Okinawa eilanden

Okinawa
De Okinawa prefectuur is de meest zuidelijke prefectuur van Japan. Het bestaat uit honderden kleine en middelgrote eilanden. In totaal strekt de eilanden archipel zich uit over ruim 1200 kilometer. Verspreidt over de Okinawa eilanden wonen ruim 1,3 miljoen op een totale oppervlakte van 2275,71 km². De Okinawa prefectuur staat bekend om zijn zonnige stranden, prachtige duikplekken en natuurlijk de verschrikkelijke geschiedenis rond de Tweede Wereldoorlog. Okinawa biedt daarom een combinatie van cultuur & natuur met prachtig weer bijna het gehele jaar rond.

Okinawa betekend “Rope in open sea”, omdat het lijk alsof Japan een stuk touw verloren is in de zee waar eilanden op gesticht zijn

Geschiedenis van Okinawa Japan

Stranden van Okinawa Japan
Okinawa kent een lange en rumoerige geschiedenis. Vroeger waren de eilanden opgedeeld in drie verschillende vorstendommen die eigenlijk vooral met elkaar in oorlog waren. De Hokuzan heerste in het noorden, Chuzan in het midden en de Nanzan familie in het zuiden. In 1429 werden de eilanden herenigd en waren de clans geen rivalen meer van elkaar, dit omdat ze samen sterk stonden tegen clans van het vaste land. In 1609 kwam er opnieuw oorlog, ditmaal met de Riukiu clan. Okinawa werd uiteindelijk veroverd door het Koninkrijk Riukiu, maar bleef deels onafhankelijk. Okinawa onderhield goede banden met China in die jaren en was zeer welvarend. Vanaf 1872 behoorde de eilanden officieel weer tot het Japanse keizerrijk maar het werd pas in 1879 volledig geannexeerd door Japan.

Tweede Wereldoorlog

Battle of Okinawa Japan
De Okinawa eilanden zaten in zwaar weer tijdens de Tweede Wereldoorlog. De geallieerden, voornamelijk de Amerikanen, en het Japanse leger hielden hier zware gevechten op de grotere eilanden zoals Okinawa Eiland. Helaas waren niet alleen Japanse soldaten het slachtoffer want er vielen ook zeer veel burgerslachtoffers. Dit kwam omdat de geallieerde de grootste marine operatie ooit op hadden gezet om de eilanden over te nemen. Deze operatie was genaamd “Operation Iceberg” en bracht z’n 450 oorlogsschepen en meer dan 1.000 gevechtsvliegtuigen met zich mee. Op 23 juni 1945 gaven de Japanse soldaten zich over. Dit was nog voordat de atoombomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki vielen. De Japanse generaal van dat gebied pleegde daarop zelfmoord omdat overgeven iets is voor verliezers. Het dodental van het Japanse leger was aanzienlijk hoger dan dat bij de geallieerden. Er kwamen meer bijna 200.000 Japanners om (90.000 soldaten en 94.000 burgers). Aan de kant van de geallieerden vielen 12.000 doden en raakten ruim 60.0000 soldaten gewond. Na de Tweede Wereldoorlog was Okinawa tijdelijk onder controle van de Verenigde Staten. Immers hadden zij de meeste soldaten naar Japan toegestuurd. In 1972 werden de eilanden teruggegeven aan het Japanse keizerrijk.

450 oorlogsschepen en meer dan 1.000 gevechtsvliegtuigen namen deel aan operatie “Iceberg” van de geallieerden om de Okinawa eilanden over te nemen van Japan

Bewoonde eilanden van Okinawa

Er zijn honderden eilanden in Okinawa, maar de meeste zijn onbewoond. Sommige eilanden zijn te klein om op te wonen en bieden ook geen voorzieningen. De grootste eilanden zijn opgedeeld in drie eilandengroepen. De Okinawa eilanden bestaan uit: Iejima, Kumejima, Kerama-eilanden en Okinawa. De Miyako eilanden bestaan uit Miyakojima, Ikema, Irabu, Kurima, Minna, Ogimi, Shimojo en Tarama en ten slot bestaan de Yaeyama eilanden uit Iriomote, Ishigaki en Yonaguni. Uiteraard behoren er nog veel meer eilanden tot deze groepen alleen zijn de bovengenoemde de grootste en allemaal bewoond.

De Okinawa eilanden

Okinawa hoofdstad Naha
Het grootste eiland van de Okinawa eilanden groep is het eiland Okinawa. Hier wonen dan ook de meeste mensen van deze eilandengroep en is daarnaast het politieke centrum van de gehele prefectuur, hier wordt doorgaans ook het geld verdiend met import en export van producten. Ook de luchthaven zit gevestigd op dit eiland niet ver van de hoofdstad Naha. Naast een luchthaven kun je het eiland ook bereiken per boot vanuit de andere eilanden of het vaste land. Op Okinawa zit tevens een redelijke haven gevestigd die bekend is bij de internationale zeevaart export. De eilandengroep heeft een subtropisch klimaat en maken het daardoor een ideale vakantiebestemming voor zon, zee en strand. Daarnaast zwemmen er ontzettend veel tropische vissoorten rond de kust van Okinawa Japan, waardoor het ontzettend in trek is bij duikers. Men vergelijkt het duiken in Okinawa met het duiken bij de Bahama’s en het Great Barrier Reef in Australië. Elk eiland biedt ook verschillende soorten landschap en onderwaterleven.
Wist je dat de sport Karate is ontstaan op de Okinawa eilanden? In de stijlen Shorin-Ryu, Gōjū-ryū and Uechi-Ryu die later internationaal uitgroeide tot vele andere. Hier komt ook de naam Mr Miyagi vandaan uit de bekende film Karate Kid

De Miyako eilanden

Duiken in Okinawa Japan
De Miyako eilanden bestaan uit veel kleine eilanden, maar het grootste en dichtbevolkte eiland Miyako-jima is vooral populair onder toeristen. Het eiland ligt op ongeveer 300 kilometer ten zuidwesten van het Okinawa eiland. Met een oppervlakte van bijna 160 vierkante kilometer is Miyako-jima het vierde grootste eiland in de Okinawa prefectuur. Miyako-jima is vooral bekend om haar mooie gebieden zoals de Oost-Kaap van het eiland, deze wordt gezien als één van de mooiste plekjes van Japan. Verder zijn er ook leuke bezienswaardigheden op het eiland, zoals het Maehama strand, het Duits Cultureel Centrum en het Painagama strand. Daarnaast is er op het eiland ook een grote botanische tuin, genaamd Miyakojima City Tropical Plant Garden. De tuin heeft ongeveer 1.600 verschillende soorten planten met in totaal meer dan 40.000 bomen over een gebied van 120.000 m². Ook de Miyako eilanden zijn erg in trek onder zonaanbidders, duikers en snorkelaars. Het onderwaterleven kent veel verschillende vissoorten, koraal en bovendien is het water kraakhelder. Omringende eilanden zijn verbonden met het hoofdeiland door middel van bruggen of pondjes. Je kunt dus prima eilandhoppen op de Miyako eilanden.

De Yaeyama eilanden

Okinawa Churaumi Aquarium
De Yaeyama eilanden zijn de laatste eilanden uit de drie eilandengroepen. Deze eilanden zijn het meest afgelegen van Japan en bevinden zich zelfs dichterbij Taiwan dan bij Japan zelf. Door de afstand heeft men hier ook een eigen cultuur ontwikkeld. Men spreekt hier ook een andere taal: het Yonaguni. Japans is de tweede taal van de inwoners. De Yaeyama eilanden zijn zowel in trek bij de strandgangers als bij de duikers en snorkelaars. Zo is Sunset beach een populair strand op het Ishigaki eiland. Daarnaast heeft dit eiland ook een prachtig museum over de geschiedenis van het eiland. Het museum heeft verschillende Engelse bordjes, zodat alles begrijpelijk is mocht je geen Yonaguni spreken. Op hetzelfde eiland zit ook de Kabira-wan baai; dit is een beschutte baai met kraakheldere, witte stranden. Heerlijk om te zonnen en om lekker te relaxen. Er worden op het eiland ook boottochten georganiseerd, met glazen platen aan de onderkant om zo te genieten van het onderwaterleven! Veel mensen vinden de Yaeyama eilanden de beste vakantiebestemming van de zuidwestelijk eilanden; het klimaat is uitstekend voor de strandganger, het heeft subtropische jungles in het binnenland en de vier verschillende (bewoonde) eilanden liggen allemaal vlakbij elkaar. Je kunt deze eilanden daarom gemakkelijk bundelen tot een tropische reis en eilandhoppen.

Okinawa Japan bestaat uit 49 bewoonde eilanden en 111 onbewoonde.

Reizen vanaf Tokyo naar de Okinawa Japan

Het vliegtuig en de veerboot zijn de enige manieren om naar de Okinawa prefectuur te reizen. De luchthaven en de grote veerboot havens zijn allemaal gevestigd in de hoofdstad van Okinawa: Naha. Maar het is ook mogelijk om vanaf het vaste land naar één van de andere Okinawa eilanden te varen. Als je vanaf Tokyo reist, is het vliegtuig de beste en snelste optie. Immers kun je gewoon rechtstreeks vliegen en zijn de prijzen ook nog eens zeer redelijk, rond de €100-150 voor een retour. Een boottocht is iets goedkoper maar duurt wel 1-2 dagen, toch zie je wel een hoop van het land tijdens deze vaartocht! De trein is omslachtig, omdat je niet alleen lang onderweg bent maar de trein ook niet helemaal doorrijdt tot de eilanden. Je zult daarom alsnog een veerboot moeten nemen om op de Okinawa eilanden te komen.

Feiten over de Okinawa eilanden

✅ De gevechten op de Okinawa eilanden waren één van de bloederigste gevechten van de Tweede Wereldoorlog. Zowel de Japanners als de Geallieerden verloren veel mensen;
✅ 90% van alle gebouwen op de eilanden werden verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog;
✅ Okinawa is het grootste eiland van de Okinawa eilanden;
✅ Aangenomen wordt dat de vroegste bewoning op Okinawa ongeveer 32.000 jaar geleden was.

Overnachten op de Okinawa eilanden

In het hoogseizoen is het raadzaam om van te voren een hotel te reserveren. De eilanden zijn namelijk niet alleen onder toeristen populair, maar ook onder de Japanners. Je kunt daarom niet op tijd genoeg boeken. Niet alleen om hoge prijzen te voorkomen, maar ook om te voorkomen dat alles al vol zit. Buiten het hoogseizoen kan je prima terecht in hotels, resorts of budget hostels op de eilanden.

Bronnen:
Wikitravel
Okinawastory.jp
Okinawa-Japan.com


Okinawa eilanden
4.67 (93.33%) 12 votes

3 COMMENTS
 • a.fukkink1973@gmail.com'
  arnoud
  Beantwoorden

  jullie zijn de belangrijkste kunst vergeten te vermelden ,in dit artikel een krijgskunst ,die wereld beroemd is geworden is in okinawa ontstaan namelijk het karate.

 • helga@hotmail.com'
  Helga & Gerard
  Beantwoorden

  Wij duiken erg graag en zijn al op veel duikplekken in de wereld geweest. Nu zijn we een reis naar Japan aan het plannen en willen daar ook graag duiken! Weten jullie een aantal eilanden waar mooie duikspots zijn? We hebben pas de serie Wild Japan gekeken van de BBC en zagen dat Okinawa meerdere duiklocaties heeft. Lijkt ons prachtig om in dit stukje oceaan de onderwaterwereld te gaan verkennen! Bedankt voor de reisinformatie alvast.

  1. Tokyo.nl
   Beantwoorden

   Hoi Helga & Gerard, leuk dat jullie gaan duiken! Dit hebben wij nog nooit gedaan in Japan. Als jullie foto’s over hebben ontvangen we ze graag 🙂 Dit zijn de top duikplekken rondom het hoofdeiland Okinawa;
   Cape Maeda – Maeda Point
   Manza – Dream hole
   Seragaki – Out Reef
   Sesoko Island – labyrinth
   Sakimotobu – Gorilla Chop
   Cape hedo – Hedo Beach
   Ie Island – Double Arches
   Ie Island – Wajii
   Sunabe – No.1
   Cape Zampa – Bolo Point
   Oodo Beach – Channel Crevices

Geef een reactie