Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Het Japanse eiland Yakushima (屋久島)

Het Japanse eiland Yakushima (屋久島)

Yakushima Japan
Foto credits: 書儀 廖

Yakushima is een klein tropisch eiland niet ver uit de kust van Kyushu dat bekend staat om zijn duizenden jaren oude oerwoud vol met eeuwenoude Yakusugi (Japanse ceder), de oudste worden geschat op z’n 7000 jaar.

Het eiland ligt ten zuiden van Kyushu en maakt onderdeel uit van de Kagushima Prefectuur en behoort tot de Osumi-eilanden. Naast het oerwoud vind je op het eiland ook veel bergen van rond de 2000 meter hoog en andere natuurverschijnselen zoals heetwaterbronnen en watervallen. Vanwege het tropische klimaat regent het hier erg vaak.

Als je op vakantie bent naar Japan en je bent van plan om het eiland Kyushu te bezoeken, dan is Yakushima één van de highlights.

De ongerepte natuur van Yakushima

Ongerepte natuur van Yukushima
Foto credits: Daisuke Kondo

Yakushima staat in heel Japan bekend om zijn ongerepte natuur en is daarmee de inspiratie geweest voor vele films en mythen. Het Shiratani Unsuikyo diende bijvoorbeeld ter inspiratie voor anime film Princess Mononoke van Studio Ghibli.

Yakushima kent een uniek klimaat dankzij de unieke ligging. Hierdoor wordt het eiland grotendeels bedekt door een tropisch oerwoud wat in combinatie met hoge bergen een landschap creëert uniek voor Japan.

Wat is er allemaal te doen op Yakushima? Je vindt er de oudste bomen van Japan, de Alpen van de Zee, ontelbaar veel diersoorten en een prachtige flora, heetwaterbronnen en bijna magische watervallen.

De oudste bomen van Japan

Yakushima oerbos
Foto credits: yu_no_sony

Wat Yakushima zo uniek maakt is het feit dat één van de oudste bossen van Japan zich op dit kleine eiland bevindt. De bomen in dit bos zijn meer dan 1000 jaar oud en met de Jomonsugi (縄文杉, Jōmonsugi) yakusugi als kroonjuweel die geschat wordt op een leeftijd van ±7000 jaar.

Helaas is er de laatste eeuwen niet altijd even goed omgegaan met het oerwoud. Tijdens de Edo periode (1603-1868) werden veel bomen gekapt. Het hout werd vervolgens gebruikt voor gebouwen, er werden onder andere dakpannen van gemaakt.

Gelukkig is hier de afgelopen eeuw verandering in gekomen en zijn grote delen van Yakushima sinds 1993 een beschermd natuurpark onder de UNESCO World Heritage umbrella. Dankzij deze bescherming heeft het bos de afgelopen eeuw goed kunnen herstellen.

Yakushima Japan wandelroutes

Het oerwoud is te bewonderen dankzij de goed aangelegde en gemarkeerde wandelpaden. Er zijn meerdere wandelpaden die het oerwoud doorkruisen. De Seibu Rindo Forest Path is een stukje ringweg over het eiland die je het beste kunt volgen. Deze is vanaf het vliegveld binnen 90 minuten te bereiken en loopt langs de mooiste plekjes. Andere mooie plekjes zijn Shiratani Unsuikyo, Yakusugi land en het gebied om de Jomosugi. Wij kunnen het Arakawa Hiking trail aanraden voor een leuke wandeling hoewel de treinrails wat eentonig kan worden.

“De Alpen van de Zee”

Alpen van de Zee in Japan Yukushima

Qua reliëf is het eiland ook uniek. Natuurlijk, er zijn wel meer gebieden waar het bergachtig is, bijvoorbeeld in de Japanse Alpen rondom Takayama en Yudanka. Wat Yakushima speciaal maakt in dit opzicht, is het feit dat er zoveel bergen zijn op een erg klein eilandje. Het eiland is qua oppervlakte namelijk te vergelijken met de totale oppervlakte van de Waddeneilanden.

Zie jij het al voor je: de Waddeneilanden vol met bergen die bijna 2000 meter hoog zijn? Dit is dan ook de reden dat Yakushima ook wel ‘De Alpen van de Zee’ wordt genoemd.

Veel van deze bergen zijn natuurlijk te beklimmen. Bij sommigen, zoals de Mt. Mocchumi, is er een duidelijk wandelpad naar boven. Bij andere bergen, zoals Mt. Kuromi (1831 meter) en Mt. Miyanoura (1936 meter), is het bereiken van de top een stuk lastiger. Dan is ervaring met klimmen op rots, sneeuw en ijs echt noodzakelijk. Ook is het huren van een ervaren gids mogelijk en aan te raden.

Meer bergen beklimmen? De beroemde Mount Fuji is telt ook verschillende awesome wandelpaden naar de top!

Dieren en planten op het eiland

Ook op gebied van flora en fauna is het eiland divers. Door de vele regenval zijn er talloze verschillende soorten planten en bomen. In totaal vind je op dit eiland maar liefst 1400 plantsoorten! Ook is het dierenrijk erg gevarieerd. Zo leven hier in totaal 150 vogelsoorten, ongeveer 7000 Yaku apen, 7000 Yakushika herten en diverse slangen. Ook de alom gevreesde Japanse hoornaar wordt wel eens gespot op het eiland, maar hier hoef je je geen zorgen over te maken.

Heetwaterbronnen op Yakushima

Naast prachtige oerwouden, indrukwekkende bergen en talloze dieren is er op het eiland ook een veelvoud aan heetwaterbronnen. Zoals je misschien al weet zijn heetwaterbronnen erg geliefd in Japan.

De bronnen op Yakushima zijn hier geen uitzondering op. Deze heetwaterbronnen zijn verspreid over het hele eiland. De toegang tot deze is doorgaans niet gratis. Het is niet verplicht, maar bij veel bronnen wordt verwacht dat je een kleine donatie (100 yen) achterlaat. Zo blijven de bronnen onderhouden en kunnen ook anderen van het heerlijke warme water genieten. De mooiste heetwaterbronnen op Yakushima zijn:

  • Yudomari Hot Spring: bron nabij de oceaan die 24 uur per dag open is
  • Hirauchi Hot Ocean Spring: unieke bron die alleen op bepaalde momenten in de dag bereikbaar is vanwege de getijden
  • Onoaida Hot Spring: een van de warmste bronnen op het eiland (49 graden Celsius!)
  • Kusagawa Hot Spring: verwarmde bron die populair is bij de lokale bevolking
  • Yunokonoyu Hot Spring: grote spa waarbij reserveren verplicht is

Watervallen

Yukushima watervallen
Foto credits: Edvardas Strautmanis

Tot slot benoemen we nog eventjes de prachtige watervallen die je op het eiland vindt. Dat hier meerdere watervallen zijn is natuurlijk te danken aan het bergachtige landschap en vele regenval. Van de vele watervallen zijn er drie die er echt uit springen:

  • Ohoko-no-taki Waterfall: waterval van wel 88 meter hoog, erg druk in de hete zomermaanden
  • Senpiro-no-taki Waterfall: wat minder bezochte waterval van 60 meter hoog
  • Torohki-no-taki Waterfall: unieke kleine waterval die direct in de zee stort!

Andere bezienswaardigheden en activiteiten op Yakushima

Naast de natuur bewonderen zijn er ook nog andere dingen te doen op dit veelzijdige eilandje. Zo zijn er meerdere musea te vinden op het eiland. Sommige van deze musea richten zich meer op de natuur (Yakusugi Museum), terwijl andere meer focussen op de historie en cultuur van het eiland zelf (Yakushima Town History and Folk Museum). Ze zijn in ieder geval allemaal het bezoeken waard.

Naast musea is er nog iets wat je niet mag missen: de indrukwekkende tuinen. Vooral Yakushima Fruit Garden is een bijzondere ervaring. In deze prachtige tuin (met een entree van 500 yen) loop je tussen honderden fruitplanten. Denk hierbij aan exotische fruit zoals papaya, mango, guave en stervruchten.

Yakushima trip boeken voor 3 nachten?

Met deze trip ontdekt u het beroemde UNESCO World Heritage eiland Yakushima. Met uw huurauto rijdt u gemakkelijk het eiland rond, in uw eigen tempo. Indien gewenst kan de route ook met het openbaar vervoer worden afgelegd. Deze reis is perfect geschikt voor de actieve wandelaar en de meer avontuurlijke reiziger die graag ‘off-the-beaten-track’ wil reizen. Yakushima is een eiland vol mysterie en avontuur, met werkelijk fantastische wandelroutes en adembenemende landschappen.

Het dagprogramma van de trip

Dag 1: Kagoshima – Yakushima

Vandaag reist u met de high speed ferry naar Yakushima. De overtocht duurt circa 2.5 uur. U gaat aan land bij Miyanoura Port, waar uw huurauto op u staat te wachten en u kunt beginnen aan uw autorondreis op dit magische, als UNESCO World Heritage aangeduide eiland.

Dag 2: Wandeltocht Shiratani Unsui Gorge

Vandaag wacht een bos van gigantische, oude cedarbomen op u. Rijd naar Shiratani Unsui Gorge en geniet van prachtige, serene wandelpaden die zich door het eeuwenoude bos slingeren. Locals zeggen dat het op Yakushima 35 dagen per maand regent, dus alles, van de gigantische bomen waarvan de takken zich tot de hemel strekken, tot de rotsen die door de lage struiken steken, is bedekt met een deken van prachtig groen mos. Deze mystieke sfeer inspireerde Ghibli tot het maken van de beroemde animatiefilm Princes Mononoke.

Dag 3: Wandeltocht Jomonsugi

Na het ontbijt rijdt u naar Arakawa Trailhead, waar uw ‘hike’ begint. U loopt over de Anbo Trail (7.8 km – 2.5 uur) en vervolgens over de Okabu Trail (2.8 km – 3 uur). U zult merken dat na verloop van tijd u betoverd raakt door de epische uitzichten en onwerkelijke schoonheid van Yakushima’s oerbos. Het hoogtepunt van de route is de Jomonsugi, een spectaculaire Japanse cedarboom waarvan gezegd wordt dat het de oudste boom van Japan is. Experts schatten dat Jomonsugi ergens tussen 2200 en 7200 jaar oud is.

Dag 4: Miyanoura Port (Yakushima) – Kagoshima Vandaag is uw laatste dag op Yakushima. Rijd met de klok mee het eiland rond naar Hirauchi Kaichu Natural Onsen, een natuurlijke warmwaterbron gelegen naast de oceaan. Het is een onvergetelijke ervaring om te badderen in de ‘onsen’ terwijl de golven van de oceaan naast je tegen de kust beuken. De volgende stop is Ohko-no-Taki Waterfall, een visueel prachtige dubbele waterval dat 88 meter naar beneden stort in een natuurbad. Rijd vervolgens door naar Yakushima Lighthouse, dat in 1897 werd gebouwd en meer lijkt op een kerk dan een vuurtoren. De opvallende witte kleur is een prachtig contrast met de levendige kleuren van haar omgeving.  Uw roadtrip eindigt in Miyanoura Port, waar u uw huurauto inlevert en met de high speed ferry terugvaart naar Kagoshima.

Interesse in deze reis?

Bekijk deze en andere reistips bij Best of Japan, dé expert in Japanreizen. Hun specialisten ademen Japan en stellen een bijzondere reisroute geheel op maat voor je samen, boordevol authentieke ervaringen.

Inwoners van het eiland

Op Yakushima vind je overigens niet alleen maar prachtige natuur. Nee, er zijn hier ook een aantal steden en dorpjes. Deze zijn niet al te groot, aangezien het eiland niet meer dan 15.000 inwoners heeft. Het merendeel hiervan woont in de steden die aan de kust liggen. In het binnenland vind je geen tot weinig inwoners, vooral vanwege de ongerepte natuur.

Overnachten

De laatste jaren is het eiland steeds populairder geworden onder toeristen. Er is daarom genoeg infrastructuur en horeca aanwezig. Op gebied van overnachten is er dan ook veel keuze. In elke prijsklasse vind je er wel wat, van luxe 4-sterrenresorts tot de goedkopere hostels. Bekijk hier de top accommodaties op Yukushima.

Reizen naar Yakushima

Yakushima is op twee manieren te bereiken. Ten eerste kun je ervoor kiezen om een binnenlandse vlucht naar het eiland te nemen. Vanuit de steden Kagoshima, Fukuoka, Osaka en Itami wordt er namelijk dagelijks gevlogen op Yakushima Airport (IATA: KUM). Wil je niet vliegen, dan is de ferry ook een optie. Deze vertrekken meerdere malen per dag vanuit de havensteden Kagoshima en Shimama. Je kan ook de Toppy (vliegende vis) draagvleugelboot nemen, deze is lekker snel!

Vervoer op het eiland zelf

Op Yakushima heb je drie verschillende opties op gebied van vervoer. De eerste hiervan is het openbaar vervoer: de bus! De busverbindingen op het eiland zijn niet perfect, het wordt daarom ook afgeraden om hier compleet afhankelijk te zijn. Een auto huren is handiger, een taxi bestellen kan ook.

Meer unieke eilanden in Japan ontdekken? Bekijk dan eens Miyajiama, Deshima of Hashima. Elk eiland heeft zijn eigen verhaal.

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening