Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Seppuku

Seppuku

Seppuku, ook bekend als harakiri, is een vorm van rituele zelfmoord die werd beoefend door de samoeraikrijgers van Japan. Het ontstond in de 12e eeuw als een manier voor samoerai om gevangenneming te voorkomen of om zichzelf te verlossen in de ogen van hun meesters na een ernstige overtreding.

Het seppuku ritueel

In een typisch seppuku-ritueel brengt de samoeraikrijger eerst een ceremonieel offer van eten en drinken en reciteert dan een doodsgedicht om zijn gedachten en emoties uit te drukken. De samoerai onthoofdt zichzelf dan met een kort zwaard, waarbij de maag wordt opengesneden en de ingewanden naar buiten komen. Een tweede persoon, bekend als de kaishakunin, onthoofde de samoerai dan om een einde te maken aan zijn lijden.

Seppuku werd beschouwd als een zeer eervolle daad, omdat het de loyaliteit, moed en bereidheid van de samoerai toonde om te sterven voor hun heer en hun geloof. Het werd ook gezien als een manier om eer terug te winnen na een oneervolle daad, en veel samoerai verkozen seppuku boven de schande van een nederlaag of gevangenneming. Seppuku was een integraal onderdeel van de samoerai gedragscode, bekend als bushido, en werd beschouwd als een manier voor samoerai om hun moed en toewijding aan hun principes te tonen.

Hoewel seppuku oorspronkelijk een vrijwillige daad was, werd het uiteindelijk een vorm van straf voor samoerai die ernstige overtredingen hadden begaan. In de latere jaren van het samurai-tijdperk werd seppuku soms opgelegd door de shogun als een vorm van executie voor in ongenade gevallen krijgers.

Ondanks het gruwelijke karakter ervan blijft seppuku een belangrijk onderdeel van de Japanse cultuurgeschiedenis en wordt het nog steeds beschouwd als een symbool van de erecode en loyaliteit van de samoerai.

Andere woorden voor seppuku zijn harakiri, dat is afgeleid van het Japanse woord "hara", dat "maag" betekent, en "kiri", dat "snijden" betekent. Seppuku wordt soms ook "jigai" genoemd, een term die specifiek verwijst naar de zelfmoord van een vrouw.

Denk je aan zelfmoord? Bel dan alsjeblieft gratis 0800-0113 of chat via de website 113.nl met een hulpverlener. Er is namelijk altijd iemand wie om je geeft! Je mag ook altijd contact opnemen met mij via het contactformulier. Ik kan je namelijk van alles vertellen over de wonderen van de wereld.

Beroemde seppuku’s

Er zijn veel beroemde gevallen van seppuku geweest in de Japanse geschiedenis. Sommige zijn zelfs verfilmt in hollywood. Hier zijn drie beroemde gevallen van seppuku uitgevoerd door nobele samoerai:

  • Oda Nobunaga: Oda Nobunaga was een machtige daimyo (leenheer) die een sleutelrol speelde in de eenwording van Japan aan het eind van de 16e eeuw. In 1582 werd Nobunaga verraden door een van zijn eigen generaals, Akechi Mitsuhide, die hem aanviel en doodde terwijl hij de tempel van Honno-ji in Kyoto bezocht. Liever dan in de handen van zijn vijanden te vallen, koos Nobunaga ervoor om seppuku uit te voeren, waarbij hij zichzelf van het leven beroofde met de hulp van een trouwe bediende.
  • Asano Naganori: Asano Naganori was de daimyo van Ako Castle in het begin van de 18e eeuw. Hij is beroemd om zijn rol in het incident bekend als de “47 Ronin,” waarbij een groep samoerai betrokken was die zijn dood wreekten. Naganori was betrokken bij een geschil met een rechterlijke ambtenaar genaamd Kira Yoshinaka, en hij werd bevolen om seppuku te plegen als straf voor het aanvallen van Kira. De 47 Ronin, die Naganori’s volgelingen waren, wreekten later zijn dood door Kira te doden en zijn hoofd naar Ako Castle te brengen. Hollywood verfilmde de 47 ronin met in de hoofdrol Keanu Reeves bekend van The Matrix trilogie.
  • Saigō Takamori: Saigō Takamori was een samoerai die een sleutelrol speelde in de Meiji Restauratie, die leidde tot de modernisering van Japan in de 19e eeuw. Hij leidde later een onsuccesvolle opstand tegen de regering en werd veroordeeld tot seppuku als straf.
Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening