Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Sapporo (札幌市)

Sapporo (札幌市)

Odori Park vanaf Sapporo TV tower
Odori Park vanaf Sapporo TV tower / cc Lucas Cheng

De machtige noordelijke hoofdstad van Japan heet Sapporo en ligt op het eiland Hokkaido. De naam komt je misschien bekend voor omdat uit de stad het bekende Sapporo bier komt dat bij elk Japans restaurant in Nederland wel te kopen is. Echter, stamt de naam af van de inheemse Ainu bevolking die hem sat poro pet noemde wat letterlijk “droog, groot en rivier” betekent. Wat natuurlijk duidelijk op de locatie van de stad.

Snel naar;

Bezienswaardigheden van Sapporo

Sneeuwstorm in Sapporo
Sneeuwstorm in Sapporo / cc Michael Kilcoyne

De stad ligt in het westen van Hokkaido en heeft ongeveer 2 miljoen inwoners. Het is een relatief jonge stad die officieel gesticht is in het jaar 1866. In de westerse wereld is Sapporo vooral bekend door de Olympische Winterspelen van 1972 en natuurlijk het bekende bier en in Japan als de hoofdstad van de rode koningskrab de Tarabagani. Daarnaast heeft de stad enkele toffe bezienswaardigheden die uniek zijn voor Japan.

Sapporo bier
Sapporo bier

Het eiland Hokkaido staat in Japan bekend om zijn ruigheid, hoge bergen en ongerepte oneindige bossen. Daarnaast kan je er natuurlijk prima wintersporten want bijna het gehele eiland is in de winter bedekt met sneeuw. In Sapporo valt ongeveer 6 meter sneeuw per jaar, niet mis! De stad is zeer ruimtelijk tegenover andere Japanse steden, in vergelijking er wonen maar 2 miljoen mensen in een gebied dat 2x zo groot is als Tokyo waar er 38 miljoen wonen.

Dit stad is de perfecte uitvalsbasis om één van Hokkaido’s vele natuurparken te bezoeken. Rij twee to drie uur in welke richting dan ook en je hebt de keuze uit prachtige parken als Daisetsuzan, Shikotsu-Toya of Niseko-Shakotan-Otaru Kaigan.

Sapporo TV Tower
Sapporo iconische TV Tower

Verder is het een relatief jonge stad met enkele kenmerkende moderne architectonische hoogstandjes zoals het gemeentehuis, de Sapporo Clock Tower, Hokkaido Shrine (Jingu), Sapporo TV Tower en natuurlijk het Sapporo Beer Museum. Dit laatste is een prachtig museum waar alles natuurlijk draait om het Sapporo beer dat er vroeger ook werd gebrouwen.

Winkelstraten Sapporo
Winkelstraten Sapporo / cc Sen Lee

Ben je geen bierliefhebber dan kan je misschien beter naar de wijk Susukino gaan waar je kan winkelen tot je erbij neervalt, een beetje het Shibuya van Sapporo. Daarnaast is er genoeg vermaak te vinden voor in de avond zoals verschillende discotheken en bars.

Daarnaast zijn er ook genoeg Japanse tuinen en parken zoals Odori Park, Nakajima Park, Muruyama Park of het Moerenuma Park te vinden die vol staan met prachtige bloemen en planten. Voor unieke Japanse tuinen kunnen wij je de Chizai Rose Garden aanbevelen om even helemaal zen te worden.

Onze top 5 bezienswaardigheden van Sapporo

  1. Voor een adembenemend uitzicht op Sapporo, is een reis naar de top van de Moiwa-berg een must. Bereikbaar per kabelbaan, biedt de top een spectaculair uitzicht op de stad, vooral ‘s nachts. Het wordt vaak gerangschikt als een van de beste nachtzichten in Japan.
  2. Shiroi Koibito Park is een uniek themapark gewijd aan de populaire Shiroi Koibito-koekjes, een heerlijke combinatie van chocolade en biscuit die een lokale specialiteit is. Bezoekers kunnen hier zien hoe deze beroemde koekjes worden gemaakt, en deelnemen aan een workshop om hun eigen koekjes te bakken. Het park heeft ook een prachtige rozentuin en een café waar je kunt genieten van de lokale lekkernijen.
  3. Kaitaku-no Mura is een prachtig openluchtmuseum dat een fascinerende blik biedt op het leven in Hokkaido tijdens de Meiji- en Taisho-periodes (1868-1926). Bezoekers kunnen wandelen door nagebouwde stadswijken en landelijke gebieden, met huizen, scholen, en winkels uit die tijd, en zo meer leren over de geschiedenis en cultuur van Hokkaido.
  4. Ga op in de chaos van de Tanukikoji winkelstraat
  5. Eet ramen in de beroemde Ganso Sapporo Ramen Street

De beste slaapplekken in Sapporo

Wil je zoveel mogelijk bezienswaardigheden bezoeken tijdens je bezoek aan Sapporo dan kunnen wij je aanraden om in het unieke 41 PIECES Sapporo en ONSEN RYOKAN Yuen Sapporo. Beide accommodaties liggen centraal en in leuke wijken voor reizigers.

De keuken van Hokkaido en Sapporo

Red King Crab restaurant in Sapporo
Red King Crab restaurant in Sapporo

Het Japanse eten in het noorden van Japan is anders dan in Tokyo of Hiroshima, logisch want er liggen nogal wat kilometer tussen maar ook het klimaat verschilt erg. Zo is Sapporo de geboorteplaats van de beroemde miso ramen. Dit zijn noodles met de wereldbekende miso kruiden die zijn gemaakt uit sojabonen. Deze ramensoort wordt in heel Japan gegeten maar is natuurlijk het lekkerste in Sapporo.

Zoek je de beste ramen/noodles restaurants dan moet je naar de Ganso Sapporo Ramen Yokocho. Dit is een straat vol met restaurantjes die vooral deze specialiteit van de stad serveren, ze noemen het ook wel “Original Ramen Alley“. De ramen uit Sapporo staan zelfs op de lijst van cultureel erfgoed van Japan.

Naast de traditionele Sapporo ramen kan je natuurlijk ook heerlijk vis en sushi eten. Met als lokale specialiteit de red king crabs als delicatesse. Deze worden in de noordelijke zee van Ochotsk en Stille Oceaan op grote diepte gevangen.

Het weer in Sapporo

Sapporo sneeuw festival
Sapporo Snow Festival

Door de noordelijke ligging van Sapporo zou je verwachten dat het er in de winter erg koud is. Toch valt dit best mee want er heerst een landklimaat wat milde zomers en winters met zich meebrengt. De gemiddelde temperatuur tussen november en januari is -3 graden en tussen juni en september 20 graden. Lees hier meer over het klimaat in Sapporo.

Torii in de winter in Sapporo
Torii in de winter in Sapporo

Er valt wel elk jaar een hoop sneeuw waardoor de Japanners maar al te graag sneeuwfestivals houden waar ze prachtige sneeuw en ijssculpturen maken. In één jaar valt er gemiddeld 596 cm sneeuw! Het belangrijkste festival is het Sapporo Snow Festival wat wordt gehouden in februari.

Waarom Sapporo opnemen in je reisplanning?

Sapporo TV Tower
Sapporo TV Tower / cc shawnanggg

Op het eerste gezicht lijkt Sapporo een wat saaie stad in vergelijking met toeristische trekpleisters als Kyoto, Osaka, Matsumoto of Nagasaki. Dat komt omdat je niet voor de stad zelf alleen komt maar vooral om de ongerepte natuur eromheen. Je bevindt jezelf midden in het ongerepte Hokkaido wat echt een rauw stukje Japan met zich meebrengt. Ongeëvenaarde wandelingen en hikes ga je hier op rijafstand van Sapporo vinden zoals bijvoorbeeld de Shiretoko trekking of de prachtige vulkanen Mount Lozan en de Daisetsuzan-vulkaanketen.

Hoe afreizen naar Sapporo?

Vervoer in Sapporo
Vervoer in Sapporo / cc Ian Lai

Je kan Sapporo bereiken via het uitgebreide treinnetwerk van Japan. De JR Hokkaido lijn brengt je op de meeste plekken op het eiland. Voor rondreizen in de stad kan je gebruik maken van de Sapporo Municipal metro, de streetcar (soort tram) of de twee kabelbanen richting de berg Moiwa of Teineyama.

Daarnaast kan je vliegen vanuit Nederland naar Sapporo maar ook vanuit Tokyo of Osaka bijvoorbeeld. De kosten voor binnenlandse vluchten liggen rond de EUR 75-100,- en vanuit Nederland ongeveer hetzelfde als de ticketprijzen voor een retour Tokyo. Wij raden aan om een binnenlandse vlucht te nemen vanuit Osaka of Tokyo gezien dit veel tijd scheelt.

> Zoek Vliegtickets Sapporo
Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening