Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Yakuza (ヤクザ)

Yakuza (ヤクザ)

Yakuza (Japanse maffia)
Yakuza (Japanse maffia) familie

De maffia van Japan staat ook wel bekend als de Yakuza (ヤクザ). De Yakuza is een van origine Japanse criminele organisatie die al ruim meer dan 100 jaar actief is. Je zou ze kunnen vergelijken met de Italiaanse maffia, maar in Japan staan ze simpelweg bekend als zogenaamde bōryokudan ofwel gewelddadige groepen. Hun zelfbeeld is echter iets anders, zij noemen zichzelf namelijk ninkyō dantai, wat ‘ridderlijke groepen’ betekent.

Eigenlijk is Yakuza dus niet een naam voor één bende, het is meer een verzamelnaam voor de gehele Japanse maffia. Er zijn verschillende rivaliserende bendes met duizenden leden. Wel hebben deze rivaliserende bendes onderling gelijke rituelen, normen, waarden en regels. In totaal heeft de Yakuza grofweg meer dan 130.000 leden en hebben ze veel invloed in Japan en andere landen zoals Thailand, Zuid-Korea en grote Westerse steden zoals New York, Parijs en ons eigen Amsterdam.

De naam Yakuza komt van Oicho-Kabu

Yakuza clan
Yakuza clan tijdens Sanja Matsuri – Foto credits: elmimmo

De naam ‘Yakuza’ komt van origine van een kaartspel, Oicho-Kabu genaamd. Het doel van het spel is om met drie spelkaarten in totaal een som van 9 te hebben. Het woord Yakuza bestaat uit als het ware uit drie delen: Ya(8), Ku(9) en Za(3). De som hiervan is in totaal 20, wat de slechts mogelijke score van het spel is. De reden waarom de organisatie deze naam heeft, komt doordat de leden zich van origine vooral bezighouden met gokspellen zoals Oicho-Kabu.

De geschiedenis van de Yakuza

Yakuza na de tweede wereldoorlog
Tatoeages binnen de Yakuza – Foto credits: picssr.com

Niemand weet zeker wanneer de Yakuza precies is ontstaan, maar het is wel bekend in welke periode de organisatie voor het eerst in beeld kwam. Dit was in de zogenaamde Edoperiode. In deze periode waren er twee bevolkingsgroepen die aan de wieg stonden van de Yakuza:

 • Tekiya: de dieven, helers en handelaars in verboden goederen
 • Bakuto: leden die zich bezighielden met alles omtrent gokken

De Japanse maatschappij zag deze groepen als ‘laag’. Daarom begonnen deze mensen samen organisaties te vormen. Langzaam maar zeker breidden zij hun invloed uit, met name door winkeltjes geld af te troggelen in ruil voor bescherming. Ook werd deze organisaties vaak in gezet als beveiliging.

Na de Tweede Wereldoorlog was er een gigantische groei in maffia leden door armoede en verwoesting. De criminele organisatie telde op zijn hoogtepunt rond de 200.000 leden en de Japanse politie kreeg maar weinig controle over dit grote aandeel in de bevolking. Corruptie en handhaving gingen tijden hand in hand.

Tegenwoordig doet de Yakuza veel meer dan alleen gokken en stelen. Toch zie je in de rituelen van de organisatie deze ‘roots’ terugkomen. Ook identificeren bepaalde bendes en families zich nog steeds met de tekiya of de bakuto. Bijvoorbeeld: als een bepaalde bende voornamelijk geld verdient met gokken, dan zullen zij zich bakuto noemen.

Hoe werkt de Yakuza?

De hiërarchie van de Yakuza is geen simpele. Zoals eerder al werd gezegd, is de Yakuza geen specifieke bende, het is meer een verzamelnaam. De Yakuza is namelijk onderverdeeld in families en clans. Aan het hoofd van een familie staat de oyabun, een soort van godfather. Hij stuurt de familie aan vanuit zijn hoofdkwartier. Er zijn per regio en stad ook weer lokale leiders die allen gehoorzamen aan de oyabun. De Yamaguchi-gumi bende is de grootste in Yakuza familie en bestaat uit maarliefst 850+ clans.

De grootste Yakuza families zijn de Yamaguchi-gumi (55.000 leden), Sumiyoshi-kai (20.000 leden), Inagawa-kai (15.000 leden) en Aizukotetsu-kai (7.000 leden).

Tradities binnen de Japanse maffia

De Yakuza kent veel tradities. Deze verschillen wel per familie, maar in grote lijnen zijn ze gelijk. Een van de belangrijkste en misschien wel extreme tradities is de zogenaamde Yubitsume traditie. Een onderdeel van deze traditie is één van je vingers afsnijden (!). Waarom? Dit is een vorm van je excuses aanbieden. Wanneer een lid van de Yakuza een grove fout is begaan, moet hij aantonen dat hij spijt en berouw heeft door zijn vinger af te snijden. Er lopen dus veel Yakuza leden rond die één of meerdere vingers missen.

Deze traditie stamt uit de tijd dat men nog katanas en zwaarden droeg. Men had om zijn zwaard vast te houden al zijn vingers nodig. Diegene die zijn vinger of vingers eraf moest snijden, zou meer moeite hebben met een zwaard vasthouden. Het was dus ook een vorm van straf.

Tegenwoordig zie je deze traditie steeds minder vaak. En dat is niet vanwege de reden die je in eerste instantie zou denken. Je zou denken dat het ouderwets en simpelweg te onmenselijk zou zijn. Maar dat is dus niet de reden! Het is namelijk zo dat leden van de Yakuza erg gemakkelijk te herkennen zijn wanneer zij een vinger zouden missen. Vooral de Japanse politie let hier goed op. Daarom wordt er steeds vaker van deze traditie afgezien.

Yakuza tatoeages

Yakuza tattoos
Full body Yakuza tatoeages


Uiteraard zijn er de befaamde Yakuza tattoos. Leden van de Yakuza staan bekend om de grote tattoos die het gehele lichaam bedekken. Deze traditie heet irezumi en bestaat al eeuwenlang. De tattoos worden ook gezet op de ouderwetse manier: met naalden, verhard staal of zelfs bamboe. Dit proces is extreem pijnlijk en kan jarenlang duren. Normaliter proberen leden deze tattoos te verbergen, want ook aan deze tattoos zijn ze erg gemakkelijk te herkennen.

Yakuza clan tijdens Sanja Matsuri festival
Sanja Matsuri festival – Foto credits: Colin and Sarah Northway

Het openlijk laten zien van criminele tatoeages is verboden in Japan. Maar niet tijdens het Sanja Matsuri festival, dat zich afspeelt rond de Senso-ji in de wijk Asakusa. Hier laten de meest beruchte Yakuza leden van verschillende clans maar al te graag hun tattoos zien.

Leuk feitje is dat onsens (Japanse badhuizen) tot op heden mensen met tattoos om de bovenstaande reden weren. Tattoos worden in Japan voornamelijk in verband gebracht met de Yakuza. Let hier dus op mocht je een badhuis willen bezoeken, hier vind je meer over de onsen etiquette.

De Yakuza tegenwoordig

Tegenwoordig houdt de Yakuza zich bezig met allerlei vormen van criminaliteit. Denk hierbij aan wapen- en drugshandel, afpersing, overvallen maar natuurlijk ook gokken. Daarnaast zijn ze ook erg actief op gebied van corruptie. Zo is het bekend dat zij proberen de Japanse verkiezingen te manipuleren en ook op economisch gebied veel regels overtreden.

Niet elke familie houdt zich bezig met drugs en wapens. Sommige families zien dit als oneervol en weigeren deel te nemen aan deze zaken. Zij verbieden hun leden dan ook om in aanraking te komen in deze handel. Dit geldt echter niet voor alle Yakuza families.

Wat eigenlijk best uniek is, is dat Yakuza geweld alleen maar gebruikt wanneer dit noodzakelijk is. Daarom verloopt ook het grootste deel van hun (illegale) praktijken compleet geweldloos. Dit heeft meerdere redenen. De belangrijkste hiervan is dat ze door geen geweld te gebruiken, ze niet gehaat worden door de Japanse bevolking.

Maar ook hier komt steeds meer verandering in. Ondanks het zo min mogelijke gebruik van geweld, lijkt het dat de Japanse bevolking de Yakuza steeds minder accepteert. Daarnaast houden de nieuwe, jonge leden zich steeds minder vaak aan de traditionele normen en waarden. Zij maken wél veel gebruik van geweld, drugs en vuurwapens.

De Yakuza staat niet alleen bekend als een criminele organisatie. Zo schoot de Yakuza de Japanse bevolking snel te hulp na de vreselijke aardbeving en vloedgolf in 2011. Meerdere families stuurden honderden vrachtwagens vol dekens, water en middelen naar de rampgebieden.

Heb ik iets te vrezen van de Japanse maffia mocht ik op rondreis door Japan gaan? Nee, de Yakuza behoort tot de Japanse cultuur en zit diep geworteld in alle steden, waardes en normen. Ze gebruiken weinig tot geen geweld en zullen buitenlanders liever terugzien in hun gokpaleizen dan ze afschrikken met geweld. Japan is mede hierom één van de veiligste landen ter wereld.

Niet alleen in Japan

De organisatie is niet alleen actief in Japan. Nee, ook in het buitenland heeft de Yakuza belangen en veel invloed. Denk hierbij aan landen zoals de Thailand, Filipijnen, Vietnam, China, Zuid-Korea, de VS en zelfs Noord-Korea! Ook hier houden zij zich bezig met het handelen in illegale waren, mensensmokkel, gokken en andere illegale zaken. Het is daarom ook geen verrassing dat de Yakuza wordt gezien als de criminele organisatie met de meeste invloed ter wereld!

Top 10 Yakuza films

Yakuza films
Yakuza films

We hebben een top 10 van Yakuza films samengesteld op basis van onze eigen filmervaringen. Ze zijn allemaal erg leuk om te kijken en geven wat inzicht in de geharde maar respectvolle Yakuza cultuur.

Top 10 Japanse Yakuza films

 1. Hana-bi
 2. Yoidore Tenshi
 3. Kawaita hana
 4. Brother
 5. Sonatine
 6. Autoreiji
 7. Drunken Angel
 8. The Wolves
 9. Zatōichi
 10. Gozu

Top 10 Westerse Yakuza films

 1. Kill Bill Vol. 1,2 & maybe 3?
 2. Ichi The Killer
 3. Dead or alive
 4. Showdown in Little Tokyo
 5. Outrage
 6. Beyond Outrage
 7. Boiling Point
 8. The Yakuza
 9. Another Lonely Hitman
 10. Branded to Kill

Bekijk hier een top 25 films.

Overzicht Yakuza clans

Hieronder vind je een overzicht van de meest beruchte Yakuza clans (Syndicates) in heel Japan. Deze Japanse maffia clans staan allemaal geregistreerd als boryokudan (指定暴力団, Shitei Bōryokudan) bij de overheid van Japan wat betekend dat ze schadelijk zijn voor de maatschappij.

Yakuza clanHoofdkwartierAantal leden*
Yamaguchi-gumi VIKobe55000
 Sumiyoshi-kaiTokyo20000
 Inagawa-kaiTokyo15000
 Kudō-kai VFukuoka3000
 Taishū-kaiFukuoka2000
 Kyokuryū-kaiOkinawa1000
 Aizu-Kotetsu-kai VIKyoto6000
 Kyōsei-kai VHiroshima4000
 Gōda-ikka VIIYamaguchi4000
 Kozakura-ikka IVKagoshima4000
 Asano-gumi IVOkayama2000
 Dōjin-kaiFukuoka1000
 Shinwa-kai IIKagawa1000
 Sōai-kaiChiba3000
 Kyōdō-kai IIIHiroshima2000
 Sakaume-gumi IXOsaka4000
 Kyokutō-kai-MatsuyamaTokyo3000
 Azuma-gumi IIOsaka4000
 Matsuba-kaiTokyo4000
 Fukuhaku-kai IIIFukuoka500
 Kyushu Seido-kaiFukuoka500

*Het aantal Yakuza clan leden is een schatting van de Japanse overheid en andere anti-crime organisaties. Werkelijke aantallen kunnen mogelijk veel hoger of lager uitvallen.

Antwoorden op al je vragen over de Yakuza

🇯🇵 Wat is de Yakuza?

De Yakuza is een andere naam voor de Japanse maffia. Het is een groepering die zich traditioneel bezighoud met criminele activiteiten binnen Japan. Echter zijn tegenwoordig landgrenzen minder hard en opereert de Yakuza ook buiten Japan.

♣️ Waar komt de naam Yakuza vandaan?

De naam ‘Yakuza’ komt van origine van een Japans kaartspel, Oicho-Kabu genaamd. Het doel van het spel is om met drie spelkaarten in totaal een som van 9 te hebben. Het woord Yakuza bestaat uit als het ware uit drie delen: Ya(8), Ku(9) en Za(3).

🔢 Hoeveel leden telt de Yakuza?

Het exacte aantal Yakuzaleden is niet bekend maar de Japanse overheid probeert de groepering wel in kaart te brengen. Het geschatte aantal leden ligt nu op 120.000 wereldwijd waarvan het meerendeel in Japan gevestigd is.

Externe bronnen: www.britannica.com/topic/yakuza & boryokudan NPA.go.jp

2 reacties op “Yakuza (ヤクザ)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening