Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Japanse steden ontdekken?

Japanse steden ontdekken?

Skyline Nagasaki in de nacht
Skyline Nagasaki in de nacht

Naast Tokyo heeft Japan natuurlijk nog veel meer mooie steden die je kan bezoeken. Wij hebben een paar steden voor je uitgezocht die zeker het bezoeken waard zijn voor tijdens een rondreis. Vooral de steden Kyoto, Nara, Hiroshima, Nagasaki en Osaka zijn echte aanraders! Het zijn niet de grootste steden van Japan want de op twee na grootste stad van Japan is Yokohama, daarna volgen Osaka, Nagoya en Sapporo.

Welke Japanse stad wil je ontdekken?

Map Japan
1. Tokyo9. Kumamoto
2. Kyoto10. Kanazawa
3. Nara11. Himeji
4. Nagasaki12. Nagano
5. Hiroshima13. Sendai
6. Sapporo14. Fukuoka
7. Nagoya15. Matsumoto
8. Osaka16. Kagoshima

Dit zijn de leukste Japanse steden

Dit zijn onze favoriete steden naast Tokyo! Ontdek ze snel want de Japanse cultuur veranderd heel snel waardoor de authenticiteit verloren kan gaan.

Kyoto (京都市)

Kyoto in de herfst
Kyoto tijdens de herfst

Kyoto is een redelijk grote stad voor Japanse begrippen en telt ongeveer 1,5 miljoen inwoners. In een ver verleden was deze stad de keizerlijke hoofdstad van het land voordat Edo (het hedendaagse Tokyo) dat werd. Kyoto is gelegen op het eiland Honshu, dit is het hoofdeiland van Japan. Rondom de stad liggen flinke bergen waar je ook de wereldberoemde Fushimi Inari-taisha Torri’s vindt. Als je verder zuidelijk reist kom je de stad Osaka tegen. De stad staat vol met tempels en oude bouwwerken zoveel dat je waarschijnlijk keuzes moet gaan maken. De Kinkaku-ji en Ginkaku-ji kunnen wij aanraden. Veel mensen combineren Kyoto, Osaka, Nara, Kobe en Himeji vaak in één reis omdat alle steden veel bezienswaardigheden hebben en dichtbij elkaar liggen (max 1.5 uur reizen).

Kyoto lantarens
Fushimi Inari-taisha

Kyoto staat ook bekend om zijn warmte en het beetje wind tijdens de zomernachten, perfect om uit te puffen na het drukkere en warme Tokyo. Tevens wordt de stad door veel reizigers en Japanners gezien als het culturele centrum van Japan. Veel bewoners van Kyoto doen aan groenteteelt, want de grond rondom de stad is zeer vruchtbaar. Daarnaast wordt er veel gevist en leeft men hier voornamelijk van het toerisme. Lees alle ins-en-outs over Kyoto hier. Leuk weetje: Tokyo en Kyoto zijn door Lonely Planet reisgidsen verkozen tot de leukste Japanse steden.

Osaka (大阪市)

Osaka in de winter
Osaka castle

Osaka is één van de grootste Japanse steden en heeft ongeveer 2,7 miljoen inwoners. De stad heeft veel scholen, winkels en bedrijven waardoor het een echt handelscentrum is. Veel toeristen trekken naar de stad voor het Osaka voor vertier in het bruisende nachtleven. Daarnaast vind je er ook traditionele artefacten en gebouwen uit een ver verleden zoals het poppentheater Bunraku (Ningyō jōruri), in dit speciale theater speelt zich sinds 1684 een poppenspel af met poppen zo groot als mensen.

Vergeet het beroemde Nishinomaru kasteel, het Dōtonbori winkeldistrict en de Kuromon Ichiba foodmarket ook niet! Deze stad kan de bezoeker eigenlijk alles bieden omdat hij zeer groot is. Het uitgaan in Osaka is fantastisch en het aantal restaurantjes ontelbaar. Lees hier verder over Osaka en al de activiteiten en bezienswaardigheden die deze stad te bieden heeft.

Osaka ligt trouwens ten midden van het eiland Honshu waardoor het dient als centrum van de Japanse infrastructuur. Een perfecte uitvalsbasis voor Nara, Kobe, Kyoto of Himeji dus. Je kan tevens rechtstreeks vliegen vanuit Nederland op Osaka Kansai Airport.

Hiroshima (広島市)

Hiroshima rivier verlichting
Hiroshima peace park

Hiroshima is een stad in Japan met 1,7 miljoen inwoners. De Japanse stad is gevestigd aan de Japanse Binnenzee en vooral bekend in de Westerse wereld vanwege de Atoombom die in de Tweede Wereldoorlog op de stad werd gegooid. Deze bom had de naam ‘Little boy’ en verwoeste de stad bijna volledig.

Na de WWII is de stad helemaal herbouwd waardoor Hiroshima onder meer moderne trams kreeg en een nieuwe infrastructuur. Door het Japanse Parlement is de stad uitgeroepen tot de Stad van de Vrede. Echter, is de stad nog altijd getekend door de atoombom. Lees meer over Hiroshima en de verwoesting die de Atoombom aan heeft gericht. Daarnaast is er natuurlijk nog veel meer te vinden zoals de must see het Hiroshima Peace Memorial Park & Museum en het tempeleilandje Miyajima.

Nara (奈良市)

Nara Japan in de lente
Todaiji tempel

Nara is een stad met minder inwoners in vergelijking met andere Japanse steden, namelijk maar een kleine 400.000. De stad ligt in het zuiden van het eiland Honshu niet ver van Kyoto en Osaka. Het is de hoofdstad van de prefectuur Nara (een prefectuur is een soort provincie).

Nara wordt al eeuwen gezien als de stad van de geleerde en wetenschap en tegenwoordig telt de stad zes universiteiten en 16 hogescholen! Dit is daarom één van de favorieten bestemmingen voor uitwisselingsstudenten uit Nederland. Nara is tevens één van de meest favoriete bestemming voor veel internationale toeristen vanwege de het Nara Park. Daarnaast vind je er veel natuur zoals bossen en parken en is het mogelijk om lekker tot rust te komen tijdens prachtige wandelingen. Lees meer reistips over Nara en bijvoorbeeld de gigantische Todaiji Tempel op de pagina zelf.

Nagasaki (長崎市)

Nagasaki in de nacht
Haven Nagasaki by night

Nagasaki is gelegen op het twee na grootste eiland van Japan, Kyushu. De stad heeft ongeveer 450.000 inwoners en is daarmee niet veel groter dan Nara. Vanouds is de stad een echte havenstad waar veel handel gedreven werd met andere landen.

Nagasaki staat net als Hiroshima ook bekend door de atoombom uit de Tweede Wereldoorlog. Drie dagen nadat Hiroshima getroffen werd door een atoombom, werd er namelijk op Nagasaki ook een atoombom gegooid, deze bom had de naam ‘Fat Man’. In eerste instantie was deze bom bedoeld voor de stad Kokura, maar daar was het te bewolkt en daarom werd er voor het industriële gebied van Nagasaki gekozen.

Het Park van de Vrede is aangelegd in Nagasaki ter nagedachtenis van de verwoestende kracht van de bom. Veel toeristen trekken naar dit park toe, om te zien wat de atoombom met de stad heeft gedaan. Andere leuke bezienswaardigheden zijn Deshima, Huis ten Bosch en het spectaculaire Hashima. Meer leuk reisadvies over Nagasaki vind je op de pagina zelf.

Grootste steden van Japan

De bovenstaande steden behoren tot de leukste maar niet de grootste van Japan. Hoewel Osaka de tweede grootste stad van Japan is heeft Yokohama de grootste populatie. Iedereen denkt vaak dat Tokyo de grootste stad is van het land, dat is incorrect want de hoofdstad is namelijk een agglomeratie wat betekend dat het een aaneenschakeling van steden en dorpen is. Je kan Tokyo daarom vergelijken met de Nederlandse Randstad, alleen dan helemaal in elkaar gegroeid.

De top 5 grootste steden van Japan zijn Yokohama (3.7 miljoen inwoners), Osaka (2.7 miljoen inwoners), Nagoya (2.3 miljoen inwoners), Sapporo (2 miljoen inwoners) en Kōbe (1.6 miljoen inwoners). De agglomeratie Tokyo zelf prijkt wel bovenaan de lijst van grootste steden van Japan met meer dan 36 miljoen mensen. Dit aantal is tevens genoeg om de eerste plek op de lijst met grootste steden ter wereld aan te voeren.

Enkele andere Japanse steden & dorpjes

Natuurlijk telt Japan nog vele andere mooie dorpen en steden. Hieronder hebben we nog een aantal leuke tips voor je;

FAQ over de bekendste Japanse steden

🌆 Wat zijn de grootste steden van Japan?

De top 5 grootste steden van Japan zijn Yokohama (3.7 miljoen inwoners), Osaka (2.7 miljoen inwoners), Nagoya (2.3 miljoen inwoners), Sapporo (2 miljoen inwoners) en Kōbe (1.6 miljoen inwoners). De agglomeratie Tokyo zelf prijkt wel bovenaan de lijst van grootste steden van Japan met meer dan 36 miljoen mensen.

🗾 Wat zijn de top 5 steden van Japan om te bezoeken?

De leukste steden voor een rondreis door Japan zijn Tokyo, Kyoto, Osaka, Hiroshima en Nara. Deze steden zijn allemaal gemakkelijk te bereiken met de snelle shinkansen treinen.

📷 Welke Japanse stad ontvangt de meeste toeristen?

De steden Tokyo en Kyoto ontvangen letterlijk miljoenen binnenlandse en buitenlandse reizigers per jaar. Heb je weinig tijd om Japan door te brengen dan zijn deze steden de absolute must-see cities.

🏙️ Hoeveel steden zijn er in Japan?

Japan telt anno 2020 maarliefst 13 steden met meer dan één miljoen inwoners. Daarnaast telt het land 191 steden tussen de 100.000 en 1 miljoen inwoners en 540 steden tussen de 10.000 en 100.000 inwoners.

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening