Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Laat je betoveren op kunsteiland Naoshima (直島)

Laat je betoveren op kunsteiland Naoshima (直島)

kunstwerk op Naoshima, de Naoshima "Pumpkin"
Een van de meest bekende kunstwerken op Naoshima, de Naoshima “Pumpkin” van Yayoi Kusama’s – Flickr, sarahlbishop

Naoshima is niet zomaar een eiland. Natuurlijk, je vindt hier goudgele baaien, groene bossen en pittoreske vissersdorpjes, net zoals op andere Japanse eilanden. Dit is niet waar dit eiland om bekend staat. Naoshima staat namelijk bekend om haar bijzondere kunstwerken! Verspreid over dit eiland staan bizarre sculpturen, kunstprojecten en musea. Ook liefhebbers van architectuur kijken hier hun ogen uit.

Het eiland maakt onderdeel uit van een grotere eilandengroep in de binnenlandse Seto Zee (Setonaikai). Deze zee scheidt de hoofdeilanden Honshu en Shikoku van elkaar. 

Een eiland vol met kunstwerken, dat is natuurlijk uniek. Hoe is dit zo gekomen? Het begon allemaal met het bedrijf Benesse Holdings en diens CEO, Tetsuhiko Fukutake. Deze kocht in de jaren 80 een deel van het eiland. Hij was namelijk opzoek naar een plek om zijn kunstcollectie te stallen. Hierdoor kwam langzaam maar zeker toerisme op gang. Meerdere musea openden de deuren en er kwam vraag naar hotels en winkels. Tegenwoordig krijgt Naoshima jaarlijks zo’n 30.000 bezoekers. 

Top bezienswaardigheden op Naoshima

Kunstwerk op naoshima
Een kunstwerk op Naoshima, Flickr: Yuki Yaginuma

Op Naoshima is genoeg te doen en beleven. Van het bezoeken van een kunstmuseum tot het genieten van het warme water in een kunstzinnig badhuis. Ben je niet zo van de kunst, dan kun je ook lekker aan het strand gaan luieren als het weer dit toelaat. Kortom, hier vermaak je je wel! Hieronder een aantal van de populairste bezienswaardigheden en to-do’s van Naoshima. 

Chichu Art Museum

Het Chichu Art Museum op Naoshima
Het Chichu Art Museum, Flickr: sergejf

Het Chichu Art Museum is een uniek museum van moderne kunst. Het gebouw is ontworpen door de befaamde architect Ando Tadao en is op zichzelf al een kunstwerk. Wat dit gebouw zo speciaal maakt, is het feit dat deze grotendeels ondergronds is maar alleen gebruik maakt van natuurlijk licht. Hierdoor is er een gaaf samenspel tussen het natuurlijke licht van de omgeving en de kunstwerken zelf. Eigenlijk is de daadwerkelijke collectie van het Chichu Art Museum vrij klein. Zo vind je hier een aantal muurschilderingen van Claude Monet en werken van James Turrell (heeft ook de beroemde Skyspace gemaakt in het Nederlandse Voorlinden Museum). Wat je echt niet mag missen, is de “Time/Timeless/No Time” installatie van Walter de Maria. Het is lastig om dit kunstwerk te beschrijven, deze moet je simpelweg in het echt zien. 

de time/timeless/no time installatie in het Chuchi Art Museum
Het “Time/Timeless/No Time” kunstwerk, Flickr: Tadao Ando

Om dit museum te bezoeken moet je van tevoren een reservering maken voor een specifieke datum en een specifiek tijdstip. Entree kost 2100 yen, het museum is geopend van 10:00 tot 17:00 of 18:00. Op maandagen is het Chichu Art Museum gesloten. Het museum is eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer, met een huurfiets of met de benenwagen. 

Lee Ufan Museum

Het lee Ufan Museum op Naoshima
Het Lee Ufan Museum, Flickr: Kimon Berlin

Het Lee Ufan Museum is een compleet museum gewijd aan de Koreaanse kunstenaar Lee Ufan. Het museum werd in 2010 geopend en is hiermee een van de nieuwste toevoegingen aan het eiland. Lee Ufan is een kunstenaar uit Korea die tegenwoordig in Japan woont en werkt. Hij maakt vooral grote opstellingen van steen, beton en metaal. Veel van zijn indrukwekkende werken vind je terug in dit museum, evenals schilderijen uit een eerdere fase in zijn carrière. Ook dit museum is ontworpen door de architect Ando Tadao. 

Entree tot het Lee Ufan Museum bedraagt 1050 yen. Het maken van een reservering is niet nodig. Op maandagen is het museum gesloten. De rest van de dagen zijn de deuren van 10:00 tot 17:00/18:00 geopend. Ook dit museum is eenvoudig te bereiken. Onder andere met de bus, met een huurfiets of te voet. 

Benesse House

Benesse House Naoshima
Het door Ando Tadao ontworpen Benesse House, Flickr: Kentaro Ohno

Wederom een gebouw dat ontworpen is door Ando Tadao: Benesse House. Benesse House is een combinatie tussen een museum en een hotel. Het complex heeft meerdere gebouwen, waarvan er één een volwaardig museum is. De collectie bestaat uit uiteenlopende werken van zowel Japanse als internationale kunstenaars. Alle kunstwerken die hier worden tentoongesteld zijn geïnspireerd door de natuur en omgeving van Naoshima zelf. Overnacht je in Benesse House, dan heb je 24/7 toegang tot het museum. Ook buiten, op het terrein van Benesse House zijn zo’n 20 verschillende kunstwerken neergezet. Zo vind je aan het water de iconische “Naoshima pompoen” van Yayoi Kasuma. Naast een museum en hotel zijn hier ook andere faciliteiten, zoals restaurants, cafés, winkels en zelfs een spa. 

Overnachtingen hier zijn vreselijk duur: de goedkoopste kamers kosten zo’n 30.000 yen per nacht. De entree van het museum zelf valt gelukkig mee. Dit kost slechts 1050 yen. In tegenstelling tot de andere musea op Naoshima is Benesse House ook op maandagen geopend, van 8:00 tot 21:00. 

Art House Project

Art House Project in Naoshima
Art House Project, Flickr: Rick Elizaga

In Honmura, een klein havenstadje aan de oostkust van Naoshima, vind je het zogenaamde Art House Project. Dit is een bijeenraapsel van verlaten huizen, ateliers, een tempel en een schrijn die omgetoverd zijn tot kunstwerken voor en door internationale kunstenaars en architecten. Van buiten lijken veel van deze huizen doodnormaal, terwijl de binnenkant een waar kunstwerk is. Het archief en informatiecentrum van het Art House Project is de Honmura Lounge. Hier vind je alle informatie over het project en de kunstenaars. Natuurlijk kun je ook de huizen zelf bezoeken. Het Art House Project bestaat uit de volgende “kunsthuizen”:

  • Kadoya
  • Minamidera
  • Go’o Schrijn
  • Ishibashi
  • Gokaisho 
  • Haisha
  • Kinza

Het Art House Project is geopend van 10:00 tot 16:30. Een combinatieticket voor het bezoeken van alle huizen kost 1050 yen, met uitzondering van Kinza. Voor Kinza moet er namelijk van tevoren worden gereserveerd en extra entree (520 yen) worden betaald. Honmura zelf is het beste te bereiken met de ferry, bus of fiets. 

Ando Museum

Ando museum op naoshima
De ingang van het Ando Museum, Flickr: 8 Kome

Het Ando Museum werd in 2013 geopend en maakt (onofficieel) onderdeel uit van het Art House Project. Het gehele museum is gewijd aan de architect van haast alle gebouwen op dit eiland: Ando Tadao. Van buiten ziet het Ando Museum eruit als een traditionele Japanse woning, maar laat je niet misleiden. Van binnen wordt het traditionele gecombineerd met het gebruik van beton en steen wat we van Tadao gewend zijn. De collectie bestaat uit verschillende afbeeldingen, tekeningen en foto’s van het werk van de befaamde architect op Naoshima. 

Het Ando Museum is dagelijks geopend van 10:00 tot 16:30. Entree bedraagt 520 yen. 

I Love Yu

I Love Yu is een badhuis dat ook een kunstwerk is. Bader je hier, dan bader je eigenlijk in een kunstwerk. Echt een unieke ervaring! Het hele badhuis is versierd met kunstwerken, van posters tot geschilderd tegelwerk. Je kunt hier ook handdoeken, zeep en handdoeken kopen. Entree tot het I Love Yu badhuis kost 620 yen. Het badhuis is elke dag geopend van 13:00 tot 21:00, met uitzondering van maandagen. 

Gotanji Bathing Beach

Strand op Naoshima
Één van de stranden op het kunsteiland, Flickr: sergejf

Je hoort er vrij weinig mensen over, maar Naoshima heeft wel degelijk een strand! Gotanji Bathing Beach ligt recht voor het Tsutsuji-so resort. Hier kun je zwemmen en zonnen. Het is eenvoudig strand met standaard faciliteiten, maar het is een heerlijk plekje om even tot rust te komen na het bewonderen van alles wat Naoshima te bieden heeft.

Bekijk even onze guide naar de beste reistijd voor Japan wanneer je op Gotanji kan shinen in je badpak!

Setouche Triennale Kunstfestival

Setouche Triennale is een groot kunstfestival dat zich afspeelt op meerdere eilanden in de Seto Zee. Het merendeel van dit festival speelt zich echter af op Naoshima. Het festival brengt nog meer kunstwerken, kunstenaars en architecten naar Naoshima. De nieuwe kunstwerken worden op verschillende plekken tentoongesteld. Zo worden sommige werken op strand tentoongesteld en andere weer midden in een dorp. Na afloop van het Setouche Triennale festival blijven de kunstwerken op het eiland en maken ze onderdeel uit van de vaste collectie. Op deze manier komt er elk jaar meer kunst naar het eiland! Het is een waar kunstwalhalla voor de liefhebber!

Naoshima & Teshima Art Islands tour in 3 dagen

Naoshima wordt ook wel Japans ‘Art Island’ genoemd en is de droom van elke kunstliefhebber. Voeg daarbij de witte zandstranden en het azuurblauwe water van de Japanse Binnenzee en het is een waar paradijs. De fantastische musea met moderne kunst en de kunstwerken die verspreid over het eiland zijn opgesteld geven Naoshima een magische en unieke uitstraling.

Teshima ligt op een kort ferrytochtje van Naoshima en huisvest ook spectaculaire kunstwerken, inclusief Les Archives du Cœur en het Teshima Yokoo House.

Het tourprogramma

Dag 1: Aankomst op Naoshima

U neemt de ferry van Uno (Honshu) of Takamatsu (Shikoku) naar Naoshima, het heerlijke kleine eiland in de Seto Inland Sea (de Japanse binnenzee).

Dag 2: Naoshima ontdekken

Vandaag kunt u het eiland en haar bijzondere moderne kunst ontdekken. De beste manier hiervoor is per elektrische fiets (inbegrepen) of met de lokale bus.

Ga eerst richting Honmura. In dit charmante dorpje staan alle zeven locaties van het Art House Project, waarbij verlaten huizen en woonwijken zijn vernieuwd en getransformeerd in kunstwerken.

Rijd vervolgens naar de beroemde Yellow Pumpkin. Dit iconische kunstwerk van Yayoi Kusama is een perfecte plek voor foto’s. Ga vervolgens via het Lee Ufan Museum en Benesse House Museum naar het Chichu Art Museum. Reserveren is verplicht, maar dat is door ons voor u geregeld. Maak een wandelingetje door Chichu Garden voordat u teruggaat naar uw accommodatie.

Dag 3: Naoshima – Teshima

Vandaag verlaat u Naoshima en neemt u de ferry van Miyanoura Port naar Teshima Island, uw volgende bestemming. Met uw elektrische fiets kunt u comfortabel alle bezienswaardigheden bezoeken.

Ga eerst naar het Teshima Art Museum, waar architectuur, kunst en natuur harmonieus samenkomen. Reserveren is verplicht, maar ook hier zijn de tickets door ons al geregeld. Na de lunch kunt u de andere kunstwerken en musea bezoeken, zoals Les Archives du Cœur, een creatie van de Franse kunstenaar Christian Boltanski. Wat ook zeker de moeite waard is, is het Teshima Yokoo House, een eigenzinnige art gallery van kunstenaar Tadanori Yokuu, in wiens werk zijn fascinatie voor de thema’s van leven en dood wordt weerspiegeld.

Interesse in een soortgelijke reis?

Bekijk deze en andere reistips bij Best of Japan, dé expert in Japanreizen. Hun specialisten ademen Japan en stellen een bijzondere reisroute geheel op maat voor je samen, boordevol authentieke ervaringen.

Overnachten op Naoshima

Op Naoshima is zoveel te zien en beleven, dat het onmogelijk is om alles in één dag te doen. Gelukkig zijn er genoeg opties om te overnachten op het eiland. Laat je niet afschrikken door de bizarre prijzen van Benesse House. Er zijn namelijk meerdere betaalbare overnachtingsmogelijkheden, zoals goedkopere hotels, hostels en bed & breakfasts. 

Bereikbaarheid en vervoer

Naoshima ligt vlakbij de hoofdeilanden Honshu en Shikoku en kan alleen worden bereikt met de ferry vanaf Takamatsu, Uno of Inujima. 

Vanaf Kyoto of Tokyo

Reis je vanaf Kyoto of Tokyo, dan kun je het beste met de Shinkansen naar Okayama reizen. Vanaf Okayama Station kun je vervolgens de trein naar Uno Station nemen. Het is slechts een aantal minuten lopen naar de ferry terminal vanaf dit station. Hier vertrekt meerdere keren per dag een ferry naar Naoshima. De reis met de ferry kost 290 yen en duurt zo’n 20 minuten. 

Maak je veel gebruik van de trein, dan is het verstandig om een JR Railway Pass aan te schaffen. Zo ben je uiteindelijk een stuk goedkoper uit. 

Vervoer op Noashima zelf 

Naoshima is een klein eilandje. Daarom is alles makkelijk te bereizen. Het openbaar vervoer (de bussen) zijn goed geregeld en vrij goedkoop. Alle musea zijn daarnaast gemakkelijk te bereiken met de bus. Vind je het niet erg om af en toe flink te wandelen (langer dan een half uur), dan kun je er ook voor kiezen om overal lopend heen te gaan. Een andere optie is het huren van een fiets (500 yen) of elektrische fiets (1500 yen per dag), perfect voor ons Nederlanders!

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening