Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Sumoworstelen

Sumoworstelen

Sumo wedstrijd in de Ryogoku Kokugikan

Sumo is een vorm van traditioneel Japans worstelen die teruggaat tot de oudheid. Het is een full-contact sport waarbij twee worstelaars, of rikishi, het tegen elkaar opnemen in een ronde ring, of dohyo. Het doel van sumo is om de tegenstander uit de ring te dwingen of een lichaamsdeel, behalve de voetzolen, de grond te laten raken. Het is de officiële nationale sport van Japan.

De spelregels van sumoworstelen

Ryogoku Kokugikan stadium
Ryogoku Kokugikan stadium

Sumo is een traditionele Japanse worstelsport met een reeks regels en rituelen die worden gevolgd door worstelaars, of rikishi, en juryleden. Hier zijn enkele van de belangrijkste regels van sumo:

 1. De wedstrijd vindt plaats in een cirkelvormige ring, of dohyo, met een diameter van 4,55 meter.
 2. De worstelaars, of rikishi, staan tegenover elkaar in het midden van de ring en beginnen de wedstrijd door te hurken en hun handen tegen de grond te houden.
 3. Het doel van de wedstrijd is om de tegenstander uit de ring te dwingen of een lichaamsdeel, behalve de voetzolen, de grond te laten raken.
 4. De worstelaars mogen hun tegenstander niet slaan of wapens gebruiken. Ze mogen ook de mawashi, of riem, van hun tegenstander niet vastpakken tijdens de wedstrijd.
 5. Als een worstelaar uit de ring stapt of met een ander lichaamsdeel dan zijn voetzolen de grond raakt, verliest hij de wedstrijd.
 6. Als de wedstrijd eindigt in een gelijkspel, beginnen de worstelaars opnieuw vanaf de hurkzit totdat een worstelaar wint.
 7. De winnaar van de wedstrijd wordt bepaald door een jury, die beslist op basis van de regels en het verloop van de wedstrijd.
 8. De worstelaars worden gerangschikt volgens hun prestaties in toernooien, waarbij de hoogst gerangschikte worstelaars speciale privileges en erkenning krijgen.

Het dieet van een Japanse sumoworstelaar

Japanse Udon ramen
Japanse Udon ramen

Sumoworstelaars staan bekend om hun grote omvang, en hun dieet is een belangrijk onderdeel van hun training en voorbereiding op wedstrijden. Sumo-worstelaars volgen meestal een traditioneel Japans dieet dat veel calorieën en eiwitten bevat en een verscheidenheid aan voedingsmiddelen, zoals:

 • Rijst: Rijst is een hoofdvoedsel in Japan en is een belangrijke bron van koolhydraten voor sumoworstelaars. Een typische portie rijst voor een sumoworstelaar kan oplopen tot 10 kopjes per maaltijd.
 • Noedels: Noedels, zoals udon en soba. Ze worden vaak geserveerd met een verscheidenheid aan toppings, zoals tempura, vis en groenten.
 • Vis: Vis, zoals tonijn, zalm en zeebrasem, is een rijke bron van eiwitten en omega-3 vetzuren en is een belangrijk onderdeel van het sumoworstelaarsdieet.
 • Groenten: Groenten, zoals daikon, rapen, en aubergine. Ze worden vaak gekookt in bouillon of geserveerd als bijgerecht.
 • Vlees: Vlees, zoals rundvlees en varkensvlees, hoewel het meestal in kleinere hoeveelheden wordt geconsumeerd dan andere voedingsmiddelen.

De exacte calorie-inname van een sumoworstelaar hangt af van zijn leeftijd, gewicht en activiteitsniveau. Het is echter gebruikelijk dat sumoworstelaars meer dan 8.000 calorieën per dag consumeren om hun grote omvang te behouden.

Gaan gezondheid en sumoworstelen samen?

Sumoworstelen kan, zoals elke fysieke activiteit, gezond of ongezond zijn, afhankelijk van hoe het wordt beoefend.

 • Fysieke activiteit: Sumoworstelen is een vorm van fysieke activiteit die kan helpen om kracht, uithoudingsvermogen en cardiovasculaire gezondheid te verbeteren. Het kan ook helpen om het risico van obesitas en andere gezondheidsaandoeningen geassocieerd met een zittende levensstijl te verminderen. Het is erg zwaar om elkaar van een mat af te duwen waardoor je veel calorieën kan verbranden.
 • Dieet: De traditionele sumoworstelaar dieet, dat is hoog in calorieën en eiwitten, kan de voedingsstoffen en energie die nodig is om de training en de concurrentie te ondersteunen. Het is echter belangrijk voor sumoworstelaars om ervoor te zorgen dat ze een evenwichtig dieet met een verscheidenheid aan voedingsstoffen consumeren en om te voorkomen dat ze te veel of ongezond voedsel consumeren.
 • Gewichtsbeheersing: Sumoworstelaars staan bekend om hun grote omvang, en het handhaven van een hoog gewicht kan de gewrichten belasten en het risico op gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk en diabetes verhogen.
 • Risico op blessures: Zoals bij elke fysieke activiteit is er een risico op blessures bij sumoworstelen. Veel voorkomende blessures bij sumo zijn verrekkingen, verstuikingen en breuken.

Geschiedenis van sumo

geschiedenis Tokyo sumo worstelaar
Sumo prenten uit het verleden

Sumo zou zijn ontstaan als een religieus ritueel dat werd uitgevoerd in Shinto-heiligdommen, waar worstelaars gevechten tussen godheden naspelen. Na verloop van tijd ontwikkelde sumo zich tot een professionele sport, met het eerste officiële sumotoernooi in de 17e eeuw.

Tijdens de Edo-periode (1603-1868) werd sumo een populaire vorm van vermaak en werden er regelmatig toernooien gehouden in steden in heel Japan. Sumoworstelaars, of rikishi, werden verdeeld in vier rangen, waarbij de hoogstgeplaatste worstelaars privileges en erkenning kregen.

In het moderne tijdperk heeft sumo zich verder ontwikkeld en is het een belangrijke kijksport geworden in Japan. Er worden jaarlijks zes grote sumotoernooien gehouden in verschillende steden in het land, en sumoworstelaars worden gerangschikt op basis van hun prestaties in deze toernooien. Sumo wordt bestuurd door de Japan Sumo Association, die verantwoordelijk is voor het trainen en promoten van sumoworstelaars en het organiseren van toernooien.

Sumo heeft ook internationaal aan populariteit gewonnen, met toernooien en tentoonstellingen in landen over de hele wereld. Het wordt door de Japanse regering erkend als een culturele schat en is een belangrijk onderdeel van het Japanse culturele erfgoed.

Gedragscodes en kleding

Ryogoku Kokugikan sumo mat
Ryogoku Kokugikan sumo mat

Sumoworstelaars, of sumotori, staan bekend om hun grote omvang en hun traditionele kleding, waaronder een mawashi, een riem van zijde of hennep die om het middel wordt gedragen. Sumoworstelaars houden zich aan strikte gedragsregels en worden geacht een hoog niveau van fysieke en geestelijke discipline te handhaven. Sumo wordt bestuurd door de Japan Sumo Association, die verantwoordelijk is voor het trainen en promoten van sumoworstelaars en het organiseren van toernooien. Hieronder volgen enkele van de belangrijkste gedragsregels voor sumoworstelaars.

 • Respect voor traditie en ritueel: Sumo-worstelaars worden geacht respect te tonen voor de traditie en het ritueel van de sport en de regels en gebruiken van sumo te volgen.
 • Fysieke en spirituele discipline: Sumo-worstelaars worden geacht een hoog niveau van fysieke en spirituele discipline te handhaven en een strikt trainingsregime te volgen.
 • Respect voor senior worstelaars: Van sumoworstelaars wordt verwacht dat zij respect tonen voor hun senioren, zowel in als buiten de ring.
 • Gedrag buiten de ring: Van Sumo-worstelaars wordt verwacht dat zij zich gedragen op een manier die de waarden van de sport weerspiegelt en dat zij acties vermijden die schande of ongenade aan de sport zouden kunnen brengen.
 • Uiterlijk: Sumo-worstelaars zijn verplicht een specifiek uiterlijk te handhaven, waaronder het dragen van traditionele kleding, zoals de mawashi, een gordel van zijde of hennep, en het hebben van een geschoren hoofd.
 • Respect voor tegenstanders: Van Sumo-worstelaars wordt verwacht dat zij respect tonen voor hun tegenstanders, zowel in als buiten de ring, en dat zij zich sportief gedragen.

Gewicht en gewichtsklasse van sumo

Sumoworstelaars staan bekend om hun grote omvang en behoren doorgaans tot de zwaarste atleten ter wereld. Het gemiddelde gewicht van een sumoworstelaar hangt af van zijn lengte, leeftijd en rang, maar het is gebruikelijk dat worstelaars meer dan 200 kilogram wegen. Sommige topworstelaars kunnen meer dan 300 kilogram wegen.

Het is belangrijk op te merken dat sumoworstelaars niet verplicht zijn een bepaald gewicht aan te houden en dat de sport geen gewichtsklassen kent zoals andere gevechtssporten. In plaats daarvan worden worstelaars gerangschikt op basis van hun prestaties in toernooien, waarbij de hoogst gerangschikte worstelaars speciale privileges en erkenning krijgen.

Vijf beroemde sumo toernooien in Japan

Hier zijn vijf beroemde sumo-evenementen die in Japan worden gehouden:

 • January Grand Sumo Tournament: Dit toernooi wordt jaarlijks in januari gehouden in de Ryogoku Kokugikan arena in Tokyo. Het is het eerste van de zes Grand Sumo Tournaments die elk jaar worden gehouden en trekt een groot aantal toeschouwers.
 • Mei Grand Sumo Tournament: Dit toernooi wordt jaarlijks in mei gehouden in de Edion Arena Osaka in Osaka. Het is het tweede Grand Sumo Tournament van het jaar en wordt gevolgd door een toernooi in Nagoya in juli.
 • September Groot Sumotoernooi: Dit toernooi wordt jaarlijks in september gehouden in de Ryogoku Kokugikan arena in Tokyo. Het is het vijfde Grand Sumo Tournament van het jaar en wordt gevolgd door het slottoernooi in Fukuoka in november.
 • Nieuwjaarstoernooi: Dit toernooi wordt jaarlijks gehouden in de eerste week van januari in de Ryogoku Kokugikan arena in Tokyo. Het is een speciaal toernooi dat de start van het nieuwe jaar markeert en wordt gehouden naast het January Grand Sumo Tournament.
 • Zomer Grand Sumo Tournament: Dit toernooi wordt jaarlijks in mei gehouden in het Aichi Prefectural Gymnasium in Nagoya. Het is het derde Grand Sumo Tournament van het jaar en wordt gevolgd door een toernooi in Tokio in september.

De beroemdste sumoworstelaars

 1. Yokozuna Taihō: Taihō was een legendarische sumoworstelaar die de sport domineerde in de jaren zestig en wordt beschouwd als een van de grootste worstelaars uit de geschiedenis. Hij was de eerste worstelaar die vier opeenvolgende toernooien won, en hij won een recordaantal van 32 toernooien tijdens zijn carrière.
 2. Yokozuna Chiyonofuji: Chiyonofuji was een dominante worstelaar in de jaren ’80 en wordt beschouwd als een van de grootste worstelaars aller tijden. Hij won een recordaantal van 31 toernooien tijdens zijn carrière en was de eerste worstelaar die alle zes Grand Sumo Toernooien in één jaar won.
 3. Yokozuna Futabayama: Futabayama was een dominante worstelaar in de jaren 1930 en 1940 en is houder van het record voor de meeste opeenvolgende toernooioverwinningen, met een reeks van 69 overwinningen. Hij wordt beschouwd als een van de grootste worstelaars aller tijden en was de eerste worstelaar die de rang van yokozuna kreeg, de hoogste rang in sumo.
 4. Yokozuna Kitanoumi: Kitanoumi was een dominante worstelaar in de jaren 1970 en 1980 en won in totaal 24 toernooien tijdens zijn carrière. Hij was de eerste worstelaar die alle zes Grand Sumo Toernooien tweemaal won en was de langstzittende yokozuna in de geschiedenis.
 5. Yokozuna Asashōryū: Asashōryū was een dominante worstelaar in de jaren 2000 en won in totaal 25 toernooien tijdens zijn carrière. Hij was de eerste worstelaar uit Mongolië die de rang van yokozuna bereikte en wordt beschouwd als een van de grootste worstelaars aller tijden.
Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening