11 votes

2 COMMENTS
 • mirjammeyer@hotmail.com'
  Mirjam Meyer
  Beantwoorden

  Is er iemand anders wel eens naar dit eiland geweest die mij tips kan geven voor overnachtingen in de buurt? Het overnachten op Miyajima is erg duur en dat vinden wij zonde van ons geld. We zijn namelijk op wereldreis maar willen dit eilandje wel graag bezoeken. Hoop dat iemand ons kan helpen!

  1. Tokyo.nl
   Beantwoorden

   Wij kunnen je aanraden om in Hiroshima te verblijven en vanuit daar Miyajima te bezoeken. Dit kan gemakkelijk met een pondje dat dagelijks op en neer vaart. In Hiroshima heb je namelijk genoeg goedkope accommodaties!

Geef een reactie