Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Op vakantie naar Japan?

Op vakantie naar Japan?

Uitzicht Mount Fuji Toyko
Uitzicht op Mount Fuji – Japan

Een vakantie naar Japan gaat een geweldig avontuur worden. Je reist af naar een uniek land ver weg van Nederland dat een prachtige cultuur, natuur en lange historie heeft. Het land is geliefd onder reizigers uit heel de wereld als vakantieland dankzij de diversiteit aan bezienswaardigheden en activiteiten. Maar ook wel door de combinatie van het sfeervolle Azië en het gemak van de westerse wereld.

Welke vakantie in Japan past bij jou?

Best of Japan logo

Onze tip voor: Maatwerkreizen Japan

Wil je kennis maken met het échte Japan? En tips ontvangen van specialisten die Japan ademen? Dan is maatwerkspecialist Best of Japan de reisorganisatie voor jou. Deze specialisten stellen een bijzondere reisroute geheel op maat voor je samen, boordevol authentieke ervaringen. Indicatie budget: vanaf 4.000,- per persoon.

Logo Van Verre reizen

Featured: Van Verre reizen

Bij Van Verre zijn de reizen naar Japan privé-avonturen; je verkent Japan exclusief met jouw eigen gezelschap. Dit geeft je alle vrijheid! Neem de tijd om te stoppen waar je maar wilt, rustig foto’s te nemen of te slenteren door een schilderachtig dorpje. Je stippelt de route van tevoren zelf uit, natuurlijk in samenspraak met één van onze Japan reisspecialisten. Dankzij onze diepgaande ervaring met reizen in Japan, kunnen we je van professioneel advies voorzien. Een vakantie in Japan met Van Verre opent je ogen voor nieuwe perspectieven op dit fascinerende land.

Onze tip voor: Groepsreizen Japan

Ontdek je Japan graag met een groep? Kies bij 333 Travel uit een van de groepsreizen variërend van 11 tot 22 dagen. Maak kennis met je reisgenoten en geniet van dit prachtige land, alles is voor je geregeld. Indicatie budget: vanaf 2.400,- per persoon.

Het weer en beste reistijd voor Japan

Beste reistijd voor een vakantie
Beste reistijd voor een vakantie

Vakanties naar Japan worden het gehele jaar door geboekt. Dit komt omdat elk jaargetij wel een unieke dimensie geeft aan de reis. Zo tekent de kersenbloesem de lente, de zonnige en warme dagen de zomer, kleurendekens in de bossen de herfst en de perfect witte skipistes de winter.

Gezien het land mega groot is verschilt het klimaat veel in noord en zuid Japan. De meeste mensen gaan echter rondreizen op het eiland Honshu gezien daar het meeste te zien is. Hieronder vind je een overzicht van het weer op het hoofdeiland van Japan.

MaandGem. temperatuurZonuren per dag
januari5℃6
februari6℃6
maart8℃6
april14℃5
mei19℃6
juni22℃4
juli25℃5
augustus28℃6
september23℃4
oktober18℃4
november13℃5
december8℃6

Wil je exactere details per maand omtrent het weer. Bekijk dan onze beste reistijd voor Japan per maand guide en ontdekt de beste reismaand voor jouw rondreis.

Enkele handige guides om je Japan vakantie mee te starten;

Geen idee waar je moet beginnen?

Vakantie in Japan impressie
Vakantie in Japan impressie

Voor geschiedenis, cultuur en steden verblijf je op Honshu, voor puur natuur reis je af naar Hokkaido of Shikoku en voor een stranden en duiken richting Okinawa, Ishigaki of Kyushu.

Bezoek de hypermoderne steden als Tokyo, Kyoto, Hiroshima, Osaka of één van de andere grote Japanse steden het gehele jaar door. Maar maak de prachtige trektochten door de eeuwenoude natuurgebieden op Hokkaido of tijdens de 88 tempels route op het eiland Shikoku tijdens de lente.

Niet op budget? Reis dan in de lente tijdens de de bloei van de sakura door Japan. Het is magisch met overal hanami feestjes maar wel wat prijziger.

Wat kan je verwachten tijdens je vakantie?

Cultuur in Japan tijdens je vakantie
Cultuur in Japan tijdens je vakantie

Reis je voor de eerste keer af naar Japan dan krijg je te maken met een flinke cultuurshock. Een totale explosie en overdosis aan culturele verschillen, excentrieke architectonische hoogstandjes, de smaakpupillen zullen nooit meer anders willen en geen vertraging bij de treinen (touché NS).

Het oosterse Aziatische land is divers, modern, extravagant, uniek en zeer gedisciplineerd. Dit zie je terug in het dagelijkse straatbeeld. Het is eigenlijk niet te beschrijven. Kijk een beetje rond op onze website en je krijgt een goed beeld van hoe Japan is als land.

Handige tips voor het vakantievieren in Japan

Reizen tijdens de sakura in Japan
Reizen tijdens de sakura in Japan
  • Het sakura seizoen is de populairste periode om het land te bezoeken, het land staat volop in bloei met kleuren en feestjes elk jaar tussen midden april en begin mei.
  • Vermijd de Golden Week om budget te reizen. Dit is een periode waarin veel Japanners nationale vrije dagen hebben en vaak hun lange vakanties vieren. Kosten voor accommodaties lopen dan snel op. De Golden Week vind meestal plaatst rond eind april en begin mei.
  • Je kan gemakkelijk een hele week verblijven in steden als Tokyo of Kyoto. Ze hebben op elk vlak oneindig veel opties te bieden. Ontdek het spetterende nachtleven, de culinaire hotspots, prachtige oude houten tempels, geordende Japanse tuinen of andere unieke Japanse cultuurelementen met een bezoekje aan deze steden.
  • Vlieg aan op Tokyo en terug vanaf Osaka (of visa versa), dit scheelt een hoop reistijd en zorgt ervoor dat je het maximale van Japan kan ontdekken.

Kom je er nog niet helemaal uit? Misschien zijn deze reizen wat voor je.

De meest gestelde vragen over een vakantie in Japan

Vakantie in Japan
Vakantie in Japan vieren hoe gaat dat?
💶 Wat is een gemiddeld vakantiebudget per dag dat nodig?

Gemiddeld zal je rond de €100,- per dag nodig hebben als vakantiebudget in Japan. Hiervan zal de helft €50,- voor accommodatie zijn, rond de €30,- voor eten/drinken en €20,- voor de overige activiteiten. Dat laatste lijkt weinig maar de prijzen liggen over het algemeen wat lager dan in Nederland of België.

⌛ Hoe lang verblijven in Japan tijdens mijn vakantie?

Japan is een erg groot en veelzijdig land. Zo kan je terecht voor ongerepte natuur maar ook de concrete jungles in steden als Tokyo, Osaka en Hiroshima. Voor elke reiziger is er daarom genoeg te doen. Wil je een rondreis maken dan raden wij in verband met de jetlag altijd een reis van gemiddeld drie weken aan. Met drie weken is het mogelijk om veel highlights van het land te zien tijdens je vakantie.

🗣️ Spreken Japanners goed Engels?

De oude generatie Japanners zal niet goed Engels kunnen spreken maar er wel voor zorgen dat je geholpen gaat worden. Ze zijn erg vriendelijk en bellen desnoods hun kleinkinderen die vaak wel Engels kunnen gezien ze dit gewoon op school krijgen. Je hoeft dus geen Japans te leren voor de vakantie naar Japan.

Welke stekkers en stopcontacten worden in Japan gebruikt?

Voor het opladen van je telefoon, tablet of laptop in Japan tijdens je vakantie heb je een verloopstekker nodig gezien de netspanning 100 volt is. Je hebt hierdoor een speciale stekker met platte pennen nodig, ook wel een Amerikaanse stekker. Wat wel steeds meer voorkomt is dat je met een USB stopcontact kan opladen, vooral in hotels zie je deze USB stopcontacten steeds vaker. Lees hier meer over de Japanse stekker.

✈️ Kan ik rechtstreeks vliegen vanuit Nederland voor een vakantie in Japan?

Ja, er gaan meerdere rechtstreekse vluchten naar Japan vanuit Tokyo (Narita Airport, NRT) en Osaka (Kansai airport, KIX). Een vlucht duurt gemiddeld ongeveer 11 uur om je op de vakantiebestemming te brengen.

☀️ Wat is de beste reistijd voor een vakantie in Japan?

Deze vraag is voor iedereen anders, elk seizoen of maand heeft zo zijn voor en nadelen. De populairste tijden zijn rond april-mei tijdens de sakura. Wij reizen meestal tussen april en juni naar Japan gezien je dan erg lekker weer hebt. Maar voor een exact overzicht verwijs ik je graag naar de beste reistijd voor Japan per maand pagina.

Welke reisdocumenten heb je nodig voor je vakantie naar Japan?

Voor een reis naar Japan heb je alleen een visum nodig als je langer dan 90 dagen wilt verblijven in het land. Ga je op vakantie voor enkele weken dan heb je alleen een geldig Nederlands of Belgisch paspoort nodig. Lees hier alles over het 90+ dagen visum voor Japan.

🍣 Eten de Japanners ook wat anders dan sushi?

Wees niet bang, als je geen sushi lust zijn er genoeg andere opties om te eten tijdens je vakantie. Zo zijn Japanse curries, gyoza, tempura’s en natuurlijk wagyu beef overal rijkelijk verkrijgbaar. De Japanse keuken is misschien wel één van de meest diverse op de wereld.

🌏 Is Japan te vergelijken met andere Aziatische landen?

Nee en ja, tijdens je vakantie in Japan zul je zeker tegen tempels aanlopen die misschien herkenbaar zijn uit andere landen in Azië maar de cultuurverschillen zijn groot. Verder is Japan hypermodern en vergelijkbaar met Nederland of België.

👮 Is Japan een veilig vakantieland?

Jazeker! Japan is zelfs veiliger dan Nederland. Het land is één van de veiligste landen ter wereld en maakt het rondreizen er zeer prettig. Je hoeft eigenlijk nooit op je spullen te letten want de Japanners zullen ze nooit stelen.

Kan je met kinderen op vakantie in Japan?

Jazeker, de Japanse infrastructuur en faciliteiten zijn hypermodern en volledig ingesteld op ouders met kinderen. Daarnaast is het nog eens extra leuk omdat reizigers met kinderen heel veel aandacht krijgen van de Japanners.

Wat is het tijdverschil tussen Japan en Nederland/België?

Tijdens onze wintertijd is het tijdverschil 8 uur later met Japan maar tijdens de zomertijd is het maar 7 uur. Stel dat het in Nederland 13:00 is dan is het in japan 22:00 tijdens de zomertijd.

Heb je vaccinaties nodig voor je rondreis door Japan?

Volgens de GGD zijn er voor een vakantie in Japan geen verplichte vaccinaties nodig. Daarnaast aanbevelen ze ook geen vaccinaties naast de standaard die je al krijgt in Nederland of België. Vergelijk de voorzieningen in het land met die van ons en zo ook de hygiëne standaarden.

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening