Het eiland Shikoku (四国)

Shikoku Japan
Ritsurin-koen tuin – Shikoku

Shikoku is het kleinste en dunst bevolkte eiland van de vier grote eilanden van Japan. Veel reizigers slaan dit eiland vaak over wat niet terecht is in onze ogen! Shikoku is namelijk prachtig. Zo heeft het eiland bijvoorbeeld veel woeste bergtoppen (Ishizuchi 1982m) maar ook veel aangename zandstranden. Dit maakt dat Shikoku bij uitstek geschikt is voor een zonvakantie.

Ook qua steden heeft dit kleinste eiland genoeg te bieden. De grootste stad van het eiland, Matsuyama, heeft veel bezienswaardigheden en heilige/religieuze plaatsen. Shikoku is overigens een geweldige plek om te backpacken in Japan, mede omdat de infrastructuur op het eiland hiervoor perfect is.

Het vier landen eiland

Als je Shikoku letterlijk vertaald staat er “vier landen” (shi voor “vier” en koku voor “landen”) wat is afgeleid van de vier prefecturen (gemeente/provincie) op het eiland namelijk Ehime, Kagawa, Kochi en Tokushima. Het volledige eiland bedraagt maar een oppervlakte van 18.292 km² significant kleiner dan de andere eilanden. Mede hierom wonen er ook maar ongeveer 4,2 miljoen inwoners. Het eiland kent een sub-tropisch klimaat met warme zomers en zeer zachte winters. De beste reistijd voor Shikoku is daarom de lente of herfst. Lees hier meer over de beste reistijd van Japan per maand.

O-Shikoku: Het eiland der verlichting

Shikoku wordt in Japan gezien als een eiland van spiritualiteit en verlichting. Dit komt doordat het eiland de geboorteplaats is van de beroemde boeddhist Kōbō-Daishi (Kūkai). De Shikoku-pelgrimsroute, ook wel O-Shikoku genoemd, is één van de weinige cirkelvormige pelgrimages ter wereld. Het omvat 88 officiële heilige tempels en talrijke andere heilige plaatsen waar de zenmeester en boeddhist Kōbō-Daishi wordt verondersteld getraind te hebben of tijd doorgebracht in de 9e eeuw.

Wil je het volledige pelgrimspad lopen bereid je dan voor op een prachtige trektocht van 1300km rond het eiland. Waan je tijdens de trektocht in de overvloedige natuur van Shikoku en talloze mogelijkheden om je te mengen met de lokale bevolking. Misschien wel de beste manier om Japan in al zijn authenticiteit te zien.

Steden op Shikoku

Op Shikoku zijn niet zo veel grote steden te vinden als op bijvoorbeeld Honshu. Dit betekent echter niet dat de steden op Shikoku, niet erg leuk kunnen zijn. Vooral Matsuyama, Kochi, Takamatsu en Tokushima vinden wij echte aanraders. Sla deze dus niet over op jouw rondreis over dit prachtige, ongerepte eiland!

Matsuyama kasteel Japan
Matsuyama kasteel – Shikoku

Matsuyama

Matsuyama is de hoofdstad van het eiland en tevens de hoofdstad van de Ehime prefectuur. De stad is vooral bekend vanwege het fascinerende Matsuyama kasteel (松山城, Matsuyamajō), die zich bevind op een heuvel in het centrum van de stad. Daarnaast ook van het en het bekende Japanse boek “Botchan” van schrijver Natsume Sōseki uit 1906. Bovendien ligt net buiten de stad één van Japans oudste ‘hete bronnen’ resorts, namelijk Dōgo Onsen. In het buitengebied van Matsuyama zijn er ook nog een aantal kleine stadjes, zoals Uchiko en Ozu, die wat minder toerisme zien maar echter zeker leuk om eens te bezoeken.

Kochi Japan
Shimanto rivier en de Chinkabashi brug – Shikoku

Kochi

Kochi is de grootste stad in het zuiden van het eiland. Omdat de stad zich in het zuiden van Shikoku bevindt, heeft deze een unieke sfeer en cultuur. De stad is klein, knus en heeft een gezellige, ‘casual’ sfeer. Midden in de stad vind je een groot kasteel genaamd Kochi Castle (高知城, Kōchijō). Net buiten de stad ligt de Shinshōji (津照寺) tempel, die veel wordt bezocht door pelgrims tijdens de 88 tempel route.

Interesse in nog meer geweldige oude samoerai kastelen? Check onze top 10 kastelen van Japan eens!

Takamatsu

Takamatsu is de hoofdstad van Japans kleinste prefectuur, de Kagawa prefectuur. De haven van de stad was vroeger de enige manier om Shikoku te bereiken. In de stad is tegenwoordig veel te doen. Zo heb je talloze musea over kunst en architectuur en net buiten de stad vind je de beroemde Ritsurin Koen tuinen, misschien wel de mooiste tuin van heel Japan.

Tokushima

Tokushima is een stad die vooral bekend staat om het dansfestival dat hier elk jaar plaatsvindt. Elk jaar, in de maand augustus, vindt zich hier het Awa Odori festival plaats. Het festival draait om de zogenaamde ‘Fools Dance’. Duizenden mensen komen naar Tokushima om deze dans, die uit de 17e eeuw stamt, te bekijken. Ben je niet in de maand augustus in Tokushima? Er is gelukkig ook een interessant en leerzaam museum over het festival.

Natuur op Shikoku

Shikoku is net zoals de rest van Japan erg bergachtig. Dat maakt dit eiland erg geschikt voor lange wandelingen in de nature hikes. Tijdens deze wandelingen ontdek je de prachtige natuur en de kleine, authentieke Japanse dorpjes samen met de prachtige Japanners. Ook de pelgrimstocht ‘88 Temples Route’ is, zelfs als je geen pelgrim bent, aan te raden. Over het weer op het eiland hoef je je overigens geen zorgen te maken: het klimaat is het hele jaar aangenaam zelfs in de winter.

Shikoku 88 tempel route
88 tempel hiking route – Shikoku (Foto credits: JTB/UIG via Getty Images)

88 Temples Route

De 88 Temples Route is een pelgrimstocht die langs alle 88 boeddhistische tempels op Shikoku gaat. Hiermee treed je in de voetsporen van de zenmeester Kobo Diashi, die deze exacte tocht maakte om verlichting te krijgen. De tocht is maar liefst 1300 kilometer lang. Voor Japanners is dit een tocht die je een keer in het leven moet hebben gemaakt. Jaarlijks leggen duizenden Japanners en buitenlanders deze tocht af.

Stranden

Shikoku staat naast de 88 Temples Route ook bekend om haar prachtige stranden. Eigenlijk alleen op het eiland Okinawa vind je mooiere stranden in Japan. Op de stranden van Shikoku kun je heerlijk relaxen en zwemmen maar ook surfen, kajakken en duiken. De stranden zijn niet lastig te vinden aangezien ze verspreid liggen over heel het eiland.

Iya vallei Japan Shikoku
Iya vallei – Shikoku

Iya Vallei

Iya Vallei is de plek waar je heen moet gaan als je een echte natuurliefhebber bent. Deze vallei heeft diepe kloven, uitgestrekte bossen en eeuwenoude touwbruggen. Je vindt hier de mooiste wandelpaden en routes van heel Japan! Ook kun je in de wilde rivieren gaan raften en kajakken zoals over de Shimanto.

De geschiedenis van Shikoku

Net zoals Hokkaido, is Shikoku voor een lange tijd afgesloten gebleven van de rest van Japan. Vroeger, ten tijde van de middeleeuwen, was het eiland opgedeeld in vier regio’s. Deze hadden en hebben nog steeds, allen hun eigen minicultuur en gebruiken. Ook op geografisch gebied verschilt er een hoop tussen deze regio’s. Zo zijn de noordelijke regio’s van natura wat beter ontwikkelt. Dit komt vooral doordat deze vroeger gemakkelijker te bereiken waren vanaf het grote eiland Honshu. Om de zuidelijke regio’s te bereiken, moest men eerst door het gebergte trekken. Om deze reden worden de bewoners van de zuidelijke regio’s altijd als een stoer, hard en onafhankelijk volk gezien.

Voorheen was Shikoku afgesloten van de rest van Japan. Maar in 1988 kwam hier echter verandering in, men ging letterlijk bruggen bouwen naar de andere eilanden van Japan, waardoor het eiland meer deel ging uitmaken van Japan. Dit zorgde voor economische groei en een verbeterde welvaart en welzijn en zo ook de bereikbaarheid voor toeristen.

Tweede Wereldoorlog

Net zoals de andere Japanse eilanden heeft ook Shikoku zwaar geleden onder de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog. Vooral aan het einde van de oorlog, in 1945, werd Shikoku dagelijks aangevallen door Amerikaanse bommenwerpers. Met name steden, infrastructuur, industrie en militaire terreinen waren het doelwit. Veel steden op het eiland raakten zwaar beschadigd en moesten na de oorlog opnieuw worden opgebouwd. De sporen hiervan zie je vandaag de dag nog steeds in de steden en het landschap van het eiland terug.

Accommodatie

Net zoals op de andere eilanden van Japan is er op Shikoku geen gebrek aan accommodatie mogelijkheden. In de steden vind je veel hotels en hostels. Ook in de buitengebieden zijn er veel plekken waar je kunt overnachten, bijvoorbeeld in tempels zelf of bij mensen thuis.

Reizen naar Shikoku via Tokyo of Osaka

Op Shikoku zijn er meerdere vliegvelden. Deze hebben echter nauwelijks internationale vluchten. Daarom raden wij aan om eerst op Tokyo of Osaka te vliegen. Vanaf deze steden kun je vervolgens met de trein of een binnenlandse vlucht naar Shikoku reizen. Ook kun je met de bus. Dit duurt echter langer en is doorgaans niet goedkoper.

Feitjes over Shikoku

  • Pas in 1988 werd de eerste brug tussen Shikoku en een ander eiland, in dit geval Honshu, aangelegd. Tot die tijd was het eiland allen maar bereikbaar met de boot.
  • De totale lengte van alle bruggen tussen Shikoku en de andere eilanden is maar liefst 173 kilometer.
  • Jaarlijks maken maar liefst 200.000 mensen de 1300 kilometer lange 88 Temples Route pelgrimstocht.
  • Shikoku is tevens een hondenras. Het heeft de naam, zoals je waarschijnlijk al had kunnen raden, inderdaad van dit eiland.
restaurants logo

Hulp nodig met je reis?