Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Osaka (大阪市) 🏯

Osaka (大阪市) 🏯

Osaka kasteel
Osaka castle Nishinomaru- Osaka

Ōsaka-shi! De party stad van Japan? Volgens vele reizigers en Japanners wel. Het is daarnaast ook een gigantische stad, de op een na grootste van Japan na Yokohama (Nu denk je vast van Tokyo was toch de grootste stad ter wereld, dat klopt alleen hebben we het dan over de totale metropool). Er wonen ongeveer 2,7 miljoen inwoners in Osaka maar de gehele agglomeratie Groot-Osaka telt er meer dan 20 miljoen!

Wat wil je weten over Osaka?

Osaka artwork
Putdeksels in Osaka

Osaka ligt voor reizigers zeer gunstig op het eiland Honshu en kan daarom perfect gebruikt worden als deel van een rondreis door Japan. Het is tevens het kloppende hart van veel treinen (shinkansens), want vanuit hier kan je bijna afreizen naar alle grote steden in Japan. Daarnaast heeft het een geweldige directe KLM verbinding met Schiphol Amsterdam vanaf Osaka Kansai Airport. Wat wil je nog meer?

De stad behoort tot de bakermat van de Japanse bevolking en cultuur. Het heeft al jaren een zeer grote industrie en is daardoor een belangrijke economische motor van het land. Maar waar de meeste reizigers voor komen zijn natuurlijk de bezienswaardigheden van Osaka. Met dat gezegd te hebben kunnen wij je aanraden om niet langer dan 1,5-2 dagen in Osaka te blijven. Dit is voldoende om alles te zien want het nabij gelegen Kyoto heeft veel meer te bieden.

Top bezienswaardigheden Osaka

Bij een verblijf van één tot twee dagen moet je deze bezienswaardigheden van Osaka op je bucketlist zetten. Ze zijn allemaal te bezichtigen in één lange dag mocht dit beter uitkomen in je reis.

Osaka Castle
Nishinomaru kasteel – Osaka

#1 Nishinomaru kasteel (Osaka castle)

Het Nishinomaru kasteel is voor vele reizigers de nummer één bezienswaardigheid in Osaka. Het prachtige kasteel met zijn gigantische slotgrachten en oude muren valt goed op tussen het moderne centrum van Osaka. Helaas is het kasteel replica van het origineel dat stamt uit 1583. Van binnen zit een splinternieuw museum dat de rumoerige geschiedenis van de stad en het Osaka Castle weergeeft.

Toegangskaartje Osaka kasteel
Toegangskaartje Osaka kasteel – Osaka

Wat wel noemenswaardig is dat Toyotomi Hideyoshi de eerste heerser van een verenigd Japan opdracht had gegeven voor de bouw van het kasteel. Je vindt daarom ook veel over zijn leven terug in het museum.

Uitzicht vanaf Osaka castle
Uitzicht skyline vanaf Nishinomaru castle – Osaka

Pak hier vooral even je rust in het park met een prachtig uitzicht op het kasteel om even te ontsnappen van alle drukte in de stad.

Osaka Castle staat op plek #5 van mooiste kastelen in Japan.

#2 Dōtonbori (Namba) & Glico Man

Glico man Osaka
Glico man gezien vanaf Ebisu bridge – Osaka

Namba is het entertainment district van Osaka, hier vind je alle leuke eettentjes, clubs, lichtreclame en heel veel winkels die tot laat in de avond open zijn. De bekendste straat is de Dōtonbori die langs het kanaal loopt.

Shinsabashi Suji winkelstraat
Shinsabashi-Suji winkelstraat – Osaka

Met nadruk op de Ebisu bridge tussen Shinsaibashi-suji en Ebisubashi-suji waar het beroemde Glico Man sign reclamebord al decennia hangt (meer dan 70 jaar). Hier staat menig Japanner en toerist mee op de foto.

Vooral in de avond een behoorlijk fascinerend kleurspektakel. De oneindig winkels tellende Shinsaibashi-suji staat bekend bij elke shop-a-holic om daarna te eindigen in de Ebisubashi-suji area bij één van de honderden izakaya’s.

#3 Kuromon Ichiba Market

Streetfood Osaka Kuromon market
Streetfood Dango op de Kuromon market – Osaka

De Kuromon Ichiba markt is geweldig! Vol met lekker Japans streetfood en natuurlijk geweldige sushi. Eet hier je buik rond aan de vele traditionele Japanse gerechten zoals de takoyaki (gefrituurde inktvisballetjes), yakitori’s (stokjes met vlees), gyoza’s (Japanse dumplings), ikayaki (gegrilde octopus op een stokje), shioyaki (gegrilde vis met zout op een stokje), Yaki Onigiri (gegrilde rijsballetjes) en natuurlijk als toetje kakigori (schaafijs). We missen er nog een hoop maar hiermee krijg je een idee van de diversiteit. De focus van de Kuromon markt is wel echt overduidelijk eten, voor souvenirs kan je beter terecht in Shinsaibashi-suji.

#4 Umeda Sky Building

Umeda Sky Building
Umeda Sky Building – Osaka

Moderne architectuur is niet weg te denken uit Osaka en misschien wel één van de bekendste gebouwen is het Umeda Sky Building (Umeda Sukai Biru). Een prachtige bezienswaardigheid bestaande uit twee gigantische kantoren met bovenop uitzichtpunten en bruggen die de gebouwen verbinden. Maar het leukste is misschien nog wel de Floating Garden Observatory met een uitzicht vanaf 170 meter hoog over de skyline van Osaka.

#5 Shitennō-ji tempel

Kan je geen genoeg krijgen net als wij van al die Japanse tempels? Dan is de Shitennō-ji tempel in Osaka erg leuk om te bezoeken. Dit is één van de belangrijkste boeddhistische locaties van de stad want de oude tempel is nog volop in gebruik door de monniken.

World Expo 2025 Osaka

World Expo 2025 Osaka
World Expo 2025 Osaka in Japan

De Wereldtentoonstelling van 2025, ook bekend als Expo 2025 zal worden gehouden in Osaka! De Expo 2025 in Osaka belooft een platform te zijn voor de demonstratie van baanbrekende technologieën en duurzame oplossingen onder het thema “Ontwerpen van de Toekomstige Samenleving voor onze Levens“, met een bijzondere focus op het verbeteren van het leven van mensen over de hele wereld. Het zal de stad op de kaart zetten en het is een prachtig moment om Osaka te bezoeken.

Hoe ga je al die bezienswaardigheden zien in één dag?

Nu denk je vast al die bezienswaardigheden in één dag zien? Dat kan bijna niet! Toch wel, ze liggen allemaal heel centraal in Osaka. De meest logische volgorde is om te starten vanuit Namba, hier kan je namelijk het beste verblijven. Start de dag daarom bij de Shitennō-ji tempel om vervolgens 20 minuten te lopen richting de Kuromon markt (pak je lunch hier). Loop deze uit richting Dōtonbori (10-15 minuten lopen). Vanuit Dōtonbori loop je al winkelend de hele Shinsaibashi-suji winkelstraat uit om vervolgens bij het station Shinsaibashi-Suji Shopping Street de Nagahoritsurumiryokuchi metrolijn te pakken rechtstreeks in 10 minuten naar het Osaka kasteel. Vanuit daar kan je de JR Osaka Loop Line pakken om binnen 10 minuten onder het Umeda Sky Building uit te komen. Niet slecht toch?

Geen zin om alles zelf te plannen? Hieronder zijn enkele tours door Osaka die wij kunnen aanraden.

Beste slaapplekken in Osaka

Tatami vloermat in Japanse woning
Traditionele slaapplek met tatami vloermat – Kyoto

Wil je al deze bezienswaardigheden in één dag kunnen zien dan kan je het beste verblijven in de wijken Namba of Shinsaibashi. Wij kunnen het hotel Mercure Tokyu Stay Osaka Namba, Cross Hotel Osaka de Kaneyoshi Ryokan en hostel Drop Inn Osaka aanraden. Allemaal perfecte locaties midden in hartje Osaka in de wijk Namba. Daarnaast fantastische slaapfaciliteiten tegen een leuke prijs. Bekijk ook zeker onze top 5 slaapplekken in Osaka voor meer details over hotels, hostels en capsule hotels.

Districten in Osaka

Osaka is een bipolaire stad – het is verdeeld in twee grote stedelijke knooppunten: Kita en Minami (wat betekent Noord en Zuid in het Japans). Hieronder meer over alle wijken/districten van de stad en een korte beschrijving met wat er te doen is.

Kita (Umeda)
Het hart van Osaka is het Kita-gebied, dat ook bekend staat als Umeda. Dit is het belangrijkste zaken- en transportcentrum van de stad en zit vol met hotels, restaurants en winkels. Hier vind je ook het Umeda Sky Building.

Minami (Shinsaibashi en Namba)
Het tweede stedelijke knooppunt van Osaka is het Minami-gebied, dat bestaat uit de wijken Shinsaibashi en Namba. Dit is vooral een winkel- en uitgaanscentrum en het is absoluut de plek om te gaan voor een avondje uit in Osaka. Daarnaast raden wij je aan om in één van deze districten ver verblijven. Simpelweg omdat ze mega centraal zijn.

Shin-Osaka
Osaka’s belangrijkste shinkansen-station (bullet train station) ligt niet in het hart van de stad, maar ten noorden van de Yodo-gawa-rivier, ongeveer 3 km ten noorden van Kita, het ware centrum van de stad. Als je met de trein vanuit Tokyo komt, kom je hier waarschijnlijk aan.

Osaka Castle Area

Osaka kasteel binnenplaats
Park om het Nishinomaru kasteel – Osaka

De beroemdste toeristische attractie van Osaka, Osaka-jo Castle (hierboven te zien op de foto’s), ligt ongeveer 3 km ten zuidoosten van Kita. Er zijn veel goede hotels en restaurants in de gebieden rond het kasteel. Ligt op loopafstand van Minami waar je het beste kan verblijven.

Central Osaka (Honmachi)
Liggend direct tussen Kita en Minami, is het Central Osaka Area, die voornamelijk uit de wijk Honmachi bestaat, ook een handig gebied om te verblijven dus. Het zit vol met redelijk geprijsde hotels en een aantal geweldige restaurants. Door het centrale punt is het de perfecte uitvalsbasis maar als we kunnen kiezen zouden we voor Namba gaan.

Tennoji-gebied
Ongeveer 2 km ten zuidoosten van Minami is het Tennoji-gebied, een voorheen laag huurgebied van de stad dat snel verandert in een trendy stedelijk centrum. Er zijn verschillende grote bezienswaardigheden, waaronder het hoogste gebouw van Osaka. Mocht je studeren in Japan overweeg dan om hier een huisje te vinden.

Osaka Bay Area
Ongeveer 8 km ten westen van Kita, de Osaka Bay Area bestaat uit twee groepen van grote attracties: het themapark Universal Studios Japan en de Tempozan Area met meerdere bezienswaardigheden. Daarnaast zal hier op het kunstmatige eiland Yumeshima de World Expo in 2025 worden gehouden.

Noord-Osaka
Noord-Osaka Prefecture omvat enkele eersteklasattracties, waaronder het openluchtmuseum van Japanse boerderijen, de prachtige watervallen bij Minoh en de attracties rond Banpaku Memorial Park, hier vind je één van de beste verzamelingen en attracties in heel Kansai.

Oost-Osaka
De oostelijke prefectuur Osaka, in de richting van Kyoto en Nara, herbergt verschillende grote attracties, waaronder Hirakata Park, een amusementspark en Mt Ikoma, een prachtig uitkijkpunt en een wandelplek.

Zuid-Osaka
Zuid-Osaka Prefecture is de thuisbasis van de stad Sakai, die beroemd is om zijn tradities op het gebied van mes en zwaard ten tijden van de samoerai. Het is ook de thuisbasis van een aantal fascinerende en uitgestrekte grafheuvels (bekend als Kofun).

Stukje geschiedenis over Nishinomaru castle

Zoals hierboven vermeld heeft Osaka een rijke geschiedenis. In een ver verleden is de stad nog deel geweest van de hoofdstad van Japan. Mede daarom werd in 1583 het Nishinomaru kasteel gebouwd in opdracht van Toyotomi Hideyoshi. Het was destijds veruit de sterkste vesting van het land. Toch werd het uiteindelijk tijdens de heerschappij van de machtige Tokugawa’s (1603-1868) verwoest in het jaar 1868 gedurende de Meiji restauratie.

Echter, werd het kasteel (de Tenshu) in 1931 herbouw. Helaas bleef het niet gespaard tijdens de de Tweede Wereldoorlog en was het kasteel weer beschadigd. De renovatie en opbouw heeft lange tijd stilgelegen door de bombardementen die een gigantische tol had op maarliefst 382 levens van de bouwvakkers.

Uiteindelijk is de restauratie in 1995 weer opgepakt en is het kasteel in Edo-ere in 1997 helemaal hersteld. Het is dus een volledige replica hoewel de grachten en slotmuren wel origineel zijn.

Interesse in nog meer geschiedenis en eeuwenoude cultuur? Niet ver van Osaka ligt de eeuwenoude tempelstad Koyasan!

Weer in Osaka en de beste reistijd

Je kunt Osaka het hele jaar door bezoeken – het is er nooit veel te warm, te regenachtig of te koud. De zomers (van eind juni tot begin september) zijn warm en vochtig, maar niet zo heet dat je niet kunt genieten. De winters (van begin december tot eind maart) zijn meestal koud, maar niet veel onder het vriespunt. Hieronder volgt de klimaattabel van Osaka.

MaandGem. temperatuurZonuren per dag
januari5℃5
februari7℃5
maart9℃5
april15℃6
mei19℃6
juni23℃5
juli28℃6
augustus30℃7
september25℃5
oktober19℃5
november14℃5
december8℃5

Lente en herfst zijn waarschijnlijk de beste tijden om Osaka en de omgeving te bezoeken, met warme tot koele temperaturen en over het algemeen zonnige luchten.

Het kersenbloesenseizoen 🌸 eind maart / begin april is erg populair voor toerisme in alle delen van Japan, inclusief Osaka, het kan moeilijk zijn om hotelkamers te krijgen (boek daarom ruim van tevoren!). Kijk voor meer informatie over de beste seizoenen om Japan te bezoeken op de klimaat pagina.

Veelgestelde vragen door reizigers over Osaka

👮 Is Osaka veilig voor reizigers?

Japan is één van ‘s werelds veiligste landen, ze staan zelfs hoger op de ranglijst dan Nederland. De criminaliteit is extreem laag, de mensen zijn goudeerlijk en er is geen politieke instabiliteit. Natuurlijk moet je altijd een normaal gezond verstand gebruiken tijdens het reizen in het buitenland. Grappig weetje; de Yakuza pleegt geen moorden aangezien deze Japanse maffia niks tegen mensen heeft en alleen geld wilt verdienen via malafide praktijken.

💶 Is Osaka duur? Wat is een redelijk budget voor Osaka?

Osaka is aanzienlijk goedkoper dan Tokyo. Prijzen voor hotels en restaurants in zijn over het algemeen minstens 30% goedkoper dan die in de hoofdstad. Ook Kyoto is een stukje duurder, dit komt simpelweg omdat die steden populairder zijn onder toeristen.

⏳ Hoeveel tijd kan ik in Osaka doorbrengen?

Je kunt gemakkelijk een week in Osaka doorbrengen zonder je te vervelen. Maar voor de meeste mensen met beperkte tijd raden wij 1-2 dagen in Osaka aan. Als je bijvoorbeeld 10 dagen naar Japan komt, is het verstandig om een nacht en delen van twee dagen in Osaka door te brengen (en de rest van de tijd in Kyoto en Tokyo door te brengen).

Natuurlijk, als je Tokyo helemaal wilt overslaan, kun je gemakkelijk naar Kansai International Airport vliegen vanaf Schiphol Amsterdam en alles rondom Osaka ontdekken zoals Kyoto, Kobe, Himeji, Nara, Koyasan en ga zo maar door.

⛩️ Wat zijn de leukste bezienswaardigheden van Osaka?

Stipt op nummer 1 staat het Nishinomaru Castle midden in het centrum van Osaka. Daarnaast de winkelstraat Dōtonbori en de Kuromon Ichiba zijn erg tof. Bekijk hier onze top 5 highlights voor Osaka.

🏙️ In welke wijken verblijven in Osaka?

De beste wijken om te overnachten in Osaka zijn Namba, Shinsaibashi en Kita (Umeda). Deze liggen in het hart van het centrum en zijn goed verbonden aan het metronetwerk. Lees hier meer over de districten van Osaka om een indruk te krijgen. We geven ook tips over enkele leuke hotels in Osaka

🧳 Is Osaka een bezoek waard tijdens mijn rondreis?

Ja, ondanks dat de stad minder bezienswaardigheden dan Kyoto of Tokyo heeft kan je hier heerlijk wegdwalen in de Japanse cultuur en genieten van oneindig veel winkels, restaurants en clubs. Het Osaka castle is natuurlijk alleen al beide reden genoeg. Daarnaast is het slim om bijvoorbeeld aan te vliegen op Tokyo en terug vanaf Osaka tijdens een rondreis.

Reizen naar Osaka

Osaka is een echte verkeersader in Japan. De stad heeft zeer goede Shinkansen connecties met Tokyo, Kyoto en Hiroshima bijvoorbeeld. Daarnaast kan je er zelfs op vliegen vanuit Nederland en soms nog wel goedkoper dan wanneer je op Tokyo vliegt.

> Zoek Vliegtickets Osaka

Reis aan het plannen? Ontdek de beste reistijd in Japan met onze hulp.

Dagtrips vanuit Osaka

Wanneer je in Osaka bent kan je verschillende leuke uitstapje maken. De bekendste is misschien wel naar Himeji. Dit is een andere kustplaats die op ongeveer 1,5 uur reizen van Osaka en het grootste kasteel van Japan kent namelijk Himeji Castle. Dit kasteel is geheel wit en wereldberoemd! Veel Japanners laten er hun trouwfoto’s nemen.

Andere leuke dagtrips zijn ;

  • Kobe (om te smullen van de legendarische Kobe beef)
  • Nara (Gigantische Todaiji houten tempel)
  • Kyoto (culturele hoofdstad van Japan)
  • Koyasan (om prachtig door de bergen te wandelen)
  • Kurashiki (soort Venetië van Japan)
  • Shirahama beach (perfect voor een dagje strand)
  • Naoshima Island (wel een flinke lange dag!)
  • Lake Biwa (het grootste meer van Japan)

Dit artikel is geschreven door: Raoul de Boer

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening