Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » De top 5 beste sake’s

De top 5 beste sake’s

Sake soorten
Sake soorten op een rij

Speciale, buitenlandse biertjes en andere alcoholische dranken worden in Nederland steeds populairder. Zo ook de Japanse alcoholische drank sake. Het is een drank die gemaakt is uit een basis van rijst (soort rijstwijn). In Japan noemt men rijstdrankjes ook wel seishu (klare alcohol) of nihonsu (Japanse alcohol). Net zoals met wijn of bier, zijn er ontelbaar veel soorten sake en kent deze typische Japanse drank een lange geschiedenis.

Snel naar:

Soorten en type sake

Sake vaten

Zoals we hierboven al hadden vermeld, zijn er veel verschillende soorten en smaken van deze typisch Japanse drank. Zo zijn er soorten sake met extra toegevoegd alcohol, typen die koud of lauw geserveerd moeten worden, maar ook met verschillende fruitsmaken bijvoorbeeld. Daarnaast zijn er nog verschillen op het gebied van de kwaliteit van de sake en natuurlijk het brouwproces. Het brouwproces heeft namelijk veel invloed op de smaak van de sake net als bij wijnen of bieren bijvoorbeeld.

Dit zijn de meest voorkomende sake soorten;

Junmai: sake samengesteld uit water, koji-schimmel, gist en rijst zonder vermoutingsvereiste.

Honjozo: sake die bestaat uit rijst, water, koji-schimmel, gist en een portie toegevoegde gedistilleerde alcohol, en de rijst wordt 30% gemalen met 70% van elk restant graan.

Junmai Ginjo: sake die bestaat uit water, koji-schimmel, gist en rijst, gemalen 40% met 60% van elke resterende korrel.

Ginjo: sake die bestaat uit rijst, water, koji-schimmel, gist en een portie toegevoegde gedistilleerde alcohol, en de rijst wordt 40% gemalen met 60% van elk restant graan.

Junmai Daiginjo: sake die bestaat uit water, koji-schimmel, gist en rijst, gemalen 50% met 50% van elke resterende rijstkorrel.

Daiginjo: sake die bestaat uit rijst, water, koji-schimmel, gist en een portie gedistilleerde alcohol, en de rijst wordt 50% gemalen met 50% van elk restant graan.

Dorst gekregen? Sake kan je in Nederland en België gemakkelijk online bestellen via TheOrientalShop.nl.

Hoe wordt sake gemaakt?

Het brouwproces van sake gaat als volgt. Er wordt eerst een mix gemaakt van gepolijst rijst, dit is rijst waarbij slechts de witte kern wordt gebruikt, en een speciale schimmel genaamd Aspergillus oryzae (koji-kin) dat ervoor zorgt dat de rijst wordt omgezet in suiker. Daarna wordt er een zogenaamde giststarter gemaakt in combinatie met gist, water en melkzuur. Nadat deze na twee tot vier weken veel gistcellen bevat, wordt deze gemixt met de eerdergenoemde rijstmix. Hier wordt in de loop van de tijd nog water en gestoomde rijst aan toegevoegd om het fermentatie proces te laten vlotten. Sake ontstaat dan door de meervoudige parallelle fermentatie van gepolijste rijst.

Wat er hierdoor dus eigenlijk gebeurt is het volgende. Eerst wordt het zetmeel in de rijst omgezet tot suiker. Vervolgens verandert het gisting proces deze suikers tot alcohol. In grote lijnen lijkt dit best wel op hoe bier wordt gemaakt. Naast dit gistingsproces worden er ook andere smaken toegevoegd. Denk hierbij aan bijvoorbeeld smaken van fruit.

Er is trouwens niet één manier waarop sake wordt gemaakt. Er zijn tal van verschillende manieren waarop dit authentieke Japanse drankje wordt gemaakt. Echter, worden de meesten soorten op deze manier gemaakt.

Wil je ook weten hoe het nationale streetfood sushi gemaakt wordt? We hebben een mooie guide geschreven over; hoe sushi maken.

Onze top 5 sake’s

We weten inmiddels wat sake is, waar het vandaan komt, hoe het brouwproces eruit ziet en wat voor soorten en typen er allemaal zijn. Maar welke sake moet je nu echt geprobeerd hebben? We leven tegenwoordig gelukkig in een tijd dat dit Japanse drankje ook gewoon in Nederland wordt verkocht. Je kunt dus zelf gaan ontdekken welke sake je lekker vindt! Er zijn er echter wel een paar waar je, volgens ons, mee moet beginnen.

Deze rijstdrankjes zijn allemaal sake, maar verschillen in smaak en kwaliteit. Sommigen hiervan kun je gewoon halen bij je lokale Gal&Gal, voor de ander zul je wat meer je best moeten doen. Gelukkig komt er tegenwoordig steeds meer authentieke kwaliteitssake beschikbaar in ons landje. Dit zijn de top 5 sake’s volgens ons.

#1. Ty Ku Silver Sake

Ty Ku Silver sake

De Ty Ku Silver Sake is een Japanse rijstwijn dat inmiddels al relatief lang verkrijgbaar is in Nederland. De Ty Ku Silver is gebrouwen in de geboorteplaats van deze drank, namelijk in Nara in Japan. Ty Ku Silver Sake is een zogenaamde Junmai Sake. Dit houdt in dat de drank ‘puur’ is en dat er geen extra alcohol toegevoegd is. Deze sake staat dan ook bekend als een echte kwaliteitssake.

Verder wordt deze traditionele sake vervaardigd uit het hoogwaardige Akebono rijst. Hierdoor heeft de drank een verfijnde en zachte smaak. Tot slot heeft de brouwer nog wat fruitige elementen aan de sake toegevoegd. Tijdens het drinken proef je daarom de frisse en fruitige smaak van peer. Een echte aanrader dus.

Een fles Ty Ku Silver Sake heeft een alcoholpercentage van 15% en voor 330 ML betaal je rond de €15-20,-.

#2. Ichis­hi­ma Sa­ke

Ichishima sake

Ichis­hi­ma Sa­ke is, zoals de naam zelf al zegt, ook ‘pure’ sake. Dit zorgt ervoor dat de drank krachtig en robuust is en een volle smaak heeft. Ook deze sake is inmiddels al een tijd lang te koop in Nederland, en ook in veel Japanse restaurants in ons land wordt deze geserveerd. Het alcoholpercentage van dit Japanse drankje is met zijn bijna 15% vrij hoog. Wees dus niet te enthousiast.

De Ichis­hi­ma Sa­ke past perfect bij haast elk Aziatisch gerecht, ongeacht of het nu een koud of warm gerecht is. Dat maakt deze sake ook zo geliefd: hij kan zowel koud als warm worden geserveerd. Wat in de praktijk wel vaak blijkt is dat de echte sake liefhebbers liever naar een sake met wat meer smaak neigen. Voor mensen die slechts sake willen proberen of zoeken naar het perfecte drankje bij hun Aziatische gerecht, is deze echter perfect.

Een fles Ichis­hi­ma Sa­ke heeft een alcoholpercentage van 14,8% en voor 720 ML betaal je rond de €12-17,-.

Naast sake is Japan ook een echt Whisky land. Bekijk hier maar eens een aantal beroemde en lekkere Japanse whisky’s.

#3. Kubota Manju Junmai

Kubota Manju Junmai sake

Kubota Manju Junmai is één van ‘s werelds meest geliefde sake merken. Dit merk produceert verschillende soorten sake. Welke zij produceren, is afhankelijk van het seizoen. Maar wij kunnen garanderen: elk van deze is een ervaring. Kubota is niet voor niets zo geliefd!

Sake van Kubota staat bekend om zijn fruitige maar milde smaak. De dranken hebben relatief weinig alcohol, wat ze ook erg geliefd maakt onder Japanse vrouwen. Kubota is helder en staat bekend als een unieke kwaliteitssake.

Ondanks het feit dat dit wereldwijd misschien wel een van de meest populaire sake drankjes is, vind je deze in Nederland niet in de winkels. Gelukkig kun je ze op het internet wel gemakkelijk bestellen.

Een fles Kubota Manju heeft een alcoholpercentage van 15,5% en voor 720 ML betaal je rond de €20-25,-.

#4. Kikusui Perfect Snow

Kikusui perfect snow sake

Kikusui is niet zoals andere sake. Deze sake is in tegenstelling tot veel anderen erg zoet en heeft prik. Dit maakt dat deze niet bij iedereen geliefd is. Toch konden wij het niet laten om deze sake toe te voegen aan ons lijstje. Hij is immers zo uniek en ook erg lekker!

De smaak is een rijke, zoete sake met een hint van fruit. Tijdens het drinken proef je tevens de subtiele smaak van rijst. Ook deze sake is erg veelzijdig: je kan deze serveren bij zowel Westerse als Oosterse maaltijden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld spareribs (!), noedels, sushi of maaltijden uit de Koreaanse keuken. De bubbels geven het drankje ook een extra dimensie.

Een fles Kikusui Perfect Snow heeft een alcoholpercentage van 21% en voor 300 ML betaal je rond de €10-15,-.

#5. Ichinokura

Ichinokura sake


Ook de sake van van Ichinokura is alom bekend. Deze brouwerij begon in 1974 met het brouwen van sake en is sindsdien een van de grootste producenten wereldwijd geworden. En niet zonder reden. De sake van deze brouwerij hebben 15% alcohol, en kunnen koud, lauw en warm worden geserveerd.

Net zoals veel andere sake is ook deze perfect om te serveren bij uiteenlopende vlees of vismaaltijden. Sake van Ichinokura staat bekend als een droge, lichte sake. Vooral het feit dat deze sake zo licht is maakt deze goed geschikt voor verschillende aangelegenheden. Helaas is deze sake in Nederland niet zomaar te verkrijgen: je zult toch echt op buitenlandse sites moeten kijken om aan een fles van deze geweldige sake te komen.

Een fles Ichinokura heeft een alcoholpercentage van 15.9% en voor 720 ML betaal je rond de €30-35,-.

Volgens Wine-searchers.com is de duurste fles Sake de Gozenshu ‘Bodaimoto’ Nigori Junmai Sake met een gemiddelde prijs van €684,- maar de beste is de Asahi Shuzo Dassai ’23 Ni-Wari San-Bu’ Junmai Daiginjo Sake en die kan je al krijgen voor rond de €70,-.

Warme en koude sake

Wist je dat er zowel warme als koude sake is? De warme moeten zoals de naam al zegt, warm geserveerd worden. De koude natuurlijk koud. Dit maakt dat sake ook erg seizoensgebonden is: in de winter is het fijn om warme sake te drinken, in de zomer is het juist relaxed om een verfrissende, koele sake te drinken.

Hoeveel alcohol?

Hoeveel alcohol er in sake zit? Dat hangt af van de soort sake. Zo heb je sake waarbij extra alcohol wordt toegevoegd (bulksake) en sake waarbij dit niet gebeurt (kwaliteitssake). Vaak zit er een alcoholpercentage tussen de 5% tot 25% in de sake.

Feitjes over sake

 • Soorten sake worden, net zoals wijn, vaak onderverdeeld in zoete en droge sake;
 • Het authentieke Japanse drankje wordt ook vaak gebruikt bij het koken;
 • Ondanks het feit dat dit drankje van origine Japans is, is het ook erg lekker bij gerechten uit andere Aziatische landen, met name Koreaanse gerechten.

Veelgestelde vragen over sake

🍶 Wat is sake?

Sake is een traditioneel Japanse alcohol gebaseerd op rijst, het is een soort rijstwijn. De Japanners noemen sake ook wel seishu (klare alcohol) of nihonsu (Japanse alcohol).

💰 Wat is de duurste sake op de wereld?

Sake is over het algemeen een stuk goedkoper dan andere sterke alcohol soorten door zijn goedkope rijstbasis. Junmai Daigin-jo sake behoort tot de duurste op aarde en kan je al kopen vanaf $60 ongeveer.

💯 Wat zijn de beste sake soorten in de wereld?

Sake kan je opdelen in verschillende soorten, per categorie vind je hier de winners van 2020. Junmai: Hoken Junmai-shu Retro Label, Junmai Ginjo: Hiroki Junmai Ginjo, Junmai Daiginjo: ZAKU Asahimai, Ginjo en Daiginjo: Tenjomugen Daiginjo Yamada Nishiki, Super Premium: Juyondai Ryusen, Bubbels: Dewatsuru awa-sake Ashitae/ Akita Seishu, Buitenland gedestilleerd: Coastal Ginjo.

🔞 Wat is het alcoholpercentage in sake?

Afhankelijk van het type sake zal het gemiddelde alcoholpercentage in sake liggen tussen de 18-20%. Hoewel goedkopere sake merken de alcohol vaak verdunnen met water en zo een percentage rond de 15% creëren.

7 reacties op “De top 5 beste sake’s”

 1. M. Van Ackerbroeck

  Goede of slechte sake? In mijn 20 jarige loopbaan in de drankenindustrie heb ik één ding geleerd. Over smaak valt niet te twisten. Maar na jarenlang zaken gedaan te hebben met één van de grootste sake brouwers van Japan is er nog een vaststaand feit. In Nederland, noch in België is er goede sake op de markt. Goede sake vindt je enkel in Japan zelf.

 2. Hey
  Toffe lijst, echter bij het opzoeken van elk van de soorten sake die hierboven werd vermeldt kan ik deze nergens terugvinden aan uw prijzen. De kubota manju is bijvoorbeeld tussen enkel de €50 en €75, kan je eventueel helpen met een goeie site waar je goeie en normaal geprijsde sake kan bestellen?

 3. Een vraag over het invoeren van sake naar Nederland, België.
  Wordt de sake gezien als een wijn of als een “andere” soort drank (likeur).
  Er zijn in basis 2 soorten, 1e met toegevoegde alcohol, en 2e alcohol verkregen door gisting.
  De vraag is dus valt de 2e soort, bv. De junmai daiginjo dan in de categorie wijn?
  En zodoende 4 liter vrij in te voeren?

  1. Hoi Richard! Oei dat is een lastige vraag. Ik denk dat een deel onder wijn valt en een ander deel onder likeur. Maar helaas durf ik dit ook niet met zekerheid te zeggen. Misschien dat een importeur van sake dit wel kan beantwoorden voor je?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening