Top 10 kastelen van Japan

Map of Himeji Castle
Japan staat bekend om zijn geweldige architectuur van moderne en historische gebouwen. Door de rumoerige geschiedenis zijn er vele kastelen gebouwd om het land van krijgsheren (shoguns) te beschermen. Deze kastelen doen niet onder voor de Europese varianten, ze zien er alleen iets anders uit. Welk Japanse kasteel vind jij het mooiste?

De mooiste Japanse Kastelen

Wij hebben een top 10 samengesteld van de meest extravagante kastelen uit de middeleeuwen van Japan. De Japanners waren zeer goed in het maken van sterke fortificaties om hun land te beschermen tegen indringers. Onze favoriet is het witte kasteel van Himeji en die van jou?

#1 Himeji Castle

Kasteel Himeji
Volgens vele het mooiste kasteel van Japan! Dit kunnen wij alleen maar beamen want het tot in de detail perfecte witte kasteel van Himeji komt zo uit een sprookje of Age of Empires game. De aparte vormen en unieke versieringen geven aan hoe rijk de bouwers waren ten tijde van de bouw van het kasteel Himeji. Tevens, was het één van de meest ontwikkelde vestigingen van zijn tijd omdat er binnen in het Japanse kasteel een geheel doolhof is aangelegd om eventuele belagers het leven zuur te maken tot in de top van de hoogste toren. Tegenwoordig staat het middeleeuwse burcht op de wereld erfgoedlijst van UNESCO en is het Nationaal Erfgoed van Japan. Het kasteel stamt uit het jaar 1346 en is hiermee één van de oudste geheel authentiek gebleven van Japan. Het verhaal, museum en de grootsheid van dit kasteel maken het plaatje compleet! Dit is onze absolute nummer 1. De Japanners zijn het hiermee eens want het is een populaire trouwlocatie. Himeji is gemakkelijk te bereiken vanuit de stad Osaka. Owja, het is ook een gigantisch imposant bouwwerk dat je vanaf veraf al kan zien liggen, prachtig!

#2 Crow Castle van Matsumoto

Kasteel Matsumoto
In tegenstelling tot het witte Himeji kasteel is het Crow Castle van Matsumoto geheel zwart. Dit geeft het een duister tintje mee waardoor het kasteel in het verleden gevreesd werd door menig Shogun. Het Kraaien kasteel is overduidelijk de nummer twee in onze top 10 kastelen. De meest karakteristieke eigenschappen zijn natuurlijk de pikzwarte muren en het feit dat dit geen gewoon hilltop kasteel is. De vestiging is gesticht in 1508 door de Takeda Clan en heeft door de jaren heen meerdere eigenaren gehad. Helaas hebben alleen de binnenmuren (tenshukaku) en torens het overleefd tijdens de Meiji restoratie (politieke crisis in Japan). Tegenwoordig staat het prachtige bouwwerk op de lijst van Nationale Cultuurschatten van Japan. Het Crow kasteel is makkelijk te bereiken vanuit Tokyo. Lees hier meer over het kasteel van Matsumoto en de stad.

#3 Japanse kasteel Kumamoto

Japanse Kasteel kumamoto
Naast de vestigingen van Himeji en Matsumoto is het eeuwenoude fort van Kumamoto het meest bezochte van Japan. Reis je naar Japan puur voor de oude bruchten dan mag je onze top 3 niet overslaan. Het Japanse kasteel van Kumamoto stamt uit 1607 waarmee het een stuk moderner is dan de bovengenoemde kastelen. Toch heeft ook dit kasteel de kenmerkende vormen en daken van de Japanse bouwstijl. Het kasteel was één van de grootste forten van zijn tijd en stond bekend als onoverwinnelijk. De fundering werd gelegd door een machtige krijgsheer genaamd Ideta Hidenobu maar door de jaren heen werd het middeleeuwse burcht meerdere malen uitgebouwd. Prachtige plek voor mooie foto’s. Kasteel Kumamoto is makkelijk te bereiken vanuit Nagasaki of Fukuoka.

#4 Nagoya Castle

Kasteel Nagoya
Gebouwd aan het begin van de Edo periode is het Nagoya Kasteel. Helaas werd het bijna volledig verwoest door een luchtaanval in de Tweede Wereldoorlog. Ondanks dit is het gebouw gerenoveerd en herbouwd tot zijn originele staat. Mede daardoor staat Fort Nagoya hoog op ons lijstje. Daarnaast is Nagoya één van de belangrijkste steden van Japan. Het prachtige museum vol met artefacten uit het ninja en samoerai tijdperk dragen zeker ook bij aan de ervaring.

#5 Kasteel van Osaka

Verstiging Osaka
Net als het kasteel van Himeji is dat van Osaka ook spierwit maar met turquoise en gouden decoraties. Osaka Castle stamt uit het jaar 1583 en werd gebouwd door Toyotomi Hideyoshi. Het unieke aan dit fort is dat het bevoorraad werd via het water. Hierdoor had de uithongertactiek geen effect op het kasteel waardoor dit één van de meest lastig inneembare vestingen in Japan bleek te zijn. Het Osaka Kasteel was gebouwd in de Azuchi-Momoyama periode tussen 1568-1603.

#6 Imperial Palace (Edo Kasteel)

Keizerlijke paleis Tokyo
Het Keizerlijke paleis van Japan staat in Tokyo en is naast één van de top bezienswaardigheden van die stad ook nog eens prachtig Middeleeuws fort. Het heeft hoge muren die de keizerlijke woning moesten beschermen. Daarnaast liggen er binnen de muren zeer grote paleistuinen. Tegenwoordig kan je alleen de het paleis zelf bezoeken op de verjaardag van de keizer. Wees er snel bij want je bent niet de enige die deze bezienswaardigheid uit de oudheid wil zien!

#7 Okayama keep

Kasteel Okayama
Het Okayama Kasteel wordt ook wel het Golden Crow Castle genoemd omdat deze in tegenstelling tot zijn zwarte equivalent Castle Matsumoto vele versieringen van goud heeft. Daarnaast glommen de dakpannen en waren deze van veraf zichtbaar. Het bouwwerk is helaas vernietigd in de WWII waardoor het in 1960 volledig herbouwd moest worden. Desondanks is Okayama keep een prachtig staaltje Japanse bouwkunst.

#8 Hirosaki Castle

Hirosaki Kasteel Japan
Dankzij de bijna onbereikbare locatie van het Hirosaki Kasteel en de prachtige kersenbloesem gaarden eromheen behoort deze oude burcht toch echt tot de toppers. Hirosaki Keep is een kleiner kasteel dan de bovengenoemde maar heeft wel een unieke ligging. Het ligt namelijk prachtig op een kleine heuveltop en is geheel in Hirayama stijl gebouwd door de Tsugaru clan rond het jaar 1611. Daarnaast liggen er prachtige tuinen omheen die vooral in de herfst of lente mooi zijn om te bezoeken. Ben je nabij de noordelijke stad Aomori sla Hirosaki Castle dan zeker niet over!

#9 Goryokaku in Hokkaido

Goryokaku vestiging
De unieke vorm van deze vestiging komt veel Nederlanders vast bekend voor want het Japanse bouwwerk heeft de kenmerken van het Nederlandse ster fort Naarden. Het fort wordt volledig omringt door water en heeft hoekige punten waar de verdediging op stond, zoals kanonnen. Goryokaku ligt op het noordelijke eiland Hokkaido nabij de plaats Hakodate. Het volledige bouwwerk is gebaseerd op moderne westerse vestingen maar heeft toch zijn eigen Japanse trekjes weten te behouden.

#10 Nijo kasteel in Kyoto

Nijo kasteel Kyoto
Natuurlijk kon de culturele hoofdstad van Japan Kyoto niet ontbreken in de top 10 Japanse kastelen. De stad sluit de lijst af met het Nijo Kasteel. Dit is een uniek kasteel dat gebouwd is in een tijd van vrede waardoor het eigenlijk alleen maar één doel had, verbazingwekkend mooi zijn. Toch is er in zekere zin een kasteel van gemaakt met muren en grachten. Maar je gaat vooral naar Nijo Castle voor de prachtige artefacten, kunstwerken, verhalen en architectonische hoogstandjes. Het paleis is prachtig onderhouden en houdt menig bezoeker uren zoet.

Hebben we een Japans Kasteel gemist?

Onze top 10 kastelen is gebaseerd op architectuur, grootsheid en het verhaal erachter maar misschien missen we nog één kasteel, fort, vestiging of burcht? Heb jij nog een leuke kasteeltip voor ons? Laat het ons dan weten via de comments!

Top 10 kastelen van Japan
4.73 (94.67%) 15 votes

3 COMMENTS
 • yvetjanmaat@gmail.com'
  yvet
  Beantwoorden

  prachtig

 • info@wildebeastmedia.nl'
  Willem
  Beantwoorden

  Leuk en interessant artikel! Het verschil in de stijl tussen Europese en Japanse kastelen is opvallend. Wat een oog voor detail hadden ze destijds al.

  1. Tokyo.nl
   Beantwoorden

   Ja de Japanners konden en kunnen nog steeds een staaltje prachtige architectuur opleveren! Kijk ook maar eens naar het nieuwe Olympische Stadion. Dit is ook een fantastisch bouwwerk.

Geef een reactie