Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Okayama (岡山)

Okayama (岡山)

Okayama Japan
Okayama kasteel

Okayama is een grote universiteitsstad in de gelijknamige Okayama prefectuur. De stad heeft meer dan 700.000 inwoners en is op Hiroshima na de grootste stad van Chugoku regio. Okayama is een stad die in veel opzichten op andere Japanse steden lijkt maar staat vooral bekend om zijn prachtige tuinen, waaronder de Korakuen tuinen (ook wel Korakuen Garden genoemd). Daarnaast bevindt één van de mooiste kastelen van Japan zich in de stad. Naast deze twee bezienswaardigheden/attracties is er natuurlijk nog veel meer te doen in Okayama.

Snel naar;

Bezienswaardigheden in Okayama

In Okayama is, zoals eerder al werd verteld, meer dan genoeg te doen. Tot de belangrijkste attracties behoren onder andere de Korakuen Garden en het indrukwekkende Okayama kasteel. Ook zijn er diverse musea in de stad die het bezoeken waard zijn.

#1 Korakuen tuinen

Korakuen Japanse tuin Okayama
Korakuen Japanse tuin – Okayama

De Korakuen (Kōraku-en) tuinen behoren tot de allermooiste tuinen van Japan. Zodra je deze tuinen in het echt ervaart snap je ook waarom: het is hier bijzonder mooi. De tuinen bestaan in feite al erg lang: ze werden namelijk aangelegd in 1687. Door de eeuwen heen zijn de tuinen meerdere malen beschadigd geraakt en gerestaureerd.

Korakuen tuin
Korakuen tuin

De Korakuen tuinen zijn typisch Japans en vol met vijvers, stroompjes, wandelpaden en een heuvel die functioneert als uitkijkpunt. Ook vind je uiteenlopende begroeiing hier, zoals esdoorn- en kersenbomen die natuurlijk prachtig in bloei staan tijdens de sakura. Daarnaast zijn er ook thee- en rijstvelden en is er zelfs een baan voor boogschutters (!). Het is een prachtige plek die je absoluut moet bezoeken als je naar Okayama gaat gezien het één van de top Japanse tuinen van Japan is.

De tuinen liggen nabij het centrum, dit maakt dat je hier gemakkelijk komt. Zo kun je simpelweg een half uurtje lopen (vanaf het station). Zie je dit niet zitten, dan kun je de tram nemen naar de halte Shiroshita. Vanaf deze halte is het slechts een kwartiertje wandelen. Met de tram reizen kost je wel 100 yen. De openingstijden van de tuinen verschillen door het jaar heen.

Van 20 maart tot september zijn de tuinen van 07:30 in de ochtend tot 18:00 open, van september t/m 19 maart van 08:00 uur tot 17:00. De entree is 400 yen. Check de www.okayama-korakuen.jp voor meer informatie.

#2 Okayama kasteel

Okayama kasteel in de herfst
Okayama castle

Tegenover de Korakuen tuinen ligt één van de mooiste kastelen van het land, Okayama kasteel genaamd. Helaas is dit kasteel niet origineel, het is een nagebouwde variant. Dit neemt echter niet weg van het feit dat dit een indrukwekkend kasteel is.

Okayama kasteel gezien vanaf de rivier
Okayama kasteel gezien vanaf de rivier

Het originele kasteel werd aan het einde van 16e eeuw gebouwd maar werd helaas verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gelukkig werd aan het begin van de jaren 60 van de vorige eeuw besloten om het kasteel opnieuw te bouwen. In 1966 was het kasteel af en werd het geopend voor het publiek. Vandaag de dag is het kasteel nog steeds populair, zowel onder Japanners als onder buitenlandse toeristen.

Okayama kasteel van dichtbij
Okayama kasteel van dichtbij

Het kasteel ziet er namelijk niet alleen mooi uit, er is ook nog eens van alles te doen! In het zes verdiepingen tellende kasteel zijn er meerdere tentoonstellingen over de ontwikkeling en geschiedenis van het kasteel, een pottenbakkerij en een restaurant. In de pottenbakkerij kunnen bezoekers zelf leren hoe ze in Japanse stijl een pot kunnen maken. In het (kleine) restaurant kan er een maaltijd worden gegeten of even worden uitgerust onder het genot van een drankje. Genoeg te leren dus!

Het kasteel is het gehele jaar open, behalve met Oud en Nieuw. De poorten gaan om 08:00 uur ‘s ochtends open en sluiten weer om 17:30. De entree is 300 yen. Wil je zowel de tuinen als het Okayama kasteel bezoeken? Dan is het verstandig om een combiticket te kopen. Hier betaal je eenmalig 560 yen voor, maar dit is goedkoper dan twee losse kaartjes kopen. Het kasteel is net als de Korakuen tuinen, te voet of met de tram te bereiken. Voor meer informatie check www.okayama-kanko.net.

#3 De Kibi vlakte

Kibi vlakte Japan
Kibi vlakte – Okayama

Een vlakte klinkt in eerste instantie niet al te aantrekkelijk. Toch is de Kibi vlakte een absolute aanrader. Waarom? Nou, laten we eerst vertellen waar deze vlakte zich bevindt en wat je hier allemaal kunt doen. De Kibi vlakte is een uitgestrekte vlakte net buiten het centrum van de stad. In dit gebied verspreid vind je allerlei tempels, altaars, en kleine agrarische nederzettingen.

Wat deze vlakte zo leuk maakt om te ontdekken is het aangelegde fietspad. Dit fietspad brengt je langs alle bezienswaardigheden van de vlakte. De route is in totaal 17 kilometer lang en begint bij Bizen-Ichinomiya Station en eindigt bij Soja Station. Bij beide van deze stations kunnen voor een zacht prijsje fietsen worden gehuurd. Beide stations zijn direct te bereiken vanaf Okayama Station.

#4 Prefectural Museum of Art

Het Prefectural Museum of Art is een kunstmuseum dat zich voornamelijk focust op kunst die verbonden is aan de prefectuur Okayama. In de permanente collectie van het museum vind je zowel klassieke als hedendaagse kunststukken. Naast de vaste collectie zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen. Het museum is 6 dagen per week geopend (niet op maandagen), van 9:00 tot 17:00. De entree is 350 yen.

#5 Hayashibara Museum of Art

Het Hayashibara Museum of Art is, in tegenstelling tot het Prefectural Museum, een bescheiden museum. Het Hayashibara Museum heeft vooral allerlei historische en culturele voorwerpen in de zijn collectie. Denk hierbij aan kimono’s, zwaarden en aardewerk. Het museum is dagelijks geopend van 10:00 en 17:00. Ook dit museum is gesloten op maandagen. De entree voor het Hayashibara Museum betreft 500 yen.

#6 Okayama Prefectural Museum

De collectie van het Okayama Prefectural Museum draait voornamelijk om het afbeelden van de historie van de regio, van de prehistorie tot de 21e eeuw. Hiernaast focust dit museum zich ook op regionale specialiteiten, zoals het maken van zwaarden en aardewerk. Het Okayama Prefectural Museum is geopend van 9:00 tot 17:00 en de entree is 250 yen.

Dingen te doen in de buurt van de stad

Kurashiki dorpje
Kurashiki – Japan

Niet alleen in de stad is genoeg te doen, maar ook net buiten de Okayama (max. 2 uur) valt er veel te beleven. Denk hier bijvoorbeeld aan de twee “museumeilandenNaoshima en Inujima. Deze zijn vanuit Okayama gemakkelijk te bereiken en zullen je zeker niet teleurstellen! Of bezoek één van de omliggende dorpjes/stadjes, zoals Kurashiki, Onomichi en Bitchu-Takashi. Op deze manier ontdek je niet alleen de grote steden van Japan, maar ook de unieke plekjes off te beaten track.

Waar kun je het beste overnachten in Okayama?

Aangezien Okayama een flinke stad is zijn hier meer dan genoeg overnachtingsmogelijkheden. Zowel in het centrum als in het buitengebied heb je veel opties. Wil je overnachten in een luxe hotel? Geen probleem, de stad heeft meerdere vier- en vijfsterrenhotels. Wij kunnen je het APA Hotel Okayamaekimae of Central Hotel Okayama aanraden op basis van locatie en faciliteiten. Een goedkoper (twee- of driesterren) hotel behoort ook tot de mogelijkheden zoals het leuke Lazy House. In het lagere segment vind je nog de hostels en de capsulehotels. Er is dus voor ieder wat wils.

Momotaro sprookje

Momotaro sprookje
Tekening van het Momotaro sprookje

De stad is niet alleen geliefd onder internationale toeristen, maar ook onder de Japanners zelf. Waarom vraag je? Okayama is de setting van het Japanse sprookje Momotaro (Peach Boy). In de stad vind je dan ook veel referenties naar deze lokale held.

Okayama bereiken

Wil je vanuit een ander gedeelte van Japan Okayama bereiken? Dan kun je dit het beste met de Shinkansen doen. Als je slim bent bestel je hiervoor een Japan Rail Pass. Als je wilt kun je overigens ook een binnenlandse vlucht nemen. Okayama heeft namelijk een klein vliegveld. Wil je vanuit het buitenland naar Okayama? Dan behoort direct vliegen op dit vliegveld niet tot de mogelijkheden. In dat geval kun je veel beter op Osaka vliegen en met de trein (Shinkansen) richting Okayama gaan.

De geschiedenis van Okayama

Okayama is voor Japanse begrippen best een relatief jonge stad. Pas sinds 1899 ‘bestaat’ de stad officieel. Hiervoor kon er niet echt worden gesproken over een stad. Okayama was namelijk vooral een plek waar veel boeren woonden en waar een kasteel stond. Hier kwam echter verandering in tijdens de 19e eeuw toen Okayama de hoofdstad werd van de gelijknamige prefectuur. Sindsdien ging het hard. Scholen, ziekenhuizen en zelfs een legerbasis werden in de stad gebouwd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam dit laatste gegeven de stad echter duur te staan. Binnen één half uur werd de stad compleet weggevaagd als gevolg van een intensief bombardement van Amerikaanse bommenwerpers. In totaal kwamen hier 1700 mensen bij om en werden maar liefst 12.000 huishouden verwoest.

Na de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog bloeide de stad al snel weer op. Vanaf het jaar 1972 werd de stad aangesloten op de Shinkansen hogesnelheidslijn en in de jaren ‘80 werd de Seto-Ohashi Bridge geopend. Dankzij de bouw van deze brug is er sindsdien een directe verbinding tussen het eiland Shikoku en Okayama. Shikoku staat bekend om zijn prachtige natuur met o.a. de Iya Vallei.

What’s next?

De stad Okayama is vaak een tussenstop voor reizigers vanaf Osaka of Kyoto richting Hiroshima. Daarnaast is het een gemakkelijke springplank voor het pondje naar Naoshima het beroemde kunsteilandje. Je kan ook Himeji castle binnen een half uurtje bezoeken.

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening