Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Studeren in Japan

Studeren in Japan

Studeren in Japan
Jonge studenten in Japan

Studeren in Japan, wie wilt dat nu niet? Het kan tegenwoordig aan veel gerenommeerde universiteiten en hoge scholen die hoog op de wereld ranking van beste scholen staan. Daarnaast staan de Japanners bekend als de voorlopers in technologie wat je ook terug ziet in de grote diversiteit aan technische opleidingen en bedrijven. Het is daarom een goed land om je studie tijdelijk of permanent voort te zetten of bijvoorbeeld als tussenjaar. We helpen je met dit artikel een stukje op weg tijdens je oriëntatie fase en geven wat handige tips mee.

Snel naar:

Een studie zoeken in Japan

Schoollokaal in Japan
Typisch schoollokaal in Japan

De Japanse universiteiten staan voor hoge kwaliteit, net als de Nederlandse, waardoor het zeer aantrekkelijk is voor studenten uit Nederland om in Japan te gaan studeren. Daarbij staat een studie in het buitenland netjes op je CV. De kans is ook groot dat wij Nederlanders of Belgen in de toekomst steeds meer zaken gaan doen met rijke Aziatische landen zoals Japan gezien de wereld steeds meer internationale handel met elkaar drijft. Heb jij de kennis van de Japanse cultuur, de Japanse taal en leerwijze al tot je eigen gemaakt dan is dit tegenwoordig zeer aantrekkelijk voor bedrijven.

Een studie zoeken in Japan is niet heel makkelijk. Verwacht namelijk wel extreem hoge en zware educatieve normen, de scholen behoren tot de wereldleiders in state-of-the-art onderzoek met de nadruk op management, economie, robotica en technologie. Deze hoge studie-eisen vereisen uiteraard ook veel discipline. Niks bijzonders voor de Japanners zelf natuurlijk gezien die hier al een expert in zijn geworden door de eeuwen heen. Echter, is het voor onze studenten vaak even aanpassen.

Neem contact op met je studieloopbaan centrum

Wij raden aan om contact op te nemen met het studieloopbaan centrum in je eigen Universiteit, Hogeschool of MBO opleiding om uit te zoeken of je school een uitwisselingsprogramma heeft met universiteiten in Japan. Dit beperkt je keuze vaak wel maar maakt een aantal logistieke/bureaucratische zaken ook een stuk gemakkelijker, bijvoorbeeld het regelen van een studentenvisum. Enkele universiteiten en hogescholen in Nederland en België die een uitwisselingsprogramma hebben zijn; Universiteit Leiden, KU Leuven, Zuyd Hogeschool, UVA en nog vele andere.

Heeft jou school geen uitwisselingsprogramma met Japan dan moet je zelf aan de slag om alles te regelen. Om te starten met het aanvragen van een studentenvisum.

Studentenvisum aanvragen

Er zijn meerdere documenten nodig voor het aanvragen van een Japans studentenvisum. Heb je deze al in je bezit dan kan je de stappen doorlopen voor het aanvragen van het visum.

Benodigde documenten voor een Japans studentenvisum

 • Geldig paspoort (minimaal nog 6 maanden geldig na terugkomst)
 • 9 recent genomen pasfoto’s
 • Documenten van inschrijving school in Japan
 • Certificate of Eligibility (CEO) in samenwerking met de school van inschrijving
 • Visa aanvraag formulier van de ambassade
 • Soms extra informatie maar dat is per persoon/afkomst afhankelijk

Stappen voor het aanvragen van een studentenvisum

 1. Kies een school en opleiding die bij je past
 2. Benader de school voor een aanvraag formulier tot studie bij de school. Deze heb je nodig om een visum aan te vragen.
 3. Bereid alle documenten voor die nodig zijn voor het visum zodat je het Certificate of Eligibility (COE) kan aanvragen. Benodigde documenten zijn; inschrijving school, 8 paspoort foto’s, copy van je paspoort, academische documenten (diploma’s, inschrijvingen etc) en de financiële verantwoording zoals overzichten van (spaar)bankrekeningen, eventuele loonstrookjes etc.
 4. Hiermee krijg je het COE document van het Japanse Bureau voor Immigratie waarmee je aanspraak kan maken op een visum
 5. Neem uiteindelijk contact op met de Japanse Ambassade en zorg dat je alle gegevens gebundeld hebt. De aanvraag is nu gestart en zal tussen de 2-3 maanden de tijd nemen. Wees dus op tijd met het aanvragen.

Meer weten over een visum voor Japan?

Waar kan je studeren in Japan

Studeren in Japan
Universiteit in Tokyo

Elk jaar studeren er meer dan 130.000 internationale studenten aan de hogescholen en universiteiten van Japan. Zo is het mogelijk om Bachelor en Master diploma’s te behalen in verschillende vakgebieden. De meeste universiteiten zijn wel particuliere scholen en kosten tussen de US $9000-15.000 per jaar. Dit is ongeveer even veel als in Nederland maar de overheid subsidieert in ons land de meeste studies zodat ze rond de 2.000 EUR per jaar kosten. Kosten kunnen dus oplopen voor het studeren in het buitenland. Specifiek voor Japan zal dit meevallen gezien onze overheid de overbrugging ook vaak subsidieert in samenwerking met de Japanse overheid.

Japanse schoolboeken
Japanse schoolboeken

Verder zijn er vaak enkele voorwaarden verbonden aan het studeren in Japan. Zo moeten studenten van een Master opleiding bij veel universiteiten de Japanse taal beheersen of minimaal 1-2 jaar besteden eraan. Uiteraard bieden de Japanners deze taalopleidingen zelf aan. Beheers je de Japanse taal al? Dan is er de keuze uit 86 nationale universiteiten, 75 openbare universiteiten en 457 particuliere universiteiten. Van deze scholen staan er 13 in de top 400 van beste ter wereld.

De toekomst ziet er nog veel rooskleuriger uit aangezien Japan steeds meer Master programma’s in het Engels voor internationale studenten gaat aanbieden. Japan wil namelijk het aantal internationale studenten verdubbelen in 2025. Enkele beroemde universiteiten zijn de APU Japan, International University of Japan, United International Business Schools en de Waseda Business School (Waseda University) die hierin het voortouw nemen.

Mocht je stage willen lopen in Japan dan is dit natuurlijk ook mogelijk. Hulp hierbij nodig? Neem dan eens een kijkje op Stagelanden.nl voor meer informatie.

Hieronder vind je informatie over enkele bekende universiteiten en hogescholen die uitwisselingsprogramma’s met Nederland of België hebben. Met studies op deze scholen kan je gemakkelijk alle benodigde studiepunten halen.

Internationale studies aan de APU Japan

APU universiteit in Japan

De officiële naam van de APU Japan universiteit is Ritsumeikan Asia Pacific University. Dit is één van de bekendste universiteiten in Japan en zeer aantrekkelijk voor internationale studenten door de verschillende studies in het Engels. Zo bieden ze verschillende Bachelor en Master programma’s aan in de vakgebieden Social Science en Business Administration. Hieronder volgen de onderzoeksvelden.

De onderzoeksvelden van Social Science zijn;

 • Environment and Development
 • Culture, Society and Media
 • Hospitality and Tourism
 • International Relations and Peace studies

De onderzoeksvelden van Business Administration;

 • Strategic management and Organization
 • Innovation and Economics
 • Marketing
 • Accounting and Finance

Meer informatie over de opleidingen en onderzoeksvelden kan je vinden op de website van de APU Japan universiteit. De universiteit heeft perfecte voorzieningen voor internationale studenten zoals een campus en speciale Japanse taal lessen. Daarbij is het geen probleem om een Nederlandse studiebeurs te krijgen voor deze universiteit.

International University of Japan

International University of Japan

Nummer 37 op de wereld ranglijst van beste universiteiten is de International University of Japan. Het is mogelijk om verschillende Master en PHD programma’s te volgen in het Engels aan deze universiteit. De vakgebieden van de Master en PhD studies zijn International Relations en International Management.

De Master programma’s van International Relations zijn;

 • International Development Program
 • Public Management & Policy Analysis Program
 • International Relations Program
 • Public Policy Program(PPP)

De Master programma’s van International Management zijn

 • Master Business Administration (MBA)
 • Intensive MBA (IMBA)
 • Master of E-Business Management

PhD programma’s;

 • PhD in Economics
 • PhD in Public Management
 • PhD in International Relations

Meer informatie over de opleidingen en het aanmelden kan je vinden op de website van de International University of Japan.

United International Business Schools

UIBS universiteit in japan

De United International Business Schools (UIBS) in Tokyo geeft studenten de mogelijkheid om in het Engels te studeren in Japan. De UIBS heeft verschillende Bachelor, Master en PhD programma’s die te volgen zijn op de Japanse campus.

Bachelor programma’s

 • BBS – Bachelor in Business Studies (choose optional minor)
 • BBA – Bachelor of Business Administration (choose major and minor)
  • Major – Business and Entrepreneurship
  • Major – Finance and Economics
  • Major – Marketing and Management

Master programma’s

 • MBS – Master in Business Studies
 • MBA – Master of Business Administration
 • MA – Master of Arts in Human Resource Management
 • MA – Master of Arts in Marketing Management
 • MS – Master of Science in Financial Management
 • MS – Master of Science in Operations Management

PhD & Executive programma’s

 • Finance
 • Marketing
 • Entrepreuneurship
 • Economics
 • Communicaton

Meer informatie over de opleidingen en de aanmelding kan je vinden op de website van de UIBS. Door de locatie van de universiteit in de hoofdstad van Japan zijn de kosten zoals onderdak, eten en andere vaste lasten hoger dan bij universiteiten buiten Tokyo.

Waseda Business School

Waseda Business universiteit

De Waseda Business School ligt in het centrum van Tokyo en behoort tot de toppers in het gebied van Business Administration. Het is mogelijk om verschillende Master programma’s in het Engels te volgen. Daarnaast is het mogelijk om avondprogramma’s te volgen om zo een MBA te halen naast werktijd. De MBA’s zijn allemaal binnen een jaar af te ronden.

De vakgebieden van de Master programma’s zijn;

 • Corporate & Business Strategy
 • Marketing
 • Finance
 • Financial Accounting
 • Managerial Accounting
 • Economics for Business Administration
 • Business Data Analysis
 • Entrepreneurship
 • Management of People and Organizations

Voor meer informatie en de aanmelding kan je terecht op de website van de Waseda Business School.

Buitenland beurzen die gelden in Japan

Omdat studeren in het buitenland niet goedkoop is kan je aanspraak op een studiebeurs. Zo ook voor het studeren in Japan is het mogelijk om een studiebeurs te krijgen van de overheid of andere instanties, vraag dit na bij je eigen universiteit/ hoge school of bekijk alle beschikbare studiebeurzen op Nuffic.nl.

De IRS-beurs van SNUF bijvoorbeeld kan je financieel helpen met het bekostigen van het verblijf in het buitenland. Vergeet daarnaast niet je OV reiskaart stop te zetten dit levert al snel z’n 90 euro per maand op.

Veelgestelde vragen over studie-uitwisselingen

🎫 Hoe lang duurt een aanvraag voor een studentenvisum?

Een studentenvisum aanvragen voor Japan duurt ongeveer 2-3 maanden. Lees hier de visum aanvraag stappen die je moet doorlopen voor.

🎓 Wat zijn de vereisten om te studeren in Japan?

Als Nederlander of Belg is het relatief makkelijk om tijdelijk te studeren in Japan. Onze uitwisselingsprogramma’s zijn vaak volledig ondersteund door universiteiten of hoge scholen aan beide kanten die je erbij kunnen helpen. Enkele scholen vereisen vaak wel een minimale beheersing van de Japanse taal.

💴 Wat kost studeren in Japan?

Ga je op een door universiteiten of hoge scholen ondersteund uitwisselingsprogramma voor studenten naar Japan dan liggen de kosten rond de €1500-2000 per studiejaar. Het is mogelijk om hiervoor een studiebeurs aan te vragen, wat het tussenjaar in Japan natuurlijk aantrekkelijker kan maken. Daarnaast hebben wij een mooie infographic voor het levensonderhoud in Japan gemaakt ter indicatie wat het leven als student gaat kosten.

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening