Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Nationale sporten Japan

Nationale sporten Japan

Sumo worstelaars in Japan

Japanners zijn al eeuwen grote sportfans en beoefenen daarom ook veel verschillende sporten. Zo hebben ze wereldwijd de basis van martial arts sporten zoals judo, karate en kendō gelegd en staan ze bekend om het sumo worstelen. De officiële nationale sport van Japan is sumo worstelen maar vele zien karate en judo ook als traditioneel Japanse sporten.

Sumo worstelen in Japan

Japans sumoworstelen dateert van voor de bekende Edo periode in Japan maar wanneer het precies is ontstaan is weet niemand. De sumo worstelaars waren in de Edo periode (1600-1900) al zeer gerespecteerde sporters maar het sporten had ook een religieuze betekenis. Zo zijn sumo worstelaars nauw verbonden met het Shinto geloof en denken hedendaagse geleerden dat sommige sumo evenementen geheel een religieuze basis hadden.

geschiedenis Tokyo sumo worstelaar

Tegenwoordig zijn sumo worstelaars de volkshelden van Japan en zijn er verschillende wedstrijden door het land heen. Daarnaast heeft het sumo worstelen zich over de hele wereld verspreid en is het zelfs een Olympische sport geworden. Het bekendste sumo stadium in Japan ligt in Tokyo en heet de Ryogoku Kokugikan (Nationale Sumohal). Wandel zelf vooral even door de wijk Ryogoku heen mocht je interesse hebben in de sport want dan is de kans op een ontmoeting groot. Verder kan je een training bijwonen in het Arashio Beya (sumo trainingscentrum).

Martial arts in Japan

Karate leerlingen in Okinawa Japan

Martial arts zijn vechtsporten die deels zijn ontstaan uit de oude gebruiken van de samoerai, eigenlijk de Bushido leerwijze. Bushido betekende letterlijk “de weg van de krijger” en werd later vooral bekend onder de naam martial arts. Tegenwoordig vallen vechtsporten als karate, judo, kendō en jujutsu onder de vormen van martial arts. Deze sporten zijn niet officieel erkend als de nationale sport van Japan maar veel Japanners beschouwen ze wel zo. Karate is bijvoorbeeld ontstaan op één van de Ryukyu eilanden van de Okinawa prefectuur. Mr Miyagi van de wereldbekende film klassieker “The Karate Kid” kwam ook van deze eilanden en leerde hier de basis van het karate.

Populaire sporten in Japan

Honkbal in Japan
Honkbal in Japan

Naast de nationale sporten sumo en karate zijn honkbal en voetbal ook razend populair in Japan. Sterker nog voetbal en honkbal zijn de meest populaire sporten in het land. Dit komt door de Amerikaanse invloed op het land na de Tweede Wereldoorlog. Veel Amerikaanse militairen verbleven na de oorlog in Japan om dat stabiliteit in de regio te garanderen. Deze militairen speelde natuurlijk graag honkbal en voetbal waardoor de Japanners er ook langzaam plezier in kregen. Andere populaire sporten in Japan zijn golfen en boksen wat ook is over komen waaien uit het Westen.

De top sporten in Japan naar populariteit;

  1. Baseball
  2. Voetbal
  3. Tennis
  4. Sumo
  5. Golf
  6. Auto races
  7. Boksen
  8. Puroresu (soort worstelen)

Olympische spelen in Tokyo

tokyoNL gebruiker comment

Het grootste sportevenement ter wereld de Olympische Zomerspelen worden in 2020 (uitgesteld naar 2021 ivm corona) georganiseerd door de Japanners in de hoofdstad Tokyo. Hier zullen de bushido sporten vertegenwoordigd worden door Japanners in eigen land. Dit is natuurlijk een hele eer voor elke Japanse sumo worstelaar of judoka. Je kan meer informatie over het sportevenement vinden op onze pagina over de Olympische Spelen.

Veelgestelde vragen over Japanse sporten

⚾ Wat is de nationale sport van Japan?

De nationale sport in Japan is sumo worstelen. Toch is het niet de meest populaire sport en zijn gek genoeg baseball en voetbal populairder. Lees hier waarom dat zo is.

🥋 Welke sporten komen uit Japan?

Traditionele sporten uit Japan zijn Sumo (worstelen), Kendo (een soort schermen), Judo (martial arts), Yabusame (pijl en boog schieten vanaf een paard), Akido (martial arts) en Karate (martial arts)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening