Meteen naar de inhoud

Shirakawa-go & Gokayama

Shirakawa-go Japan

Shirakawa-go en Gokayama zijn twee naburige regio’s in de Japanse Alpen, gelegen in de prefecturen Gifu en Toyama. Shirakawa-go is vrij gemakkelijk te bereiken via een busdienst vanuit Takayama, ongeveer een uurtje rijden. De regio’s zijn door hun ligging in de bergen lang afgesloten geweest van de bewoonde wereld in Japan en vormen dus een gemeenschap op zich. Dit wordt meteen goed zichtbaar wanneer je het grootste (en enige) dorpje uit de Shirakawa-go regio binnenrijdt; Ogimachi.

De huizen die je hier ziet zijn met geen enkele andere Japanse bouwstijl te vergelijken en typerend voor deze streek. De zogeheten Gassho-zukuri huizen hebben een kenmerkende vorm en zouden zijn vormgegeven naar de samengevouwen handen van monniken tijdens een boeddhistisch gebed. Aangezien Shirakawa-go slechts één dorp kent, Ogimachi, wordt dit dorp tegenwoordig voor het gemak ook vaak aangeduid als Shirakawa-go.

De rieten daken van Shirakawa-go

Ogimachi Japan rieten daken

De grote rieten daken vormen het meest in het oogspringende kenmerk van deze architectuur, maar kennen naast een mooie aanblik ook een belangrijke taak. Dit gedeelte van de Japanse Alpen is één van de meest sneeuwrijke gebieden van dit gedeelte van Japan. De daken, die bevestigd worden zonder het gebruik van spijkers, dienen dan soms tot wel meer dan twee meter sneeuw te kunnen dragen. Door deze zware taak is het dus ook niet verwonderlijk dat de daken vaak voorzien worden van nieuw riet.

In de zomer, je repareert immers het dak wanneer de zon schijnt, is dit dan ook een klus van alle dorpelingen samen. Door op deze manier samen te werken, kan men één huis per dag doen, zodat niemand een nacht zonder dak zit. Dak voor dak worden de huizen weer winterklaar gemaakt en aan het eind van de dag wordt er genoten van een gezamenlijke maaltijd. Onder de hoge daken bevindt zich een grote zolder die vaak werd, of soms nog steeds, gebruikt als ruimte om zijderupsen te kweken.

UNESCO werelderfgoed Ogimachi

Shirakawa-go Japan

In het grootste dorp van de drie, Ogimachi, staan de meeste huizen, waarvan sommige (deels) opengesteld zijn voor publiek. Vrijwel alle huizen zijn nog gewoon bewoond door de inwoners die tegenwoordig naast de rijstteelt, leven van het toerisme. De bijzondere regio’s zijn sinds 1995 aangemerkt als UNESCO werelderfgoed. Er zijn huizen die tot wel 400 jaar oud zijn. De meeste zijn ongeveer 100 tot 250 jaar terug gebouwd. De dorpen zelf bestaan al sinds de elfde eeuw. Ogimachi is dus zoals gezegd gemakkelijk te bereiken met de bus vanuit Takayama. Wil je naar de dorpen in Gokayama, te weten Ainokura en Suganuma, dien je vanuit Ogimachi nog een bus te nemen, wat je ongeveer een uurtje kost. Ainokura en Suganama liggen wat hoger dan Ogimachi, zijn iets minder toeristisch en wat kleiner.

Kies voor een overnachting in Ogimachi

De aanblikken van de bijzondere huizen in Ogimachi zijn overdag al indrukwekkend, zeker in de winter met de dikke pakken sneeuw, lichte sneeuwval en weerkaatsende lichtjes, maar het wordt pas echt adembenemend wanneer de avond valt. Wanneer de tourguides met hun wapperende vlaggetjes verdwenen zijn en de sneeuw de laatste verdwaalde geluiden weet te dempen. Een wandeling in het schemerlicht, wat langzaam overgaat in duisternis met een heldere hemel is één van de meest bijzondere ervaringen die je in Japan op kunt doen. Je waant je op dat moment echt een jaar of tweehonderd terug in de tijd. Omringt door bossen, lopend over de besneeuwde straatjes met weinig tot geen auto’s in het zicht en al helemaal geen rijdende auto’s.

Een bezoek aan dit bijzondere stukje Japanse historie is dus ook aan te raden met een overnachting, daar de laatste bussen tegen het einde van de middag uit het dorp vertrekken. Uiteraard is het goed mogelijk in drie tot vier uur door het dorp heen te stappen en de belangrijkste bezienswaardigheden van een lijstje te strepen, maar dat doet weinig recht aan de magie van deze mini-samenleving. Overigens kun je in dat geval ook kiezen voor het kunstmatig aangelegde openluchtmuseum ‘Hida folk village’, op slechts tien minuten rijden vanuit Takayama.

Waar overnachten in Ogimachi?

Ogimachi Japan

In Ogimachi is mogelijk om in enkele van de Gassho-zukuri huizen, tegenwoordig dienst doende als minshuku, te overnachten. Het is in dit geval wel raadzaam tijdig te reserveren. Deze verblijven zijn schaars op websites als booking.com. De overnachtingen zijn aan de prijzige kant, maar dit is het waard. De meeste verblijven worden geboekt inclusief ontbijt en diner. In Ogimachi is er tevens een ryokan met een hotspring (onsen), te weten ‘No-Yu’ een prima verblijf met heerlijke baden en traditionele Japanse maaltijden. De kamers in deze ryokan zijn wel aan de gehorige kant.

Vergeet je laarzen niet in de winter

Wanneer je in de winter richting deze regio gaat, zijn stevige sneeuwlaarzen geen overbodige luxe. De straatjes worden zoveel mogelijk sneeuwvrij gehouden, maar langs de weg liggen flinke hopen sneeuw. Zeker wanneer je van plan bent een stuk te wandelen in het dorp, of bijvoorbeeld wat hoger de berg op, richting een uitkijkpost, kun je niet zonder dergelijk schoeisel.

Op zoek naar andere wandelroutes in Japan? We hebben er vijf op een rij gezet die de moeite waard zijn

De tocht richting de uitkijkpost, die je een fantastisch uitzicht biedt over het dorpje, kun je ook per pendelbus maken. De wandeling duurt echter niet heel lang en zorgt onderweg voor al een paar supermooie uitzichten en fotomomenten. Dwaal een stukje af van de hoofdweg en baan je een weg door de verse sneeuw. Je kunt altijd nog de pendelbus naar beneden nemen.

De culinaire hoogstandjes Shirakawa-go & Gokayama

Ogimachi Japan kroket eten

Culinaire hoogstandjes zijn er te vinden in de vorm van de maaltijden die je geserveerd krijgt tijdens je verblijf. Verder bestaat het horeca-aanbod voor de toeristen vooral uit aanbieders van kleine snelle snacks. Voor Nederlanders is het heerlijk om na een middagje door de sneeuw geslenterd te hebben, een warme kroket te vinden. Weliswaar een Japanse kroket, maar toch, deze schijnt ooit ergens vanuit Nederland te zijn overgewaaid, zoals met wel meer het geval is in dit land.

Reizen naar en vanuit Shirakawa-go & Gokayama regio

Vanuit Ogimachi is het iets meer dan een uur met de bus naar Kanazawa of Toyama-stad. In beide plaatsen bevinden zich Shinkansen stations. Vanuit Toyama kun je bijvoorbeeld heel snel naar Nagano, vanuit waar je het Noorden van de Japanse Alpen verder kunt ontdekken. Wil je de andere kant op, kies dan voor Kanazawa. Vanuit Kanazawa is het bijvoorbeeld slechts drie uur richting Osaka of Nagoya. Een up-to-date busschema vind je hier: Nouhibus.co.jp.

Shirakawa-go en Gokayama

Shirakawa-go en Gokayama zijn bijzondere parels van de Japanse cultuur. Lang verborgen gebleven in de bergen, is de magie nog steeds aanwezig. De winter biedt een volledig andere aanblik dan de zomer met allebei hun eigen hoogtepunten.

Dit artikel is geschreven door: Sander Voerman
Foto credits: Sander Voerman
Shirakawa-go (Ogimachi) bezocht in Februari 2017, +/- twee meter sneeuw

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening