Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Nagasaki (長崎市) » Hashima (Gunkanjima) eiland

Hashima (Gunkanjima) eiland

Hashima (Gunkanjima) eiland Japan
Hashima (Gunkanjima) eiland Japan

Hashima, of Gunkanjima, is een klein, onbewoond eiland 15 kilometer ten zuiden van Nagasaki. Het eiland is 1 van de 505 onbewoonde eilanden van de zogenaamde Nagasaki prefectuur. In het begin van de 20e eeuw was Hashima een bruisend eiland met maar liefst 5000 inwoners. In de bodem van het het eiland zat namelijk veel steenkool. Veel mijnwerkers en hun familie kwamen daarom op Hashima wonen.

Toen de steenkool tegen het eind van de 20e eeuw op begon te raken, raakte het eiland in verval. Alle mensen vertrokken en het eiland werd een spookeiland. Tegenwoordig is Hashima vooral erg populair vanwege zijn verschijning in de James Bond-film ‘Skyfall’ en andere media aandacht.

Geschiedenis van het eiland Hashima

Hashima eiland geschiedenis
Hashima eiland nog in gebruik in het verleden

In 1810 werd ontdekt dat er op het eiland veel steenkool te vinden was. Ten tijde van de Industriële Revolutie, die ook in Japan plaatsvond, raakte het eiland bewoond. Men had immers veel steenkool nodig voor fabrieken, treinen en meer. Hashima werd opgekocht door het bedrijf Mitsubishi. Deze zorgde ervoor dat er mijnen werden aangelegd en dat het eiland zelf werd uitgebreid.

Om alle arbeiders en mijnwerkers van huisvesting te voorzien, werden er grote appartementenblokken gebouwd. In de loop van de jaren kwamen er steeds meer mensen wonen op Hashima eiland en werden er dus steeds meer gebouwen zoals scholen, ziekenhuizen en bioscopen gebouwd. Langzaam maar zeker groeide Hashima uit tot een volwaardige stad.

Hashima eiland nabij Nagasaki
Flats op Hashima eiland

Tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten Chinese en Koreaanse krijgsgevangenen werken in de mijnen van Hashima. Zij kregen hier te maken met vreselijke omstandigheden en moesten soms dagenlang werken. Er wordt geschat dat meer dan 1300 krijgsgevangenen zijn overleden in de mijnen van Hashima. Ook in andere mijnen verspreid over Japan moest krijgsgevangen gedwongen werken.

Hashima
Hashima ruines

Na de Tweede Wereldoorlog groeide Hashima voor een korte periode erg hard. In 1959 had het eiland maar liefst 5259 inwoners! Vanaf de jaren ‘70 ging het echter bergafwaarts. Benzine werd steeds populairder als brandstof, waardoor de vraag naar kolen sterk afnam. Veel kolenmijnen in Japan werden gesloten. Hashima was hier geen uitzondering op. In januari 1974 werden de mijnen gesloten en in mei van dat jaar waren alle bewoners vertrokken.

Tegenwoordig

Battleship Island Hashima
Battleship Island Hashima / Foto credits: Yap Mulder

In 2002 stond Mitsubishi het eiland af aan de de gemeente Nagasaki. Die begonnen plannen te maken om Hashima open te stellen voor journalisten en later ook toeristen. Bepaalde gebouwen op het eiland werden gerestaureerd en in 2008 werd een nieuwe pier aangelegd. Ondanks het feit dat meerdere gebouwen op het eiland gerestaureerd zijn, is slechts 5% van het eiland bereikbaar voor toeristen. De rest van Hashima wordt nog als te onveilig beschouwd.

Naast Hashima is er nog een ander beroemd eiland nabij Nagasaki namelijk de Nederlandse handelspost Deshima

Tour Hashima eiland

Hashima is sinds 2009 opengesteld voor toeristen. Je mag echter niet zonder begeleiding het eiland bezoeken. Grote delen van het eiland worden namelijk als onveilig beschouwd, met name door instortingsgevaar. Als je het eiland Hashima wilt bezoeken, zul je dus een tour moeten boeken. Het is verstandig om dit op tijd te doen, aangezien deze tours onder Japanners ook erg geliefd zijn en razendsnel vol zitten.

Wanneer je de tour boekt is het overigens niet zeker dat de reis doorgaat. Het eiland bevindt zich namelijk in een gebied met erg extreem en onvoorspelbaar weer. In verband met het weer worden er geen tours georganiseerd in december en januari. In de andere maanden kun je wel boeken, maar kan het zijn dat slecht weer roet in het eten gooit.

Hashima (Gunkanjima) eiland
Hashima (Gunkanjima) eiland

Het extreme weer maakt ook dat deze tour niet voor iedereen geschikt is. Het eiland is alleen maar te bereiken met de boot. De zee kan erg onstuimig en wild zijn. Als je gezondheidsklachten hebt, kan het zelfs zo zijn dat je überhaupt niet mee mag. Ook als je snel misselijk wordt of last krijgt van zeeziekte, is deze tour niet aan te raden. Verder is deze tour goed te doen. In totaal duurt de rondleiding over Hashima 60 minuten, exclusief de tijd op de boot. De prijs voor een tour naar Hashima ligt doorgaans rond de € 50,-.

Verschillende tours

Er zijn drie verschillende aanbieders van tours naar Hashima. Dit zijn The Gunkanjima Concierge Company, Gunkanjima Cruise en Yamasa Shipping. Elk van deze aanbieders organiseert per dag 2 tours op verschillende tijden.

Reizen naar Hashima via Nagasaki

Er is maar 1 manier om op Hashima te komen, namelijk met de boot. Deze boot vaart van Nagasaki naar het eiland. Er zijn verschillende manieren om in de stad Nagasaki te komen. De stad heeft een vliegveld, al is deze aan de dure kant qua internationale vluchten. Daarom raden wij aan om eerst naar een goedkoper vliegveld in Japan te vliegen en vervolgens een goedkopere binnenlandse vlucht naar Nagasaki te nemen. Zo kun je vanaf Tokyo een vlucht naar Nagasaki nemen voor slechts € 40,-. De bus of de trein zijn ook een mogelijkheid, dit is echter een stuk duurder en minder snel.

UNESCO World Heritage Site

Sinds 2015 wordt Hashima erkend als UNESCO werelderfgoed. Het eiland maakt deel uit van de “Japanse locaties van de Industriële Revolutie: IJzer en staal, scheepsbouw en kolenmijnen”. Dankzij deze status wordt het eiland beschermd en goed onderhouden.

Niet iedereen was blij met deze erkenning. Vooral Zuid-Korea, China en zelfs Noord-Korea maakten bezwaar, aangezien Koreaanse en Chinese gevangenen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog gedwongen werden op Hashima te werken. Uiteindelijk zijn de landen er onderling toch uitgekomen.

Feitjes over Hashima eiland

  • In de film James Bond Skyfall werden er in een aantal ‘shots’ beelden van Hashima getoond.
  • In de James Bond-film Skyfall werden niet alle ‘eiland’-scenes opgenomen op Hashima, dit werd als te onveilig beschouwd. Wel was het decor van de scenes geïnspireerd door het eiland.
  • Het eiland wordt vanwege zijn vorm ook wel Gunkanjima genoemd wat vrij vertaald Battleship Island betekent
  • In 2013 heeft Google het gehele eiland in kaart gebracht. Je kunt met Google Street View dus ook een ‘tour’ maken over het Hashima.
  • Op zijn hoogtepunt had het eiland een bevolkingsdichtheid van maar liefst 835 inwoners per hectare, of 83.500 inwoners per vierkante kilometer.

Foto credits: Pixabay, Wikipedia & Gunkanjima Concierge Company
Dit artikel is geschreven door: Jelle van der Weerd

1 reactie op “Hashima (Gunkanjima) eiland”

  1. Ik heb zo’n tour 4 jaar geleden gedaan met de Black Diamond en het was zeer zeker de moeite waard. De kosten zijn rond de 30 euro, in plaats van de genoemde 50 in dit artikel. Let op dat de uitleg alleen in het Japans word gedaan. Ook in het museum op Takashima op de weg terug. Reserveren bleek simpel, ondanks dat ik de taal niet spreek. Men noteerde niet eens mijn naam. Gewoon morgen op tijd aanwezig zijn met contant geld op zak. (Was uiteindelijk de enige buitenlander van het gezelschap.) Je kan pech hebben dat de boot niet aan wal gaat, of geluk hebben dat je op de terugweg de westzijde van het eiland ziet. Op de foto bovenaan het artikel kun je de looproute van tour goed zien. De boot stopt links bij het kleine eilandje met de brug en daarna loop je links langs de kade tot aan het grote plein in de boeg van het “schip”: linksboven in. Er is ook een prachtig boek over het eiland van de fotografen Yves Marchand & Romain Meffre.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening