Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Top 10 kastelen van Japan

Top 10 kastelen van Japan

Map of Himeji Castle
Plattegrond van het Himeji kasteel

Japan staat bekend om zijn geweldige architectuur van moderne en historische gebouwen. Door de rumoerige geschiedenis zijn er vele kastelen gebouwd om het land van de krijgsheren (shoguns) tegen invasies te beschermen. Veel van deze kastelen doen niet onder voor de Europese varianten, ze zien er alleen iets anders uit. Welk Japanse kasteel vind jij het mooiste?

De mooiste Japanse Kastelen

Wij hebben een top 10 samengesteld van de meest extravagante kastelen uit de middeleeuwen van Japan. De Japanners waren zeer kundig in het maken van sterke fortificaties om hun land te beschermen tegen indringers. Onze favoriet is het witte kasteel van Himeji en die van jou?

#1 Himeji Castle

Kasteel Himeji
Kasteel Himeji “de Witte Reiger”

Volgens vele het mooiste kasteel van Japan! Dit kunnen wij alleen maar beamen want het tot in de detail perfecte witte kasteel van Himeji komt zo uit een sprookje of de bekende Age of Empires game. De aparte vormen en unieke versieringen geven aan hoe rijk de bouwers waren ten tijde van de bouw van het kasteel Himeji.

Himeji kasteel
Himeji van de zijkant

Het was één van de meest ontwikkelde Japanse vestigingen van zijn tijd omdat er binnen in het kasteel een geheel doolhof is aangelegd om eventuele belagers het leven zuur te maken tot in de top van de hoogste toren waar de shogun (krijgsheer) verbleef.

Himeji
Himeji castle van veraf

Tegenwoordig staat het middeleeuwse burcht op de wereld erfgoedlijst van UNESCO en is het Nationaal Erfgoed van Japan. Het kasteel stamt uit het jaar 1346 en is hiermee één van de oudste authentieke kastelen van het land. Het verhaal, museum en de grootsheid van dit kasteel maken het plaatje compleet! Dit is onze absolute nummer #1. De Japanners zijn het hiermee eens want het is een immens populaire trouwlocatie. Het is ook een gigantisch imposant bouwwerk dat je vanaf veraf al kan zien liggen, prachtig!

Himeji is tevens gemakkelijk te bereiken vanuit de steden Osaka, Kyoto, Kobe, Okayama of Nara. Waardoor het kasteel perfect is in te plannen in een rondreis door Japan langs de grootste highlights.

#2 Crow Castle van Matsumoto

Matsumoto Japan
Matsumoto “Crow castle” – Japan

In tegenstelling tot het witte Himeji kasteel is het Crow Castle van Matsumoto geheel zwart. Dit geeft het een duister tintje mee waardoor het kasteel in het verleden gevreesd werd door menig Shogun.

Het Kraaien kasteel is overduidelijk de nummer twee in onze top 10 kastelen. De meest karakteristieke eigenschappen zijn natuurlijk de pikzwarte muren en het feit dat dit geen gewoon hilltop kasteel is.

Kasteel Matsumoto
Rode brug naar de tuin van het kasteel

De vestiging is gesticht in 1508 door de Takeda Clan en heeft door de jaren heen meerdere eigenaren gehad. Helaas hebben alleen de binnenmuren (tenshukaku) en torens het overleefd tijdens de Meiji restoratie (politieke crisis in Japan).

Matsumoto kasteel tijdens de sakura
Matsumoto kasteel tijdens de sakura

Tegenwoordig staat het prachtige bouwwerk op de lijst van Nationale Cultuurschatten van Japan. Het Crow kasteel is makkelijk te bereiken vanuit Tokyo. Het is tevens een goede standaard tussenstop voor Kanazawa, Takayama of Shirakawa-go van menig reisorganisatie.

#3 Japanse kasteel Kumamoto

Kumamoto jo kasteel
Kumamoto jo kasteel

Naast de vestigingen van Himeji en Matsumoto is het eeuwenoude fort van Kumamoto het meest bezochte kasteel van Japan. Reis je naar Japan puur voor de oude burchten dan mag je onze top 3 niet overslaan. Het Japanse kasteel van Kumamoto stamt uit 1607 waarmee het een stuk moderner is dan de bovengenoemde kastelen. Toch heeft ook dit kasteel de kenmerkende vormen en daken van de Japanse bouwstijl. Het kasteel was één van de grootste forten van zijn tijd en stond bekend als onoverwinnelijk.

De fundering werd gelegd door een machtige krijgsheer genaamd Ideta Hidenobu maar door de jaren heen werd het middeleeuwse burcht meerdere malen uitgebouwd. Prachtige plek voor mooie foto’s gezien het er vaak een stuk rustiger is dan bij de nummer #1 en #2. Het kasteel is gelegen in de stad Kumamoto dat makkelijk te bereiken is vanuit Nagasaki of Fukuoka.

#4 Nagoya Castle

Kasteel Nagoya
Kasteel Nagoya

Gebouwd aan het begin van de Edo periode is het Nagoya Kasteel. Helaas werd het bijna volledig verwoest door een luchtaanval in de Tweede Wereldoorlog. Ondanks dit is het gebouw gerenoveerd en herbouwd tot zijn originele staat. Mede daardoor staat Fort Nagoya hoog op ons lijstje. Daarnaast is Nagoya één van de belangrijkste steden van Japan. Het prachtige museum vol met artefacten uit het ninja en samoerai tijdperk dragen zeker ook bij aan de ervaring.

#5 Kasteel van Osaka (Nishinomaru)

Verstiging Osaka
Vestingmuren van het kasteel van Osaka

Net als het kasteel van Himeji is dat van Osaka ook spierwit maar met turquoise en gouden decoraties. De Japanse naam voor het kasteel is ook wel Nishinomaru. Osaka Castle stamt uit het jaar 1583 en werd gebouwd door Toyotomi Hideyoshi. Hij was een belangrijke shogun uit de Japanse geschiedenis die geldt als de eerste heerser van een herenigd Japan.

Osaka kasteel
Nishinomaru kasteel – Osaka

Het unieke aan dit fort is dat het bevoorraad werd via het water. Hierdoor had de uithongertactiek geen effect op het kasteel waardoor dit één van de meest on-inneembare vestingen in Japan bleek te zijn.

Toegangskaartje Osaka kasteel
Toegangskaartje Osaka kasteel – Osaka

Het Osaka Kasteel was gebouwd in de Azuchi-Momoyama periode tussen 1568-1603. Helaas werd het kasteel in 1868 volledig platgebrand tijdens de Boshin-oorlog waarin de traditionele leidende klasse de macht aan het verliezen was. In 1928 begon de herbouw van het prachtig kasteel zoals hij nu is.

#6 Imperial Palace (Kōkyo)

Keizerlijke Paleis Tokyo (皇居, Kōkyo)
Keizerlijke Paleis Tokyo (皇居, Kōkyo)

Het Keizerlijke paleis van Japan staat in de wijk Chiyoda in Tokyo en is naast één van de top bezienswaardigheden van die stad ook nog eens een prachtig Middeleeuws fort.

Keizerlijke Paleis in Tokyo
Keizerlijke Paleis in Tokyo

Het heeft hoge vestingmuren die de keizerlijke woning moesten beschermen. Daarnaast liggen er binnen de muren zeer grote paleistuinen. Tegenwoordig kan je alleen de het paleis zelf bezoeken op de Japanse Nieuwjaarsdag namelijk 2 januari en de verjaardag van de keizer Naruhito op 23 februari. Wees er snel bij want je bent niet de enige die deze bezienswaardigheid uit de oudheid wilt zien!

#7 Okayama keep

Kasteel Okayama
Kasteel Okayama “Golden Crow Castle”

Het kasteel van Okayama wordt ook wel het Golden Crow Castle genoemd omdat deze in tegenstelling tot zijn zwarte equivalent Castle Matsumoto vele versieringen van goud heeft. Daarnaast glommen de dakpannen en waren deze van veraf zichtbaar. Het bouwwerk is helaas vernietigd in de WWII waardoor het in 1960 volledig herbouwd moest worden. Desondanks is Okayama keep een prachtig staaltje Japanse bouwkunst.

#8 Hirosaki Castle

Hirosaki Kasteel Japan
Hirosaki Kasteel

Dankzij de bijna onbereikbare locatie van het Hirosaki Kasteel in het uiterste puntje van Honshu en de prachtige kersenbloesem gaarden eromheen behoort deze oude burcht toch echt tot de toppers. Hirosaki Keep is een stuk kleiner kasteel dan de bovengenoemde maar heeft wel een unieke ligging. Het ligt namelijk prachtig op een kleine heuveltop en is geheel in Hirayama stijl gebouwd door de Tsugaru clan rond het jaar 1611.

Daarnaast liggen er prachtige tuinen omheen die vooral in de herfst of lente mooi zijn om te bezoeken. Ben je nabij de noordelijke stad Aomori sla Hirosaki Castle dan zeker niet over!

#9 Goryokaku in Hokkaido

Goryokaku vestiging
Goryokaku vestiging

De unieke vorm van deze vestiging komt veel Nederlanders vast bekend voor want het Japanse bouwwerk heeft de kenmerken van het Nederlandse ster fort Naarden. Deze kennis hebben ze via de Nederlandse VOC handelspost Deshima vergaard. Het fort wordt volledig omringt door water en heeft hoekige punten waar de verdediging op stond, zoals kanonnen. Goryokaku ligt op het Japanse eiland Hokkaido nabij de plaats Hakodate. Het volledige bouwwerk is gebaseerd op moderne westerse vestingen maar heeft toch zijn eigen Japanse trekjes weten te behouden.

#10 Nijo kasteel in Kyoto

Ingang Nijo kasteel in Kyoto
Ingang Nijo kasteel in Kyoto

Natuurlijk kon de culturele hoofdstad van Japan Kyoto niet ontbreken in de top 10 Japanse kastelen. De stad sluit de lijst af met het prachtige Nijo Kasteel/paleis. Dit is een uniek kasteel dat gebouwd is in een tijd van vrede waardoor het eigenlijk alleen maar één doel had, verbazingwekkend mooi zijn. Toch is er in zekere zin een kasteel van gemaakt met gigantische muren en diepe grachten.

Maar je gaat vooral naar Nijo Castle voor de prachtige artefacten, kunstwerken, verhalen en architectonische hoogstandjes. Het paleis is prachtig onderhouden en houdt menig bezoeker uren zoet. Het ligt ook op loopafstand van veel andere bezienswaardigheden in Kyoto.

Dit vroegen reizigers zich af;

🏯 Welk kasteel is het grootste van Japan?

Het kasteel van Himeji (de Witte Reiger) is veruit het grootste kasteel van Japan. Het ontvangt tevens de meeste bezoekers per jaar.

🗝️ Welk kasteel is het oudste van Japan?

Het oudste authentieke kasteel van Japan is het Inuyama kasteel en stamt uit 1440. Veel andere kastelen zijn herbouwd waardoor ze wel oud lijken maar dat helemaal niet zijn.

🧮 Hoeveel kastelen telt Japan?

Op dit moment telt Japan ongeveer 100 kastelen waarvan nog ruïnes of meer van zijn overgebleven. Onofficiële schattingen zeggen dat er minstens 5.000 hebben bestaan.

🎎 Wie woonde er in de kastelen?

Alleen de rijkste Japanners konden een gigantisch kasteel betalen. Meestal woonde er daarom alleen feudale heersers zoals shoguns, keizers en hun familie of rijke samoerai in de Japanse kastelen.

Hebben we een Japans Kasteel gemist?

Onze top 10 kastelen is gebaseerd op architectuur, grootsheid en het verhaal erachter maar misschien missen we nog één kasteel, fort, vestiging of burcht? Heb jij nog een leuke kasteeltip voor ons? Laat het ons dan weten via de comments!

6 reacties op “Top 10 kastelen van Japan”

  1. Ben in Himeji geweest. Heel mooi kasteel. Dit is inderdaad een van de mooiste. Kumamoto bezocht. Dit kasteel is helaas beschadigd na de aardbeiving van 2016., Maar wat goed is dat ze het publiek inlichten over hoe ze het kasteel ‘herbouwen’ zodat het naar mijn mening toch het bezoeken waard is.

  2. Leuk en interessant artikel! Het verschil in de stijl tussen Europese en Japanse kastelen is opvallend. Wat een oog voor detail hadden ze destijds al.

    1. Ja de Japanners konden en kunnen nog steeds een staaltje prachtige architectuur opleveren! Kijk ook maar eens naar het nieuwe Olympische Stadion. Dit is ook een fantastisch bouwwerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening