Nara (奈良)

Nara Todai ji houten tempel
Todai-ji houten tempel – Nara

Nara (奈良) is voor Japanse begrippen een wat kleinere stad want deze heeft ‘slechts’ 400.000 inwoners, toch nog bijna net zo groot als Amsterdam! De stad ligt centraal op het eiland Honshu, in het zuidelijke deel en niet ver van Osaka en Kyoto af. Nara is tevens de hoofdstad van de gelijknamige prefectuur (een Japanse provincie).

Wat wil je weten over Nara?

Todai-ji tempelmuur in Nara
Todai-ji tempelcomplex – Nara

Reizigers trekken meestal naar Nara toe vanwege de grootste houten tempel ter wereld namelijk de Todai-ji. Daarnaast natuurlijk voor de vele Shinto-schrijnen (Schrijn of shrine is soort heilige poort) van de Kasuga-taisha tempel. Beide staan op de Japanse lijst van UNESCO werelderfgoed en zijn beide must-see bezienswaardigheden in Nara. Ow en vergeet natuurlijk de tamme wilde hertjes die overal door de stad lopen en beleefd naar je knikken niet!

Herten van Nara
Hertje in Nara Park – Nara

Bezienswaardigheden van Nara

Nara is een echte tempelstad die lang geleden fungeerde als hoofdstad van Japan. Tegenwoordig is het één van de populairste trekpleisters in de omgeving van Kyoto en Osaka omdat deze gemakkelijk binnen 30-60 minuten met de JR treinen te bereiken is. Het mooie van onze top 5 bezienswaardigheden is dat alles te zien is in één dag en te voet. Ze liggen namelijk allemaal in Nara park op de Horyu-ji tempel na, hiervoor moet je even de bus pakken.

Todai-ji bezienswaardigheid in Nara
Todai-ji – Nara

#1 Todai-ji houten tempel

Nog nooit in mijn leven heb ik zoiets groots van hout gezien. De Todai-ji tempel is gigantisch! De houten deuren doen mensen eruit laten zien als krioelende mieren die allemaal naar binnen vluchten. De Todai-ji was tot 1998 het grootste houten gebouw ter wereld. Tegenwoordig is het immense van cipres houten Odate Jukai Dome honkbal stadion het grootste en binnenkort het Nederlandse bouwproject “Dutch Mountains” nabij Eindhoven.

Tempeldeuren Todai-ji tempel
Todai-ji tempeldeuren – Nara

Hoe imposant de grote Todai-ji nu ook mag zijn, de voorgangers die helaas verwoest zijn door een grote brand waren z’n 30% groter! Immens moet het houten gebouw zijn geweest. De huidige tempel stamt uit 1709 maar het eerste bouwwerk was al in 743 gestart in opdracht van Keizer Shōmu. Knap staaltje vakmanschap in die tijd.

Daibutsu in de Todai-ji Nara
Daibutsu in de Todai-ji – Nara

De tempel is naast heel groot ook nog eens het hoofdkwartier van de Japanse Kegon school voor Boeddhisme. Mede hierom vind je er de grootste Daibutsu ter wereld, een gigantisch bronze beeld van de Buddha Vairocana. Het beeld is 14.98m hoog, heeft ogen van 1.02 meter en van schouder tot schouder meet hij 28 meter.

Een bizar feitje over de tempel is dat archeologen in de knie van de grote Daibutsu allemaal samoerai zwaarden, parels, sieraden, spiegels en een mensen-tand hebben gevonden. Ze vermoeden dat deze spullen en tand allemaal van de keizer Shōmu is.

Kasuga-taisha tempel in Nara
Kasuga-taisha tempel – Nara

#2 Kasuga-taisha shrine en tempel

Na de gigantische houten tempel dacht ik alles wel gehad te hebben in Nara. Maar toen kwam de Kasuga-Taisha tempel in het oerbos op mijn pad. Het is de nummer één shrine in Nara en stamt uit de tijd van de oprichting van Nara.

Kasuga-taisha lantaarns
Kasuga-taisha lantaarns – Nara

De Kasuga-Taisha schrijn is vooral beroemd om zijn vele lantarens die zijn gedoneerd door aanbidders en donateurs. Je vindt ze letterlijk overal op de tempelgrond en ook eromheen. Ben je er in februari of augustus dan kan je het Latern Festival meemaken waar de monniken alle lantaarns aansteken.

Lantaren in Nara
Lantarens richting Kasuga-taisha – Nara

Toch denk ik dat de tempel die een betaalde entree heeft niet het meest spectaculaire is. Loop je eromheen dan kom je namelijk in een soort gangpad door het oerbos dat aan weerszijde vol staat met stenen oeroude lantaarns. Geweldig om hier foto’s te maken! Houdt er rekening mee dat het er altijd erg druk is en ik heel veel mazzel heb gehad met het maken van deze foto’s doordat de regen keihard op ons neerviel (wat ons Nederlanders natuurlijk niks deed).

Hert in Kasuga-Taisha tempel
Hertje in de Kasuga-taisha tempel – Nara

Wat leuk is aan deze tempel dat de hertjes gewoon rondlopen overal. Ze zijn tam maar wel wild dus let op vooral met kleine kinderen want ze weten dat die meestal eten bij zich hebben.

Hertjes voeren in Nara park
Hertjes voeren in Nara Park – Nara

#3 Nara park met alle hertjes

Bovengenoemde tempels en nog vele andere schrijnen zoals bijvoorbeeld de Kofuku-ji, Ukimi-do Hall, Tamukeyamahachimangu, Nigatsu-do plus het Nara National Museum vind je allemaal in het Nara park. Maar ook 1360 wilde bambi hertjes die naar je knikken. Daarnaast mag je ze speciale deer-crackers voeren die ze maar al te graag eten.

Regels herten voeren in Nara
Waarschuwingsbord herten Nara Park – Nara

Wij konden geen genoeg krijgen van de liever hertjes, toch moet je wel een beetje opletten aangezien het gewoon wilde dieren zijn. Er staan ook overal waarschuwingsbordjes.

Horyu-ji tempel pagode in Nara
Horyu-ji tempel pagode – Nara

#4 Horyu-ji tempel

De Horyu-ji is de enige tempel in onze top bezienswaardigheden van Nara die niet in het Nara park ligt. De tempel ligt aan de andere kant van het station en kan het beste op de terugreis na het park bezocht worden.

De Horyu-ji is het oudste houten gebouw ter wereld en stamt uit 660 en is in opdracht van de prins Shotoku Taishi gebouwd. Vooral de prachtige vijf verdiepingen hoge pagode met een hoogte van 32,45 meter is zeer imposant. Deze is zelfs nog iets ouder en stamt uit 594. Helaas is er door een brand in 1949 bijna het hele originele gebouw verwoest. Na restauratie staat er slecht nog 15-20% van.

#5 Nara National Museum

Meer weten over het boeddhisme en Nara? Breng dan een bezoekje aan het Nara National Museum. Dit oude museum stamt uit 1889 en bevat de grootste collectie aan boeddhistische spullen zoals beelden, schilderijen, gebed scrollen en andere ceremoniële objecten. Daarnaast is er in de herfst altijd een speciale collectie gericht aan de Todai-ji tempel.

Overnachten in Nara

Wij raden altijd af om te overnachten in Nara mocht je beperkte tijd hebben. Dit omdat je de leukste bezienswaardigheden in één enkele dag gezien kunt hebben. Nara is namelijk super makkelijk te bereiken vanuit Osaka of Kyoto binnen een klein uurtje met de trein, vanaf het station kan je zo naar het Nara park lopen.

Wil je toch overnachten in Nara dan raden we deze twee accommodaties aan. Voor een luxe slaapplek het Onyado Nono Nara Natural Hot Spring en meer budget het Oak Hostel Nara. Ze liggen namelijk beide aan de goede kant van het centrum niet ver van Nara park af.

Geschiedenis van Nara
Heilige geschriften – Nara

Een stukje geschiedenis van Nara

Keizerin Genmei stichtte de stad Nara rond het jaar 600. In de Nara prefectuur waren verschillende grote steden die fungeerde als hoofdstad van Japan zoals Asuka-kyō, Fujiwara-kyō (tussen 694–710) en Heijō-kyō (rond 710–784). Rond die periode nam Nara de taak van hoofdstad van Japan over, echter de naam Nara kwam pas later.

De stad had een rechthoekig stratenpatroon (net als wat je in New York ziet), dat kwam omdat de plattegrond van de stad was gebaseerd op de toenmalige hoofdstad van China. Het keizerlijk paleis stond aan het noordelijke uiteinde net zoals in veel Chinese steden. Van origine had Nara veel boeddhistische kloosters die al vele eeuwen boeddhisten ontvangen.

Het westelijk deel van de stad is echter nooit helemaal gebouwd zoals men op voorhand had bedacht, dit kwam omdat de stad te groot was en eerst moest groeien. Helaas is dit nooit gebeurd en is het inwonersaantal nooit echt toegenomen. De bouw voor een grote stad was wel al waardoor er sommige stukken nooit zijn afgemaakt, zo kan je er het totaal verlaten pretpark “Nara Dreamland” vinden dat nooit open is geweest. Best creapy.

Klimaat in Nara

Het weer in Nara is vergelijkbaar met de overige delen van Honshu. In de winter is het kouder en liggen de temperaturen rond de 0-10 graden. In de zomer ligt het kwik echter een stuk hoger en zijn er overdag temperaturen van rond de 30 graden. Terwijl het ’s nachts ook nog aangenaam is met temperaturen van rond de 20-25 graden. Als je op zoek bent naar een stad met lekker weer in de zomer is Nara een echte aanrader. De vele bezienswaardigheden kun je dan bezoeken in een lekker zonnetje. Kijk hier voor meer details over het klimaat in Japan.

De studentenstad van Japan

Ondanks dat Nara relatief klein is voor Japanse begrippen is het toch één van de meest succesvolle steden van Japan. Zo zit Nara vol met scholen, z’n zestien hogescholen en zes universiteiten. Dit maakt Nara ook echt een studentenstad waar je als Nederlandse of Belgische student ook kunt studeren. Interesse in studeren in Japan?

Dit artikel is geschreven door: Raoul de Boer

restaurants logo

Hulp nodig met je reis?