Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Tohoku (東北地方)

Tohoku (東北地方)

Tohoku regio Japan
Tohoku regio Japan / Gojū-tō Pagode / foto: Crown of Lenten rose

De noordoostelijke Japanse regio Tohoku is een relatief onbekende regio onder toeristen. Waarom? Eerlijk gezegd hebben wij géén idee. In deze regio zijn er namelijk talloze dingen te ondernemen. Van stedentrips tot wandelingen in de natuur en van tempels bezoeken tot het relaxen in een onsen – het kan hier allemaal. En dan zijn we nog niet eens begonnen over de wintersportmogelijkheden, vele festivals en historische dorpjes! Kortom, Tohoku heeft enorm veel te bieden en neemt je echt mee naar een rauwer stukje Japan.

Wat wil je weten over de Tohoku regio?

Tohoku de noordoostelijke regio van Japan

Kaart van Tohoku Japan
Kaart van Tohoku regio in Japan / cc tohokukanko.jp

Tohoku” staat letterlijk voor “de noordoostelijke regio”. Een toepasselijke naam, aangezien de regio in het noordoosten van het hoofdeiland Honshu ligt. In totaal bestaat de regio uit zes prefecturen, de Japanse variant op provincies of gewesten:

  • Fukushima prefectuur
  • Miyagi prefectuur
  • Yamagata prefectuur
  • Iwate prefectuur
  • Akita prefectuur
  • Aomori prefectuur

Leukste steden van Tohoku

De regio leent zich goed als bestemming voor een alternatieve Japanse stedentrip of als onderdeel van een grotere, langere rondreis door Japan. Steden zoals Sendai, Yamagata, Akita, Morioka, en Aomori zijn bijvoorbeeld absoluut een bezoek waard. Hieronder vertellen we kort waarom, let wel op wat soms verwarrend is dat de steden dezelfde naam als de prefectuur hebben.

Akita

Akita Tohoku / Meer van Tazawa
Akita Tohoku / Meer van Tazawa

Daar waar Sendai aan de oostkust ligt, ligt Akita, de hoofdstad van de Akita prefectuur, aan de westkust van Honshu. De stad is een leuke bestemming, helemaal als je van festivals houdt! Akita staat immers bekend in Japan om het Kanto Matsure-festival. Dit is een groot festival dat jaarlijks in augustus wordt gevierd. Het absolute hoogtepunt van het festival is de nachtelijke parade waarbij verschillende groepen enorme bamboestokken met tientallen papieren lantaarns balanceren.

Meer van Tazawa nabij Akita
Meer van Tazawa nabij Akita

Start je avontuur in Akita vooral in het Akita Senshu Park, dit geeft je gelijk een mooi uitzicht over de stad waardoor oriënteren vanaf dan gemakkelijk is. Bezoek daarna gelijk het meer van Tazawa met zijn vele kunstobjecten en shinto shrines op de meest idyllische plekjes. Ben je er in de winter? Dan kan je lekker skiën of snowboarden op de hellingen van het Taihei Ski resort, leuk voor een dagje sneeuwplezier.

Tip: liefhebber van kunst? Dan is het ‘Akita Museum of Art’ ook meer dan de moeite waard! Plus snack niet teveel van de kiritanpo, deze streetfood snack is namelijk veel te lekker.

Sendai

Sendai / Festival Tanabate
Sendai / Festival Tanabate

Sendai is verreweg de grootste stad in de Tohoku-regio en behoort met zijn 1 miljoen inwoners tot één van de 15 grootste Japanse steden. De stad werd zwaar getroffen door de aardbeving en tsunami in 2011. Gelukkig werd veel van de schade herstelt en bleven veel historisch en culturele belangrijke plekken onaangetast.

Sendai / standbeeld Masamune Date
Sendai / standbeeld Masamune Date

In Sendai zijn er tal van dingen te doen: van het bezoeken van de de vele festivals, zoals het in Japan beroemde Sendai Tanabate Festival (veel mega grote lampionnen) of Aoba Festival, tot het bewonderen van de spectaculaire ruïnes van Aoba Castle dat gesticht is door Masamune Date (One Eyed Dragon) een belangrijke vrijheidsstrijder van Japan. Voor de Japanse cultuur zit je in Sendai ook goed: in en rondom Sendai vind je diverse Shinto en Boeddhistische tempels die echt off the beaten track zijn.

Eettip: ben je in Sendai, dan moet je absoluut het traditionele gerecht Gyutan (Beef Tongue) proberen! Dit heerlijke gerecht eet je het beste bij de Rikyu- of Kisuke-restaurantketens, die op verschillende plekken in de stad gevestigd zijn. 

Yamagata

Yamagata Tohoku
Yamagata Tohoku / Ginzan Onsen

Yamagata is een wat kleinere stad ten oosten van Sendai. Wat Yamagata zo’n gave bestemming maakt is de prachtige omgeving. De stad Yamagato is namelijk omgeven door bergen en heuvels. Leuke sights in het centrum zijn Yamagata Castle, waar ook vaak evenementen en festivals worden gehouden, en het omliggende Kajo Park. Het Kajo Park is helemaal gaaf wanneer je de stad bezoekt tijdens de bloeiperiodes van de Japanse Sakura, wat voor deze regio meestal rond het begin van april is.

Andere aanraders de Yamadera Temple (Risshaku-ji tempel) met prachtige uitzichten, de legendarische Kaminoyama Onsen en Ginzan Onsen die je terug in de tijd nemen van het feodale Japan.

Als laatste willen we een wandeling naar Mt. Haguro tippen, want dit is echt een fabelachtige trektocht door de bergen met prachtige pagode’s midden in een oeroud woud. Deze laatstgenoemde bezienswaardigheden liggen zo’n 25 minuten buiten het centrum van Yamagata maar zijn eenvoudig te bereiken.

Morioka

Snow Canyon nabij Morioka
Snow Canyon nabij Morioka

De stad Morioka is verre van een toeristische stad, hier proef je het echte Japan. Dit maakt het tot een erg leuke reisbestemming als je de rustigere kant van Japan wilt ervaren. De enige ‘echte’ sights zijn de ruïnes van Morioka Castle, Takamatsu Pond, de Morioka Hachimangu Schrijn en de unieke Ishiwarizakura, een 400 jaar oude kersenbloesem die uit een groot, gespleten rotsblok groeit.

Waar Morioka wel bekend om staat, is zijn keuken. Veel unieke of merkwaardige varianten op traditionele Japanse en andere gerechten vinden hun oorsprong in Morioka. Denk hierbij aan Wanko Soba, Reimen en Jajamen. Deze eet je in een van de vele kleine restaurants in de stad.

Mario Kart 64 Snow Canyon in Japan
Mario Kart 64 Snow Canyon in Japan

Leuk weetje: in de game Mario Kart op de Nintendo 64 zit een racetrack in een winterwonderland. Hier rij je aan het einde van de lap tussen twee hoge sneeuwmuren heen. De Hachimantai Aspite weg heeft hier ter inspiratie voor gediend, het is in de winter mogelijk om dit real-life te ervaren nabij Tateyama-machi genaamd de Snow Canyon.

Aomori

Verloren Jomon cultuur in Aomori
Verloren Jomon cultuur in Aomori

Aomori is een van de meest noordelijk gelegen steden op het hoofdeiland Honshu. De stad is een belangrijke havenstad en het vertrekpunt voor de ferry naar Hokkaido. Daarnaast staat de stad bekend om haar Nebuta Matsure-festival, een festival vergelijkbaar met Kanto Matsure in de stad Akita.

Verder vind je in de stad verschillende vismarkten, musea en zelfs een archeologische site, de Jomon Site genaamd. Hier vind je Japans grootste en best behouden dorpen uit de zogenaamde Jomon periode, de periode van 13.000 tot 300 voor onze jaartelling. Deze archeologische opgraving is zo goed behouden en cultureel belangrijk, dat verwacht wordt dat deze binnenkort op de UNESCO Werelderfgoedlijst komt te staan.

Tsutanuma / herfst in Aomori
Tsutanuma / herfst in Aomori

De regio om Aomori is ongeëvenaard in Tohoku met betrekking tot zijn prachtige natuur. Het ruige landschap is te vergelijken met dit van Hokkaido alleen net wat makkelijker te bereiken. Hoogtepunten zijn het berggebied Shirakami Sanchi wat ook een plekje heeft op de lijst van UNESCO. Daarnaast de Ao-ike een idyllische natuurlijke vijver waarin het water bizarre kleuren vertoont, Oirase bergketen, het meer van Towada en de beroemde Hakkoda gondel tijdens de herfst.

Over al de bovenstaande steden en regio’s kan je veel informatie vinden op de officiele website van Tohoku namelijk Tohokukanko.jp.

De top bezienswaardigheden in Tohoku

Heb je geen tijd om de gehele Tohoku regio te bezoeken dan hebben we hieronder een aantal van de highlights gezet die wij de moeite waard vinden. Ze zijn allemaal vrij gemakkelijk te bereiken met de Shinkansen maar bieden wel een unieke kijk op het andere Japan.

7. Dewa Sanzan

Gojū-tō pagode in Dewa Sanzan
Gojū-tō pagode in Dewa Sanzan / Foto: Crown of Lenten rose

Dewa Sanzan is de verzamelnaam voor de drie heilige bergen Haguro-san, Gas-san, en Yudono-san. Dewa Sanzan staat centraal binnen het ‘Shugendo’, een volksreligie die draait om de bergen en die boeddhistische en shinto-tradities combineert. De Haguro-san symboliseert geboorte, Gas-san de dood en Yudono-san wedergeboorte. Ook voor niet-gelovigen is Dewa Sanzan het bezoeken waard. Niet alleen de schrijnen hier zijn bijzonder mooi, maar ook de bergachtige omgeving maakt het bezoeken van deze plek een unieke ervaring en neemt je mee naar een tijd van de samoerai en shoguns.

Haguro-san en Yudono-san zijn gemakkelijk te bereiken via een tolweg. Gas-san is lastiger bereikbaar: de toegansweg is het merendeel van het jaar geblokkeerd door hevige sneeuwval en vanaf de parkeerplaats moet je een flinke wandeling maken naar de top van de berg, waar de schrijn zich bevindt. Openbaar vervoer is ook een optie. Reis in dat geval met Japan Railway op Tsuruoka Station. Vanaf hier kun je vervolgens een directe bus pakken. Meer weten? Kijk dan op de officiële website van Dewa Sanzan.

6. Oze National Park

Oze National Park in Tohoku
Oze National Park in Tohoku

Avontuur- en wandelliefhebber? Pak je wandelschoenen, rugzak en camera dan alvast maar in! Tohoku staat namelijk bekend om haar prachtige natuur die zich perfect leent voor mooie wandeltochten. Oze National Park is hier een goed voorbeeld van. Toegegeven, dit natuurgebied ligt niet compleet in Tohoku – het ligt eigenlijk op de grens tussen Tohoku en Kanto, de regio waar ook Tokyo in ligt.

Dit neemt echter niet weg van het feit dat dit gebied een van de tofste bezienswaardigheden van de regio is. Door het park lopen namelijk diverse wandelpaden. De twee letterlijke hoogtepunten zijn Mount Hiuchigatake en Mount Shibutsu, maar ook door en langs Ozegahara Marshland en Ozenuma Pond kun je prachtig wandelen.

Oze National Park is op twee manieren te bereiken. Kom je vanuit Tokyo, dan kun je het beste met de auto via de Gumna prefectuur. Kom je vanuit de Tohoku, dan kom je er simpelweg via de Fukushima prefectuur. Reizen met de trein en bus kan ook, maar duurt wel een stuk langer.

5. Ouchijuku

Ouchijuku in Tohoku prefectuur
Ouchijuku in Tohoku prefectuur

Ouchijuku is een voormalige ‘poststad’ gelegen aan de belangrijke Aizu-Nishikado handelsroute. In de Edo-periode speelde de stad een belangrijke rol, omdat handelaren, diplomaten en andere reizigers hier moesten overnachten. Door de eeuwen heen raakte Ouchijuku in verval, waarop de Japanse regering besloot de stad compleet te renoveren.

Tegenwoordig waan je je in Ouchijuku compleet in de Edo-periode. Zo zijn alle elektriciteitskabels en telefoonlijnen vakkundig weggewerkt en zijn er geen verharde wegen. Verder vind je in het stadje tal van winkeltjes, restaurants en minshuku (gezellige Japanse herbergen) – allemaal geheel in thema.

Je bereikt Ouchijuku het gemakkelijkste met de auto. Het openbaar vervoer gebruiken is een stuk ingewikkelder en tijdrovender, aangezien je dan van de trein/shinkansen op de bus en vervolgens op de taxi moet overstappen. 

4. Yamadera

Yamadera tempel
Yamadera tempel

Yamadera is een unieke tempel die tegen de helling van een berg is aangebouwd. Het tempelcomplex bestaat uit meerdere gebouwen, die verspreid zijn over de berg. Wil je bij het hoogste gedeelte komen, dan moet je zo’n 30 minuten lang helling oplopen. Dit wandelpad is een ervaring op zich en zeker aan te raden. Houdt er wel rekening mee dat je zo’n 1000 traptreden op moet lopen! Dit is het gelukkig meer dan waard. Zodra je bovenaan komt word je immers getrakteerd op een prachtig uitzicht over Yamagata. In de omgeving van de tempel vind je overigens diverse winkels, restaurants en zelfs een bezoekerscentrum.

De tempel bereik je eenvoudig. De entree is slechts vijf minuten lopen vanaf Yamadera Station, wat op zijn beurt gemakkelijk bereikt kan worden vanaf Yamagata en Sendai.

3. Zao & Appi Kogen skiresorts

Andere skigebieden in Japan
Sneeuwmonsters van Mount Zao

Wist je dat Japan een echt wintersport land is? Ook in Tohoku vind je daarom enorme skiresorts. De meest populaire hiervan is Appi Kogen, een skigebied met 21 pistes, een stuntpark en nog veel meer. Een ander geliefd gebied is Mount Zao, een vulkanisch gebergte dat bekend staat om zijn skipistes, warmwaterbronnen en ‘sneeuwmonsters’ – bevroren bomen. ‘S zomers kan er in het Zao-gebied bovendien erg mooi gewandeld worden. Kortom, beide gebieden zijn een aanrader!

2. Ginzan Onsen

Ginzan Onsen gebied
Ginzan Onsen gebied

Heb je maar tijd om één plek in Tohoku te bezoeken, dan raden het Ginzan Onsen gebied aan. Ginzan Onsen wordt door velen gezien als een van Japan’s mooiste historische ‘onsen dorpjes’. Dit afgelegen dorpje ligt diep in de bergen van de Yamagata prefectuur en staat bekend om haar traditionele warmwaterbronnen. Het stadje zelf bestaat compleet uit traditionele onsen en ryokan, waardoor je je, net zoals in Ouchijuku, in het verre verleden waant. Naast de onsen kun je ook het publieke badhuis bezoeken of een rondleiding krijgen door de verlaten zilvermijn.

Wil je helemaal tot rust komen dan is overnachten in een van de traditionele ryokans een leuke plek om te overnachten. Ginzan Onsen bereik je het beste met de (huur)auto. Is dat geen optie, dan is Ginzan Onsen ook met de bus te bereiken. Elk uur vertrekt vanaf Oishida Station (te bereiken met de Shinkansen vanaf Tokyo) een bus naar het stadje.

1. Fukushima Exclusion Zone

Fukushima exclusion zone
Fukushima exclusion zone – Bob Thissen

Misschien wel één van de spannendste gebieden van Japan om te ontdekken is de Fukushima Exclusion Zone. Dit gebied is na na de verschrikkelijke aardbeving gevolgd door tsunami in 2011 volledig onbewoond geraakt. Waarom? Omdat de Fukushima Daiichi kerncentrale hard geraakt werd door de aardbeving en tsunami waarna er een meltdown ontstond, eigenlijk een beetje hetzelfde wat er bij Tjernobyl gebeurde.

Het gebied rondom de Daiichi kerncentrale met een radius van 20-30km moest volledig direct geëvacueerd worden. Alle inwoners moesten hun huishouden en persoonlijke spullen achterlaten gezien deze radioactief konden zijn. Door deze evacuatie heeft de tijd stilgestaan in de Fukushima Exclusion Zone en neemt de natuur het weer langzaam over.

Tegenwoordig worden er tours georganiseerd naar de randen van het gebied om een kijkje te nemen in het leven van de Japanners die hun huis en haard zo snel moesten verlaten. Bewapend met geigerteller (meet radioactiviteit) trek je door uitgestorven steden waar alles is achterlaten. Een apocalyptisch beeld van een vergeten wereld.

De Fukushima Exclusion Zone is tevens één van de top Urbex locaties in Japan (verlaten plekken in het land).

Veelgestelde vragen

Is Tohoku toeristisch?

Veel reizigers laten Tohoku (onterecht) links liggen. Het is dan ook een wat minder drukke regio dan bijvoorbeeld Kanto, waar steden zoals Tokyo, Yokohama en Kanazawa liggen, of de regio Chubu, waar onder andere Kyoto zich bevindt. Hoe druk of hoe ‘toeristisch’ de regio is, is echter lastig te zeggen. Dit hangt namelijk af van welke steden of bezienswaardigheden je bezoekt en wanneer je dit doet in verband met de vele populaire festivals.

Werd Tohoku zwaar getroffen door de aardbeving en tsunami in 2011?

Het epicentrum van de vreselijke aardbeving in 2011, die ook wel de Great Tohoku Earthquake wordt genoemd, lag op slechts 70 kilometer uit de kust van Tohoku. De regio was daarom een van de zwaarst getroffen gebieden. Vooral de tsunami zorgde voor enorme schade. Zo overstroomde een groot deel van de stad Sendai, kwamen duizenden mensen te overlijden en was er voor miljarden aan schade. In Fukushima veroorzaakte de tsunami een meltdown van een nucleaire energiecentrale Daiichi, iets wat tot vandaag de dag enorme gevolgen heeft en tot een exclusion zone heeft geleid.

Hoe kom je het beste in Tohoku?

Er zijn verschillende opties om Tohoku te bereiken. Welke het beste is, is vooral afhankelijk van je persoonlijke situatie. Ben je bijvoorbeeld al in Tokyo, dan neem je simpelweg de Shinkansen naar Fukushima of Sendai. Vliegen via een binnenlandse vlucht is ook een optie, bijvoorbeeld van Tokyo Haneda op Fukushima of Sendai Airport. Uiteraard is de regio ook ‘gewoon’ te bereiken met de auto.

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening