Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Okinawa eilanden

Okinawa eilanden

Okinawa

Zonnen op tropische stranden en duiken in kristal helder water? Jep dat kan in Japan op de Okinawa eilanden! De Okinawa prefectuur (provincie) staat bekend om zijn vele zonuren, witte zandstranden, prachtige duikplekken en natuurlijk de verschrikkelijke geschiedenis rond één van de grootste maritieme veldslagen van de geschiedenis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit alles maakt Okinawa tot een combinatie van cultuur, geschiedenis en natuur met prachtig weer bijna het gehele jaar rond.

De Okinawa prefectuur is de meest zuidelijke prefectuur van Japan en bestaat uit honderden kleine en middelgrote eilanden. De bekendste archipels zijn Okinawa Shoto’s, Okinawa Honto (hoofdeiland), Miyako, Yeayama en de Ishigaki eilanden. In totaal strekt de eiland archipel zich uit over ruim 1200 kilometer van Kyushu tot Taiwan. Verspreidt over de Okinawa eilanden wonen ruim 1,3 miljoen Japanners op een totale oppervlakte van 2275,71 km², relatief druk bevolkt als je deze vergelijkt met bevolkingsdichtheid op de grotere eilanden Honshu of Hokkaido.

Wat wil je weten over Okinawa?

Bewoonde eilanden van Okinawa

Er zijn honderden eilanden in Okinawa, maar de meeste zijn onbewoond. Sommige eilanden zijn te klein om op te wonen en bieden ook geen voorzieningen. De grootste eilanden zijn opgedeeld in drie eilandengroepen. De Okinawa eilanden die bestaan uit: Iejima, Kumejima, Kerama-eilanden en Okinawa. De Miyako eilanden die bestaan uit Miyakojima, Ikema, Irabu, Kurima, Minna, Ogimi, Shimojo en Tarama en ten slotte de Yaeyama eilanden; Iriomote, Ishigaki en Yonaguni.

Uiteraard behoren er nog veel meer eilanden tot deze groepen alleen zijn de bovengenoemde de grootste en allemaal bewoond.

Okinawa betekend “Rope in open sea“, omdat het lijk alsof Japan een stuk touw verloren is in de zee waar eilanden op gesticht zijn

Okinawa rondweg
Okinawa rondweg

De eilandengroep heeft een subtropisch klimaat en maken het daardoor een ideale vakantiebestemming voor zon, zee en strand, bekijk hier de beste reistijd per maand voor de regio. Daarnaast zwemmen er ontzettend veel tropische vissoorten rond de kust van Okinawa Japan, waardoor het ontzettend in trek is bij duikers. Men vergelijkt het duiken in Okinawa met het duiken bij de Bahama’s en het Great Barrier Reef in Australië. Elk eiland biedt ook verschillende soorten landschap en onderwaterleven.

Okinawa Japan bestaat uit 49 bewoonde eilanden en 111 onbewoonde.

Het hoofdeiland Okinawa

Okinawa hoofdstad Naha
Shuri kasteel – Seiden (hoofdgebouw)

Het grootste en meest bekende eiland van de Okinawa eilanden groep is het eiland Okinawa. Hier wonen ook de meeste mensen en is tevens het politieke centrum van de gehele prefectuur.

Er is een hoop te zien op het hoofdeiland Okinawa waardoor een overzichtje van de top bezienswaardigheden wel zo makkelijk is. Hierna volgende beste stranden. Gezien de meest mensen zullen verblijven in de hoofdstad Naha is het mogelijk om van daar uit gemakkelijk de volgende bezienswaardigheden bezichtigen.

 • Waan je even in de tijd van de samoerai op het terrein van het Shuri kasteel (let wel op door een brand op 31 oktober 2019 zijn er enkele gebouwen helemaal afgebrand inclusief het mooie rode Seiden. Alles is gelukkig op dit moment weer redelijk herbouwd in oude staat, meer informatie hierover op de officiële website) en zijn buitenmuren met prachtige gates. Het uitzicht over de stad Naha is ook zeker de moeite waard. Meer kastelen in Japan ontdekken?
 • Peace Park War Memorials zorgt er even voor dat vrijheid niet altijd vanzelfsprekend is. Prachtige wandeling langs oude bunkers zoals het Navy Underground Headquarters en Himeyuri Monument
 • Sefa Utaki is één van de meest heilige plekken op Okinawa en bevind zich midden in de natuur.
 • Hiji waterval bevind zich in een prachtig natuurgebied in de Yambaru regio in het noorden van Okinawa. Het wandelpad neemt je mee door dichte bossen over lange hangbruggen naar een oase van rust.
 • Nakagusuku Castle is een ruïne van een oud fort uit een verloren tijd ten tijde van het Ryukyu Kingdom. Bovenop de berg heb je een ongeëvenaard uitzicht over Okinawa en de Nakugusuku baai.
 • Tsuboya pottenbakker district voor een dosis aardewerk dat beroemd is over de hele wereld.
Emerald Beach Okinawa
Emerald Beach Okinawa

Natuurlijk zit je op een tropisch eiland en dat heeft uiteraard ook prachtige zandstranden met kraakhelder water. De kleurenpatronen in het water zijn ongeëvenaard en het zand is zacht, wit en altijd schoon. Hier volgen de beste stranden van het eiland.

De top 5 stranden op Okinawa zijn;

 1. Emerald Beach, een heerlijk uitgestrekt rustig strand met ongekend helder water. Perfect om te snorkelen. De naam Emerald heeft het strand gekregen van de groene kleur in het water.
 2. Okuma Beach, een groot en wat drukker strand vol met strandfaciliteiten.
 3. Kouri Beach ligt op het eiland Kouri dat aan het hoofdeiland vastzit met een brug genaamd Kouri. Ze zijn hier erg orgineel geweest met de namen zoals je ziet! Het strand is prachtig maar breng ook zeker even een bezoekje met snorkelset aan de “Heart Rocks” in het noorden van het eiland.
 4. Zanpa Beach is waarschijnlijk het meest rustige strand en heeft alle ingrediënten van een tropische strandbestemming. De zonsondergang is prachtig en er ligt een groot koraalrif waar je kan snorkelen of duiken.
 5. Araha Beach is een strand van ongeveer 600 meter met kraakhelder water en zacht wit zand. Populaire plek voor de eilanders om de zonsondergang te bewonderen.

Vlieg je naar de eilandengroep dan reis je meestal via de luchthaven Naha Airport (IATA: OKA) die gevestigd zit op dit eiland niet ver van de hoofdstad Naha. Naast een luchthaven kun je het eiland ook bereiken per boot vanuit de andere eilanden of het vaste land.

De Miyako eilanden

Duiken in Okinawa Japan
Onderwaterleven rondom Okinawa

De Miyako eilanden bestaan uit allemaal kleine eilanden, maar het grootste en dichtbevolkte eiland Miyako-jima (jima is het Japanse woord voor eiland) is vooral populair onder toeristen. Het eiland ligt op ongeveer 300 kilometer ten zuidwesten van Okinawa eiland.

Miyako-jima is vooral bekend om haar mooie gebieden zoals de Oost-Kaap van het eiland, deze wordt gezien als één van de mooiste plekjes van Japan. Het zal je daarom ook niet verbazen dat de meeste reizigers en toeristen hierheen gaan voor de prachtige stranden en duikgelegenheden. Enkele toppers onder de stranden zijn Maehama, Painagama en Yoshino Kaigan beach. De beste plek om te zwemmen en zonnen is Maehama beach maar voor te snorkelen of duiken is Yoshino Kaigan fenominaal. Het onderwaterleven kent veel verschillende vissoorten, koraal en bovendien is het water kraakhelder.

Verder zijn er ook leuke bezienswaardigheden op het eiland zoals het het Ueno German Culture Village (eigenlijk net zoiets als het Huis ten Bosch nabij Nagasaki) de botanische tuin Miyakojima City Tropical Plant Garden. De tuin heeft ongeveer 1.600 verschillende soorten planten met in totaal meer dan 40.000 bomen over een gebied van 120.000 m², heerlijk wandelen dus.

De kleine omliggende eilanden zijn verbonden met het hoofdeiland door middel van bruggen of pondjes. Je kunt dus prima eilandhoppen op de Miyako eilanden.

De Yaeyama eilanden

Ishigaki eilanden
Ishigaki eiland (onderdeel van Yaeyama)

De Yaeyama eilanden zijn de laatste grote eilanden uit de drie eilandengroepen van Okinawa. Deze eilanden zijn het meest afgelegen van Japan en bevinden zich zelfs dichterbij Taiwan dan bij Japan zelf. Door de afstand heeft men hier ook een eigen unieke cultuur ontwikkeld. Men spreekt hier ook een andere taal namelijk het Yonaguni.

Fun fact: Japans is de tweede taal van de inwoners van Yaeyama en Yonaguni de eerste.

De Yaeyama eilanden zijn zowel in trek bij de strandgangers als bij de duikers en snorkelaars. Zo is Sunset beach een populair strand op het Ishigaki eiland. Daarnaast heeft dit eiland ook een prachtige uitzichtpunten zoals het Tamatorizaki Observation Platform.

Kabira Wan baai Ishigaki
Kabira Wan baai Ishigaki

Op hetzelfde eiland zit ook de Kabira-wan baai; dit is een beschutte baai met kraakhelder water en witte stranden. Heerlijk om te zonnen en om lekker te relaxen. Er worden op het eiland ook boottochten georganiseerd, met glazen platen aan de onderkant om zo te genieten van het onderwaterleven zonder ervoor te hoeven duiken of snorkelen.

Veel mensen vinden de Yaeyama eilanden de beste vakantiebestemming van de zuidwestelijk eilanden; het klimaat is uitstekend voor de strandganger, het heeft subtropische jungles in het binnenland en de vier verschillende (bewoonde) eilanden liggen allemaal vlakbij elkaar. Je kunt deze eilanden daarom gemakkelijk bundelen tot een tropische reis en lekker eilandhoppen.

Geschiedenis van Okinawa Japan

Stranden van Okinawa Japan
Cape Zanpa vuurtoren

Okinawa kent een lange en rumoerige geschiedenis. Het hoofeiland bijvoorbeeld was opgedeeld in drie verschillende vorstendommen die eigenlijk vooral met elkaar in oorlog waren. De Hokuzan heerste in het noorden, Chuzan in het midden en de Nanzan familie in het zuiden.

Na enkele eeuwen van oorlog werd in 1429 vrede gesloten en het eiland herenigd, de clans geen rivalen meer van elkaar. Dit was nodig omdat ze samen sterk moesten staan tegen de clans van het vaste land.

In 1609 kwam er opnieuw oorlog, ditmaal met de Riukiu clan. Okinawa werd uiteindelijk veroverd door het Koninkrijk Riukiu, maar bleef deels onafhankelijk. Okinawa onderhield goede banden met China in die jaren en was zeer welvarend dankzij de handel.

Vanaf 1872 behoorde de eilanden officieel weer tot het Japanse keizerrijk maar het werd pas in 1879 volledig geannexeerd door Japan. Mede hierdoor wijken veel culturele aspecten op de eilanden af van de Japanse cultuur.

Wist je dat de sport Karate is ontstaan op de Okinawa eilanden? Specifiek in de stijlen Shorin-Ryu, Gōjū-ryū and Uechi-Ryu die later internationaal uitgroeide tot vele andere. Hier komt ook de naam Mr Miyagi vandaan uit de filmklassieker Karate Kid uit 1984. Karate is tevens één van de Japanse nationale sporten.

Tweede Wereldoorlog

Battle of Okinawa Japan
Vliegdekschip marinebasis Okinawa

De Okinawa eilanden zaten in zwaar weer tijdens de Tweede Wereldoorlog en dit heeft de eilanden voor altijd getekend. De geallieerden, voornamelijk de Amerikanen, en het Japanse leger hielden hier zware gevechten op de grotere eilanden zoals Okinawa Eiland. Helaas waren niet alleen Japanse soldaten het slachtoffer maar vielen er ook veel burgerslachtoffers.

Operatie Iceberg Okinawa
Operatie Iceberg Okinawa

Dit kwam omdat de geallieerde de grootste marine operatie ooit op hadden gezet om de eilanden archipel over te nemen. Deze operatie was genaamd “Operation Iceberg” en bracht z’n 450 oorlogsschepen en meer dan 1.000 gevechtsvliegtuigen met zich mee.

Op 23 juni 1945 gaven de Japanse soldaten zich over. Dit was nog voordat de atoombomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki vielen. De Japanse generaal van dat gebied pleegde daarop zelfmoord omdat overgeven iets is voor verliezers en om gezichtverlies te voorkomen.

Het dodental van het Japanse leger was aanzienlijk hoger dan dat bij de geallieerden. Er kwamen bijna 200.000 Japanners om (90.000 soldaten en 94.000 burgers). Aan de kant van de geallieerden vielen 12.000 doden en raakten ruim 60.0000 soldaten gewond.

Na de Tweede Wereldoorlog was Okinawa tijdelijk onder controle van de Verenigde Staten. Immers hadden zij de meeste soldaten naar Japan toegestuurd. In 1972 werden de eilanden teruggegeven aan het Japanse keizerrijk. Wel blijft tot op de dag van vandaag het eiland een Amerikaanse marinebasis hebben en is de populairste sport op het eiland honkbal.

Complete rondreis in Okinawa

Wil je naar de Okinawa-eilanden, maar niet zelf hoeven nadenken over vluchten, ferry’s en waar je gaat overnachten? Dan raden wij Best of Japan aan, dé specialist op het gebied van reizen naar Japan. Ze weten je alles over Okinawa te vertellen en stellen een reis voor je samen op basis van jouw wensen. Zo hoef jij nergens over na te denken, alleen te genieten.

Reizen vanaf Tokyo naar de Okinawa Japan

Het vliegtuig en de veerboot zijn de enige manieren om naar de Okinawa prefectuur te reizen. De luchthaven en de grote veerboot havens zijn allemaal gevestigd in de hoofdstad Naha. Maar het is ook mogelijk om vanaf het vaste land direct naar één van de andere Okinawa eilanden te varen.

VLIEGEN: als je vanaf Tokyo reist, is een binnenlandse vlucht snelste en meest budget optie. Immers kun je gewoon rechtstreeks vliegen en zijn de vliegticket prijzen ook nog eens zeer redelijk, rond de €100-150 voor een retour.

> Zoek Vliegtickets Okinawa

FERRY: een boottocht is iets goedkoper maar duurt wel 1-2 dagen, toch zie je wel een hoop van het land tijdens deze vaartocht gezien je verschillende eilanden passeert en langs de kust vaart van Kyushu. Voor actuele ferry tijden van en naar de eilanden verwijs ik je naar de officiële website.

Overnachten op de Okinawa eilanden

In het hoogseizoen is het raadzaam om van te voren een hotel te reserveren. De eilanden zijn namelijk niet alleen onder toeristen populair, maar ook onder de Japanners. Je kunt daarom niet op tijd genoeg boeken. Niet alleen om hoge prijzen te voorkomen, maar ook om te voorkomen dat alles al vol zit. Buiten het hoogseizoen kan je prima terecht in hotels, resorts of budget hostels op de eilanden.

Feiten over de Okinawa eilanden

✅ De gevechten op de Okinawa eilanden waren één van de bloederigste gevechten van de Tweede Wereldoorlog. Zowel de Japanners als de Geallieerden verloren veel mensen;
✅ 90% van alle gebouwen op de eilanden werden verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog zo ook het prachtige Shuri kasteel;
✅ Okinawa is het grootste eiland van de Okinawa eilanden;
✅ Aangenomen wordt dat de eerste bewoning op Okinawa ongeveer 32.000 jaar geleden was.

☀️ Wat is de beste reistijd voor Okinawa?

De beste reistijd om Okinawa te bezoeken is tijdens de lente of herfst. Zo omzeil je het tyfoon seizoen en heb je prachtig weer gezien de temperatuur bijna nooit onder de 20 graden komt. Voor meer informatie kan je terecht op mijn beste reistijd Japan.

🌴 Hoeveel eilanden telt Okinawa?

Okinawa telt 113 eilanden in totaal waarvan de Kume, Kerama en Okinawa de grootste zijn.

🏝️ Wat zijn de mooiste eilanden van Okinawa?

De leukste eilanden om te bezoeken tijdens een rondreis door Japan zijn; Okinawa Honto (hoofdeiland), Ishigaki, Miyako-jima, Yonaguni, Kouri, Nagannu en Taketomi. Elk eiland kent prachtige stranden en de meeste ook snorkel en duikgelegenheden

⛰️ Bestaat Hacksaw Ridge in Okinawa echt?

Ja, Hacksaw Ridge bestaat echt en ligt op een steile helling genaamd Maeda op het hoofdeiland Okinawa niet ver van het Shuri Castle. Het oorlogsdrama “Hacksaw Ridge” is dus geen Hollywood fantasieverhaal. Naast Hacksaw Ridge is de Kakazu Ridge waar ook een hevig een bloedig gevecht plaatsvond in de Tweede Wereldoorlog.

6 reacties op “Okinawa eilanden”

 1. Ik ben op zoek naar duikcursussen voor het behalen van mijn PADI op Okinawa. Kan iemand mij hiermee helpen? Na het behalen van de cursus zou ik graag in de riffen rondom Ishigaki eilanden gaan duiken. Heeft iemand hier ervaring mee? Alvast bedankt!

 2. Weet ook iemand wat de kosten zijn van het duiken in okinawa.
  Ik ben nl ook een reis aan het plannen het moet een heel mooi duikgebied zijn gr anet

 3. jullie zijn de belangrijkste kunst vergeten te vermelden ,in dit artikel een krijgskunst ,die wereld beroemd is geworden is in okinawa ontstaan namelijk het karate.

 4. Wij duiken erg graag en zijn al op veel duikplekken in de wereld geweest. Nu zijn we een reis naar Japan aan het plannen en willen daar ook graag duiken! Weten jullie een aantal eilanden waar mooie duikspots zijn? We hebben pas de serie Wild Japan gekeken van de BBC en zagen dat Okinawa meerdere duiklocaties heeft. Lijkt ons prachtig om in dit stukje oceaan de onderwaterwereld te gaan verkennen! Bedankt voor de reisinformatie alvast.

  1. Hoi Helga & Gerard, leuk dat jullie gaan duiken! Dit hebben wij nog nooit gedaan in Japan. Als jullie foto’s over hebben ontvangen we ze graag :) Dit zijn de top duikplekken rondom het hoofdeiland Okinawa;
   Cape Maeda – Maeda Point
   Manza – Dream hole
   Seragaki – Out Reef
   Sesoko Island – labyrinth
   Sakimotobu – Gorilla Chop
   Cape hedo – Hedo Beach
   Ie Island – Double Arches
   Ie Island – Wajii
   Sunabe – No.1
   Cape Zampa – Bolo Point
   Oodo Beach – Channel Crevices

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening