Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Sendai (仙台市)

Sendai (仙台市)

Sendai / standbeeld Masamune Date
Sendai / standbeeld Masamune Date

Sendai is de hoofdstad van de prefectuur (provincie) Miyagi in Japan en is al eeuwen een zeer belangrijke havenstad in het land. De stad telt vandaag en de dag meer dan 1 miljoen inwoners en is de grootste stad uit deze noordelijke regio van Honshu. Wij kunnen een bezoekje aan Sendai aanraden van ongeveer één volle dag. Hiermee heb je genoeg tijd om de leukste bezienswaardigheden te ontdekken.

Snel naar;

Top 8 bezienswaardigheden in Sendai

Gebedslinten in tempel van Sendai
Gebedslinten in tempel van Sendai

Sendai wordt vooral bezocht voor enkele bekende straten, de vele festivals (matsuri), enkele niche musea, de historische locaties en de mooie natuur. De stad speelde een grote rol in de eenwording van Japan dankzij de machtige krijgsheer Masamune Date.

#1 Festivals in Sendai

Sendai / Festival Tanabate
Sendai / Festival Tanabate

In Sendai worden jaarlijks meerdere festivals georganiseerd. Het bekendste festival is het Sendai Tanabata Festival dat jaarlijks op 7 augustus valt. Het trekt meer dan twee miljoen bezoekers per jaar (vooral Japanners) en is hiermee het grootste Tanabata festival van Japan. Tijdens het Tanabata festival vieren de Japanners de ontmoeting van de deities Orihime en Hikoboshi. Ze noemen het ook wel het sterren festival.

Vergeet je wens niet op een tanzaku te schrijven tijdens Tanabata!

Enkele andere festivals die in Sendai georganiseerd worden zijn het Aoba festival en het Dontosai festival. Het Aoba festival gaat vooral over de Japanse geschiedenis, met een samoerai parade en het Dontosai festival heeft het thema van nieuwjaar. Men bidt voor gezondheid in het nieuwe jaar bij grote kampvuren.

#2 Zuihōden het mausoleum van Date Masamune

Zuihōden mausoleum in Sendai
Zuihōden mausoleum in Sendai

Zuihōden is het prachtige mausoleum van de sluwe warlord Date Masamune die een grote rol speelde tijdens de eenwording van Japan aan het begin van de Edo periode.

Zuihōden tempel complex in Sendai
Zuihōden tempel complex

Het mausoleum stamt uit 1637 en is één van de highlights tijdens de sakura in de lente door de oneindige kersenbomen. Welk seizoen het ook is Zuihōden is uniek is vele opzichten in Japan. Zuihōden is trouwens een tempelcomplex waar meerdere shoguns van de Date clan liggen begraven

#3 Bekende straten van Sendai

Jozenji-Dori in de stad Sendai
Jozenji-Dori in de stad Sendai

Jozenji-Dori en Aoba-Dori zijn de twee bekendste straten uit Sendai. Eerstgenoemde heeft een voetgangersgebied met meerdere artistieke en historische beelden waar je rustig kunt ontspannen en genieten van de natuur en Japanse kunst. In de winter is hij volledig verlicht en noemen ze het de Pageant of Starlight, een waar lichtfestijn!

Aoba-Dori is vooral bekend om haar zakelijke karakter. Het is een belangrijke zakenstraat van de stad en er is 24/7 leven te bekennen op straat. Beide straten zijn top bezienswaardigheden in Sendai en nemen je mee in het dagelijkse leven.

#4 Musea in Sendai

Data clan uit Sendai
urnen van de Data clan uit Sendai in musea

Andere leuke bezienswaardigheden van Sendai zijn de prachtige musea in de stad. Onze favoriete musea van de stad zijn: het Sendai Stadsmuseum, het Miyagi Kunstmuseum en het Tomizawa archeologisch museum.

Het Sendai Stadsmuseum toont allerlei voorwerpen die gerelateerd zijn aan de Date Clan die worden beschouwd als de stichters van Sendai rond het jaar 1185-1333. Verder zijn er nog andere historische voorwerpen te vinden in het museum.

Het Miyagi Kunstmuseum is veruit het grootste museum in Sendai, hier zijn verschillende kunstwerken te bezichtigen van internationale kunstenaars. Tijdens het Beeldenstad-project werden er 24 beelden op openbare plekken neergezet in Sendai zo ook in de bovengenoemde Jozenji-Dori. Je hoeft dus niet naar het museum te gaan om een aantal kunstwerken te bewonderen!

Het laatste museum dat wij willen tippen is het Tomizawa archeologisch museum. Dit museum is gevestigd in het zuiden van de stad en toont resten van de menselijke bewoning van 20.000 jaar geleden.

#5 Vismarkt Sendaishi Chuooroshiuri Market

Sendaishi Chuooroshiuri Market
Sendaishi Chuooroshiuri Market / cc Beth Macdonald

Sendai ligt aan de kust in de noordelijke Miyagi prefectuur die ook bekend staat om zijn geweldige vis. De grote Sendaishi Chuooroshiuri Market in het centrum van de stad staat bekend om zijn geweldige vis en sushi.

#6 Natuur rondom Sendai

Shiroishigawa Tsutsumi Hitome Senbonzakura
Shiroishigawa Tsutsumi Hitome Senbonzakura / cc TOMOKO UJI

In het westen van Sendai zijn veel mooie natuurgebieden te vinden. In het gebied zijn meerdere watervallen en verschillende soorten flora en is het mogelijk om prachtige wandelingen te maken. Vooral in de lente of herfst kunnen wij dit zeker aanraden. De natuurlijke highlights zijn Okama Crater Lake, het uitzicht over de Matsushima baai, Naruko Gorge en Shiroishigawa Tsutsumi Hitome Senbonzakura tijdens de sakura.

#7 Het Kasteel van Sendai

Het Kasteel van Sendai (Aoba Castle) werd gebouwd in 1600 door Date Masamune een machtige krijgsheer. Helaas is het kasteel door de jaren heen getroffen door zowel een gigantische brand in 1882 als bombardementen in 1945. Er zijn hierdoor alleen overblijfselen van het kasteel bewaard gebleven. Gelukkig staan nog een aantal muren en een wachttoren maar vinden wij het kasteel niet spectaculair genoeg om vermeld te worden in onze top 10 Japanse kastelen. Het verhaal achter Date Masamune is wel een spannend geschiedenisdrama.

#8 Delicatessen uit Sendai

Sendai staat in heel Japan bekend om enkele delicatessen. De toppers die je niet mag missen gezien de ware smaak sensatie zijn; Sendai Gyutan een gegrilde koeientong met heerlijke seasoning en Sendai Beef de tegenhanger van Kobe Beef of Wagyu. De beste restaurants voor deze delicatessen zijn Rikyu (fun fact; geclassificeerd op Google als “Tong restaurants”) en Datenari (Yakiniku restaurant).

Overnachten in Sendai

Sendai heeft veel verschillende hotels, guesthouses en appartementen. Gelet op het seizoen, is de prijs voor een hotel gemiddeld zo’n € 70,00 per nacht. Tijdens de festivals, waar jaarlijks twee miljoen mensen op afkomen, zijn de prijzen een stuk hoger. Een tip voor een luxe hotel is het Hotel Metropolitan Sendai East en wat meer budget is het Tenza Hotel at Sendai Station. Beide hotels liggen super centraal en zijn gemakkelijk te bereiken vanaf het station.

Reizen van Tokyo naar Sendai

Sendai is bijna 400 kilometer verwijderd van Tokyo maar toch makkelijk te bereizen. Met de auto ben je ongeveer vier uren onderweg hierdoor is de trein eigenlijk een betere optie. Je bent dan iets meer dan twee uur onderweg van Tokyo naar Sendai. Hiervoor kun je het beste een Japan Rail Pass bestellen en met de Shinkansen reizen.

Leuke weetjes over Sendai

✅ Sendai is één van de belangrijkste steden van Noord-Japan, mede door de haven;
✅ Sendai werd op 11 maart 2011 getroffen door een zeebeving met een kracht van 9,0 op de schaal van Richter;
✅ Sendai werd door de zeebeving getroffen door een tsunami met een hoogte van tien meter net als Fukushima;
✅ Sendai heeft ruim 1 miljoen inwoners.
✅ Sendai heeft in verhouding tot andere steden in Japan hoger opgeleide inwoners.

Uitgaan in Sendai

Naast de vele festivals in Sendai kun je ook prima uitgaan in de Japanse stad. Er zijn verschillende clubs en discotheken. De meeste clubs vragen een entreebedrag en hebben een strikte dresscode. Je vindt de clubs vooral in het district Kokubuncho.

Verder kun je goed eten in de stad omdat Sendai aan de kust ligt heeft het veel sushirestaurants met het bekende ‘all you can eat’ concept wat we ook in Nederland gewend zijn. Echter is de sushi hier een waar genot en kun je dit als visliefhebber niet overslaan.

What’s next?

De meeste mensen zullen langs Sendai trekken op hun reis naar Hokkaido. Vanaf Sendai gaan de meeste reizigers door naar Aomori om vervolgens over te steken naar Hokkaido.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening