Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Nagasaki (長崎市) » Themapark Huis ten Bosch in Japan

Themapark Huis ten Bosch in Japan

Huis ten Bosch in Japan Sasebo
Huis ten Bosch in Japan en de replica van de Utrechtse Dom

Als je op vakantie gaat naar een ver land zoals Japan, dan doe je dat vaak om even te ontsnappen van de dagelijkse sleur en misschien om een andere cultuur te ontdekken. Menig Nederlander zal daarom flink verbaasd zijn als je het themapark Huis ten Bosch tegenkomt in Japan. Het is een mega groot themapark nabij de grote stad Nagasaki in de plaats Sasebo.

Wat dit park zo speciaal maakt voor ons Nederlanders is het thema. Het park is namelijk compleet gebouwd in een Nederlandse bouwstijl, eigenlijk een soort mini Nederland op schaal ofwel Madurodam in het groot. In dit themaperk vind je allerlei typisch Nederlandse gebouwen zoals de Utrechtse Domtoren, Oostpoort van Delft, Sneeker Waterpoort en nog veel meer Nederlandse gebouwen en monumenten nagebouwd.

Vernoemd naar het koninklijke paleis Huis ten Bosch

Waar de naam vandaan komt kun je waarschijnlijk al raden. Inderdaad, het park is vernoemd naar een van de verblijven van de Koninklijke Familie, Huis ten Bosch. In dit themapark vind je dan ook een exacte replica van het prachtige koninklijke paleis.

Een korte geschiedenis

Huis ten Bosch Japan Nagasaki

Laten we, voordat we ingaan op de vele attracties, eerst kort kijken naar de geschiedenis van dit unieke park. Want laten we eerlijk zijn: hoe komt iemand met dit idee? Het begon allemaal toen Yoshikuni Kamichika in 1979 voor het eerst Europa en Nederland bezocht. In ons kikkerlandje raakte hij diep onder de indruk van onze bouwstijl en hoe we met water omgaan. Kanalen, polders, grachtenhuizen, de heer Kamichika keek zijn ogen uit. Toevalligerwijs was hij tijdens zijn reis ook op zoek naar inspiratie voor een klein themaperk in de zo goed als uitgestorven Omurabaai.

Dit gebied kon wel wat toerisme gebruiken om de lokale economie te sterken. Tijdens zijn brainstorm sessies dacht Kamichika aan het dorpje dat Nederlanders net uit de kust hadden gebouwd vlak bij Nagasaki, Deshima genaamd. Al snel kwam hij met een idee: een moderne variant op dit dorp bouwen! Zijn plan was om de Nederlandse stadsplanning en bouwstijl te combineren met Japanse technologie.

In 1983 werden Kamichika zijn dromen realiteit. Hij liet net buiten Nagasaki het kleine dorpje Nagasaki Holland Village bouwen. Dit was slechts het begin. In 1988 begon de bouw van de replica van het Huis ten Bosch. Omdat van koningin Beatrix het interieur niet mocht worden gekopieerd, werd het interieur van het nagemaakte paleis omgetoverd tot een groot museum. Het park ging in 1992 open. De bouw had in totaal meer dan 2,5 miljard (!) dollar gekost. 

Attracties in themapark Huis ten Bosch

Huis ten Bosch Themapark Japan Nagasaki

Maar wat kun je nu allemaal doen in dit park? Verspreid over het park zijn allerlei verschillende attracties, souvenirshops en restaurants. Je kunt bijvoorbeeld een rondvaart over de kanalen nemen of genieten van het prachtige uitzicht vanaf de replica van de Domtoren. Ook is er een theater en natuurlijk het eerdergenoemde museum in het Huis ten Bosch zelf.

Wist je dat er ook een Disneyland Japan is?

Talloze replica’s van Nederlandse monumenten

Naar Huis ten Bosch gaan is voor veel Nederlanders even wennen. Er zijn namelijk talloze exacte replica’s van Nederlandse monumenten. Het zijn er eigenlijk te veel om allemaal op te noemen, maar de meest in het oog springende zijn:

  • paleis Huis ten Bosch
  • de Domtoren (Utrecht)
  • de Oostpoort van Delft
  • het Maritiem Museum Amsterdam
  • Academiegebouw Universiteit Utrecht
  • de Oude Kerk van Delft
  • Sneeker waterpoort
  • Kasteel Nijenrode

Evenementen en festivals

Naast de standaard attracties valt er nog meer te beleven. Zo zijn er door het jaar heen verschillende evenementen en festivals die hier plaatsvinden. In de zomer heb je bijvoorbeeld een jaarlijkse vuurwerkshow. In het begin van de lente vindt jaarlijks een tulpen-festival plaats. Wanneer deze precies plaatsvinden verschilt per jaar, kijk hiervoor daarom op de officiële website van het park.

Overnachten

Ook overnachten is een optie. In het park bevinden zich meerdere hotels, allemaal uitgevoerd in een Europees thema. Zo heb je bijvoorbeeld Hotel Europe en Hotel Amsterdam. Al de hotels in het themapark zijn helaas nogal aan de prijs. Het is ook mogelijk om in Sasebo zelf te overnachten.

Enkele veelgestelde vragen over het Holland themapark

Wat zijn de openingstijden van Huis ten Bosch in Japan?

De openingstijden van het park willen nog wel eens variëren, maar doorgaans gaat het park om 9 uur ‘s ochtends open en sluit het rond 10 uur in de avond. Kijk voor de exacte tijden op de website van het park.

Hoeveel kost de entree van Huis ten Bosch in Japan?

Entree van het park kost 4500 yen. Voor de individuele attracties moet er vaak ook tussen 300 en 1000 yen voor een ticket worden betaald. Daarom kun je ook een ticket met de entree en toegaan tot alle attracties krijgen voor 7000 yen.

Hoe kan je het themapark bereiken?

Aangezien het park in de buurt van Nagasaki ligt is het vrij gemakkelijk te bereiken. Het park heeft namelijk ook een eigen station, toepasselijk Huis ten Bosch Station genaamd. Zowel vanaf het vliegveld (Fukuoka Airport) als Nagasaki rijden hier meerdere malen per dag directe treinen op. Vanaf Nagasaki Airport kun je het beste kiezen voor de ferry die je direct naar het park brengt.

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening