Nagasaki (長崎市)

Skyline Nagasaki in de nacht
Skyline Nagasaki in de nacht vanaf mount Inasa

Nagasaki in 1-2 dagen ontdekken? Met onze hulp mis je geen van de highlights. De relatief kleine Japanse stad telt ongeveer 450.000 inwoners en is dankzij het uitstekende openbaar vervoer gemakkelijk te bezoeken voor reizigers.

Wat wil je weten over Nagasaki?

Nagasaki is gelegen helemaal in het westen op het twee na grootste eiland van Japan namelijk Kyushu. De stad staat al eeuwen bekend als een echte havenstad waar landen zoals Nederland en China al in de Gouden Eeuw handel mee dreven.

Hashima (Gunkanjima) eiland Japan
Hashima (Gunkanjima) – Nagasaki

Wanneer je denkt aan Nagasaki, zul je ongetwijfeld ook denken aan de atoombom die op de stad werd gegooid door het vliegtuig “the Bockscar” van de Amerikanen in de Tweede Wereldoorlog. Want Nagasaki onderging in de Tweede Wereldoorlog net als Hiroshima hetzelfde lot en werd totaal verwoest. Veel eeuwenoude bezienswaardigheden zoals in Kyoto of Nara zal je hier dus niet meer vinden. Toch is Nagasaki een fantastische stad met een heerlijk klimaat en meer dan genoeg te doen.

Top bezienswaardigheden Nagasaki

We hebben een selectie gemaakt van de top 5 bezienswaardigheden in Nagasaki die je allemaal in 1-2 dagen reizen kunt zien. Mis je Nederland een beetje? Dan is Nagasaki the place-2-be! Waarom? Dat vertellen we je zo.

#1 Hashima eiland

Hashima eiland nabij Nagasaki
Hashima eiland nabij Nagasaki

Misschien wel één van de tofste plekken in Japan die wij ooit hebben gezien is het oude en verlaten koleneiland Hashima. Dit eiland was tijdens de Industriële Revolutie een belangrijke bron van kolen en werd in hoogtij bewoond door meer dan 5000 mensen, ondanks dat het een piepklein eilandje is. Het eiland heeft de vorm van een oorlogsschip heeft daarom ook de naam Battleship Island. Lees hier alles over het Battleship Island Hashima.

Hashima
Hashima – Nagasaki

Dit was voor ons de absolute must see van Nagasaki, het eilandje is gemakkelijk te bereiken met verschillende tours die vanuit de stad vertrekken.

#2 Deshima

Deshima VOC handelspost Japan
Nederlandse VOC schepen in Deshima

Zoals vermeld in de inleiding is Nagasaki vanouds een havenstad, de Nederlanders en Portugezen kwamen hier in een ver verleden om handel te drijven met de inwoners. In de 17 eeuw werden de Christenen het land uitgezet en werd Japan geheel afgesloten voor buitenlanders.

Deshima VOC handelspost Japan
Straatjes van Deshima – Nagasaki

Echter, de Nederlanders hielpen bij het uitzetten en mochten daardoor blijven varen op de route naar de stad toe, althans naar een kunstmatig eiland genaamd Deshima voor de kust. Twee eeuwen lang was dit het enige contact wat de Nederlandse VOC en andere buitenlanders hadden met het land Japan.

#3 Huis ten Bosch

Huis ten Bosch in Nagasaki
Huis ten Bosch – Nagasaki

Tegenwoordig leeft de Nederlandse Legacy die dankzij Deshima was opgebouwd door in Nagasaki. Dit komt vooral door een groot museum/thema park genaamd Huis ten Bosch. Je raad het natuurlijk al, hier is het stukje Nederland waar je zo naar verlangde in Japan.

Huis ten Bosch Japan Nagasaki
Huis ten Bosch / Delft – Japan

In het park Huis ten Bosch is een Nederlandse stad nagemaakt, althans een mengelmoes van bekende Nederlandse gebouwen zoals;

 • Paleis Huis ten Bosch
 • De Domtoren (Utrecht)
 • De Oostpoort van Delft
 • Het Maritiem Museum Amsterdam
 • Academiegebouw Universiteit Utrecht
 • De Oude Kerk van Delft
 • Sneeker waterpoort
 • Kasteel Nijenrode

Het blijft een beetje vreemd om z’n authentiek stukje Nederland zo ver weg van huis te zien. De gebouwen zien er merkwaardig echt uit en als je niet beter zou weten dan loop je gewoon in Nederland. Ze verkopen er zelfs stroopwafels!

#4 Mount Inasa beklimmen

Uitzichtpunt mount Inasa Nagasaki
Uitzichtpunt mount Inasa – Nagasaki

Misschien wel één van de mooiste uitkijkpunten in Japan? Wij vonden het groene bos, de skyline en haven met in de verte Huis ten Bosch toch wel een flink spektakel om te zien. Mount Inasa is gemakkelijk te beklimmen binnen 1-2 uur of met het kabelbaantje voor de echte vakantiegangers. Het uitzichtpunt is ook in de avond geopend en word ook wel het “10 Million Dollar View” genoemd. Erg tof!

#5 Fukusai-ji tempel

Fukusai-ji tempel Nagasaki
Fukusai-ji tempel – Nagasaki

Zoals elke stad in Japan heeft Nagasaki een aantal bijzondere Japanse tempels. Als je in Nagasaki bent voor vakantie dan kan je een bezoek brengen aan de Fukusai-ji tempel. Deze tempel heeft de vorm van een schildpad met daarop een groot beeld van een heilige. Dit heilige beeld is de godin Kannon en is wel 18 meter hoog. Weer eens wat anders dan de rode sensoji in Tokyo bijvoorbeeld.

Overige hotspots

Natuurlijk is er nog veel meer te zien in Nagasaki! Wij vonden vooral de streetfood cultuur ook echt helemaal te gek. Het eten is net weer even wat anders dan in de andere delen van Japan. Dit komt door de grote invloed van China dat letterlijk om de hoek ligt. Probeer zeker de kakuni-manju en ebichiriman (we zeggen lekker niet wat het is). Wat meer zin in iets zoetigs? Dan kan je voor markao cake gaan.

De volgende spots haalde onze top 5 trouwens niet;

 • Oura Cathedral (oudste katholieke kerk in Japan uit 1886)
 • Nagasaki Prefectural Art museum
 • Met het bootje naar het eiland Lojima voor een dagje strand
 • Shinchi (Chinatown)
 • Tijdens het Lunar New Year is er een gigantisch lantaarn festival, ben je in de buurt mis deze dan niet!
 • Nagasaki Peace Memorial Hall
 • Suwa-jinja shrijn
 • Lekker wandelen in het Peace Park

Waar slapen in Nagasaki?

De beste accommodatie in Nagasaki vind je rondom de districten Dozamachi, Edomachi en Hamamachi. Omdat je vanuit hier snel bij Dejima bent en met het OV zo naar het Vredespark kan. Wij kunnen je het luxe Hotel Monterey Nagasaki en meer budget Hostel Casa Noda aanraden! Beide zijn toppers om te verblijven zowel op basis van budget, locatie en faciliteiten.

De atoombom “Fat Man”

Nagasaki shrine atoomboom verwoesting
Totale verwoesting in Nagasaki door de atoombom

In de Tweede Wereldoorlog verwoesten de atoombom genaamd ‘Fat Man’ Nagasaki en meer dan 80.000 inwoners op 9 augustus 1945. De bom was in eerste instantie bedoeld voor de Japanse stad Kokura, maar daar was het te bewolkt en daarom werd er voor het industriële gebied van Nagasaki gekozen. Het doel van de atoombom was om het industriële gedeelte uit te schakelen. Dit was op dat moment een logische keuze aangezien de steden niet ver van elkaar af liggen. Volledige verwoesting resulteerde in een bijna directe overgave van Japan. Maar tegen welke prijs?

In tegenstelling tot Hiroshima werd Nagasaki totaal verwoest door de atoombom. Dit kwam omdat de stad kleiner was en de atoombom een stuk groter namelijk 21 Kiloton tegenover 16 Kiloton in Hiroshima.

Net als in Hiroshima is in Nagasaki Het Park van de Vrede aangelegd ter nagedachtenis van de atoombom. Dit is hedendaags één van de toeristische trekpleister van de stad maar heeft natuurlijk een duister verleden.

Zomer en winter in Nagasaki

Het weer in de zomer in Nagasaki is zeer aangenaam, met strakke blauwe luchten, weinig regen en hoge temperaturen. De winter is wat kouder maar het zal er nooit echt hard vriezen door de zuidelijke ligging. Wij raden aan om in de lente of herfst naar Nagasaki te gaan. In deze seizoenen staan de parken helemaal in bloei en kan je genieten van warme dagen en sakura. Dit is trouwens voor heel Japan de beste reisperiode omdat het zuiden niet te warm is en het noorden nog niet te koud. Bekijk hier meer over het klimaat en weer of de beste reistijd per maand.

What’s next?

Leuke spots in de buurt van Nagasaki? Dit zijn ze;

2 COMMENTS
 • jan
  Beantwoorden

  Ik had een documentaire gezien op Netflix over de atoombommen die op Japan zijn gegooid. Ging vooral over Hiroshima maar ook een beetje over Nagasaki. In de docu vermelden ze dat de atoombom het centrum had gemist en in de buitenwijken was neergekomen en toch nog meer dan 55.000 directe slachtoffers had gemaakt. Bizar dat zoiets gebeurd is in een stad die nu weer helemaal leeft en vroeger het belangrijkste toegangspunt tot Japan was via Deshima. Wilde en interessante geschiedenis!

  1. Roy
   Beantwoorden

   Heel bizar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

restaurants logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekenening