Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Het eiland Shikoku (四国)

Het eiland Shikoku (四国)

Shikoku Japan
Ritsurin-koen tuin – Shikoku

Shikoku (四国) is het kleinste en dunst bevolkte eiland van de vier grote eilanden van Japan. De naam Shikoku betekent letterlijk “vier landen” en stamt af van de vier prefecturen Ehime, Kagawa, Tokushima en Kochi die het eiland verdelen. Het eiland staat bij reizigers vooral bekend om de 88 pilgrimage, het eilandje Naoshima en de rustige steden. Laat je verleiden door de spiritualiteit en rust van Shikoku en je wilt nooit meer terug naar his.

Wat wil je weten over Shikoku?

Het vier landen eiland

Hangbruggen in Shikoku Iya vallei
Hangbruggen in Shikoku Iya vallei – Yuya Murakami

Als je Shikoku letterlijk vertaald staat er “vier landen” (shi voor “vier” en koku voor “landen“) wat is afgeleid van de vier prefecturen (gemeente/provincie) op het eiland namelijk Ehime, Kagawa, Kochi en Tokushima. Het volledige eiland bedraagt maar een oppervlakte van 18.292 km² wat significant kleiner is dan de andere eilanden. Mede hierom wonen er ook maar ongeveer 4,2 miljoen Japanners. Het eiland kent een sub-tropisch klimaat met warme zomers en zeer zachte winters. De beste reistijd voor Shikoku is daarom de lente of herfst. Lees hier meer over de beste reistijd van Japan per maand.

O-Shikoku: Het eiland der verlichting

Shikoku wordt in Japan gezien als een eiland van spiritualiteit en verlichting. Dit komt doordat het eiland de geboorteplaats is van de beroemde boeddhist Kōbō-Daishi (Kūkai). De Shikoku-pelgrimsroute, ook wel O-Shikoku genoemd, is één van de weinige cirkelvormige pelgrimages ter wereld. Het omvat 88 officiële heilige tempels en talrijke andere heilige plaatsen waar de zenmeester en boeddhist Kōbō-Daishi wordt verondersteld getraind te hebben of tijd doorgebracht in de 9e eeuw.

Wil je het volledige pelgrimspad lopen bereid je dan voor op een prachtige trektocht van 1300km rond het eiland. Waan je tijdens de trektocht in de overvloedige natuur van Shikoku en talloze mogelijkheden om je te mengen met de lokale bevolking. Misschien wel de beste manier om Japan in al zijn authenticiteit en ongerepte glorie te zien.

Leukste steden op Shikoku

Op Shikoku zijn niet zo veel grote steden te vinden als op bijvoorbeeld Honshu. Dit betekent echter niet dat de steden op Shikoku niks te bieden hebben. Vooral Matsuyama, Kochi, Takamatsu en Tokushima vinden wij gebruiken wij vaak als uitvalsbasis om het eiland te ontdekken. Probeer daarom zeker één van deze steden te bezoeken tijdens je rondreis over het eiland.

Matsuyama (松山) 

Matsuyama kasteel Japan
Matsuyama kasteel – Shikoku

Matsuyama is de hoofdstad van het eiland en tevens de hoofdstad van de Ehime prefectuur. De stad is vooral bekend vanwege het fascinerende Matsuyama kasteel (松山城, Matsuyamajō), die zich bevindt op een heuvel in het centrum van de stad. Daarnaast ook van het en het bekende Japanse boek “Botchan” van schrijver Natsume Sōseki uit 1906.

Dogo Onsen Matsuyama
Dogo Onsen Matsuyama

Bovendien ligt net buiten de stad één van Japans oudste ‘hete bronnen’ resorts, namelijk Dōgo Onsen (De film Spirited Away is gebaseerd op deze onsen). Helaas is de Dōgo Onsen nog tot eind 2023 in de steigers.

In het buitengebied van Matsuyama zijn er ook nog een aantal kleine dorpjes, zoals Uchiko en Ozu, die wat minder toerisme zien maar je gemakkelijk in contact brengen met de lieve lokale bevolking.

De bezienswaardigheden in en rondom Matsuyama die je niet mag overslaan zijn; Dogo Onson Honkain, Dogo Onsen, Matsuyama Castle, Ishiteji Temple en de dorpjes Uchiko en Ozu.

Kochi (高知)

Kochi Japan
Shimanto rivier en de Chinkabashi brug – Shikoku

Kochi is de grootste stad in het zuiden van het eiland. Omdat de stad zich in het zuiden van Shikoku bevindt, wijkt de cultuur een beetje af van de rest van het eiland. De stad is klein, knus en heeft een gezellige, ‘casual’ sfeer (waarschijnlijk door het heerlijke klimaat). Midden in de stad vind je één van de grootste toeristen trekpleisters namelijk een groot kasteel genaamd Kochi Castle (高知城, Kōchijō). Andere leuke bezienswaardigheden in Kochi zijn een bezoekje aan het prachtige Katsurahama strand en Mount Godaisan en zijn botanische tuin. Verder mag je de stad niet verlaten zonder Katsuo no Tataki te hebben gegeten, dit is de lokale specialiteit.

Net buiten de stad ligt de Shinshōji (津照寺) tempel, die veel wordt bezocht door pelgrims of wandelaars tijdens de 88 tempel route.

Het Kochi kasteel mag dan imposant zijn er zijn nog veel meer geweldige oude samoerai kastelen in Japan. Check onze top 10 kastelen van Japan maar eens!

Takamatsu

Ritsurin Koen Japanse tuin
Ritsurin Koen Japanse tuin

Takamatsu is de hoofdstad van Japans kleinste prefectuur, de Kagawa prefectuur. De haven van de stad was vroeger de enige manier om Shikoku te bereiken. Tegenwoordig is het een handige uitvalsbasis voor Naoshima en Teshima, twee eilandjes die beroemd zijn geworden door hun vele moderne en contemporary kunst in de buitenlucht.

In de stad zelf is tegenwoordig ook genoeg te doen. Zo heb je talloze musea over Shikoku’s architectuur bijvoorbeeld het Shikoku Mura of het Takamatsu Castle Park. Maar waar de meeste reizigers voor komen is de fenomenale Japanse tuin de Ritsurin Koen tuinen, misschien wel de mooiste tuin van heel Japan. Blijf niet te lang hangen in Takamatsu want er is veel meer te zien op het eiland Shikoku. Eet wel nog even als lunch de Sanuki Udon, de lokale specialiteit.

Tokushima (徳島) 

Tokushima is een stad die vooral bekend staat om het dansfestival dat hier elk jaar plaatsvindt. Elk jaar, in de maand augustus, vindt zich hier het Awa Odori festival plaats. Het festival draait om de zogenaamde ‘Fools Dance’. Duizenden mensen uit heel het land komen naar Tokushima om deze dans, die uit de 17e eeuw stamt, te bekijken. Ben je niet in de maand augustus in Tokushima? Er is gelukkig ook een interessant en leerzaam museum over het festival. Om heel eerlijk te zijn is er verder niet heel veel te doen in deze stad. Tenzij je van surfen houdt! Het Ozuna Kaisuiyokujo is beroemd onder de Japanse surfers.

De fabelachtige natuur op Shikoku

Natuurlijke kliffen van Shikoku
Natuurlijke kliffen van Shikoku

Shikoku is net zoals de rest van Japan erg bergachtig. Dat maakt dit eiland erg geschikt bergwandelingen en hikes. Tijdens deze wandelingen ontdek je de prachtige flora en fauna van Japan en leer je in kleine authentieke Japanse dorpjes de prachtige Japanners kennen. Ook de pelgrimstocht ‘88 Temples Route’ is, zelfs als je geen pelgrim bent, één van de highlights. Over het weer op het eiland hoef je je overigens geen zorgen te maken: het klimaat is het hele jaar aangenaam zelfs in de winter.

88 Temples Route

Shikoku 88 tempel route
88 tempel hiking route – Shikoku (Foto credits: JTB/UIG via Getty Images)

De 88 Temples Route is een pelgrimstocht die langs alle 88 boeddhistische tempels op Shikoku gaat. Hiermee treed je in de voetsporen van de zenmeester Kobo Diashi, die deze exacte tocht maakte om verlichting te krijgen. De tocht is maar liefst 1200 kilometer lang. Voor Japanners is dit een tocht die je een keer in het leven moet hebben gemaakt. Jaarlijks leggen duizenden Japanners en buitenlanders deze tocht af.

Top stranden van Shikoku

Shikoku staat naast de 88 Temples Route ook bekend om haar prachtige stranden. Eigenlijk alleen op het eiland Okinawa vind je mooiere stranden in Japan. Op de stranden van Shikoku kun je heerlijk relaxen en zwemmen maar ook surfen! De beste surfstranden van het eiland zijn Ikumi Beach en Ozuna Kaisuiyokujo in Tokushima. Om te zonnen en misschien wat spirituele verlichting zoals Kobo ooit deed te vinden kan je terecht op het strand Murato-Misaki. Andere toppers zijn Chichibugahama Beach, Tatsukushi Coast, Katsura Hama en Oki Beach. De stranden zijn niet lastig te vinden aangezien ze verspreid liggen over heel het eiland.

Iya Vallei

Iya vallei Japan Shikoku
Iya vallei – Shikoku

Iya Vallei is de plek waar je heen moet gaan als je een echte natuurliefhebber bent. Deze vallei heeft diepe kloven, uitgestrekte bossen en eeuwenoude touwbruggen. Je vindt hier de mooiste wandelpaden en routes van heel Japan! Ook kun je in de wilde rivieren gaan raften en kajakken zoals over de Shimanto.

De geschiedenis van Shikoku

Net zoals Hokkaido, is Shikoku voor een lange tijd afgesloten gebleven van de rest van Japan. Vroeger, ten tijde van de middeleeuwen, was het eiland opgedeeld in vier regio’s. Deze hadden en hebben nog steeds, allen hun eigen microcultuur en gebruiken. Ook op geografisch gebied verschilt er een hoop tussen deze regio’s. Zo zijn de noordelijke regio’s van natura wat beter ontwikkelt. Dit komt vooral doordat deze vroeger gemakkelijker te bereiken waren vanaf het grote eiland Honshu. Om de zuidelijke regio’s te bereiken, moest men eerst door het gebergte trekken. Om deze reden worden de bewoners van de zuidelijke regio’s altijd als een stoer, hard en onafhankelijk volk gezien.

Voorheen was Shikoku afgesloten van de rest van Japan. Maar in 1988 kwam hier echter verandering in, men ging letterlijk bruggen bouwen naar de andere eilanden van Japan, waardoor het eiland meer deel ging uitmaken van Japan. Er zijn nu drie bruggen naar het vaste land via de steden Naruto, Imabari en Marugame. Dit zorgde voor veel economische groei en een verbeterde welvaart en welzijn en zo ook de bereikbaarheid voor toeristen.

Tweede Wereldoorlog

Net zoals de andere Japanse eilanden heeft ook Shikoku zwaar geleden onder de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog. Vooral aan het einde van de oorlog, in 1945, werd Shikoku dagelijks aangevallen door Amerikaanse bommenwerpers. Met name steden, infrastructuur, industrie en militaire terreinen waren het doelwit. Veel steden op het eiland raakten zwaar beschadigd en moesten na de oorlog opnieuw worden opgebouwd. De sporen hiervan zie je vandaag de dag nog steeds in de steden en het landschap van het eiland terug.

Andere steden die zwaar geleden hebben in de Tweede Wereldoorlog zijn Nagasaki en Hiroshima, beide getroffen door een atoombom.

Accommodatie op het eiland

Net zoals op de andere eilanden van Japan is er op Shikoku geen gebrek aan accommodatie mogelijkheden. In de steden vind je veel hotels en hostels. Ook in de buitengebieden zijn er veel plekken waar je kunt overnachten, bijvoorbeeld in tempels zelf of bij mensen thuis.

Gemakkelijk reizen naar Shikoku

Op Shikoku zijn er meerdere vliegvelden die vooral binnenlandse vluchten afhandelen. Toch is het vaak goedkoper om te reizen met de Shinkansen en de Japan Rail Pass, gezien dit gratis is. Verder is het eiland gemakkelijk te bereiken vanuit de steden Osaka, Kobe, Himeji, Okayama, Hiroshima en Beppu. Dit zijn tevens leuke bestemmingen om te bezoeken na het eiland.

Wil je een rondreis over Shikoku maken en kun je wel wat tips gebruiken voor het uitstippelen van je route? Kijk dan eens bij onze partner Best of Japan. Hun experts weten je alles te vertellen over dit bijzondere eiland en ze stellen graag een reis op maat naar Shikoku voor je samen.

Als afsluiter nog enkele leuke feitjes over Shikoku

  • Pas in 1988 werd de eerste brug tussen Shikoku en een ander eiland, in dit geval Honshu, aangelegd. Tot die tijd was het eiland allen maar bereikbaar met de boot.
  • De totale lengte van alle bruggen tussen Shikoku en de andere eilanden is maar liefst 173 kilometer.
  • Jaarlijks maken maar liefst 200.000 mensen de 1300 kilometer lange 88 Temples Route pelgrimstocht.
  • Shikoku is tevens een hondenras. Het heeft de naam, zoals je waarschijnlijk al had kunnen raden, inderdaad van dit eiland.
⛩️ Hoe lang duurt de Shikoku Pilgrimage?

Afhankelijk van het type wandelaar zal de Shikoku 88 tempel pilgrimage ongeveer 30-60 dagen duren. Het is een traject van ongeveer 1200 kilometer en neemt je mee rond heel het eiland langs 88 tempels om verlichting te ontvangen. Ben je op zoek naar verlichting maar is de route te zwaar of te lang bezoek dan de Daisho-in tempel op Miyajima om de 88 beeldjes te eren.

🐕 Komt het hondenras Shikoku van het Japanse eiland Shikoku?

Het hondenras Shikoku heeft inderdaad zijn naam te danken aan het eiland. Het is een oud ras dat al eeuwen de Japanners gezelschap houdt op het eiland en vooral gebruikt werd voor zijn uitmuntende speurneus. Ze voelen zich vooral thuis in het ruwe berggebied rond Kochi.

🌶️ Wat zijn de leukste plekjes op Shikoku?

Het eiland Shikoku staat bekend om zijn 88 pelgrimsroute maar heeft reizigers nog veel meer te bieden. Zo zijn de steden Matsuyama, Kochi, Takamatsu en Tokushima leuk om te bezoeken. Daarnaast kan je perfect surfen of zonnen op de prachtige stranden van het eiland. Toch nog wat actiefs doen? Ga dan wandelen over de hangbruggen van de Iya vallei.

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening