Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Miyajima (宮島)

Miyajima (宮島)

Miyajima Torii bij mist
Miyajima Torii bij mist

Miyajima is een klein eiland in de Japanse Binnenzee en behoort tot de stad Hatsukaichi niet ver van het bekende Hiroshima. Het eiland wordt gezien als één van de mooiste plekjes van Japan en is daarom ook erg in trek bij toeristen. Dit komt omdat er verschillende tempels en schrijnen op het eilandje te vinden zijn.

Bezienswaardigheden van Miyajima

Miyajima tempels
Tempels van Miyajima – credits: Dieles Stolk

Voor een klein eiland heeft Miyajima een bijna legendarische status in Japan en een flink aantal bezienswaardigheden. De meest bekende bezienswaardigheid is de iconische Itsukushima-schrijn Torii die als één van de weinige bouwwerken overeind was blijven staan na de atoombom op Hiroshima. Het is tevens, naast de Torii’s van de Fushimi Inari schrijn in Kyoto, één van de meest gefotografeerde plekken in Japan. Daarnaast is het een pelgrims oord voor veel Japanners. Bezoek je het eiland loop dan ook zeker even de fantastische trip naar de berg Misen.

Over welke bezienswaardigheden wil je meer weten?

Itsukushima-schrijn

Miyajima Itsukushima
Itsukushima-schrijn

Het Itsukushima-schrijn is één van de bekendste schrijnen in Japan dat genoteerd staat op de Wereld Erfgoedlijst van UNESCO. Het complex bestaat namelijk al sinds de 6e eeuw, maar zijn huidige vorm dateert uit 1168. De schrijn staat tegenover de wereldberoemde Torii, deze dient als een toegangspoort tot de heilige Itsukushima-schrijn en was één van de weinige gebouwen dat na de bombardementen op Hiroshima nog overeind stond.

De grote rode Torii

Miyajima
Rode Torii Miyjima

De Torii is de toegangspoort die leidt naar de Itsukushima-schrijn. De Torii staat in het water, omdat men vroeger de schrijn altijd bezocht via de Japanse Binnenzee per boot. De Torii is precies 16,8 meter hoog en weegt naar schatting 60 ton. Net zoals de meeste Torii’s in Japan heeft deze ook de karakteristieke rode kleur met zwarte bovenbalk. Het is één van de meeste fotogenieke plaatjes van Japan.

Honden (本殿) tempelgebouw

De Honden (letterlijk hoofdgebouw of shinden) is de heilige plek op het eiland Miyajima. Het gebouw is gesloten voor het publiek en er zijn alleen monniken aanwezig, maar je kan het gebouw wel van buitenaf bewonderen. Het hoofdgebouw is in traditionele Japanse houtbouw stijl gemaakt waarin vooral hout gebruikt wordt. De Daisho-in tempel op het eiland is ook helemaal ingericht naar deze bouwvorm.

Daisho-in tempel

Daisho-in Miyajima
Daisho-in Miyajima

De Daisho-in is een prachtige historische Japanse boeddhistische tempel op het eiland. De tempel heeft nog de authentieke kleuren en staat al ruim 1200 jaar op deze plek. Men zegt dat een vlam in de tempel hier al brandt zolang als de tempel hier staat. De tempel is gesticht door de beroemde Japanse monnik Kukai, welke de stichter is van het Shingon Boeddhisme en bekend is van de 88-tempel pelgrimsroute op het eiland Shikoku. Mede hierom vind je in de Henjokutsu grot (aan de rand van het complex) 88 beeldjes van belangrijke Boeddhistische iconen die gerelateerd zijn aan de 88 tempels op Shikoku. De Japanners die de volledige 88 tempels route niet kunnen afleggen kunnen hier hun zegens krijgen van de 88 beeldjes.

Daisho-in tempel beeldjes
Daisho-in tempel beeldjes van deity’s

Wat wij vooral tof vinden van de Daisho-in is dat de weg ernaartoe helemaal volstaat met stenen beeldjes van deity’s (goden) en belangrijke monniken. In de herfst en winter krijgen ze vaak een mutsje op dat handgemaakt is door de monniken. Het zijn er naar verluid ongeveer 500 maar ik denk een stuk meer.

Het strand van Miyajima

Tsutsumiguara strand Miyajima
Tsutsumiguara strand

Wie had dat verwacht! Dat Miyajima niet alleen in trek bij toeristen voor haar schrijnen en tempels maar het ook nog eens een geweldig strand heeft. Het strand van Tsutsumigaura is 700 meter lang, heeft milde golven en staat bekend als een familiestrand onder de Japanners. Er zijn hutten om in te slapen, trainingsruimtes, campings en barbecue mogelijkheden. Dankzij de rustige zee kan je er prima zwemmen en zul je in het weekend veel Japanners tegenkomen die even ontsnappen aan de drukte van Hiroshima. Erg goedkoop is het niet want het is een gewilde plek zo dicht bij alle heiligdommen.

Wandelen naar de top van berg Misen

Berg Misen
Foto credits: Maud Schaepkens

Je maakt een (dag)trip van Hiroshima naar Miyajima compleet door een bezoek aan de berg Misen. Vanuit het Momijidanipark (esdoornbladerenvallei) kun je met behulp van twee achtereenvolgende kabineliften naar boven. De echte die hard hiker loopt natuurlijk de berg op – wat in de zomer echter niet aan te raden is, wegens het enorm warme klimaat. Het meenemen van voldoende water gedurende je tocht naar boven – zowel als je de lift neemt als wanneer je wandelt – is dan ook geen overbodige luxe. Tijdens je wandeling kan je wel de leuke mini sikahertjes tegenkomen die net als in Narapark hier ook loslopen tussen de tempels door.

Hertjes op Miyajima
Hertjes op Miyajima

Vanaf het eindstation van de tweede kabelbaan is het nog zo’n 100 meter lopen tot de top van berg Misen. Dit klinkt als niet veel, maar de krappe en steile wandelpaden maken het tot een ware kluif. Zorg er, ook als je enkel deze laatste 100 meter loopt, voor dat je goed schoeisel draagt. De paden worden gekenmerkt door keien en modder. Vanaf het hoogste punt van het eiland geniet je van een prachtig uitzicht op de Japanse Binnenzee. Je kijkt uit op enkele andere eilanden, op een deel van Hiroshima en natuurlijk de grote rode Torii en Itsukushima-schrijn.

Reizen vanaf Tokyo naar Miyajima

Als je wilt reizen van Tokyo naar Miyajima is de shinkansen de meest logische keuze. Je zult eerst de trein die stops heeft op Nagoya, Osaka, Okayama naar Hiroshima moeten pakken. Deze reis duurt ongeveer vijf uur en legt een afstand van 850 kilometer af. Gelukkig geheel gratis met een Japan Rail pass.

Vanaf Hiroshima kan je vervolgens een ferry nemen naar het eiland (ook gratis met de Japan Rail pass). Het eiland is vooral leuk voor één of twee dagen. Je kunt eventueel overnachten in één van de hotels, maar deze zijn allemaal vrij prijzig. Wat wij meestal doen is een dagtripje met de ferry vanuit Hiroshima.

Het kan erg druk zijn op Miyajima waardoor je misgrijpt of lang in de rij staat bij de kaartjes. Boek daarom vooraf een tour via GetYourGuide zodat je geen tijd verliest. Plus op deze manier leer je een hoop over het eiland!

Feiten over Miyajima

✅ Miyajima is vooral bekend om haar eeuwenoude schrijn;
✅ Miyajima staat in Japan ook bekend als ‘’schrijn-eiland’’;
✅ Miyajima wordt gezien als één van de meest romantische plekken van Japan;
✅ Miyajima is in de avond vrij rustig, omdat de meest toeristen slechts een dag naar het eiland gaan, als dagtripje vanuit Hiroshima;
✅ De officiële naam van het eiland is ‘Itsukushima’ vandaar dat de hoofdschrijn ook zo heet.

Restaurants en eten op Miyajima

In Miyajima zijn vooral kleine restaurants waar je kunt eten. Mame-tanuki en Yakigaki-no-hayashi staan aangeschreven als goede restaurants op het eiland, wij zijn bij de eerste gaan eten. Beide restaurants serveren typische Japanse gerechten met basis van rijst en vis. Ook kun je gezellig barbecueën op het Tsutsumigaura strand.

Overnachten in Miyajima

Als je wilt kun je overnachten op het eiland Miyajima. Bekijk hier het beperkte hotelaanbod. De meeste toeristen kiezen er echter voor om slechts een dagtrip naar het eiland te gaan.

Dit vroegen reizigers zich eerder af;

⛴️ Is een dagtrip naar Miyajima mogelijk?

Jazeker, de meeste reizigers maken een dagtrip vanuit Hiroshima naar Miyajima. Dit kan gemakkelijk met het pondje dat meerdere malen per dag heen en weer vaart. Wist je dat de pond zelfs gratis is met een Japan Rail Pass?

⛩️ Is er meer te doen op Miyajima dan alleen de bekende tempels?

Miyajima is voor veel Japanners uit Hiroshima een uitvalsbasis voor een rustig weekend. Er is daardoor veel meer te doen op het eiland dan alleen de tempels bezoeken. Zo kan je kamperen in het Suginoura and Tsutsumigaura Natural Park of lekker zonnen aan het Tsutsumigaura strand. Een leuke bergwandeling omhoog naar de top van Mount Misen geeft ook prachtige uitzichten over de baai.

💴 Is het prijzig om Miyajima te bezoeken?

Verblijven op het eiland is niet goedkoop net als het uiteten gaan in de restaurants. Maar verder is er genoeg gratis te doen zoals wandelen in de nationale parken of het bezoeken van het strand. Een bezoek aan de beroemde Itsukushima-schrijn en rode torii kost tussen de 300-500 Yen. De pond naar het eiland is gratis met een JR pas.

Andere unieke eilandjes in Japan

Naast de grote bekende Japanse eilanden telt Japan nog veel meer kleine eilanden met vaak een unieke natuur of cultuur. Enkele highlights zijn Naoshima, Deshima, Yakushima of Hashima.

3 reacties op “Miyajima (宮島)”

  1. Is er iemand anders wel eens naar dit eiland geweest die mij tips kan geven voor overnachtingen in de buurt? Het overnachten op Miyajima is erg duur en dat vinden wij zonde van ons geld. We zijn namelijk op wereldreis maar willen dit eilandje wel graag bezoeken. Hoop dat iemand ons kan helpen!

    1. Wij kunnen je aanraden om in Hiroshima te verblijven en vanuit daar Miyajima te bezoeken. Dit kan gemakkelijk met een pondje dat dagelijks op en neer vaart. In Hiroshima heb je namelijk genoeg goedkope accommodaties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening