Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Osaka (大阪市) 🏯 » World Expo 2025 Osaka

World Expo 2025 Osaka

World Expo 2025 Osaka
World Expo 2025 Osaka in Japan

In het hart van de Kansai-regio in Japan opent de wereldtentoonstelling EXPO 2025 zijn deuren in de bruisende stad Osaka. Met het thema “Common Ground: creating a new dawn together” belooft de EXPO 2025 een internationaal podium te zijn voor innovatie, samenwerking en optimisme. Wil jij de World Expo van 2025 in Osaka bezoeken? Wees er dan vroeg bij met boeken gezien het altijd een zeer populair event is op het wereldtoneel. Hieronder geven we alle reisinformatie die je nodigt hebt voor het plannen van de reis.

De World Expo 2025 in Japan

Logo Expo 2025
Logo Expo 2025

Vanaf het voorjaar van 2025 zullen bezoekers uit alle hoeken van de wereld samenkomen om ideeën te delen, culturen te ervaren en te discussiëren over de grote uitdagingen waar onze wereld voor staat. Het doel van Expo 2025 is niet alleen om technologische vooruitgang te tonen maar ook om een licht te werpen op de essentiële menselijke waarden en de potentie van samenwerking over grenzen heen.

Osaka, een stad met een rijke geschiedenis van handel en internationale uitwisseling, is in onze ogen de perfecte gastheer voor dit mega-evenement. De Expo-site zal naar verwachting zoals altijd een wonderland van architectonische innovaties zijn, waar elke paviljoen een verhaal vertelt en elke hoek een mogelijkheid biedt om iets nieuws te leren. Een waardige wereldtentoonstelling!

Als een kruispunt van duurzaamheid, technologie en creatieve expressie, richt Expo 2025 zich op sleutelthema’s zoals ecologie, levenslange gezondheid, en gediversifieerde mobiliteit. Het zal de wereldwijde gemeenschap aansporen om verder te kijken dan de huidige uitdagingen en te werken aan een gedeelde toekomst waar iedereen kan floreren.

Data, bezoekers en deelnemers

Presentatie van het logo voor Expo 2025 in Osaka
Presentatie van het logo voor Expo 2025 in Osaka

De Japanners en deelnemende landen nodigen iedereen uit om deel te nemen aan deze mondiale dialoog en samen de blauwdruk te creëren voor een betere, duurzamere wereld. Vanaf 13 april tot 13 oktober 2025 zal de Expo Osaka te bewonderen zijn. Zet de data in je agenda en bereid je voor op een ervaring die je blik op de toekomst zal veranderen.

De organisatoren van Expo 2025 Osaka anticiperen op de komst van rond de 28 miljoen bezoekers, zowel uit de zakelijke wereld als particulieren, met de verwachting dat circa 90% van deze gasten uit Japan zelf afkomstig zullen zijn. Er wordt geschat dat ongeveer 150 landen en 25 internationale organisaties zullen deelnemen aan dit wereldwijde evenement. Zodra er exactere cijfers zijn zullen wij deze hier update.

Nederlandse deelname Expo 2025

Nederland zal deelnemen aan de prestigieuze wereldtentoonstelling Expo 2025 in Osaka. Dit is besloten door de ministerraad na een voorstel van minister Schreinemacher van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. De ontwerpfase voor het Nederlandse paviljoen gaat van start, met het oog op het verwelkomen van de verwachte 28 miljoen bezoekers, zowel zakelijk als privé, in Osaka.

De Nederlandse aanwezigheid op de Expo in Dubai fungeerde als een katalysator voor het versterken van de handelsbetrekkingen tussen Nederland, Dubai en de ruimere Golfregio. Meer dan 125 evenementen voor ondernemingen en academische instellingen vonden plaats in het Nederlandse paviljoen. Daarnaast werden talrijke handelsdelegaties uit Nederland verwelkomd, inclusief twee die onder leiding stonden van een minister.

De vijftig bedrijven die de handelsmissie naar Dubai in november 2021 bijwoonden, rapporteren een verwachte gezamenlijke toename van hun omzet met ongeveer 100 miljoen euro. Het paviljoen en de betrokken organisaties en bedrijven hebben met succes het Nederlandse profiel verhoogd, wat resulteerde in een versterkte handelspositie, voornamelijk binnen de Golfregio. Nederland is van plan om deze succesvolle strategie te herhalen tijdens de Expo 2025 in Japan.

Het Nederlandse Paviljoen op de Expo 2025

Nederland zal zijn innovatieve geest demonstreren op de Expo 2025 met een uniek paviljoen, geïnspireerd door de vorm en functie van de zon en uitgevoerd in een volledig circulaire architectuur.

Dit paviljoen zal een ontmoetingsplek zijn waar bezoekers, ondernemingen, overheidsinstanties en academische organisaties de nieuwste technologieën ontdekken die energie opwekken uit water. Deze technologieën beloven hernieuwbare energiebronnen toegankelijker te maken voor een breed publiek.

Nederland toont hiermee aan welke baanbrekende bijdragen het kan leveren aan de wereldwijde energietransitie en aan de oplossing van mondiale energievraagstukken.

A New Dawn on Common Ground Expo 2025 Osaka
A New Dawn on Common Ground Expo 2025 Osaka

Nederland onderschrijft het thema ‘Common Ground: creating a new dawn together’ in haar deelname aan de Expo 2025. De Nederlandse inzending onthult innovatieve technologieën die met behulp van waterkracht emissievrije energie genereren, met de potentie om duurzame energie wereldwijd toegankelijker te maken. Het design van het paviljoen, dat de opkomende zon verbeeldt, symboliseert de oneindige mogelijkheden van schone energie. Bovendien is het paviljoen een toonbeeld van circulariteit.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben op 21 maart 2023 het consortium aangewezen dat verantwoordelijk zal zijn voor het ontwerp en de realisatie van het Nederlandse paviljoen op de Expo 2025 in Osaka.

Architecten Expo 2025 Osaka
Architecten Expo 2025 Osaka

De voorkeur is uitgegaan naar het concept ‘A New Dawn’, voortgebracht door een samenwerkingsverband bestaande uit RAU Architecten, ingenieursbureau DGMR, de creatieve studio voor experience design Tellart, en de Japanse bouwonderneming Asanuma.

Er is een budget van € 7,8 miljoen (exclusief BTW) beschikbaar gesteld voor de realisatie van het paviljoen en de bezoekerservaring. De officiële onthulling van dit winnende ontwerp is vrijgegeven op 5 juni 2023. Het ziet er prachtig uit alsof de maan wegzakt in een bewegend gebouw waarin circulaire bouwmaterialen de boventoon voeren.

Naast het Nederlandse paviljoen zijn er ook een aantal typisch Japanse paviljoens te vinden zoals die van Bandai Namco Holdings Inc., deze heeft de naam bekendgemaakt en het ontwerp onthuld van zijn langverwachte bijdrage: het Gundam Future Next Paviljoen. Leuk nieuws voor anime fans!

Waarom neemt Nederland deel aan de dure wereldtentoonstelling?

Japan staat op de wereldranglijst als de derde grootste economische macht en is een essentiële handelsbondgenoot voor Nederland. In het jaar 2022 exporteerde Nederland goederen ter waarde van bijna € 4,3 miljard naar Japan, terwijl Japan goederen ter waarde van € 7,4 miljard naar Nederland verscheepte. Daarnaast is Nederland een vooraanstaand land voor Japanse investeringen.

Leuk weetje; in 2025, het jaar waarin de Expo in Osaka gehouden wordt, markeert Nederland dat we 425 jaar van diplomatieke en handelsbetrekkingen hebben met Japan. Wat ooit begon in Dejima tijdens de sakoku in de Edo-periode is uitgegroeid tot een hechte band tussen Nederland en Japan.

Locatie van de Expo 2025 in Osaka

Yumeshima ©Japan Association for the 2025 World Exposition
Yumeshima ©Japan Association for the 2025 World Exposition

Osaka is een gigantische stad die perfect het grote aantal bezoekers aankan met zijn geweldige infrastructuur en vele hotels. De Expo 2025 zal plaatsvinden op het eiland kunstmatige Yumeshima ook wel “Dream Island” genoemd dat ligt in Osaka Bay. Met een grote van ongeveer 390 hectare is er voldoende ruimte om te experimenteren.

Yumeshima het kunstmatige eilandje waar de Expo zal plaatsvinden ligt nu niet echt centraal in Osaka. Gelukkig wel vlakbij de geweldige Universal Studios van Japan mocht je deze willen bezoeken. Het eilandje is op dit moment nog een flinke bouwput maar in de toekomst zal de metrolijn Chuo worden doorgetrokken en kan je bijvoorbeeld overstappen op Cosmosquare station of Station Trade Center-Mae naar Yumeshima. Verwachting is dat vanuit deze stations ook pendelbussen zullen rijden. Nog even geduld met de exacte reisgegevens om er te komen dus.

Ondanks dat de locatie niet centraal is kan je deze toch gemakkelijk bereiken en bijvoorbeeld je reis combineren met een aantal leuke bezienswaardigheden in Osaka. Daarnaast ligt Osaka super centraal en kan je vanuit daar het prachtige Kyoto, Nara of Kobe gemakkelijk bezoeken.

Waar slapen in Osaka tijdens de Expo 2025?

Glico man Osaka
Glico man Osaka in Dotonbori

Ondanks de wereldtentoonstelling locatie buiten het centrum van Osaka zal deze zeer goed en snel bereikbaar zijn via de Chuo lijn, vanaf Dōtonbori (het hart van Osaka) kost het je ongeveer 30-35 minuten om er te komen met de metro of taxi.

Wij hebben kunnen daarom aanraden om onze pagina over de leukste hotels in Osaka te raadplegen voor de beste plekjes, gezien de Expo vanuit daar zeer goed bereikbaar zal zijn.

Road2Osaka

Meerdere handelsdelegaties vanuit Nederland reizen altijd in aanloop naar de Expo af naar het gastland. In oktober 2023 heeft de Nederlandse tuinbouw de eerste officiële stap gezet. Zo is het idee ‘Road2Osaka’ ontstaan, een langetermijnstrategie die gericht is op de voorbereiding van de vertegenwoordiging van de Nederlandse tuinbouw tijdens de Expo 2025 Osaka.

Rotterdam 2025 als potentiële Expo stad

Wist je dat meer dan 70 Nederlandse overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijven de Expo 2025 tender in Nederland steunde. De Expo van 2025 had als motto ‘no leftovers‘, waarbij alles wat voor het evenement wordt gebouwd, een blijvende bestemming zou krijgen. Het evenement werd gekoppeld aan een tienjarig economisch programma dat potentieel € 50 miljard aan het Nederlandse BNP kan toevoegen en zou worden gehouden in Rotterdam. Helaas hebben wij de bieding verloren van Japan. Misschien in 2030 weer proberen?

Veelgestelde vragen over de Expo 2025

Hoe vaak is er een Wereldtentoonstelling / Expo?

De Wereldtentoonstelling ook wel Expo genoemd vindt één keer in de vijf jaar plaats. In 2020 in Dubai en in 2025 in Osaka. Voor 2030 zal er een nieuwe tender worden uitgeschreven waar landen zich op kunnen inschrijven.

Wanneer was de eerste Expo?

De eerste Wereldtentoonstelling werd gehouden in 1851 in Londen en werd toen de “Great Exhibition” genoemd. De opvolgende Expo was in Parijsin 1855 onder de noemer “Exposition Universelle”. Daarna werd er met geregelde regelmaat een Expo georganiseerd.

Wat is een thematische Expo’s?

Thematische Expo’s gaan vaak over een specifiek onderwerp, zijn kleiner van opzet en worden met grotere regelmaat georganiseerd. Deze vinden vaak in een beursgebouw plaats. De laatste thematische Expo’s waren die in 2017 in Astana (Kazachstan) en de Floriade in 2022 in Almere. In 2024 zal de tuinbouwexpo in Chengdu (China) plaatsvinden.

Wat kost de Expo Nederland?

De kosten voor het bouwen van het Nederlandse Paviljoen in Osaka zal de Nederlander ongeveer € 7,8 miljoen (exclusief BTW) kosten. Maar de impuls die het de Nederlandse economie zal geven wordt geschat op rond de 100 miljoen.

1 reactie op “World Expo 2025 Osaka”

  1. Stichting BaO promoot speciale projecten op het grensvlak van theater, poëzie, beeldende kunst en performance. We hebben een speciale relatie met (ook organisaties in) Japan op het gebied van kunst en Shinto. We bereiden een film voor die deels in NL en deels in Japan plaatsvindt. De opnamen starten begin 2025. De planning is om medio 2025 de film uit te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening