Tokyo.nl » Japan (日本) » Sapporo (札幌市)

Sapporo (札幌市)

Sapporo de hoofdstad van Hokkaido


De vierde stad van Japan heet Sapporo en ligt op het eiland Hokkaido. De naam komt je misschien bekend voor omdat uit de stad het bekende Sapporo bier komt dat bij elk Japans restaurant in Nederland wel te kopen is. De stad ligt in het westen van Hokkaido en heeft ongeveer 2 miljoen inwoners. Het is een relatief jonge stad die officieel gesticht is in het jaar 1866. In de westerse wereld is Sapporo vooral bekend door de Olympische Winterspelen van 1972 en natuurlijk het bekende bier.

Wat is er te doen in Sapporo

Sapporo bier

Het eiland Hokkaido staat in Japan bekend om zijn ruigheid, hoge bergen en oude bossen. Daarnaast kan je er natuurlijk prima wintersporten want bijna het gehele eiland is in de winter bedekt met sneeuw. Maargoed we gaan het nu hebben over de hoofdstad van het eiland Sapporo. De stad is relatief jong maar kent toch een aantal architectonische hoogstandjes uit het verleden zoals het gemeentehuis, de Sapporo Clock Tower, Hokkaido Shrine (Jingu), Sapporo TV Tower en natuurlijk het Sapporo Beer Museum. Dit is een prachtig museum waar alles natuurlijk draait om het Sapporo beer dat er vroeger ook werd gebrouwen. Ben je geen bierliefhebber dan kan je misschien beter naar de wijk Susukino gaan waar je kan winkelen tot je erbij neervalt. Daarnaast is er genoeg vermaak te vinden voor in de avond zoals verschillende discotheken en bars. Genoeg van alle drukte ga dan even ontspannen in één van de vele parken zoals het Odori Park, Nakajima Park, Muruyama Park of het Moerenuma Park. Daarnaast zijn er ook genoeg Japanse tuinen te vinden die vol staan met prachtige bloemen en planten, wij kunnen je de Chizai Rose Garden aanbevelen om even helemaal zen te worden.

De cuisine van Hokkaido en Sapporo

Het eten in het noorden van Japan is anders dan in Tokyo, logisch want er liggen nogal wat kilometer tussen. Sapporo is de geboorteplaats van de miso ramen. Dit zijn noodles met de wereldbekende miso kruiden die zijn gemaakt uit sojabonen. Deze ramensoort wordt in heel Japan gegeten maar is natuurlijk het lekkerste in Sapporo. Zoek je de beste ramen/noodles restaurants dan moet je naar de Ganso Sapporo Ramen Yokocho. Dit is een straat vol met restaurantjes die vooral deze specialiteit van de stad serveren. De ramen uit Sapporo staan zelfs op de lijst van cultureel erfgoed van Japan. Naast de traditionele Sapporo ramen kan je natuurlijk ook heerlijk vis en sushi eten.

Het weer in Sapporo

Sapporo sneeuw festival

Door de noordelijke ligging van Sapporo zou je verwachten dat het er in de winter erg koud is. Toch valt dit best mee want er heerst een landklimaat wat milde zomers en winters met zich meebrengt. De gemiddelde temperatuur tussen november en januari is -3 graden en tussen juni en september 20 graden. Er valt wel elk jaar een hoop sneeuw waardoor de Japanners maar al te graag sneeuwfestivals houden waar ze prachtige sneeuw en ijssculpturen maken. In één jaar valt er gemiddeld 596 cm sneeuw! Het belangrijkste festival is het Sapporo Snow Festival wat wordt gehouden in februari.

Reizen naar en in Sapporo

Je kan Sapporo bereiken via het uitgebreide treinnetwerk van Japan. De JR Hokkaido lijn brengt je op de meeste plekken op het eiland. Voor rondreizen in de stad kan je gebruik maken van de Sapporo Municipal metro, de streetcar (soort tram) of de twee kabelbanen richting de berg Moiwa of Teineyama. Daarnaast kan je vliegen vanuit Nederland op Sapporo maar ook vanuit Tokyo of Osaka bijvoorbeeld. De kosten voor binnenlandse vluchten liggen rond de EUR 75-100,- en vanuit Nederland ongeveer hetzelfde als de ticketprijzen voor een retour Tokyo.

> Zoek Vliegtickets Sapporo