Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Top 10 bezienswaardigheden Japan

Top 10 bezienswaardigheden Japan

Matsumoto Japan
Matsumoto – Japan

Japan is een land met tal van noemenswaardige bezienswaardigheden. We hebben daarom een selectie gemaakt van de leukste bezienswaardigheden voor 2024 om te bezoeken. Sowieso is een bezoekje aan de steden Tokyo, Kyoto, Osaka en Hiroshima aan te raden, hier vind je namelijk een groot deel van de Japanse highlights.

Hieronder vind je onze top 10 met aan het einde nog enkele bonusspots!

 1. Mount Fuji
 2. Kyoto
 3. Hiroshima Peace Memorial park
 4. Crow Castle van Matsumoto
 5. Japanse Alpen
 6. Tokyo Old East side
 7. Osaka’s kasteel Nishinomaru
 8. Sneeuwfestival van Sapporo
 9. Okinawa eilanden
 10. Skigebied Niseko
 11. Extra bezienswaardigheden

1. Mount Fuji

Tokyo mt Fuiji achtergrond
Skyline Tokyo met Mount Fuji op de achtergrond

Mount Fuji is de hoogste berg van Japan en is een echte trekpleister voor toeristen. De berg, die eigenlijk een vulkaan is van maar liefst 3776 meter hoog is zichtbaar vanuit Tokyo. Dit komt omdat hij iets meer dan 100 kilometer ten westen van de hoofdstad ligt. Je kan de vulkaan alleen zien als het helder weer is en de lucht niet al te veel vervuild is (meestal in de winter/lente).

Uitzicht Mount Fuji Toyko
Mount Fuji met herfstkleuren

De vulkaan is niet meer actief geweest sinds 1709 en daarom veilig genoeg om te beklimmen. Je kan hiken naar de top van de berg in de maanden juli en augustus, dit omdat dan de meeste sneeuw gesmolten is en het weer relatief rustig. Verwacht wel een grote drukte aan klimmers rond deze periode want de Japanners en buitenlandse toeristen bezoeken de vulkaan graag. Lees hier meer over de vulkaan Fuji.

2. Het culturele middelpunt van Japan; Kyoto

Kyoto oude tempels
Funishi Inari torri’s – Kyoto

Naast het hypermoderne Tokyo kan je even terug in de tijd duiken in Kyoto die bekend staat als de culturele hoofdstad van Japan. De oude stad is meerdere malen de hoofdstad van Japan geweest waardoor er vele machtige keizers en shoguns hebben gewoond. Deze machtige heersers hebben allemaal hun architectonische en culturele voetprint achtergelaten in Kyoto. Hierdoor vind je er verschillende UNESCO beschermde gebouwen en locaties zoals bijvoorbeeld het Gouden Paviljoen de Kinkaku-ji.

Kinkaku-ji tempel in Kyoto
Kinkaku-ji tempel – Kyoto

Daarnaast ongeveer 1600 tempels gewijd aan het boeddhisme en 400 Shinto altaars waarvan de bekendste het Fushimi Inari-taisha tempelgebied is. Lees hier meer over het culturele middelpunt Kyoto.

3. Hiroshima peace memorial park

Hiroshima park van de vrede
Hiroshima peace memorial park

Het museum ter herdenking van de vrede is in 1955 opgericht in het ‘Vredespark’ van Hiroshima. Het is een vredesmuseum ter nagedachtenis aan de atoombom ‘Little Boy van 4400 kilo die door de Enola Gay (Amerikaanse bommenwerper) op 6 augustus 1945 op de stad Hiroshima werd gegooid.

Hiroshima Peace Memorial
Hiroshima Peace Memorial

De stad Hiroshima werd volledig door de bom verwoest en ongeveer 80.000 mensen kwamen direct om het leven, in de jaren daarna overleden nog veel mensen aan de overdosis straling van het vrijgekomen uranium. Het museum heeft een belangrijk doel, namelijk een bijdrage leveren in de strijd tegen afschaffing van alle kernwapens in de wereld. Het museum is ontworpen door de Japanse architect Kenzo Tange.

4. Crow’s castle of Matsumoto

kasteel Matsumoto
Matsumoto castle

Het Crow’s castle van Matsumoto werd gebouwd in de 16e eeuw. De kleur van het kasteel is pikzwart net als een kraai vandaar de naam Crow’s castle. Het kasteel heeft strakke lijnen en ziet er zeer modern uit hoewel het al enkele eeuwen (1593-1594) oud is.

Japanse tuin van het Matsumoto kasteel
Japanse tuin van het Matsumoto kasteel

Het is één van de mooiste kastelen in Japan en één die je niet mag overslaan als je in het land bent. Het prachtige kasteel ligt in de prefectuur Nagano in het midden van het eiland Honshu in de plaats Matsumoto. Het dient meestal als tussenstop voor Takayama of Shirakawa-go en Gokayama tijdens een rondreis.

5. Japanse Alpen

Japanse Alpen
Japanse alpen op eiland Honshu – Japan

Japan heeft zijn eigen Alpen althans zo noemen de Japanners het. Dit terrein wordt beschouwd als de ideale plek om te wandelen en trektochten te maken. Wie dus van wandelen houdt, doet er goed aan om dit gebied eens te bezoeken in het midden van het eiland Honshu.

Uitzicht vanaf Japans Alpenpark Matsumoto
Uitzicht vanaf Japans Alpenpark – Matsumoto

Begin bijvoorbeeld bij het kleine dorpje Kamikochi, Takayama, Shirakawa-go & Gokayama, Magome of Beppu. Deze dorpjes dienen als een soort toegangspoort tot prachtige wandelgebieden. Touroperators en gidsen bieden er ook lange weekavonturen of dagtochten aan. Ben je een ervaren wandelaar dan kunnen de Japanse Alpen je zeker uitdagen. De natuur is meer dan prachtig met ongerepte bossen en veel dieren als je goed zoekt.

6. Ontdek Tokyo’s Old East Side

Senso-ji heiligdom
Senso-ji heiligdom

In Tokyo’s Old East Side ontmoet je Tokyo zoals het er voor de oorlog uit zag. Old East Side is eigenlijk de wijk Asakusa maar staat onder de Japanners en toeristen beter bekend als Old East. Bezoek bijvoorbeeld de Sensoji boeddhistische tempel in de avond, je vindt hem dan helemaal verlicht en al. Deze tempel staat ook in onze top 10 bezienswaardigheden van Tokyo.

Senso-ji tempel met pagode
Senso-ji tempel met pagode

Veel toeristen komen naar deze plek om te genieten van de authentieke Japanse cultuur, soms kan het hierdoor erg druk zijn in Asakusa. Neem na afloop van je bezoek eens een drankje in één van de authentieke Japanse kroegjes.

7. Osaka’s kasteel Nishinomaru

Ninshinomaru kasteel in Osaka Japan
Nishinomaru castle – Osaka

De drie mooiste kastelen van oude keizers vind je in Matsumoto (Crow’s castle), Himeji (de witte reiger) en het Ninshinomaru kasteel van Osaka. Het Ninshinomaru is een prachtig staaltje Japanse bouwkunst uit het jaar 1583. De aparte vorm doet het meer op een koloniaal mega landhuis lijken, uiteraard met Japanse afwerking.

Osaka kasteel
Osaka castle – Osaka

De stad Osaka heeft vakantiegangers ook gigantisch veel te bieden zoals het bekendste National Bunraku Theater van Japan, veel uitgaansgelegenheden, streetfood van een next level en nog veel meer.

8. Sneeuwfestivals in Sapporo

Sapporo sneeuwfestival in Japan
Sneeuwfestival – Sapporo

Bezoek je Japan in de winter dan zijn er overal in Japan sneeuwfestivals te vinden maar de grootste vind je in de noordelijke stad Sapporo op het eiland Hokkaido. Het is een waar spektakel met gigantische ijssculpturen en gebouwen. Het sneeuwfestival van Sapporo trekt bezoekers van over de hele wereld.

9. De tropische eilanden van Okinawa

Okinawa tropische eilanden
Tropische stranden op Okinawa

In de tweede wereldoorlog is hier één van de hevigste gevechten gevochten die Japan ooit gekend heeft. De “Battle of Okinawa” duurde 82 dagen en heeft aan meer dan 80.000 Japanners en 14.000 Geallieerde troepen het leven gekost. Het staat bekend als één van de bruutste gevechten in de wereld maar tevens ook als de grootste Amfibische aanval ooit omdat er meer dan 450 oorlogsschepen en and 1000 gevechtsvliegtuigen bij betrokken waren.

Stranden van Okinawa Japan
Stranden van Okinawa Japan

Tegenwoordig is er nog een hoop historisch materiaal te vinden op het eiland maar de hoofdreden om de eiland prefectuur Okinawa te bezoeken is natuurlijk het prachtige tropische klimaat en omgeving. De stranden zijn spierwit, het water is lekker warm en kent prima duiklocaties. Hier vind je meer foto’s van Okinawa.

10. Skigebied Niseko

skigebied Niseko
Skigebied Niseko – Japan

Wie graag wil skiën of wintersporten kan ook in Japan terecht. Namelijk in het ski gebied Niseko, dit is een gebied op het eiland Hokkaido of het dorpje Nagano dat bekend is van de Olympische Winterspelen uit 1998. Niseko is trouwens niet het enige mooie skigebied van Japan.

Andere skigebieden in Japan
Skiën in Japan

Geen fan van skiën of snowboarden? Wat dacht je dan van een mooie wandeling in de sneeuw of ijs klauteren. In de zomer kun je in Niseko terecht voor sportieve activiteiten zoals bijvoorbeeld raften, kajakken of mountainbiken. Daarnaast kan je natuurlijk prachtige trektochten maken door de bergen.

Fun fact: 70% van Japan bestaat uit bergen en vulkanen!

Sla deze bezienswaardigheden ook niet over!

Daisho-in tempel beeldjes
Daisho-in tempel beeldjes

We hebben geprobeerd om een diverse top 10 van Japan samen te stellen. Toch zijn er nog eindeloos meer leuke plekken in Japan die wij kunnen aanraden om te bezoeken. We hebben hieronder nog een aantal leuke spots gezet die ook zeker de moeite waard zijn.

Bij Best of Japan, dé specialist in maatwerkreizen naar Japan, stellen de Japan-experts een rondreis naar Japan voor je samen die precies bij jouw interesses past. Jij hoeft nergens aan te denken, zij nemen alles voor je uit handen. Ideaal! Regel je het wel liever zelf. Boek dan gemakkelijk enkele tours via GetYourGuide naar de leukste plekjes in Japan.

Top bezienswaardigheden per stad

Aantal weetjes over de bezienswaardigheden

⛩️ Hoeveel UNESCO bezienswaardigheden telt Japan?

Japan telt op dit moment 23 UNESCO World Heritage locaties. Hiervan zijn er 19 culturele plekken en 4 natuurlijke. De bekendste zijn Himeji-jo, Hiroshima Peace Memorial, Yakushima, Fujisan, Historische centrum van Nara en het Historische centrum van Kyoto. Leuk feitje is dat 17 van de locaties in de stad Kyoto liggen.

🗻 Wat zijn de meest bezochte bezienswaardigheden in Japan?

Stipt op plek één staat Mount-Fuji gevolgd door Imperial Palace in Tokyo, Hiroshima Peace Memorial Park, Historische centrum van Kyoto, Miyajima, Historische centrum van Nara en het kasteel van Osaka.

🏞️ Welke bezienswaardigheden moet je bezoeken?

De leukste bezienswaardigheden in Japan die je niet mag overslaan zijn; Mount Fuji (Tokyo), Kinkaku-ji (Kyoto), Todai-ji (Nara), Fushimi Inari-taisha (Kyoto), Matsumoto (Crow Castle) en Hiroshima Peace Memorial park.

📷 Wat zijn de meest gefotografeerde bezienswaardigheden in Japan?

De meest gefotografeerde bezienswaardigheden in Japan zijn de Kinkakuji tempel in Kyoto, Shibuya Crossing in Tokyo, Itsukushima shrine op het eiland Miyajima, Dotonbori in Osaka, Mount Fuji en de Fushimi Inara Shrine in Kyoto.

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening