Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Takayama (Hida)

Takayama (Hida)

Straatbeeld van Takayama in de nacht
Straatbeeld van Takayama in de nacht / Sanmachi Suji district

Een wat minder bekende plaats in Japan en eentje die je niet zo vaak terug ziet in de rondreizen van de bekendere aanbieders van deze trips is het berdorpje Takayama. Deze plaats, gelegen in het Zuid-Oosten van de zogeheten Japanse Alpen, is echter bijzonder genoeg om te overwegen voor je rondreis. Met de JR Hida lijn is er een goede rechtstreekse verbinding vanuit Nagoya, vanaf waar je er ongeveer twee uur over doet alvorens je op station Takayama arriveert. Prima voor een uitstapje om te proeven van de authentiek Japanse cultuur en prachtige houten bouwstijl.

Waarvoor naar Takayama reizen?

Handig om te weten, wanneer je redelijk vroeg in de ochtend vertrekt vanuit Kyoto of Tokyo dan kun je rond het middaguur al in Takayama zijn. Vanuit daar kan je dan na het eten van de beroemde Hida Beef voor de lunch ’s middags al het bergstadje voor de eerste keer verkennen. Het oude historische stadje is gelegen in de provincie Hida (niet te verwarren met de gelijknamige stad), op haar beurt weer gelegen in de prefectuur Gifu.

Takayama ligt in de Japanse Alpen

Takayama Japan
Straatbeeld van Takayama

Wanneer je het station van Takayama uitloopt richting het centrum van het bergstadje, zie je deze bergen op de achtergrond al opdoemen, een mooi gezicht, wat je als Europeaan zou kunnen herkennen van de Oostenrijkse, Zwitserse, Duitse of Italiaanse bergsteden. De benaming Japanse Alpen is dan ook zeker eentje die treffend is. Leuk detail is dat Takayama de grootste stad is van Japan, qua oppervlakte dan, want met haar ongeveer 100.000 inwoners is het zeker niet de dichtbevolkte stad. Het overgrote deel van de stad bestaat dan ook uit bossen, passend bij een Alpenstad.

Het leuke van de bergachtige omgeving is natuurlijk dat je er prachtig kan wandelen. Op steenworp afstand ligt het prachtige Okura Falls Nature trail park en in de stad Shiroyama Park. Voor elke wandelaar een leuke off the beaten track. Maar wat misschien nog wel interessanter is dat Takayama als perfecte uitvalsbasis gebruikt kan worden voor Kamikochi of Shirakawa-go.

De Miyagawa rivier

Miyagawa rivier in Takayama
Miyagawa rivier in Takayama / Foto credits: SteFou!

Dwars door het centrum van Takayama loopt de rivier de Miyagawa. Een goed startpunt om een wandeling door het centrum via het Sanmachi Suji (oude houten huizen) district te starten. Langs de rivier zie je al enkele historische gebouwen, maar de zijstraatjes bieden nog veel meer fraaie aangezichten van onder meer oude samoerai huizen en ambachtswoningen, tegenwoordig uiteraard afgewisseld met vele souvenirshops.

Wanneer je in de ochtend langs de Miyagawa struint, beland je automatisch in de dagelijkse morning-market. Hoewel deze markt in de winter uit wat minder kramen bestaat, slaan ze geen dag over. Langs de rivier is het dan een gezellige drukte voor de kraampjes met lokale etenswaren, snacks, souvenirs en verschillende crafts. Je kunt hier bijvoorbeeld gaan voor een lekkere portie takoyaki, met inktvis gevulde deegballetjes. Ben je een zoetekauw, dan zijn er ook vele varianten van zachte koekjes gevuld met allerhande zoetigheden, zoals bijvoorbeeld de bekende sweet beans.

Saké brouwerijen

Takayama saké brouwerij
Saké brouwerij rondleiding in Takayama

In de verschillende zijstraatjes vind je allerlei ambachtshuizen, die tegenwoordig hun eeuwenoude werk vooral als souvenirs aan de man brengen. Wanneer je iets verder kijkt dan alleen de oude façades, die an zich al indrukwekkend zijn, vind je voor de gevel soms wat verborgen aanwijzingen dat er zich achter de voor het oog gesloten deuren nog iets meer te ontdekken valt.

Voor sommige van deze ambachtshuizen hangt namelijk een bal, een bruine bal gemaakt van takken van de cederboom. Deze bal, genaamd sugidama, geeft aan dat zich in het gebouw een saké brouwerij bevindt. Deze traditionele brouwerijen, zijn vaak al eeuwenoud en echte familiebedrijven. Eén keer per jaar openen zes van deze brouwerijen haar deuren voor het publiek.

Normaliter krijg je als toerist alleen het winkeltje waarin de brouwsels worden verkocht te zien. Van half januari tot begin maart is het echter mogelijk om met een gids de brouwerijen, hun brouw processen en de brouwmeesters van dichtbij te bekijken. Uiteraard gepaard met de uitgebreide mogelijkheden om de verschillende creaties te proeven.

De brouwers zijn begrijpelijk trots op hun ambacht en de gidsen, veelal goed Engels sprekende familie van deze vakmensen, laten geen moment onbenut om mee te geven dat het een goede zaak zou zijn als Saké wat meer gepromoot wordt in de wereld. De drank lijkt in Japan namelijk steeds meer terrein te verliezen aan bier, whiskey en tegenwoordig ook wijn. Ben je dus nog niet helemaal bekend met deze Japanse trots, dan is Takayama een goede plaats om je hier eens in onder te dompelen.

Oogstfestivals

Takayama oogstfestival yatai kaikan
Tentoonstelling oogstfestival

Saké is niet de enige traditie die ze hier hoog in het vaandel houden. Twee keer per jaar vindt er in Takayama een festival plaats ten behoeve van een goede oogst. In de lente om te bidden voor deze goede oogst en in de herfst nog een keer om te bedanken voor een daadwerkelijk goede oogst.

Tijdens deze festivals worden de vaak eeuwenoude, prachtig gedecoreerde ‘floats’, het beste te omschrijven als draagbare, of soms rijdende, mini-tempels, de stad door gedragen en gereden, voorzien van de nodige rituelen, gebeden en muzikale omlijsting. De floats zijn allemaal voorzien van prachtige handgemaakte marionetten, die doormiddel van behendige poppenspelers en talloze draden en stokjes tot leven worden gebracht. De herfstvariant van het festival mag zich rekenenen tot een van de grootste festival van Japan.

Deze festivals vinden al sinds de 16de eeuw plaats en hebben sindsdien weinig tot niets aan hun glorie verloren en zijn een fantastische tentoonstelling van traditie en vakmanschap. Buiten de festivaldagen om, kun je pracht en praal vinden in het museum gewijd aan deze festivals, genaamd Yatai Kaikan. In wisselende samenstelling vind je hier vier van in totaal elf floats. Tevens kun je hier alles vinden over de historie van de festivals.

Andere leuke dagtrips en rondleidingen kan je hieronder direct boeken

Hida-beef

De regio Hida, zo ook Takayama dus, staat bekend om haar goede kwaliteit beef. De bekendste Japanse koeien komen natuurlijk uit de regio rondom Kobe, maar de Hida-regio doet hier niet voor onder. Links en rechts wordt er zelfs beweerd dat de Hida-koeien nog lekkerder zijn dan hun familie uit Kobe.

Bij de verschillende restaurants die dit ingrediënt als hoofdbestanddeel van hun menukaart aanbieden, kun het dan ook in alle soorten en maten krijgen. Er zijn voldoende schreeuwerige, op toeristen gerichte, rund restaurants, maar het loont om iets verder te kijken dan degene die hun waren in het Engels aanbieden.Steek je hoofd eens naar binnen bij een een tentje met een rode lantaarn en zie wat er zich achter die gordijntjes afspeelt.

Takayama kent voldoende traditionele Japanse restaurants, maar ook een keur aan wat hippere meer Westerse varianten, waar je bijvoorbeeld goed kunt lunchen met een broodje beef.

Verblijven in een onsen of ryokan

Het centrum van Takayama kent voor ieder type verblijf en portemonnee een aantal goede mogelijkheden. Een goede betaalbare keuze, midden in het centrum van Takayama, met een eigen onsen op het dak, is Spa Hotel Alpina Hida Takayama, met basic kamers, een fijne spa, loopafstand van het station en op loopafstand van alle bezienswaardigheden. Daarnaast het Hippe HOTEL WOOD TAKAYAMA en het Wat Hotel & Spa Hida Takayama zijn ook goede alternatieven.

Hida regio

Takayama is ook een goede uitvalsbasis om de rest van de historische Hida regio te verkennen. Zo vertrekken er dagelijks bussen richting de prachtige, als erfgoed bestempelde, bergdorpjes Shirakawa-go en Gokayama. Zeker een bezoekje waard. Vanuit Takayama is het ongeveer een uurtje met de bus richting deze dorpen. Je kunt de bus vooraf online reserveren op het gewenste tijdstip, wat in drukke periodes aan te raden is.

Reizen naar Takayama

Helaas is er nog geen directe verbinding met de shinkansen naar Takayama. Maar zoals in de intro vermeld, is Takayama goed te bereiken via Nagoya. Deze plaats staat natuurlijk wel prima in verbinding met bijvoorbeeld Tokyo, Kyoto of Osaka. Daarnaast kan je gemakkelijk doorreizen naar Kanazawa of bijvoorbeeld het Tsumago trail lopen.

Waarom stoppen in Takayama tijdens een Japan rondreis?

Takayama staat bekend om zijn traditionele houten huizen, sake brouwerijen en een stukje authentieke Japanse cultuur ten midden van de Japanse Alpen. Ze noemen de wijk Sanmachi Suji wel eens een kleinere versie van Gion in Kyoto.

Wat zijn de top bezienswaardigheden van Takayama?

De leukste bezienswaardigheden in Takayama zijn het Sanmachi Suji district met zijn authentieke houten huizen, het oogstfestival museum/expositiehal en het Yoshijima Heritage House waarin de Japanse houtbouw pas echt tot zijn recht komt.

Wat is de ultieme reistip voor Takayama?

Blijf niet alleen dwalen in de hoofdstraten van het Sanmachi Suji district maar bezoek ook zeker de restaurants en de winkels er net buiten. Hier kom je pas in het echte Japan.

Dit artikel is geschreven door: Sander Voerman
Foto credits: Sander Voerman

2 reacties op “Takayama (Hida)”

  1. Dag Sander, in voorbereiding op mijn reis naar Japan ben ik op deze site terecht gekomen. Dank voor de vele tips en info, zeer bruikbaar. Toch heb ik nog een vraagje, Jigokudani Monkey Park is dat bereikbaar vanuit Takayama voor een dagtrip? Gr Suzanne

    1. Neem de trein vanaf Takayama Station naar Toyama Station, stap over in de trein naar Nagano. Vanaf Nagano kun je de lokale trein nemen naar Yudanaka. Meer hierover in mijn blog: flitterfever.com/japan-snowmonkeys. Auto huren kan ook. Met de trein ben je 5 uur bezig, met de auto 3 uur, enkele reis. Dat wordt dan wel een hele lange dagtrip, ik zou in Yudanaka blijven slapen als ik jou was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening