Meteen naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Wasabi

Wasabi

Wasabi raspen

Wasabi. Zeer waarschijnlijk ken je dit scherpe, mosterdachtige sausje wel of heb je er in ieder geval van gehoord. Wij Nederlanders kennen het vooral van het sushirestaurant of van de lokale toko of Albert Heijn. Het is immers erg lekker bij de sushi, sashimi of ander Japanse (vis)gerechten. Maar heb je je nog nooit afgevraagd wat het nu eigenlijk is?

Wasabia japonica

Wasabia japonica wortels

Wasabi wordt gemaakt van de wortelstam van de zogenaamde Wasabia japonica. Deze plant heeft veel weg van een mierikswortel en behoort tot de familie van de kruisbloemen. De wasabi is niet afkomstig van de plant zelf, maar van een deel van de wortel van de plant. Het is de wortelstam, ofwel de rizoom, die wordt gebruikt voor de productie van de wasabi zoals wij hem kennen. Deze groeit onder de grond en is slechts 3 centimeter dik.

Een korte historie

Het scherpe wasabi maakt al eeuwenlang deel uit van de Japanse keuken. Voordat het op culinair gebied werd gebruikt, werd het al gebruikt als medicijn. Ook is de term “wasabi” gevonden in een van de oudste Japanse wetboeken. In de periode van 798 tot 1185 werd wasabi namelijk ook als belasting geïnd.

Vanaf de 19e eeuw werd wasabi gebruikt zoals wij deze saus vandaag de dag ook gebruiken: bij sushi of andere Japanse visgerechten. De reden achter dit gebruik was wel anders. Toentertijd dacht men dat wasabi functioneerde als conserveermiddel. Het zou nare visgeurtjes verminderen, bacteriën wegjagen en de kans op voedselvergiftiging verminderen.

Pas vanaf de jaren ‘70 van de 20e eeuw werd wasabi geliefd in het Westen. Als gevolg van de alsmaar toenemende globalisering werd vooral in het Westen sushi en dus wasabi steeds populairder. Technologische vooruitgang zorgde ervoor dat wasabi snel geproduceerd en getransporteerd kon worden, waarop het al snel de hele wereld ‘veroverde’.

Wasabi in Japan vs. wasabi in andere landen

Helaas is de plant Wasabia japonica vrij zeldzaam. ‘Echte’ wasabi afkomstig van deze plant is dan ook erg duur. Om deze reden vind je deze originele variant bijna alleen maar in Japan zelf. Hier in Nederland hebben wij vooral de goedkope variant van wasibi, deze wordt gemaakt van mierikswortel.

Zin in sushi gekregen? Wij hebben een handige guide geschreven hoe je zelf sushi maakt in 25 minuten.

Tegenwoordig

Wasabi bij het eten

Tegenwoordig vind je wasabi bijna overal. In de supermarkt, bij de lokale toko en natuurlijk in Japanse restaurants. Er kan zelfs gesproken worden over een ware wasabi revolutie. Daar waar wasabi voorheen alleen maar werd gebruikt bij Japanse visgerechten, wordt het tegenwoordig ook gebruikt bij allerlei Westerse gerechten. Daarnaast wordt het ook steeds vaker gebruikt in uiteenlopende gezondheid gerelateerde producten en zelfs cosmetische producten.

Let op: wasabi is erg pittig

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: wees voorzichtig met het eten van wasabi! Het is extreem pittig. Let dus goed op als je van plan bent wat wasabi bij je maaltijd te nemen. Dat neemt niet weg dat de juiste dosering een erg lekkere kik kan gegeven aan het gerecht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening