Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Nikko (日光, Nikkō)

Nikko (日光, Nikkō)

Nikko Toshugu shrine
Nikko Toshugu shrine

Nikko (日光, Nikkō) is een stad gelegen aan de ingang van bekende Nikko National Park. Het dorpje staat het meest bekend om het Toshogu (Tōshō-gū) heiligdom/mausoleum dat rijkelijk versierd is en op menig toerist zijn bucketlist staat. In het mausoleum ligt Tokugawa Ieyasu, de grondlegger van het machtige Tokugawa-shogunaat.

Snel naar;

Top bezienswaardigheden in Nikko

Toshogu Mausoleum
Toshogu Mausoleum / cc Glenn Stakkestad

In Japan is er een gezegde: “Zeg nooit ‘kekkō’ totdat je Nikkō hebt gezien” (日光を見ずして結構と言うなかれ). ‘Kekkō’ betekent mooi, prachtig of ‘ik ben tevreden’. Dit is dus een treffende weerspiegeling van de pracht en praal in Nikko. Wij gaan vooral naar Nikko voor haar prachtige kleurendeken tijdens de herfst. De volgende bezienswaardigheden staan ook hoog op onze sightseeing list. Is er nog iets dat we missen? Laat het dan vooral weten in de comments.

#1 Shinkyo-brug

Shinkyo brug in Nikko / cc Glenn Stakkestad
Shinkyo brug in Nikko / cc Glenn Stakkestad

De brug die vanaf het centrum van Nikko naar de schrijnen en tempels leidt, is een bekend symbool van Nikko waar iedereen wel foto’s wil nemen. In lang vervlogen tijden mocht alleen de shogun de brug oversteken. Ook vandaag nog kun je er maar aan een kant op en af.

Shinkyo brug als toegangspoort tot Nikko
Shinkyo brug als toegangspoort tot Nikko

De brug is voor 350 yen toegankelijk van 8.30 tot 16.00 uur van april tot oktober en van 9.30 tot 15.00 van november tot maart. Vanaf het station is het 20-25 minuten wandelen, maar je kunt ook de bus nemen. Nog tien minuten verder te voet en je komt aan bij de schrijnen en tempels van Nikko.

#2 Toshogu-schrijn

Toshogu / cc Glenn Stakkestad
Toshogu / cc Glenn Stakkestad

De bekendste en mooiste bezienswaardigheid in Nikko is het mausoleum van Tokugawa Ieyasu). Dit was oorspronkelijk vrij eenvoudig, maar werd na een aantal jaar sterk uitgebreid door Ieyasu’s kleinzoon Iemitsu, tot een volwaardig heiligdom met meerdere gebouwen, gedetailleerde houtsnijwerken en grote hoeveelheden bladgoud. In dit opzicht doet het enigszins on-Japans aan, omdat de architectuur van een shinto-schrijn doorgaans gekenmerkt wordt door eenvoud.

Toshogu schrijn in Nikko
Toshogu schrijn in Nikko

Interessant om te zien is dat de schrijn zowel shinto- als boeddhistische elementen bevat. Japan is van oudsher een syncretische samenleving, wat inhoudt dat er verscheidene religies gecombineerd worden. Dit is in het boeddhisme dan ook absoluut geen taboe.

Toshogu / cc Glenn Stakkestad
Toshogu / cc Glenn Stakkestad

Ook vandaag nog hangen de meeste Japanners zowel shinto als het boeddhisme aan. Shinbutsu-shūgō (“syncretisme van kami en boeddha’s”) was tot de Meiji-periode zelfs de enige georganiseerde religie in Japan en het was dan ook gebruikelijk dat boeddhistische tempels en shinto-schrijnen geïntegreerd werden met elkaar.

Toshogu pagode / cc Glenn Stakkestad
Toshogu pagode / cc Glenn Stakkestad

In de Meiji-periode kwam echter ‘staatsshinto’ op. Dit was een poging van het nieuwe regime om de positie van de keizer te legitimiseren door te stellen dat shinto geen religie was, maar de goddelijke oorsprong van de keizer als historisch feit weerspiegelde. Hiertoe moest shinto dus strikt gescheiden worden van alle andere religies, waaronder het boeddhisme. In de Toshogu-schrijn waren de twee religies echter zo met elkaar verstrengeld dat de scheiding niet volledig kon worden doorgevoerd.

De tempel is geopend van 9.00 tot 17.00 uur (tot 16.00 uur van november tot maart) en toegang kost 1300 yen. Er is ook het Nikko Toshogu Museum met een toegangsprijs van 1000 yen, waar je een collectie met van de persoonlijke bezittingen van de voormalige shogun terugvindt. Voor 2100 yen heb je een combinatieticket voor beide.

#3 Rinnoji-tempel

Rinno-ji Japanse tuin / cc Glenn Stakkestad
Rinno-ji Japanse tuin / cc Glenn Stakkestad

Rinno-ji is de belangrijkste tempel van Nikko. In het hoofdgebouw, de Sanbutsudo, vind je drie grote, goudgelakte, houten beelden van Amida, Senju-Kannon en Bato-Kannon terug. Deze worden beschouwd als boeddhistische manifestaties van de drie bergkami van Nikkō die worden vereerd in de Futarasan-schrijn.

Daarnaast is er ook een schatkamer, waar je boeddhistische en Tokugawa-gerelateerde stukken kunt bezichtigen, en de Shoyo-en, een prachtige Japanse tuin. Dankzij de vele esdoorns rond de centrale vijver is de tuin een geliefde plek voor het bezichtigen van de gekleurde bladeren tijdens de herfst.

De schrijn is geopend van 8.00 tot 17.00 uur (tot 16.00 uur van november tot maart). Toegang tot de Sanbutsudo kost 400 yen en voor 900 yen heb je een combinatieticket voor zowel deze als de Taiyuin-byo, die officieel ook deel uitmaakt van de Rinnoji-tempel. Voor 300 yen kun je de schatkamer en de Shoyo-en bezichtigen.

#4 Taiyuin-byo

Het mausoleum van Iemitsu, de kleinzoon van Ieyasu, is in veel opzichten vergelijkbaar met de Toshogu-schrijn, maar net iets minder indrukwekkend. Dit werd bewust zo gedaan omdat Iemitsu niet gewild zou hebben dat zijn mausoleum dat van zijn grootvader zou overschaduwen.

Net als bij de Toshogu-schrijn vind je ook hier de verstrengeling van boeddhistische en shinto-elementen nog steeds terug. Toen het mausoleum van Ieyasu officieel als schrijn werd erkend, werd de Taiyuin-byo dan maar een subtempel van Rinno-ji.

Het mausoleum is geopend van 8.00 tot 17.00 uur (tot 16.00 uur van november tot maart) en toegang kost 550 yen.

#5 Futarasan-schrijn

Futarasan Jinja / cc Glenn Stakkestad
Futarasan Jinja / cc Glenn Stakkestad

De hoofdschrijn van Futarasan is gewijd aan de kami van de drie meest heilige bergen van Nikko: Mt. Nantai, Mt. Nyoho en Mt. Taro. Er is ook nog een schrijn aan de oever van het Chuzenji-meer en een op de top van Mt. Nantai. Ook de Shinkyo-brug maakt officieel deel uit van deze schrijn.

De schrijn is geopend van 8.00 tot 17.00 uur (tot 16.00 uur van november tot maart). Het grootste deel met de offerhal kun je gratis bezoeken en voor 300 yen krijg je toegang tot een kleine beboste tuin met nog een paar zalen, een bron, oude heilige bomen en een goed zicht op de hoofdhal.

#6 Tamozawa Imperial Villa

De kern van de villa was oorspronkelijk de woning in Tokyo van een tak van de Tokugawa-clan, tot het onteigend werd voor gebruik door de keizer. In 1899 werd deze woning overgebracht naar Nikko en werd de keizerlijke villa eromheen gebouwd, om dienst te kunnen doen als zomerhuisje voor de keizerlijke familie. Tijdens WOII deed het zelfs tijdelijk dienst als het keizerlijk paleis, toen keizer Hirohito zich er schuil hield. Daarna raakte het echter in onbruik en werd het verwaarloosd. Uiteindelijk werd het gerenoveerd door de prefecturale regering en kreeg het een nieuwe bestemming als museum.

Vandaag is het een van de grootste resterende houten gebouwen in Japan (in Nara staat de Todai-ji het grootste houten gebouw van Japan). Het interieur kenmerkt zich door de merkwaardige mix van Japanse (zoals de papieren schuifdeuren en tatamimatten) en westerse stijlen (zoals de tapijten en kroonluchters). De villa wordt omringd door een Japanse tuin, die net als de Rinnoji-tempel esdoorns herbergt, wat leidt tot prachtige kleuren tijdens de herfst.

Vanaf de Toshogu-schrijn is het ongeveer twintig minuten te voet naar de keizerlijke villa, maar je kunt ook vanaf het station de bus richting Chuzenji Onsen of Yumoto Onsen nemen en afstappen aan Tamozawa. De villa is geopend van 9.00 tot 17.00 uur (tot 16.30 uur van november tot maart) en toegang kost 600 yen.

#7 Kanmangafuchi Abyss

Kanmangafuchi abyss / cc Glenn Stakkestad
Kanmangafuchi abyss / cc Glenn Stakkestad

Deze kloof ontstond door de lava die uitgespuugd werd tijdens de uitbarsting van Mt. Nantai, meer dan 10 000 jaar geleden. De kloof valt te bezichtigen vanaf een prachtig wandelpad langs de rivier. Het pad staat bekend om de lange rij met 70 stenen standbeelden van de boddhisattva Jizo, waarvan sommigen een hoeden of een slabbetjes dragen en waarvan anderen dan weer afgebrokkeld zijn door ouderdom, met daaronder een rivier, kleine watervallen en stroomversnellingen.

Volgens de legende veranderen de beelden van tijd tot tijd van plaats en zie je ze nooit twee keer in dezelfde volgorde staan. Als je ze telt bij het bewandelen van het pad en nogmaals bij het terugkeren, blijkt het aantal telkens te verschillen. Probeer het zelf eens.

Het wandelpad begint op ongeveer 15 minuten vanaf de Tamozawa Imperial Villa. Gezien dit een natuurfenomeen is, kun je het natuurlijk gewoon gratis bezoeken.

#8 Takinoo-schrijn

Een veel minder bekende schrijn in Nikko (maar daarom niet minder bezichtigenswaardig) is Takino-o. Deze bevindt zich op de berg achter Tosho-gu. Hoewel het in Nikko doorgaans erg druk is (zeker op zondag), kun je hier helemaal tot rust komen tussen de cederbomen. De naam verwijst naar de schilderachtige waterval bij de ingang. Onderweg passeer je de Kyoshado-hal (schrijn voor veilige en vlotte bevallingen), de Kaisan-do (aanbiddingshal) en het graf van Shōdō Shōnin (de boeddhistische monnik die de Rinnoji- en Chuzenji-tempels en de Futarasan-schrijn heeft gesticht). Die laatste twee horen bij de Rinnoji-tempel.

De schrijn is gratis toegankelijk en je bereikt deze via een wandeling van 20 minuten op een oud en sfeervol stenen pad vanaf de Toshogu-schrijn.

#9 Chuzenji-meer

Meer van Chuzenji / cc Glenn Stakkestad
Meer van Chuzenji / cc Glenn Stakkestad

Buiten het centrum van Nikko vind je het op 1270 m hoogte gelegen Chuzenji-meer met de beroemde Kegon-waterval, een van drie mooiste watervallen van Japan. Omdat het Chuzenji-meer een omtrek heeft van maar liefst 25 km, zullen we ons beperken tot enkele attracties op wandelafstand van Chunzen-ji Onsen, waar het busstation zich bevindt:

Kegon waterval / cc Glenn Stakkestad
Kegon waterval / cc Glenn Stakkestad
 • Kegon-waterval: 97 m hoog en populair voor de kleuren van de bladeren tijdens de herfst. Je kunt deze bezichtigen vanaf een gratis platform, maar voor 570 yen kun je de lift nemen naar een observatieplatform aan de basis van de waterval, dat veel meer de moeite loont. De lift is toegankelijk van 8.00 tot 17.00 van mei tot november, van 9.00 tot 17.00 in maart en april, en van 9.00 tot 16.30 van december tot februari.
 • Futarasan-schrijn: de eerste van de twee subschrijnen van Futarasan, aan de oever van het Chuzenji-meer en de voet van Mt. Nantai. Hier begint ook een wandelpad naar de tweede subschrijn op de top van Mt. Nantai, maar gezien het 3-4 uur duurt om deze te beklimmen is dit niet echt haalbaar indien je gewoon een daguitstap vanuit Tokyo doet. De schrijn is gratis toegankelijk van 8.00 tot 17.00 van mei tot oktober en van 9.00 tot 16.00 van november tot maart.
Chuzenji tempel / cc Glenn Stakkestad
Chuzenji tempel / cc Glenn Stakkestad
 • Chuzenji-tempel: de hoofdattractie hier is het zes meter hoge beeld van de boddhisattva Kannon, dat uniek is omdat het is uitgehouwen uit een boom waarvan de wortels nog steeds in de grond zitten. Ook vind je er de vijf Myo-o (boeddhistische koningen der wijsheid), een plafondschildering van een witte draak en schilderijen van verscheidene bloemsoorten die je rond Nikko vindt, terug. De tempel is voor 500 yen toegankelijk van 8.00 tot 17.00 van april tot oktober, van 8.00 tot 16.00 uur in november, van 8.30 tot 15.30 van december tot februari en van 8.30 tot 16.30 in maart.
Chuzenji tempel nabij Nikko / cc Glenn Stakkestad
Chuzenji tempel nabij Nikko / cc Glenn Stakkestad

Je bereikt het Chuzenji-meer met een busrit van 50 minuten vanuit Nikko. Dit kost 1250 yen, maar je kunt beter een tweedaagse pas van 2300 yen kopen in Tobu Nikko Station, waarmee je onbeperkt heen en weer kunt reizen. Hierbij reis je over Irohazaka, een paar kronkelwegen die bestaan uit 48 haarspeldbochten, die het centrum van Nikko verbinden met het hoger gelegen gebied Okunikko.

Al deze bijzonder plekken bezoeken? Boek dan een tour via ons!

Overnachten in Nikko

Je kunt voor overnachtingen in Nikko terecht in zowel het centrum, in de buurt van de schrijnen en tempels, als in het nationale park van Okunikko. In het centrum zijn alle mogelijke prijsklasse aanwezig, de beste accommodaties hier zijn Nikko Station Hotel 2 als perfecte uitvalsbasis of het wat luxere Fairfield by Marriott Tochigi Nikko. Wij verbleven laatst trouwens in een superleuke cottage genaamd Nikko Cottage Yurt.

In Chuzenji-ko Onsen, Kinugawa Onsen, Kawaji Onsen en Yumoto Onsen vind je verscheidene ryokan en onsen met overnachtingsmogelijkheden terug. Hier zijn we vaker in Sakahijiri Nikko en het KAMENOI HOTEL Nikko Yunishigawa verbleven, beide zijn toppers.

Een korte geschiedenis van Nikko

Nikko welkom / cc Glenn Stakkestad
Nikko welkom / cc Glenn Stakkestad

Hoe komt het nu dat Nikko zelfs voor de bouw van de Toshogu-schrijn al bekend stond om de bergverering? Nikko ontwikkelde zich als dorp rond de tempels Rinnō-ji en Chūzen-ji, die gesticht werden in respectievelijk 766 en 784, en dus is de identiteit van Nikko ontegensprekelijk met de tempels verstrengeld. Het was dan ook als vanzelfsprekend dat Nikko werd uitgekozen als laatste rustplaats van Tokugawa Ieyasu.

De ontwikkeling van Nikko als bestemming voor bergvakanties begon in de Meiji-periode, na de gedwongen openstelling van Japan. Met name de buitenlandse bezoekers die nu Japan konden betreden voelden zich hiertoe aangetrokken.

Het is dan ook niet geheel toevallig dat je tot op de dag van vandaag nog steeds ‘villa’s’ van buitenlandse ambassades (eigenlijk vakantiehuisjes voor het ontvangen van gasten en voor des liaisons amoureuses) terugvindt aan het Chuzenji-meer, waaronder de Belgische, Franse, Britse en Italiaanse. Al werden deze ondertussen gedoneerd aan de prefecturale regering van Tochigi.

Beste reistijd: herfst in Nikko

Kegon waterval / cc Glenn Stakkestad
Kegon waterval / cc Glenn Stakkestad

Vooral Nikko en het Okunikko-gebied rond het Chuzenji-meer staan bekend om hun prachtige herfstkleuren (Koyo). Gemiddeld beginnen de bossen te kleuren vanaf begin oktober af te dalen van de hogere delen van Yumoto Onsen, rond het Chuzenji-meer en de Irohazaka-weg zijn ze het bestten tussen midden en eind oktober. Het dorpje zelf staat meestal rond de eerste helft van november helemaal in herfstkleur. Meer weten over de beste reistijd in Japan?

Hoe reis je naar Nikko?

Nikko ligt ongeveer op 125 kilometer van Tokyo af en is goed te bereiken via de Tobu Railway en Japan Railways (JR). Hierdoor is het dorpje perfect voor een dagtripje vanuit Tokyo om even af te koelen van de drukke hoofdstad.

Tobu Railway is de goedkoopste optie. Voor 2750 yen kun je vanuit Asakusa in minder dan twee uur tijd Nikko bereiken met de Limited Express, maar hiervoor moet je wel reserveren.

Als je meer geld wilt besparen en/of flexibel wilt zijn in wanneer je terugkeert, kun je voor 1390 yen ook met lokale lijnen vanuit Asakusa reizen, maar dit duurt bijna 3,5 uur en hiervoor moet je minstens twee keer overstappen.

Met Japan Railways reizen is dan weer interessant als je een Japan Rail Pass hebt, gezien deze de hele rit dekt. Neem de shinkansen naar Utsunomiya Station en stap over op de JR Nikko Line. Op minder dan twee uur sta je in Nikko.

Indien je ook het Chuzenji-meer of andere plekken in Okunikko (buiten het centrum) wilt bezoeken raden we echter aan om er een overnachting te regelen en minstens twee dagen te gaan.

Dit artikel is geschreven door: Raoul de Boer & Glenn Stakkestad

3 reacties op “Nikko (日光, Nikkō)”

 1. goede avond.
  graag wil ik een dagtrip in july gaan maken.
  vroeg vanuit tokyo naar nikko.
  mijn vraag is hoe kom ik in nikko en welke tijden kan ik terug rijden naar tokyo.
  in nikkio wil ik alleen de tempels rusig zien
  1:Toshugu Shrine (Mausoleum van Tokugawa Leyasu)
  2: Taiyuinbyo (Mausoleum van Lemitsu de kleinzoon van Tokugawa Leyasu)
  3 Rinnoji Temple (Grootste tempel van Nikko)
  ongeveer 15,00 /16.00/ 17.00 / 18.00 terug rijden. eindelijk hoop ik dat hij 24 rij. want dan kanik altijd terug komen ,maar ik las dat hij maar 1 keer terug gaat en alles ik niet mis dan heb ik een groot probleem.

  1. je kunt vanuit Nikko meerdere keren terug…het ligt eraan met wie je reist..JR-rail of met een los ticket van de Tobu-line. het laaste kun je met deze laatste lijn rond 16 35 terug naar Tokyo. Via de JR-Nikko lijn naar Utsunomiya kun je nog vaker naar Tokyo Kijk en zoek op Hyperdia.com succes

   1. Goede tip Harry en bedankt voor de up-to-date informatie :) Hypderdia is inderdaad handig hiervoor. Hoewel tegenwoordig Google maps ook prima de treintijden aangeeft en met een pocket wifi kan je ze overal opzoeken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening